5.2 Het Wilhelmus Flashcards
Strijdlied
Boven de eerste versie van het Wilhelmus stond: ‘Na de wijze Chartres.’ Dat was een vlot soldatenliedje. De plechtige melodie die we tegenwoordig gebruiken, dateert uit de 17e eeuw.
Anonieme auteur
De auteur van het Wilhelmus is niet bekend. Dat is ook niet zo vreemd: op het schrijven van dit soort teksten stond de doodstraf; daarom verschenen ze anoniem.
Propaganda
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij iemand anderen voor zijn ideeën probeert te winnen door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie.
Volkslied
Toen Nederland in 1813 een koninkrijk werd, zocht men naar een volkslied. Het Wilhelmus werd niet gekozen, omdat men het of te protestant of te koningsgezind vond. maar in 1932 koos de regering het alsnog als volkslied, als opvolger van Wien Neêrlands Bloed. Dit lied werd in de tijd van het opkomend nationaalsocialisme als racistisch opgevat.
Duits
Het woord ‘Duits’ komt van het Middelnederlandse ‘diet’ dat ‘volk’ betekent. Met ‘uit een Duits geslacht’ wordt dus bedoeld ‘een man van het volk’. Met die woorden probeerde de auteur van het Wilhelmus waarschijnlijk de connectie tussen Willem en de Nederlanden duidelijk te maken.
David en Saul
Saul was de koning van Israël, maar deed het niet goed in de ogen van God. Daarom koos God David uit om Saul op te volgen. Saul liet zich echter niet zomaar aan de kant zetten.
Veldslag in Friesland
De slag bij Heiligerlee in 1568, het officiële begin van de Opstand.
Maastricht
Bij Maastricht had Alva, een Spaanse generaal in dienst van Filips II, zich met zijn troepen verschanst. Alva was verstandig en wist dat Willem zijn leger niet kon betalen en wachtte daarom.