ספר 1-4 Flashcards

1
Q

מי הציע את המונחים של שתי המערכות

A

סטנוביץ’ ווסט

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

מערכת 1

A

אוטומטית, מהירה, השקעת מאמץ מועט אם בכלל. ללא שליטה רצונית

יכולותיה כוללות מיומנויות מולדות שאנו חולקים עם בע”ח אחרים וכן פעילויות מנטליות שהפכו למהירות בעקבות אימון מתמשך

קיימות מיומנויות שרק מומחים בתחום מסויים רוכשים. אותו ידע מאוחסן בזכרון ונגיש ללא כוונה או מאמץ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

מערכת 2

A

הקצאת קשר לפעילויות מנטליות מאומצות הדורשות זאת

מקושרות לעיתים קרובות לחוויה הסובייקטיבית של סוכנות, בחירה וריכוז

המשותף של פעולות המערכת הוא שהן דורשות קשב ומשתבשות כשתשומת הלב מוסטת

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

הזדהות עם המערכות

A

כשאנו חושבים על עצמנו אנו מזדהים עם מערכת 2- האני המודע והחושב שיש לו אמונות, שבוחר ושמחליט על מה לחשוב מה לעשות. בעצם, מערכת 1 האוטומטית היא מרכז העניינים ומתוארת כיוצרת ללא מאמץ רשמים ורגשות, שהם המקורות העיקריים לאמונות ולבחירות של מערכת 2. כהנמן מתייחס לשתי המערכות כשני סוכנים, שלכל אחד מהם יכולות, מגבלות ותפקודים משלו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

הפניית קשב בהקשר המערכות

A

הפניית קשב לעבר רעש היא לרוב פעולה בלתי רצונית של מערכת 1, המגייסת את הקשב הרצוני של מערכת 2 (למשל, הבחירה להתאפק ולא להפנות את הראש).

למערכת 2 יש יכולת מסויימת לשנות את דרך פעולתה של מערכת 1 באמצעות תכנות תפקודם, האוטומטי לרוב, של קשב וזכרון. למשל, אדם יכול לכוון את עצמו באופן רצוני לחיפוש אישה עם שיער לבן/ גבר מזוקן וכך להגדיל את הסיכוי לזהות קרוב משפחה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

pay attention

A

התרגום לאנגלית של “שים לב”ת ויש בכך דיוק קולע. כלומר, ברשותו של אדם תקציב מוגבל של קשב שניתן להקצות לפעילויות וחריגה מהתקציב גוררת כשלון. פעולות מאומצות מפריעות זו לזו לכן לא ניתן לבצען במקביל . כולנו מודעים במידה כזו או אחרת לקיבולת המוגבלת של קשב והתנהגותנו מגלה סבלנות למגבלות אלה- כמו למשל שתיקה ברכב כאשר הנהג צריך לבצע עקיפה בכביש צר.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

הספר “הגורילה הבלתי נראית” של שברי וסימונס

A

מתוארה משימה קשה שדורשת את מלוא תשומת הלב ומדגימה כי התמקדות אינטנסיבית במטלה עלולה להפוך אנשים לדמויי עיוורים, גם במקרה של גירויים שלרוב מושכים תשומת לב. מטלת הספירה בניסוי המתואר היא הגורם לעיוורון (אי תשומת לב לגורילה). ניתן לראות כאן ביטוי לפונקציות אוטומטיות של מערכת 1- ראייה והפניית תשומת לב.כאשר חושפים בפני המשתתפים בניסוי את העובדה שהייתה גורילה הם אינם מסוגלים לתאר זאת בעצמם.> אנחנו יכולים להיות עיוורים למובן מאליו ואנחנו יכולים להיות עיוורים לעוורון שלנו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

