ספר 4-5 Flashcards

1
Q

קשב

A

תהליך ההתמקדות בפרטים מסוימים בסביבה, גירויים או מיקומים. הרעיון הזה נפוץ בעיקר בהקשר של קשב סלקטיבי בו הריכוז מועבר רק לפרטים הרצויים ויתר הפרטים מתמזגים/”נעלמים” מהסביבה.

במקרה של קשב ויזאולי, לדוגמה, ניתן לחלק את הקשב לשני מושגים:
קשב גלוי וקשב סמוי

מקרה נוסף הוא “תשומת לב מחולקת” – התמקדות בשניים או יותר דברים באותו הזמן. תשומת לב מחולקת יכולה להיות גלויה, סמויה, או שילוב של שתיהן, לדוגמה: בזמן ריצה אתה שם לב ליעד אליו אתה רץ (גלוי) וגם לעצמים מסביבך (סמוי).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

קשב גלוי

A

התהליך של העברת הקשב ממקום אחד לאחר באמצעות הזזת העיניים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

קשב סמוי

A

כאשר תשומת הלב מוסטת ממקום אחר לאחר, בלי תזוזה של העיניים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

השפעת הקשב על אספקטים שונים בקוגניציה

A
  1. תפיסה - הפניית קשב למשהו מעלה את הסיכוי שנתפוס אותו (מיקוד הקשב מעלה סיכוי לעיבוד)
  2. זיכרון - סיכוי טוב יותר שנזכור גירוי מסוים במידה ונפנה אליו את הקשב כשהופיע
  3. שפה - קריאת משפט מערבת הפניית קשב רגעי למילים במשפט
  4. פתרון בעיות - ההצלחה בפיתרון בעיה עשויה להיות תלויה בהיבט של הבעיה בו נתמקד.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

קשב סלקטיבי (Selective attention)

A

היכולת להתמקד במסר אחד ולהתעלם ממסר אחר. מחקר הנושא בתחילתו גרס כי אם ממקדים את הקשב במסר אחד, קשה או בלתי אפשרי לקלוט מידע ממסר אחר המוצג בו זמנית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

קשב סלקטיבי כפילטר

A

ניסויים רבים בעבר הסתכמו על הרעיון שיש “פילטר” שמסנן את הקלט, מחליט איזה מידע לא ייקלט ואיזה מידע יכנס ויעבור המשך עיבוד. ניסויים אלו השתמשו בעיקר בגירויים אודיטוריים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

קולין צ’רי 1953

A

השתמש בתהליך “האזנה דיכוטית”
(Dichotic listening):
מסר אחד מוצג לאוזן שמאל ואחר לימין. המשתתפים אמורים להקשיב לאחד מהמסרים ולהתעלם מהאחר, ולחזור על המסר אליו נתבקשו להקשיב.

o “Shadowing”
- הצללה, תהליך החזרה על מסר המושמע באוזן אחת בקול ונועד לוודא שהנבדקים ממקדים את קשבם במסר הנכון.

  • כשהנבדקים עשו הצללה למסר מהאוזן “הרצויה”, התקבל מסר גם באוזן ה”לא רצויה”.
  • כשהנבדקים נשאלו מה שמעו באוזן “הלא רצויה”, הצליחו לומר רק כי זיהו שהיה מסר ואת מין הדובר. הנבדקים לא הצליחו לדווח על תוכן המסר.
  • צ’רי הראה שהמקשיב יכול לבחור במסר אחד. הסבר לאופן הבחירה מוצע ע”י המודל של ברודבנט:
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

סלקציה מוקדמת - מודל הפילטר של ברודבנט:

A

המידע עובר דרך השלבים הבאים:

  1. זיכרון סנסורי: מחזיק את כל המידע הנקלט למשך שנייה ומעבירו לשלב הבא.
  2. הפילטר: מזהה את המסר בו ממוקד הקשב בהתבסס על מאפייניו הפיזיקאליים: טון, קול, מהירות דיבור, ומאפשר רק למסר זה לעבור לשלב הבא. יתר המסרים לא עוברים את הפילטר.
  3. גלאי (detector): מעבד מידע לקביעת מאפיינים של המסר ברמה גבוהה יותר, כמו משמעות המידע. מפני שרק מידע חשוב עבר את הפילטר, הגלאי מעבד את כל המידע שהגיע אליו.
  4. זיכרון לטווח קצר: מקבל את הפלט של הגלאי. הזיכרון לטווח קצר מחזיק את המידע למשך 10-15 שניות ומעביר את המידע לזיכרון לטווח ארוך, שיכול להחזיק מידע לנצח.

יש כאלה שקראו למודל של ברודבנט “צוואר בקבוק”. ברודבנט הציע כי הפילטר מגביל את כמויות המידע העצומות שזמינות לאדם, כך שרק חלק מהמידע מגיע לגלאי. למעשה, בשונה מצוואר בקבוק, שנותן לכל סוגי המידע לעבור, הפילטר של ברודבנט מתיר למידע לעבור רק בהתאם למאפיינים ספציפיים כמו קצב הדיבור וגובה הקול.

המודל של ברודבנט הינו מודל סלקציה מוקדמת (early selection model), מפני ששלב הפילטר ממוקם לפני שהמידע מנותח לקביעת משמעותו. הפילטר מסנן את המידע לפי מאפיינים פיזיקאליים של המסר.

במחקר המוקדם על קשב סלקטיבי השתמשו בגירויים שמיעתיים. חוקרים התייחסו לאוזן שמאל ולימין כאל “ערוצים” שונים, והתעניינו כיצד אנשים סופגים מידע מערוצים אלה תחת תנאים שונים.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

מסקנות הניסוי של ברודבנט split-scan:

A

ברודבנט טען שקשה להצליב מידע המגיע מ2 הערוצים (האוזניים) הלוך ושוב, אך קל יותר לדווח קודם על כל המידע מערוץ אחד ולאחר מכן לחזור על המידע שהתקבל בערוץ השני. מחקרים מאוחרים יותר העלו בעיות בתאוריה של ברודבנט.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

מוריי (1959)