עלילת שתי המערכות

A

שתי המערכות פעילות כל אימת שאנחנו ערים (כאשר מערכת 1 עובדת אוטומטית ומערכת 2 נמצאת בהילוך נוח לרוב). מערכת 1 מעלה הצעות בפני מערכת 2, והיא בתורה מאשרת רשמים, אינטראקטציות, כוונות וחששות. כך, אם יש אישור- רשמים ואינטואיציות הופכים לאמונות ודחפים לפעולות רצוניות. כמו כן, מערכת 2 מגויסת כאשר עולה שאלה שמערכת 1 לא מצאה לה תשובה (כמו בתרגיל כפל מסובך) וכשהיא מזהה אירוע המפר את תמונת העולם שבה מחזיקה מערכת 1 (למשל, מציאת סיפור שיהווה הסבר להופעת גורילה- אירוע מפתיע. יש צורך בכיוונון הקשב כדי לתת הסבר). תפקיד נוסף של מערכת 2 הוא פיקוח שטף על התנהגות (התאמה לנורמות חברתיות, שמירה על כללים, כאשר עומדים לעשות טעות כמו פליטת הערה לא במקום).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

קונפליקט של שתי המערכות

A

כמו מטלת סטרופ

הדוגמה הניתנת בספר היא של שני טורי מילים כאשר בכל טור חלק מהמילים ממוקמות בצד ימיו וחלק בשמאל, וכן חלק מודגשות וחלק לא. בטור אחד המילים שמופיעות הן “ימין” ו”שמאל” ובשני “מודגש” ו-“רגיל”. המטלה הייתה לציין האם המילים מודגשות/ רגילות ולאחר מכן אם הן מימין או משמאל. במטלה מסוג כזה באה לידי ביטוי מערכת 2, שכן הקריאה “ימין/שמאל/מודגש/רגיל” היא לא פעולה שגרתית. כאשר מתחילים במטלה המשתתף נערך עם המילים הרלוונטיות (למשל, בהתחלה “מודגש” ו”רגיל”) על קצה הלשון. מתן עדיפות שכזה מהווה פעולה אפקטיבית ומשפר את התגובה האוטומטית. אך כאשר היה קונפליקט היה קושי לענות נכון שכן התשובה המתחרה דרשה התאמצות ויצרה עיכוב.
קונפליקט בין תגובה אוטומטית לכוונה לשליטה הוא תופעה שכיחה (לנסות לא לנעוץ מבט במישהו מוזר, להתרכז בספר משעמם, התאפקות מלקלל מישהו.
מערכת 2 מתגברת על הדחפים של מערכת 1 והיא אחראית לשליטה עצמית.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

אשליות של שתי המערכות

A

כהנמן משתמש באשליית מילר לייר הידועה עם הקווים והכנפיים שבה הקו התחתון נראה כארוך יותר. לאחר מדידת הקווים יש למערכת 2 אמונה חדשה- הקווים שווים באורכם, אך זה לא מבטל את זה שעדיין נראה את הקו התחתון כארוך יותר. עמידה בפני אשליה יש צורך לזהות את הדפוס המתעתע ולהזכר במה שידוע לנו אודותיו.

במקביל לאשליות חזותיות קיימות גם אשליות חשיבה- אשליות קוגניטיביות. ניתן לראות לכך דוגמה במקרה של פסיכופתיים- פסיכופת שיתחנף למטפל יגרום אוטומטית למערכת 1 לעבוד ולתחושה החיובית שהמטפל ירגיש כלפיו. אך, בגלל שנאמר לנו שמשיכה עזה למטופל עם הסטוריה של טיפולים כושלים היא אות אזהרה (כמו הכנפיים בקצוות הקווים המגבילים) האני (מערכת 2) ידע לזהות שמדובר באשליה.

מאחר שמערכת 1 פועלת באופן אוטומטי ולא ניתנת לכיבוי, לעתים קרובות קשה למנוע טעויות בחשיבה אינטואיטיבית ולהתגבר על אשליות קוגניטיביות. לא נמנע מהן כשלמערכת 2 אין מידע על הטעות (לפעמים גם כשיש רמזים לטעות). ניתן למנוע שגיאות רק בעזרת פיקוח מוגבר ופעילות מאומצת של מערכת 2. גם בכך יש בעיה כמובן כי הטלת ספק בחשיבה שלנו תהיה מעייפת במידה בלתי אפשרית, ומערכת 2 איטית הרבה יותר ולא יכולה להחליף את מערכת 1. לכן, נקיים פשרה- ננסה להמנע מטעויות משמעותיות כשההימור הוא גבוה. הנחת היסוד של הספר- קל לנו יותר לזהות טעויות של הזולת מאשר את שלנו.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