A

השתמש אף הוא בהאזנה דיכוטית וביקש מהנבדקים לעשות
shadowing
למסר מאוזן אחת. אולם כאשר הציג את שם הנבדק באוזן אליה לא אמור היה לתת את הקשב, 1/3 מהנבדקים הבחינו בשמם, על אף שלפי ברודבנט השם היה אמור להיות מסונן בפילטר לפני שהגיע לגלאי. השם של הנבדק לא סונן ועבר ניתוח טוב דיו כדי לקבוע את משמעותו. בהמשך, חוקרים נוספים גילו שמידע המוצג לאוזן אליה לא מכוון הקשב מעובד בצורה מספקת, על-מנת לספק למאזין מידה של משמעות של המידע. אפקט זה נקרא אפקט מסיבת הקוקטייל

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

ניסוי Dear aunt Jane:

A
נבדקים שמעו באוזן הקשובה
 "Dear 7 Jane" 
ובלא קשובה 
 "9 aunt 6" 
, ופירשו את המסר כ
"Dear aunt Jane".
 מעבר מערוץ קשוב לערוץ לא קשוב וחזרה מלמד שייתכן מעבר בין ערוצים, משום שהנבדקים התייחסו למשמעות המילים. לכן, על אף שלפי ברודבנט קשה לדלג בין ערוצים, משמעות המילים גרמה לנבדקים לעבור בין ערוצים בכל מקרה.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

תיאורית הפחתת הקשב (Attenuation theory of attention) של טריזמן

A

טריזמן הציעה שהסלקציה מתרחשת ב2 שלבים, והמירה את הפילטר של ברודבנט במָנחֵת (Attenuator). המנחת מנתח את המסר במונחים של:

1) מאפיינים פיזיקאליים (צליל גבוה/ נמוך, מהיר/איטי).
2) שפה- איך המסר מתקבץ להברות ומילים.
3) משמעות – איך רצף מילים יוצר ביטוי בעל משמעות

המודל דומה למודל של ברודבנט, אלא שטריזמן טענה שניתן להשתמש גם בשפה ובמשמעות להבחנה בין מסרים. טריזמן הציעה כי ניתוח המסר נמשך רק במהלך הזמן בו הניתוח הכרחי על מנת לזהות את המסר אליו הקשב נתון. למשל, אם יש שני מסרים, אחד בקול גברי ואחד בקול נשי, אז הניתוח ברמת מאפיינים פיזיקאליים מספק בכדי להבחין בין הקול הגבוה של האישה לקול הנמוך של הגבר. אך אם הקולות דומים, ייתכן שיהיה צורך להשתמש במשמעות המסר כדי להבחין בין שני המסרים.

ברגע שהמסר אליו נתון הקשב והמסר אליו לא נתון הקשב מזוהים, שני המסרים עוברים דרך המנחת, אך המסר אליו נתון הקשב מופיע בכל הכוח, והמסרים אליהם לא נתון הקשב מופחתים. הם עדיין נוכחים אך חלשים יותר מהמסר אליו נתון הקשב. מאחר ולפחות חלק מהמסר אליו לא נתון קשב עובר דרך המנחת, המודל של טריזמן נקרא מודל עם “פילטר דולף”.
הפלט האחרון במודל נקבע בשלב השני בו המסר מנותח ע”י היחידה המילונית
(Dictionary unit)
, הכוללת מילים מאוחסנות שלכל אחת מהן יש סף על מנת להיות מופעלת. סף= הסיגנל החלש ביותר שיכול להיות מובחן. מילה עם סף נמוך תובחן אפילו כשתוצג בשקט או כשתוסתר ע”י מילים אחרות. לפי טריזמן, למילים נפוצות או חשובות במיוחד, כשם המאזין, יש סף נמוך. למילים לא נפוצות/חשובות יש סף גבוה יותר. לכן, לפי טריזמן המסר אליו נתון הקשב עובר + חלקים מסוימים של המסר החלש ללא הקשב.

המודל של טריזמן, כמו של ברודבנט, נקרא לרוב “מודל סלקציה מוקדמת” מאחר והמסר אליו נתון הקשב יכול להיות מובחן מהמסר אליו לא נתון הקשב בחלק מוקדם של תהליך עיבוד המידע. למרות זאת, מאחר וסלקציה נוספת יכולה להתרחש מאוחר יותר, נקרא למודל של טריזמן “מודל סלקציה אמצעית”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

מודלים של סלקציה מאוחרת (late-selection models):

A

מודלים המציעים שהסלקציה מתבצעת רק לאחר שהמידע נותח כדי להבין את משמעותו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

ניסוי של מקיי

A

מתאר הבדלים בין מודלים של סלקציה מוקדמת למאוחרת:
סלקציה מוקדמת- רק המאפיינים הפיזיקאליים של המסר מעובדים לפני שהסלקציה מתרחשת.
סלקציה מאוחרת- גם המאפיינים הפיזיקאליים וגם המשמעות מעובדים לפני שהסלקציה מתרחשת.
רעיון שהוצע להכרעה בין 2 הדעות הוא שמידע שמעובד במהלך מטלת קשב סלקטיבי נקבע ע”י אופי המטלה. נילי לביא הציעה שהמשתנה הקריטי הוא עומס המטלה (task load)- בכמה מהמשאבים הקוגניטיביים של האדם הוא משתמש על מנת להשלים את המטלה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

כיצד משפיע עומס המטלה על קשב סלקטיבי?