פיקציות מועילות

A

נתייחס לשתי המערכות כסוכנים בפעילות מוחית עם אישיות, יכולות ומגבלות אינדיבידואליות. כמובן שמערכת 1 ומערכת 2 אינן מערכות במובן של ישויות שיש להן היבטים או חלקים באינטראקציה ביניהן (או אזור מסויים במוח שהוא ביתן). עדיין, לשימוש בדמויות פיקטיביות לייצוג שתי המערכות יש יתרון- הדמויות מועילות בשל מוזרויות של חשיבתנו ומקלות עלינו לחשוב על שיפוט ובחירה.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

מאמץ מנטלי

A

כהנמן מתאר משימה הנקראת “הוסף 1”- יש לקרוא בקול רצף של 4 ספרות, להמתין 2 פעימות מטרונום ולאחר מכן לקרוא את רצף ספרות שמהווה את רצף הספרות הקודם בתוספת 1 לכל ספרה ( 5294> 6305). מעט אנשים מסוגלים להתמודד עם יותר מרצף של 4 ספרות במשימה זו, והאתגר גדל כאשר משחקים “הוסף 2” או “הוסף 3”.

ניתן לראות בגודל המשתנה של האישונים בעת ביצוע המטלה עדות למידת המאמץ המושקע לפי הפסיכולוג אקהרד הס . הם מתרחבים כאשר פותרים בעיות קשות. כמו כן, התגובה למאמץ מנטלי נבדלת מעוררות רגשית.
בהמשך לעבודתו של הס, כהנמן וסטודנט שלו, ג’קסון בייטי, פתחו מתקן דומה לחדר בדיקות של אופטיקאי. הם צילמו את אישוניו של נבדק תוך שהוא מאזין למידע ועונה על שאלות. הם התמקדו במשימות קצובות כמו “הוסף 1” (נתנו את הספרות בע”פ ולא על כרטיסיה) וידעו בדיוק מה מעסיק את דעת הנבדק בכל רגע. נמצא כי גודל האישון משתנה משניה לשניה ומשקף את הדרישות המשתנות של המשימה.

התוצאות היא בצורת “וי” הפוכה- המאמץ גבר עם כל ספרה שהנבדק שומע, מגיע לשיא כשממהרים לייצר את סדרת הספרות לאחר ההוספה, ופוחת כש”פורקים” את הזכרון לטווח קצר. כמו כן, נתוני האישון תאמו את החוויה הסובייקטיבית- סדרות ארוכות יותר גרמו לאישונים מורחבים יותר, ובאופן כללי משימת ההוספה העצימה את המאמץ יותר מאשר אם היה מדבר במשימת אחזור מידי. כהנמן מציין ש”הוסף 3” היא המשימה התובענית ביותר שהוא נתקל בה מבחינת הרחבת אישונים והאצת דופק. מעבר לכך, אנשים מרימים ידיים.
כאשר הנבדקים נחשפו לסדרות מעבר לגבול היכולת שלהם, אישוניהם הפסיקו להתרחב ואף התכווצו. זאת אומרת, האישונים התכווצו חזרה רק לאחר שהנבדק סיים לפתור תרגיל/ הרים ידיים. ההתאמה בין החוויה הסובייקטיבית להתרחבות האישונים הייתה גדולה (כהנמן מספר שיכול היה לקבוע מתי נבדק הפסיק לעבוד רק מהסתכלות על פעילות האישונים שלו מחדר אחר).
כהנמן מספר שצפה באישוני נבדקת כאשר היא ניהלה שיחת חולין עם הנסיין, וראה שהאישונים לא התרחבו משמעותית (כמו בזכירת 2-3 ספרות). מכאן הבין שהחיים המנטליים לרוב מתנהלים “בקצב הליכה”, תוך ביצוע מטלות שלא דורשות הרבה מאמץ (שיחת חולין), ורק לעיתים יש הפרה של קצב זה עם “ספרינטים מנטליים” כמו משימות “הוסף 1/3”. העיסוק ב”ספרינט מנטלי” (ספירת המסירות) יוצר את אותו עיוורון שנצפה במשימת “הגורילה הבלתי נראית”. העוורן שנראה במשימת “הוסף 1” היה פחות משמעותי. הנבדקים התבקשו במקביל לביצוע המשימה (בעדיפות עליונה) להגיד אם הופיעה לפניהם האות K בתוך רצף אותיות מהבהבות שהוקרנו. הממצאים היו שהנבדקים כמעט לא פספסו את האות אם היא הופיעה בתחילת/ בסוף המטלה, אך הם החמיצו אותה כמעט ב-50% כאשר המאמץ המנטלי היה בשיא (למרות שצפו ישירות באות בעיניים פקוחות לרווחה). לכישלונות הזיהוי אותו דפוס של “וי הפוכה”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