A

לביא מתארת מטלה בעלת עומס גבוה כמטלה המשתמשת ברוב/כל המשאבים של האדם ולכן לא משאירה מקום להתמודד עם מטלות אחרות. מטלה בעלת עומס נמוך משתמשת במעט משאבים ומשאירה משאבים להתמודדות עם מטלות אחרות. האפקט של עומס מטלה נבחן באמצעות שימוש בטכניקה הנקראת “מטלת ההתאמה של פלנקר”.
במטלת ההתאמה של פלנקר לנבדק מוצגת תצוגה מרכזית, שיכולה לכלול מטרה וגירוי מסיח “פלנקר” בצד. מטרת הנבדק היא להבחין במטרה שבמרכז במהירות האפשרית, תוך התעלמות מהמסיח. השאלה במטלה זו היא “האם הנבדקים יכולים למקד את הקשב שלהם לגמרי במטרה במרכז התצוגה, כך שזהות המסיח לא תשפיע על ביצועיהם?”. במטלה 2 סוגי מסיחים: 1. מסיח תואם, כמו המטרה.
2. מסיח לא תואם, שונה מהמטרה.
בעומס מטלה נמוך (מטרה 1 אפשרית בלבד)- זמן התגובה היה ארוך יותר למסיח הלא תואם. כך, למרות שהנבדק הורה למקד את הקשב לאזור בו תופיע המטרה, המידע מהמסיח עוּבָּד. מסתבר שמטלה זו הייתה כה קלה עד שלנבדקים עדיין היו משאבים לעבד מידע מהמסיח.
בעומס מטלה גבוה (יותר ממטרה 1 אפשרית)- זמן התגובה הארוך בגירוי הלא תואם לא מתרחש (ההבדל בין התגובות לתואם וללא-תואם אינו מובהק סטטיסטית). כשהעומס גבוה, סוג המסיח לא משפיע על זמן התגובה. זה מתרחש מאחר והנבדקים זקוקים לכל המשאבים שלהם כדי להתמודד עם התצוגה המורכבת יותר, כך שלא נשארים משאבים כדי לעבד את המסיח.
גרין ובווליאר הראו שהתוצאות המראות שעומס עולה מבטל את זמן התגובה הארוך בעבור המסיחים הלא תואמים- לא מתרחשות עבור אנשים שהפכו למומחים בתחום לאחר אימון (בניסוי- מומחים במשחקי וידאו). תוצאות המומחים והלא-מומחים בעומס נמוך היו דומות (זמני תגובה ארוכים למסיחים לא תואמים). אך העלאת העומס לשחקנים מומחים לא ביטל את ההבדלים בביצוע בעבור מסיחים תואמים ולא תואמים. אפילו בעומס גבוה, לשחקני הוידאו נותרו מספיק משאבים כדי לעבד את המסיחים. לפי החוקרים, אימון במשחקי וידאו יכול להגביר את היכולת לעבד מידע חזותי.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

ניסוי ההתאמה של פלנקר

A

מראה שהיכולת להפנות קשב נקבעת ע”י עומס, וכי אימון יכול להשפיע על היכולת הזו. נילי לביא טוענת שהשפעת עומס על קשב סלקטיבי יכולה להסביר את ההבדלים בין כמה מהתוצאות שהשתמשו בהן כדי לתמוך ברעיון של סלקציה מוקדמת ומאוחרת.

לפי לביא, ניסויים התומכים בסלקציה מוקדמת כוללים מטלות בעלות עומס גבוה, שמערבים עיבוד מסרים מורכבים. ניסויים התומכים בסלקציה מאוחרת מערבים מטלות בעלות עומס נמוך הדורשות מעט ממשאבי הנבדק, כך שגם המסר אליו נתון הקשב וגם חלק מהמסר אליו לא נתון הקשב יכולים להיות מעובדים. מסתבר שהתשובה לשאלה “מתי הסלקציה מתרחשת?” תלויה בסוג המשימה.

17
Q

חלוקת קשב (Divided attention)

A

ישנם מצבים רבים בהם חלוקת קשב- הפצת הקשב לשתי מטלות או יותר יכולה להתרחש. היכולת לחלק את הקשב תלויה במספר גורמים, כולל אימון וקושי המשימה.
אימון יכול להוביל לעיבוד אוטומטי: מחקרים על חלוקת קשב הראו שעם אימון, אנשים יכולים ללמוד לעשות בו”ז שני דברים שנראו בתחילה די מסובכים.

18
Q

ניסוי של שניידר ושיפרין

A

נבדקים דיווחו שלאחר 600 ניסיונות במטלה “consistent mapping condition”
זו הפכה לאוטומטית, הנבדקים ענו מבלי לחשוב על כך במודע. לפי שניידר ושיפרין, האימון גרם לנבדקים להיות מסוגלים לחלק את הקשב שלהם כדי להתמודד עם כל המטרות ופריטי הניסוי בו”ז. בנוסף, האימונים הרבים הביאו לעיבוד אוטומטי, סוג עיבוד המתרחש: 1. ללא תשומת לב (ללא קשב). מתרחש אוטומטית מבלי שהאדם מתכוון לכך. 2. מתרחש במחיר רק של חלק מהמשאבים הקוגניטיביים.

19
Q

אפקט סטרופ

A

הוא דוגמא נוספת לעיבוד אוטומטי. אפקט סטרופ, בו שם המילה מפריע ליכולת לציין את צבע הדיו, נגרם ע”י חוסר היכולת של אנשים להימנע מלשים לב למשמעות המילה, למרות שההוראה הניתנת להם היא להתעלם ממנה. קריאת מילים היא פעולה שאנו מתאמנים עליה הרבה, והפכה להיות כה אוטומטית שקשה לא לקרוא את המילה. למרות שקריאת המילה דורשת מעט משאבים קוגניטיביים, היא משתמשת במספיק משאבים כדי להאט את מהירות אמירת הצבע.

עיבוד אוטומטי הוא בלתי אפשרי בעבור משימות מסובכות:

20
Q

ניסוי נוסף של שניידר ושיפרין

A

החוקרים בחנו כיצד חלוקת קשב מושפעת כשקושי המטלה עולה. הם הפכו את המשימה הקודמת לקשה יותר, מאחר והחוקים השתנו בכל ניסיון
“Varied mapping condition”
. המטלה הייתה כה קשה שהמשתתפים לא הגיעו לעיבוד אוטומטי שהם השיגו במטלה הקודמת
(consistent mapping condition)
. שניידר ושיפרין מתארים את העיבוד שנעשה ב-
varied condition
כעיבוד נשלט
(controlled processing
), מאחר והמשתתפים היו צריכים לשים לב מאוד טוב כל הזמן ונאלצו לחפש את המטרה בין המסיחים באופן איטי ומבוקר יותר מאשר במטלה הקודמת.
סיכום הניסויים: חלוקת קשב מתרחשת אם מטלות הן קלות/מתאמנים עליהן הרבה. חלוקת קשב הופכת להיות קשה או בלתי-אפשרית כשאחת מהמטלות נעשית קשה מדי.

21
Q

חלוקת קשב בעולם האמיתי – חוסר קשב ונהיגה:

A

טורונטו: הסיכוי לתאונה בזמן נהיגה כשמשתמשים בפלאפון גדולה פי 4 מאשר כשלא משתמשים בו. שימוש בפלאפון בדיבורית לא הוביל לשום יתרון בטיחותי. לפיכך, הסיקו שהמטלה הקוגניטיבית של דיבור בפלאפון משתמשת במשאבים שהנהג היה משתמש בהם לנהיגה. כך, הסחת הדעת יכולה להפחית ביצועים. קיימות הסחות דעת נוספות ברכב, שעלולות להוביל לנהיגה לא בטוחה ע”י שימוש במשאבים קוגניטיביים שאנו עלולים להזדקק להם במצבי נהיגה בעלי עומס קוגניטיבי גדול.