דימוי מונה החשמל

A

האישונים מספקים מדד לצריכה עכשווית של אנרגיה מנטלית, צריכת החשמל כמו גם צריכת האנרגיה המנטלית תלויה במה שהאדם בוחר לעשות. השליטה במאמץ הכרוך באותו דבר שבוחרים לעשות היא מוגבלת- טוסטר צורך מידה מסויימת של חשמל, וכן זכירה של רצף ספרות מסויים דורש מידה מסויימת של מאמץ. כמו כן, גם למערכת 2 וגם לצריכת החשמל הביתית יש קיבולת מוגבלת. עם זאת, התגובה לסכנת עומס יתר היא שונה- בעוד שמערכת החשמל הביתית “קופצת” ומכבה את זרימת החשמל לכל המכשירים, בתגובה לעומס יתר מנטלי היא סלקטיבית ומדויקת. זאת אומרת, מערכת 2 תמיד תגן על הפעילות החשובה ביותר. כך גם, במשימת “הוסף 1” תזמון הופעת האות “קיי” לא השפיע על התפקוד במטלה המרכזית (היא “כובתה”, הנבדקים היו עיוורים אליה, בשעת עומס מרכזי).

מערכת 1 משתלטת במצבי חירום ומעניקה קדימות לפעולות של הגנה עצמית. התגובה לאיום היא לא מודעת ותורמת להשרדות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

חוק המאמץ המזערי

A

הן למיומנות והן לכשרון יש השפעה על מידת המאמץ שיש להשקיע בביצוע מטלה. ניתן לראות זאת לפי גודל האישון, וכם לפי הפעילות המוחית (פחות אזורים מוחיים מעורבים בעת ביצוע המטלה).
“חוק המאמץ המזערי”- רלוונטי הן למאמץ קוגניטיבי והן למאמץ גופני. כאשר קיימות דרכים אחדות להשיג את אותה מטרה אנשים ימשכו אל דרך הפעולה הכי פחות תובענית. מכאן שעצלות מושרשת עמוק בטבענו.
רכישת מיומנות מונעת ע”י איזון בין תועלת לעלות.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

מערכי מטלה

A

מערכת 2 יכולה לאמץ “מערכי מטלה”- לתכנת את הזכרון לציית להוראה שדוחקת תגובות שגרתיות. זאת אומרת, היא יכולה לעמוד בקלות במטלות לא שגרתיות שלא ביצענו מעולם (לספור כמה פעמים מופיעה האות ג’ בעמוד הזה, למשל ).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

בקרה ניהולית

A

מונח שפסיכולוגים תבעו כדי לתאר את אימוצם של מערכי מטלה ואת סיומם. האזור הפרה פרונטלי של המוח, המפותח הרבה יותר אצל בני אדם מאשר אצל פרימטים אחרים, מעורב בבקרה ניהולית, ביישוב קונפליקטים ובפעולות שאנו מזהים עם אינטיליגנטציה.
נמצא כי מעבר ממערך מטלה אחד לאחר דורש מאמץ, בפרט כשקיים לחץ זמן. הצורך במעבר מהיר הוא אחת הסיבות לכך ש”הוסף 3” היא משימה תובענית כל כך- יש להחזיק בזכרון העבודה בו”ז מספר ספרות ולקשר כל אחת לפעולה מסויימת: ספרות אחדות ממתינות בתור להמרתן, אחת נמצאת בתהליך המרה, והאחרות, שכבר הומרו, נשמרות לצורך דיווח.

17
Q

זכרון עבודה

A

במבדקים של זכרון עבודה הנבדק נדרש לעבור בין שתי מטלות תובעניות, לשמר תוצאות של פעולה אחת תוך ביצוע מטלה אחרת. הצלחה במבדקים אלו מתיישבת עם מבחנים של אינטליגנטציה כללית, אך שליטה בקשב אינה מדד לאינטיליגנטציה בלבד, אלא גם מנבאת ביצוע של פקחי טיסה וטייסים (מעבר לאינטיליגנטציה).

18
Q

לחץ זמן

A

משפיע גם על מאמץ. במשימת “הוסף 3” היה לחץ זמן בשל המטרונום ובשל העומס על זכרון העבודה ולא ניתן היה להאט (כמו להטוטן המלהטט כדורים באוויר). מהירות הדעיכה של חומר בזכרון הכתיבה את הקצב ויצרה לחץ זמן לרענן ולשנן מידע. לכן כל מטלה הדורשת זכירה של מספר רעיונות במקביך תתאפיין בדחיפות. הצורות המאומצות ביותר של חשיבה אטית הן אלו שדורשות עבודה מהירה.

אנו בד”כ נמנעים מעומס יתר מנטלי (בהתאם לחוק המאמץ המזערי) באמצעות חלוקת המטלות שלנו לצעדים קלים מרובים- מעבירים תוצאות ביניים לזכרון לטווח ארוך או לפיסת נייר במקום לזכרון העבודה, המגיע בקלות לעומס יתר.

19
Q

מהירות טבעית של מערכת 2

A

השקעה של כמות מסוימת של אנרגיה מנטלית במחשבות אקאריות ובניטור המתרחש בסביבה, גם כאשר במוח לא קורה דבר מיוחד (קליטת מידע תוך קריאה בעיתון, ביצוע החלטות קטנות תוך כדי נהיגה..). לא מדובר במשהו שצורך מאמץ רב, אלא אם הנסיבות תובעות זהירות או מודעות עצמית יוצאת דופן. כהנמן מקביל את זה להליכה נינוחה, שבה מושקע מאמץ ביחס לישיבה נוחה, אך המאמץ הוא מועט וחסר מתח. בעת הליכה נינוחה, ניתן לחשוב, אך ברגע שעולה הצורך לבצע פעולה מנטלית היוצרת עומס על הזכרון לטווח קצר (לחשב תרגיל כפל של מספרים דו ספרתיים) ההליכה מואטת/ נפסקת. כמה שההליכה יותר מואצת תשומת הלב מוסבת יותר ויותר לחווית ההליכה ולהתמדה בה, ויש גריעה ביכולת לחשיבה קוהרנטית. זאת אומרת, עלייה בקצב ההליכה דורשת מאמץ מנטלי של שליטה עצמית להתנגד לדחף להאט.
באותו האופן, גם שמירה על קו מחשבה קוהרנטי דורשת משמעת. עם זאת, לעיתים אנשים משקיעים מאמץ ניכר בפעילות קוגניטיבית מבלי להפעיל את כוח הרצון. הפסיכולוג מיהאי
צ’יקסנטמיהאי טבע את המונח זרימה
(flow):
מצב של ריכוז עמוק נטול מאמץ. חווית הזרימה יכול לגרום לאיבוד תחושת הזמן, תחושת העצמי ולשכחה של הבעיות. ציקנטמיהאי קרה לזה “חוויה אופטימלית”. פעילויות רבות יכולות לעורר תחושת זרימה ( ציור, מרוצי אופנועים, ואף כתיבת ספר עבור סופרים מסויימים).
זרימה יוצרת הפרדה ברורה בין שני סוגי מאמץ:
1. התמקדות במטלה.
2. שליטה מכוונת בקשב.
בפעילויות המתוארותכזרימה כרוך מאמץ, אך השמירה על מיקוד הקשב לא דורשת שליטה עצמית, וכך משתחררים משאבים שניתן להפנות למטלה.

20
Q

מערכת 2 העסוקה והמדולדלת:

A

מחקרים הוכיחו שכאשר אנשים מבצעים משימה קוגניטיבית תובענית (משימת זכרון למשל) ונדרשים במקביל לעמוד בפיתוי (בחירה בקינוח משמין מול סלט פירות)- קיים סיכוי יותר גדול שיכנעו לו.> כשמע’ 2 עסוקה למערכת 1 יש השפעה גדולה יותר.