קשב ועיבוד ויזואלי: נבחן איך אנו מפנים את הקשב לאובייקטים בסביבה הוויזואלית שלנו.

22
Q

הפניית קשב ויזואלי בעזרת העיניים:

A

אנו יכולים לשים לב לדברים שאינם נמצאים ישירות בקו הראייה שלנו, וכן להסתכל ישירות על משהו מבלי לשים לב אליו. יש אספקט מנטאלי לקשב, הכולל עיבוד שיכול להתרחש באופן עצמאי מתנועות עיניים. התבוננות ישירות במשהו מבלי לשים לב אליו, כפי שקורה כשאנו סורקים משפט עם העיניים בזמן שחושבים על משהו אחר, מוביל לעיוורון חסר קשב
(inattentional blindness).
גירוי שלא מפנים אליו את הקשב אינו נתפס, למרות שייתכן שהאדם מסתכל ישירות אליו.
בדיוק כפי שאנו יכולים להסתכל על משהו מבלי לשים לב אליו, אנו גם יכולים להסתכל על משהו תוך כדי הפניית הקשב לצד. התופעה של הפניית הקשב למיקום כלשהו מבלי להזיז את העיניים נבדקה ע”י שימוש בהליך הנקרא “רמז מוקדם”
(precueing),
בו לנבדק מוצג רמז שמציין היכן סבירות גבוהה שהגירוי יופיע.

23
Q

Precueing

A

פוזנר: הבדקים הביטו על ריבוע קטן שהיה תחום ע”י 2 אורות בכל צד. בתחילה האורות לא נדלקו, אך בתחילת הניסוי הנבדקים ראו רמז בתוך הריבוע, כאשר הרמז מציין איזה מהאורות עתיד להידלק. אח”כ, אחד האורות נדלק (בד”כ האור שצוין ע”י הרמז, אך לעיתים גם אור במיקום אחר). מטרת הנבדקים הייתה ללחוץ על כפתור במהירות הגבוהה ביותר ברגע שראו את האור שנדלק – גם אם הוא בצד המרומז וגם אם הוא במיקום אחר. תוצאות הניסוי היו שהנבדקים הגיבו מהר יותר כשהאור הופיע במיקום הנרמז ע”י הרמז מאשר כשהוא הופיע במיקום אחר, למרות שתמיד שמרו על עיניהם ממוקדות על הריבוע הקטן. זה מראה שמיקוד הקשב במרכז יכול להשפיע על עיבוד מידע במקום אליו מופנה הקשב.

קולבי ושות’: אימנו קוף למקד את עיניו על נקודה עליה כתוב
“Fix”,
כאשר אור פריפריאלי נדלק במיקום כלשהו מצד ימין. במצב של “פיקסציה בלבד”, מטלת הקוף הייתה להמשיך להסתכל על אור הפיקסציה ולשחרר את ידו מבריח ברגע שאור הפיקסציה עומעם. במצב של “פיקסציה וקשב”, הקוף גם המשיך להסתכל על אור הפיקסציה אך שחרר את הבריח כאשר אור פריפריאלי נדלק. כלומר, במצב של פיקסציה וקשב, על הקוף היה לשים לב למה שקורה בצדדים. בזמן שהקוף ביצע זאת, קולבי הקליטה נוירון בקורטקס הפריאטלי שירה לאור הפריפריאלי. ניתן לראות שהנוירון הגיב בצורה גרועה כשהקוף לא שם לב לאור, אך התגובה של הנוירון עלתה כשהקוף העביר את הקשב שלו אל האור – למרות שהוא תמיד הסתכל אל נקודת הפיקסציה. מכך שתמונת האור ונקודת הפיקסציה על הרטינה של הקוף הייתה תמיד זהה. לכן, התגובה המוגברת כשהקשב של הקוף היה מופנה לאור הפריפריאלי נגרמה ככל הנראה לא עקב שינוי כלשהו בגירוי על הרטינה שלו, אלא ע”י הקשב שלו כלפי האור. מה תוצאה זו אומרת לגבי התפקיד של עיבוד top-down בקשב?

24
Q

קשב ויזואלי המבוסס על אובייקטים:

A

קשב, כפי שנבחן ע”י שימוש בהליך של רמז מוקדם, בודק כיצד אנשים מעבירים את הקשב שלהם ממקום אחד לאחר- קשב המבוסס על מיקום
(location-based attention).
אך ניסויים אחרים הראו שקשב יכול להיות גם מקושר לאובייקטים ספציפיים, קשב מבוסס אובייקטים
(object-based attention).
כשהקשב מופנה למקום אחד על אובייקט כלשהו, אפקט ההגברה של הקשב הזה מתפשט לכל האובייקט.
ניסוי של אגלי ושות’: התופעה של קשב מוגבר התפשטה לאורך כל המלבן שהוצג מימין, כך שלמרות שהרמז הוצג ב-
A,
הייתה הגברה גם ב
-B
(A ו-B נמצאים על אותו מלבן).

מור ושות’: אותה תוצאה מתקבלת גם כאשר המלבנים חסומים ע”י פס אופקי. העובדה שקשב יכול להשפיע על כל האובייקט, אפילו כשהוא חסום ע”י אובייקטים אחרים, היא חשובה מאחר וחסימה כזו מתרחשת בעולם האמיתי כל הזמן.
ראינו שקשב יכול להיות מבוסס גם על הכיוון אליו האדם מסתכל בסביבה (מבוסס-מיקום) וגם על הכיוון אליו האדם מסתכל באובייקט מסוים (מבוסס-אובייקט). אפשר לחשוב על 2 מודלים אלה של קשב חזותי כמודלים המערבים שני מנגנונים שונים הפועלים תחת תנאים שונים. בעבור התרחשויות סטטיות או כאלה המכילות מעט אובייקטים, קשב חזותי המבוסס על מיקום יכול להיות מושווה לזרקור הסורק מיקומים שונים. בעבור סביבות דינאמיות, קשב חזותי מבוסס אובייקט יכול לערב מנגנון הננעל על אובייקטים ועוקב אחריהם כשהם זזים. שני המודלים מפעילים אזורים שונים במוח.