כך, בעת עיסוק קוגניטיבי מתרחשת התרפפות של בקרת מערכת 2 על ההתנהגות וגדל הסיכוי לבחירות אנוכיות ושיפוט סקסיסטי ושטחי.

שליטה עצמית במחשבות וההתנהגויות דורשת קשב ומאמץ, והיא אחת המשימות המתבצעות במע’ 2.

יחד עם עמוס קוגניטיבי גורמים נוספים יכולים להחליש שליטה עצמית (שתיית אלכוהול, שינה לא טובה).

רוי באומייסטר (פסיכולוג) הראה בסדרת ניסויים שכל סוגי המאמץ הרצוני- קוגניטיבי, רגשי או גופני- שואבים לפחות חלקית ממאגר משותף של אנרגיה מנטלית.

21
Q

הדלדלות האגו (ego depletion):

A

הפחתה מהנכונות/ היכולת להפעיל שליטה עצמית באתגר הבא, אם אדם מכריח את עצמו לעשות משהו כעת. לדוגמה, משתתפים שהונחו לכבוש תגובה רגשית לסרט, יתקשו לאחר מכן במבחן סבולת גופנית. כמו כן, משתתפים שיעמדו בפיתוי להתפנק בממתקים יוותרו מוקדם יותר במטלה קוגניטיבית קשה לאחר מכן.).

הדלדות האגו אינה מצב מנטלי זהה לעומס קוגניטיבי: הפעלת שליטה עצמית היא מדלדלת ולא נעימה, אך שלא כמו עומס קוגניטיבי, הילדלות האגו הנה, לפחות חלקית, אובדן מוטיבציה. כראיה לכך, בניסויים אחדים אנשים הצליחו להתגבר על השפעות הדלדלות האגו כשניתן להם תמריץ חזק לעשות זאת. מנגד, הגברת המאמץ הקוגניטיבי במשימה קשה היא לאו דווקא אפשרית.

22
Q

“אנרגיה מנטלית”

A

לפי באומייסטר היא יותר ממטפורה- פעילות מנטלית מאומצת צורכת הרבה גלוקוד ובאופן כללי מע’ העצבים צורכת יותר גלוקוד מרוב חלקי הגוף. ההשלכה של עובדה זו היא שאפשר לבטל את השפעות הדלדלות האגובאמצעות נטילת גלוקוז. באומייסטר ועמיתיו איששו השערה זו בכמה ניסויים שיצרו מצב של הדלדלות האגו אצל משתתפים ולפני שדרשו מהם לבצע מטלה נוספת למחציתם נתנו לשתות לימונדה עם גלוקוז, ולמחציתם עם סוכרלוז (ממתיק מלאכותי). אכן, שותי הסוכרלוז הראו את אפקט הדלול המצופה במטלה הנוספת.

23
Q

השפעת דלדול האגו על שיפוט

A

המשתתפים בניסוי היו 8 שופטים בוועדות השחרורים בבתי הסוהר. עורכי המחקר שרטטו תרשים של שיעור הבקשות לשחרור מוקדם שאושרו מול פרק הזמן שחלף מאז הפסקת האוכל האחרונה וגילו שהשיעור מזנק אחרי כל הארוחה ולאחר מכן צונח בהתמדה. המסקנה הייתה ששופטים רעבים ועייפים נוטים לסגת אל החלטת המחדל הקלה יותר- דחיית הבקשה.

24
Q

מערכת 2 העצלה

A

בעיית הכדור והמחבט:
“כדור ומחבט עולים יחד 1.10 דולר. המחבט עולה דולר אחד יותר מהכדור. כמה עולה הכדור?”

התשובה האינטואיטיבית שחידה זו מעוררת היא 10 סנט, שזו כמובן אומנם מושכת אך שגויה. יש להניח שהתשובה האינטואיטיבית עלתה גם בדעתם של אלה שהגיעו למספר הנכון (5 סנט), אך שהם הצליחו לעמוד בפניה. כהנמן ושיין פרדריק ניסו לבחון יחד את השאלה עד כמה צמוד הפיקוח של מערכת 2 על הצעותיה של מערכת 1? ידוע כי כל מי שענה 10 סנט לא בדק באופן פעיל את התשובה ומערכת 2 שלו אימצה אינטואיטיבית את התשובה, למרות שיכלה לדחות אותה בהשקעה מועטה של מאמץ. בהמשך לכך עולה השאלה כיצד אותם אנשים לא תהו מדוע להציג שאלה שתשובתה כה ברורה לכאורה (רמז חברתי)? עניין זה מעניין שכן עלות הבדיקה (חישוב החידה) הייתה נמוכה יחסית של פתרון בעיה לא קשה במיוחד. יש לציין ש-50% מהסטודנטים (הווארד, MIT, פרינסטון) שהוצגה בפניהם החידה בחרו להשתמש בחוק המאמץ המזערי ולשלוף את התשובה האינטואיטיבית (באוניברסיטאות פחות סלקטיביות השיעור היה אפילו 80%!).
בעיה זו מעלה את הטענה שלאנשים בטחון עצמי מופרז ונטייה לסמוך יתר על המידה על האינטוריציות.