25
קשב לסיטואציות חברתיות – אוטיזם:
קשב הוא מרכיב עיקרי בסיטואציות חברתיות. אנו שמים לב לא רק למה שאחרים אומרים, אלא גם להבעות פנים ושפת גוף המספקים מידע לגבי המחשבות והרגשות של אחרים. אוטיזם היא הפרעה התפתחותית בה אחד מהסימפטומים העיקריים הוא נסיגת קשר חברתי עם אנשים אחרים. אנשים עם אוטיזם לרוב לא יוצרים קשר עין עם אחרים ומתקשים להבחין אילו רגשות אנשים אחרים חווים בסיטואציות חברתיות. מחקרים הראו שקיימים הבדלים בהתנהגות ובתהליכים המוחיים בין אוטיסטים ללא-אוטיסטים. אף שאוטיסטים יכולים פעמים רבות לפתור בעיות הגיון הכוללות סיטואציות חברתיות, הם לא מתפקדים כשהם נוכחים בסיטואציה חברתית ממשית. סיבה אחת לכך היא הבדלים באופן בו אוטיסטים צופים במה שקורה. קלין: השווה בין פיקסציות עיניים של אוטיסטים ולא-אוטיסטים בעת צפייה בסרט והבחין בהבדלים. אוטיסטים מסתכלים יותר על דברים, בעוד שלא-אוטיסטים מסתכלים יותר על פעולות של אנשים אחרים ובעיקר על פניהם ועיניהם. לכן, צופים אוטיסטים יוצרים ייצוג מנטאלי של הסיטואציה שאינו כולל הרבה מהמידע שלא-אוטיסטים משתמשים בו לרוב כשהם מתקשרים עם אחרים. למרות זאת, תנועות העיניים אינן הגורם לקשיים של אוטיסטים בסיטואציות חברתיות. לקשיים שלהם יש קשר יותר לתגובות רגשיות שליליות שהם חווים כאשר מתבוננים באנשים אחרים או נמצאים איתם באינטראקציה. הרגשות השליליים האלה משפיעים על המיקום אליו הם מתבוננים, מה שמשפיע על היכולת שלהם להבין מה מתרחש, מה שגורם לתפקוד בסיטואציות חברתיות להיות עוד יותר קשה.
26
זיכרון קצר טווח (Short-term memory=STM):
כל מה שאתה חושב ברגע זה, או זוכר ממה שקראת לפני כן, נמצא בזיכרונך לטווח קצר. רוב המידע הזה נעלם בסופו של דבר, כשרק חלקו מגיע לזיכרון לטווח ארוך לאחסון קבוע יותר. STM (working memory) קריטי לתפקוד נורמאלי. כשקוראים משפט, ראשית תחילת המשפט מאוחסנת ב STM. לאחר מכן אנו קוראים את יתר המשפט וקובעים את המשמעות הכללית ע"י השוואת המידע שבסופו למידע שבתחילתו. שמירת כמויות קטנות של מידע לתקופות קצרות היא הבסיס להרבה מהחיים המנטאליים שלנו. מחקר ראשוני התמקד במענה על 2 שאלות: 1. מהו משך הזמן בו ניתן לאחסן מידע ב STM? 2. כמה מידע יכול להכיל ה- STM?
27
מהו משך הזמן בו ניתן לאחסן מידע בSTM?
ניסויים של בראון (אנגליה) ושל פיטרסון ופיטרסון (ארה"ב). פיטרסון & פיטרסון הסיקו שעקבות הזיכרון של הנבדקים דעכו במהלך 18 שניות. קפל ואנדרווד (1962) ראו שעם הניסיונות זיכרון הנבדקים הפך גרוע יותר. הם הציעו שהירידה בזיכרון לא נבעה מדעיכה של עקבות הזיכרון, כפי שהציעו פיטרסון ופיטרסון, אלא עקב הפרעה פרואקטיבית (Proactive interference=PI) הפרעה המתרחשת כאשר מידע שנלמד לפני כן מפריע ללמידת מידע חדש. לדוגמא, כשמספר טלפון שלמדנו בעל פה בעבר משתנה. אם המספר החדש דומה לישן הדבר מקשה עוד יותר על זכירת החדש. ההפרעה היא מנגנון בסיסי של שכחה, מתרחשת ביומיום ללא הפסקה, ותוצאתה היא שמשך הזמן האפקטיבי של אחסון בSTM, כאשר נמנעת חזרה על המידע, הוא בערך 15-20 שניות.
28
כמה מידע יכול להכיל ה-STM?
ישנה הגבלה לכמות המידע שיכול להתאכסן ב STM . אמת מידה לכמות זו מתוארת ביכולת זכירה של ספרות (digit span) מספר הספרות שאדם יכול לזכור. המספר הרווח: 5-8 ספרות. כלומר, כמות המידע שיכול להכיל ה- STM הוא 5-8 פריטים. אך מהו פריט? מילר הרחיב את הגדרת הפריט מעבר לספרות ע"י התייחסות לאופן בו זוכרים מילים וקומבינציות מילים. הצ'אנקינג (chunking) של מילר- יחי' קטנות (כמו מילים) יכולות להיות משולבות לתוך יחי' גדולות יותר ובעלות משמעות, כביטויים, ואף גדולות עוד יותר כמשפטים, פסקאות וסיפורים. צ'אנק= אוסף אלמנטים המקושרים באופן חזק זה לזה, אך מקושרים באופן חלש לאלמנטים בצ'אנקים אחרים. מחקרים הראו שצ'אנקינג לפי משמעות יכול להגביר את יכולתנו להחזיק מידע ב- STM. אריקסון: לאחר אימון, גרם לסטודנט בעל זיכרון ממוצע לזכור 79 ספרות ללא טעות, בעזרת צ'אנקינג. הסטודנט השתמש בתוצאות שיאי עולם בריצה כדי לזכור את הספרות. דוגמא לקשר בין STM ל- LTM מאחר והסטודנט היה אצן, ויצר צ'אנקים המבוססים על ידיעותיו לגבי זמני ריצה שאוחסנו ב -LTM שלו. צ'ייס וסימון: צ'אנקינג של שחקני שחמט (דוגמא לקשר בין STM ל- LTM ). בעזרת צ'אנקינג, STM יכול להתמודד עם 5-8 צ'אנקים במקום עם 5-8 פריטים, וכך מרחיב את כמות הפריטים שיכול להכיל. כיצד מקודד המידע ב- STM? קידוד = האופן בו מידע מיוצג. גישה פיזיולוגית לקידוד- גירוי מיוצג ע"י דפוס ירי של נוירונים. גישה מנטאלית לקידוד- "כיצד גירוי או חוויה מיוצגים במוחנו?". לדוגמא, במידה וסיימת להאזין למרצה בהרצאה, ניתן לתאר סוגים שונים של קידוד מנטאלי שמתרחשים בחוויה זו ע"י התייחסות לדרכים בהן אתה זוכר מה קרה בכיתה. זכירת צליל קולו של המרצה- קידוד אודיטורי. העלאת תמונת המרצה במוחך- קידוד ויזואלי. זיכרון של תוכן דברי המרצה- קידוד משמעות, קידוד סמנטי.
29
קידוד אודיטורי:
קונרד: הנבדקים ראו אותיות מטרה שהוצגו לזמן קצר, והתבקשו לכתוב אותן לפי סדר הופעתן. כשהנבדקים עשו טעויות, טעו בזיהוי אות המטרה כאות אחרת שנשמעה כאות המטרה. כלומר, על אף שהנבדקים ראו את האותיות, הטעויות שעשו היו מבוססות על צלילן של האותיות. קונרד הסיק שהקידוד ב STM אודיטורי ולא ויזואלי.
30
קידוד ויזואלי:
מטלות מסוימות, כמו זכירת הפרטים של גרף או תכניות אדריכלות, דורשות קידוד ויזואלי. זאנג וסימון: הציגו אותיות סיניות למשתתפים הדוברים סינית כשפת אם. הגירוי בניסוי היה "רדיקלים" ו"אותיות". רדיקלים הם סמלים שהם חלק מהשפה הסינית ואינם מקושרים עם אף צליל. אותיות מורכבות מרדיקל + סמל נוסף, ויש להם צליל. כשהנבדקים התבקשו לחזור על סדרת רדיקלים שהוצגו זה אחר זה, או על סדרת אותיות, הצליחו לחזור על רצף של 2.7 רדיקלים בממוצע, ועל רצף של 6.4 אותיות בממוצע. היכולת של המשתתפים לזכור את הרדיקלים חייבת להיות ע"י קידוד ויזואלי, מאחר ולרדיקלים אין צליל או משמעות. הזיכרון הטוב יותר של הנבדקים לגבי אותיות הוא הודות לתוספת הקידוד האודיטורי משום שכל אות מקושרת לצליל. קידוד אודיטורי וגם ויזואלי יכולים להיות מעורבים ב STM.
31
קידוד סמנטי:
וויקנס ושות': גרמו לאנשים להפרעה פרואקטיבית כשביקשו מהם לזכור מילים שונות באותו נושא בכל שלב ניסוי. לאחר מכן, ל-2 מהקבוצות נתנו לזכור מילים בנושא שונה מהנושאים הקודמים ולקבוצה 3 נתנו מילים מאותו נושא. ביצועי קבוצה 3 נשארו נמוכים, אך ביצועי 2 הקבוצות הראשונות השתפרו. שיפור זה בביצוע נקרא שחרור מהפרעה פרואקטיבית (proactive interference=release from PI). מה השחרור מ -PI אומר לנו על קידוד ב STM? השחרור מ- PI בניסוי של וויקנס תלוי בקטגוריה הסמנטית של המילה (פירות, מקצועות). מאחר ומיקום מילים בקטגוריות מערב את המשמעות של המילים, תוצאות הניסוי של וויקנס מדגימות קידוד סמנטי ב- STM.
32
זיכרון עובד (working memory) – הגישה המודרנית לSTM:
בדלי והיץ' הציעו שיש להחליף "STM" ב"זיכרון עובד"- מנגנון המורכב ממספר מרכיבים בעלי התמחות. תוצאה אחת שהוביל להצעת המושג "זיכרון עובד" הייתה תצפית שתחת תנאים מסוימים משתתפים יכלו לבצע 2 מטלות במקביל. הנבדקים בניסוי של בדלי הצליחו לקרוא בזמן שזכרו מספרים, ולכן בדלי הסיק שהתהליך שמתרחש ב STM מורכב ממספר מרכיבים שיכולים לתפקד בנפרד. הגדרתו של בדלי לזיכרון עובד: מערכת קיבולת מוגבלת לאחסון זמני ומניפולציה של מידע בעבור מטלות מורכבות כהבנה, למידה והסקה. מהגדרה זו ניתן לראות שזיכרון עובד שונה מ STM ב2 דרכים: 1. STM הוא רכיב יחיד, בעוד שזיכרון עובד מורכב ממספר חלקים. 2. STM עוסק בעיקר בשמירת מידע לזמן קצר, בעוד שזיכרון עובד עוסק במניפולציה של המידע שמתרחשת במהלך קוגניציה מורכבת. *זיכרון עובד עוסק לא רק ב-איך הזיכרון עובד, אלא ב-איך המידע מעובד בצורות שונות של קוגניציה, פתרון בעיות, חשיבה, קשב ושפה. זיכרון עובד משלים את ניתוח המידע באמצעות פעולה של 3 מרכיבים: 1. הלולאה הפונולוגית מחזיקה מידע מילולי ואודיטורי. לכן, כשמנסים להיזכר בטלפון/שם/ להבין על מה המרצה מדבר, אתה משתמש בלולאה הפונולוגית. 2. הפנקס הוויזואלי-המרחבי מחזיק מידע ויזואלי ומרחבי. כשמישהו יוצר תמונה במוחו או מבצע מטלות כפתרון פאזל או מציאת דרך, הוא משתמש בפנקס הוויזואלי-מרחבי. הלולאה הפונולוגית והפנקס הוויזואלי המרחבי קשורים למנהל המרכזי. 3. המנהל המרכזי - מקום העבודה העיקרי בו הזיכרון העובד מתרחש. מקבל מידע מ LTM ומתאם את עבודת הלולאה הפונולוגית והפנקס הוויזואלי-מרחבי ע"י מיקוד בחלקים מסוימים של מטלה והעברת הקשב מחלק אחד לאחר. תפקיד עיקרי של המנהל המרכזי: להחליט כיצד לחלק קשב בין מטלות שונות.
33
הלולאה הפונולוגית:
3 תופעות תומכות ברעיון של מערכת המתמחה בשפה: 1. אפקט הדמיון הפונולוגי (Phonological similarity effect) מתרחש כשאותיות/מילים שנשמעות דומה מתבלבלות. בניסוי של קונרד נבדקים התבלבלו בין אותיות ששמן נשמע דומה. הוא פירש זאת כתמיכה ברעיון של קידוד אודיטורי ב STM . כיום התוצאות של קונרד יתוארו כהדגמה של אפקט הדמיון הפונולוגי, שמתרחש כשמילים מעובדות בלולאה הפונולוגית של הזיכרון העובד. 2. אפקט אורך המילה (word-length effect ) מתרחש כשזיכרון של רשימות מילים טוב יותר עבור מילים קצרות מאשר מילים ארוכות. האפקט מתרחש כיוון שלוקח יותר זמן לחזור ולשנן את המילים הארוכות ולהפיק אותם בזמן ההיזכרות. אפקט זה מבהיר את הממצא שלילדים אמריקאים יש יכולת גבוהה יותר של זכירת ספרות (digit span) מאשר לילדים מוויילס. שמות המספרים בשפה הוולשית ארוכים יותר מאשר באנגלית. מאחר ולוקח יותר זמן להגות מספרים בוולשית, פחות מספרים יכולים להישמר בלולאה הפונולוגית, ולכן משך הזמן שנשמרים קטן יותר. מחקר נוסף הראה שאנשים יכולים לזכור את מספר הפריטים שהם יכולים לבטא ב-1.5-2 שניות. 3. דיכוי הפקת הגאים (Articulatory suppression) מתרחש כאשר נמנעת מאדם האפשרות לחזור ולשנן פריטים. המניעה נעשית ע"י חזרה על צלילים לא רלוונטיים. לדיכוי הפקת הגאים יש 3 אפקטים: i. מקטין את משך זמן הזיכרון בגלל שהדיבור מפריע לשינון. ii. מעלים את אפקט אורך המילה. לפי אפקט אורך המילה, רשימת מילים עם הברה אחת תהיה קלה יותר לזכירה מאשר רשימת מילים ארוכות יותר, מפני שמילים קצרות משאירות יותר מקום בלולאה הפונולוגית לשינון. אך, ביטול האפשרות לשינון ע"י אמירה של מילים אחרות (לדוג' חזרה על "the") מבטל את יתרון המילים קצרות. iii. מפחית את אפקט הדמיון הפונולוגי בקריאת מילים. בד"כ מילים שנקראות מיוצגות תחילה בפנקס הוויזואלי-מרחבי, ואח"כ המידע מועבר ללולאה הפונולוגית. אולם חזרה על המילה "the" מונעת מהמידע להיות מועבר ללולאה הפונולוגית מפני שהיא "עסוקה". לכן, מילים הנשמעות דומה לא יכולות להתבלבל בהסתמך על הצליל שלהן, אז אפקט הדמיון הפונולוגי מבוטל. דיכוי הפקת הגאים מתרחש כשקשה לזכור את המידע מאחר והלולאה הפונולוגית הועמסה ע"י מידע אחר.
34
המנהל המרכזי:
המנהל המרכזי עושה את מירב עבודת הזיכרון העובד מאחר ומתאם בין אופרציות הלולאה הפונולוגית והפנקס הוויזואלי-מרחבי. מתפקידי המנהל המרכזי הוא שליטה על הדיכוי של מידע לא רלוונטי. זה יכול להיות חשוב כשמבצעים מטלה הכוללת הפניית קשב למידע רלוונטי תוך כדי התעלמות ממידע לא רלוונטי. בניסוי שבחן את הפונקציה הזו, גזלי ושות' הראו לנבדקים גירויים. במטלת "פנים רלוונטיות", נאמר לנבדקים לזכור את הפנים ולהתעלם מהנופים כשהגירוי של 4 רמזים הופיע (2 פרצופים ו-2 נופים), ואז, אחרי עיכוב של 9 שניות, לציין האם הפרצוף שהוצג בשלב המבחן תואם לאחד מהפרצופים שהוצגו בהתחלה. במטלה "הפסיבית", משתתפים רק הסתכלו על התמונות ולחצו על כפתור המציין את כיוון החץ במהלך המבחן. בחלק הראשון של מטלת "פנים רלוונטיות", כשהנבדקים התבקשו להתעלם מהנוף, גזלי מדד תגובות ב- fMRI באזור בקורטקס הטמפורלי שהגיב לנופים. בחלק השני של הניסוי, גזלי מדד עד כמה מדויק הנבדקים יכלו לציין האם הפנים שהוצגו במבחן תאמו לפני מלפני כן (הפנים שהוצגו בצעד הרמז). ממדידות ה -fMRI, גזלי היה חילק את המשתתפים לשתי קבוצות. "המדכאים הטובים" הראו פחות פעילות מוחית כשהם היו אמורים להתעלם מהנופים מאשר במצב הפסיבי. "המדכאים הגרועים" הראו יותר פעילות מוחית כשהם היו אמורים להתעלם מהנופים מאשר במצב הפסיבי. המדכאים הטובים היו טובים יותר בזיהוי הפרצופים. זה מראה שהיכולת לדכא מידע לא רלוונטי, שהיא חלק מתפקודי המנהל המרכזי, מביאה לזיכרון טוב יותר של מידע רלוונטי.
35
עדכון לגבי מודל הזיכרון העובד: תוספת של הבאפר האפיזודי
מודל הזיכרון העובד יכול להסביר תוצאות רבות של ניסויים, אך מידע נוסף הוביל את בדלי להציע שינויים במודל הזיכרון העובד המקורי. המודל המקורי לא הצליח להסביר חלק מתוצאות הניסויים. לדוגמא, התופעה של דיכוי הפקת הגאים, בה אמירת "the" פעמים רבות מפחיתה את משך זמן הזיכרון. ההסבר לירידה זו במשך זמן הזיכרון הייתה שאמירת "the,the…" מבטלת חזרה ושינון בלולאה הפונולוגית. הבעיה עם מידע זה היא שברוב הניסויים אורך זמן הזיכרון פחת רק במעט. בדלי גם שם לב שחלק מהנבדקים עם STM גרוע, כך שיכולת הזכירה של ספרות (digit span) שלהם היא רק 1, יכלו לחזור על 5-6 מילים אם הם יצרו משפט. שתי התוצאות הללו מראות שהביצוע טוב יותר ממה שהיה צפוי בהתבסס על מודל הזיכרון העובד. על מנת להתמודד עם תוצאות אלו, בדלי הוסיף רכיב נוסף למודל – באפר אפיזודי (episodic buffer). הבאפר האפיזודי הוא "גיבוי" המתקשר גם ל LTM וגם למרכיבי הזיכרון העובד. מרכיב חשוב של הבאפר האפיזודי שעוזר להסביר את הביצוע הטוב מהמצופה במטלות מסוימות הוא שהוא יכול להחזיק מידע לאורך זמן רב יותר ויש לו קיבולת גדולה יותר מאשר ללולאה הפונולוגית או לפנקס הוויזואלי-מרחבי. הבאפר האפיזודי, כמו ה STM ומודל הזיכרון העובד המקורי, הוא מודל שצריך להיבחן ולעבור שינויים שיבוססו על ניסויים נוספים בהמשך.
36
זיכרון עובד והמוח:
מחקרים מוקדמים על מרכיבי ה STM הראו שנזק לאזורים במוח, במיוחד לקורטקס הפרה-פרונטלי, יכול להפריע להתנהגויות התלויות בזיכרון העובד. הקורטקס הפרה-פרונטלי מקבל קלט מאזורים סנסוריים, המעורבים בעיבוד של מידע ויזואלי ואודיטורי. הוא גם מקבל סיגנלים מאזורים המעורבים בביצוע פעולות, ומחובר לאזורים בקורטקס הטמפורלי החשובים ליצירת זיכרונות ארוכי-טווח. לכן, "דיאגרמת החיווט" (wiring diagram) של הקורטקס הפרה-פרונטלי היא בדיוק מה שנצפה מהאופרציה של מערכת זיכרון כמו זיכרון עובד שצריכה לקבל מידע מהסביבה ולהעביר חלק מהמידע הלאה לאחסון ארוך טווח.
37
מטלת התגובה המעוכבת בקופים:
מחקר מוקדם על הפיזיולוגיה של הזיכרון העובד השתמשה במטלת תגובה מעוכבת, שדרשה מקופים להחזיק במידע בזיכרון העובד במהלך תקופה של עיכוב. הקוף רואה פרס (מזון) באחת משתי בארות מזון. שתי הבארות מכוסים, מסך יורד ואז יש עיכוב לפני שהמסך מורם שוב. כשהמסך מורם, הקופים צריכים להושיט יד לבאר המזון הנכונה כדי להשיג את הפרס. קופים יכולים להיות מאומנים להשלים את המשימה, אך אם מסירים את הקורטקס הפרה-פרונטלי שלהם, התפקוד שלהם יורד לרמת ניחוש, כך שהם בוחרים את באר המזון הנכונה רק בכמחצית מהזמן. התוצאות תומכות בכך שהקורטקס הפרה פרונטלי (PF) חשוב לשמירה על מידע לתקופות קצרות. למעשה, הוצע שסיבה אחת לכך שאנו יכולים לתאר את התנהגות הזיכרון של פעוטות צעירים מאוד כ"רחוק מהעין, רחוק מהלב" (כשהאובייקט שהפעוט יכול לראות מוחבא מראייה, הפעוט מתנהג כאליו האובייקט לא קיים עוד) היא שהקורטקס הפרונטלי והפרה פרונטלי שלהם לא מפותח עד גיל 8 חודשים. הרעיון שהקורטקס ה- PF חשוב לזיכרון עובד, נתמך גם ע"י ניסויים שבדקו כיצד נוירונים בודדים ב PF מגיבים במשך תקופת עיכוב קל.
38
נוירונים שמחזיקים מידע
: נדרשת מכל מערכת פיזיולוגית של זיכרון היכולת לתעד ולשמור מידע לאחר שהגירוי המקורי כבר לא נוכח. פונהאשי ושות': החוקרים הקליטו נוירונים בקורטקס ה -PF של קוף בזמן שביצע מטלת תגובה מעוכבת. הקוף קודם הסתכל בהתמדה על נקודת פיקסציה X בזמן שריבוע הוצג במיקום כלשהו על המסך. כשהוצג במיקום מסוים, תגובת הנוירון הייתה מועטה. לאחר שהריבוע נעלם, היה עיכוב של מספר שניות. הקלטות הירי של העצב מראות שהנוירון ירה במהלך העיכוב. הירי הזה הוא התיעוד הנוירונלי של הזיכרון העובד של הקוף בעבור מיקום הריבוע. לאחר העיכוב, ה- X של הפיקסציה נעלם. זהו סימן בעבור הקוף שעליו להזיז את להיכן שהריבוע הופיע. היכולת של הקוף לעשות זאת מספקת ראייה התנהגותית שהוא אכן זכר את המיקום של הריבוע. תוצאת הניסוי: החוקר מצא נוירונים שהגיבו כאשר הריבוע הופיע במיקום מסוים ושהנוירונים המשיכו להגיב במהלך העיכוב. הירי של נוירונים אלה מציין שאובייקט הוצג במקום מסוים, ומידע זה נשאר זמין לכל אורך הזמן בו הנוירונים המשיכו לירות. מחקרים גם גילו נוירונים באזורים אחרים במוח המגיבים במהלך העיכוב במטלת זיכרון עובד. נוירונים בעלי מאפיינים אלו נמצאו בקורטקס הוויזואלי הראשוני, שהוא האזור הראשון במוח המקבל אותות ויזואליים, ובקורטקס האינפרוטמפורלי (inferotemporal cortex), שהוא אזור ויזואלי האחראי על תפיסה של צורות מורכבות. לכן, למרות שייתכן שהקורטקס ה -PF הוא האזור במוח שקשור בצורה ההדוקה ביותר לזיכרון עובד, גם אזורים אחרים מעורבים.
39
הדמיות מוחיות אצל בני אדם:
המסקנה שאזורים רבים במוח מעורבים בזיכרון העובד אוששה בעזרת מחקרים שהשתמשו בטכניקות הדמיה כגון PET ו- fMRI כדי למדוד פעילות מוחית בבני אדם. מחקרים אלו מראים שכאשר אדם מבצע פעילות הקשורה לזיכרון עובד, יש פעילות בקורטקס ה- PF ובאזורים אחרים גם כן. בנוסף לקורטקס ה PF , אזורים אחרים באונה הפרונטאלית וגם באונה הפריאטלית ובצרבלום מעורבים בזיכרון עובד. מצב דומה קיים גם בזיכרון ארוך-טווח: קיים מבנה 1 או 2 שהם חשובים במיוחד למטלות של זיכרון ארוך-טווח, אך מבנים רבים (הפרושים לאורך כל המוח) מעורבים גם הם.