25
סילוגיזם לוגי
כהנמן ממשיך ומציג טיעון לוגי, שאומנם יכול להדמות כתקף אינטואיטיבית, אך בעצם המסקנה לא נובעת בהכרח מההנחות. בחינת ממצא שכזה נותן נקודת מבט על שיקול הדעת בחיי היומיום- לפעמים אנשים מאמצים מסקנות ונוטים להאמין לטיעונים שלכאורה תומכים במסקנה, אך בעצם הם חסרי יסוד.> אם מערכת 1 מעורבת המסקנות באות קודם, והטיעונים בעקבותיהן.
26
בעיית מישיגן/ דטרויט
אתגר נוסף למערכת 2. סטודנטים שמזהים את דטרויט כעיר מוכת פשע גדולה במישיגן נשאלים: "כמה מקרי רצח מתרחשים במדינת מישיגן בשנה?". פרדריק רצה להראות בעצם הצגת השאלה שעובדות שאנחנו יודעים לא תמיד עולות בדעתנו כשאנו זקוקים להן. אנשים שזוכרים שדטרויט נמצאת במישיגן נותנים הערכות גדולות יותר מאלו שיאנם זוכרים זאת, אך רובם לא חשבו על העיר כשנשאלו על המדינה ובכל אופן הניחוש הממוצע של אנשים שנשאלו על מישיגן היה נמוך מאשר כשנשאלו על דטרויט. עצם היא החשיבה על דטרויט היא בעיה במערכת 1 (תפקוד אוטומטי של זכרון, הזכרות ספונטנית) וגם במערכת 2 (לכל המשתתפים הייתה האפשרות להאט כדי לבצע חיפוש פעיל בזכרון). בכל אחת משלושת הדוגמאות הללו נראה כי הכשלון נובע באופן חלקי ממוטיבציה לא מספקת וחוסר נכונות להשתדל (כל הסטודנטים יכלו לפתור את החידה ואת הטיעון הלוגי וגם להרהר במישיגן די זמן. כנהמן מציג את המונח "מגויסים"- הנשמרים מחטא העצלות האינטלקטואלית. הם דרוכים יותר, פעילים יותר אינטלקטואלית ומוכנים פחות להסתפק בתשובות שטחיות (למרות שהן מושכות). כמו כן, הם ספקנים יותר כלפי האינטואיציות שלהם (קית' סטנוביץ' מכנה אותם רציונליים יותר).
27
אינטיליגנטציה, בקרה רציונליות:
בחנו את הקשר בין שליטה עצמית לחשיבה (כישורים קוגניטיביים) ורצו להבין האם יש קשר חיובי. מערכת 1 היא אימפולסיבית ואינטואיטיביתת. מערכת 2 זהירה ומסוגלת להפעיל שיקול דעת (אך אצל חלק מהאנשים גם עצלה). יש אנשים שדומים יותר למערכת 1 שלהם, ויש אנשים שדווקא דומים יותר למערכת 2. מדובר במבחן פשוט למנבא חשיבה עצלה. סטנוביץ ווסט, שתבעו במקור את המונח מע' 1 ומע' 2 (כיום מעדיפים לדבר על תהליכים מסוג 1/ מסוג 2) חקרו במשך כמה עשורים את ההבדלים בין האנשים בנוגע לבעיות המדוברות. שאלתם הייתה: מה גורם לאנשים מסויימים להיות פגיעים יותר בהטיות בשיפוט? סטנוביץ הציע בספרו "רציונליות והמוח הרפלקטיבי" גישה נועזת וייחודית. הוא יצר הבחנה בין שני חלקים במערכת 2. ההבחנה היא חדה והוא מדבר על שתי "תודעות" נפרדות: 1. תודעה אלגוריתמית: עוסקת בחשיבה איטית וחישובים תובעניים. האנשים שמצטיינים במטלות אלו של כח מוח הם שיצטיינו במבחני אינטיליגנטציה ויצליחו לעבור ממשימה למשימה במהירות. 2. תודה רציונלית: אדם רציונלי הוא אדם מגויס. * אינטיליגנטציה גבוהה לא הופכת אדם לחסין מהטיות, ואינטיליגנטציה צריכה להיות מופרדת מרציונליות. חשיבה איטית/ עצלה נובעת מכשל רציונלי. ניתן לראות שאלות כדוגמת "הכדור והמחבט" כתמיכה טובה לתיאוריה זו שכן הן מודדות יותר טוב פגיעות לטעויות קוגניטיביות מאשר מבחני אינטיליגנטציה מקובלים.
28
ולטר מישל וניסוי המרשמלו
הניסוי התבצע על ילדים בני 4. מחצית מהילדים עמדו במשימת ההמתנה בת ה-15 דקות, בעיקר בעזרת הסטת מבט. נמצא שבהמשך החיים (10-15 שנים) נראה כי הילדים שעמדו בפיתוי הציגו בהמשך דרגות גבוהות יותר של בקרה ניהולית במשימות קוגניטיביות (במיוחד הקצאת קשב מחדש באופן יעיל). כמו כן, ילדים הפגינו שליטה עצמית רבה יותר בגיל 4 קיבלו ציונים גבוהים יותר במבחני אינטיליגנטציה. מחקר אחר בחן גם הוא את הקשר בין בקרה קוגניטיבית ואינטליגנטציה (כולל ניסיון להעלות את רמת האינטיליגנטציה באמצעות שיפור השליטה בקשב): בחמישה מפגשים חשפו ילדים בגילאי 4-6 למשחקי מחשב שונים שדרשו קשב ובקרה שהולכת וגדלה עם התקדמות המשחק (הולכת חתול על שטח מכוסה דשא, תוך ששטחי הדשא נעלמים בהדרגה). נמצא כי לא רק שהקשב שיפר את יכולות הבקרה הניהולית, אלא גם שיפר ציונים במבחני אינטיליגנטציה למשך כמה חודשים. במחקרים אחרים זיהוי גנים המעורבים בבקרת קשב, הראו שטכניקות הורות משפיעות גם על היכולת הזאת, והצביעו על הקשר בין יכולתם של ילדים לשלוט בקשב ליכולת לשלוט ברגשות.
29
מבחן ביקורת קוגניטיבית של שיין פרידריק (cognitive reflection test):
מורכב מחידת הכדור והמחבט ומשתי שאלות נוספות המזמינות תשובות אינטואיטיביות ושגויות. הוא בחן את מאפייני הסטודנטים שנכשלו במבחנים אלו (מערכת 2 חלשה ועבודה לפי חוק המאמץ המזערי). אנשים שבפתרון בעיות נוטים ללכת עם האינטואיציות נוטים גם לקבל הצעות אחרות של מע' 1> הם אימפולסיביים, חסרי סבלנות ומשתוקקים לסיפוקים מידיים (מעדיפים לשלם יותר על תמורה מידית).
30
פרק 4- המכונה האסוציאטיבית
כהנמן מציג את המילים "בננות" ו- "קיא" וטוען שבעת הסתכלות על המילים מערכת 1 מופעלת בצורה אוטומטית מייצרת כמה תגובות: - תגובה למילה המגעילה בגרסה מוחלשת לתגובה לדבר האמיתי (הבעת גועל, דופק מואץ, שיערות סומרות וכו'). - הנחת קשר סיבתי בין שתי המילים ויצירת תרחיש סכמטי שבו בננות גרמו להקאה> יצירת סלידה זמנית מבננות. - השפעה על הזכרון: יכולת טובה יותר לזהות מושגים ואובייקטים הקשורים לשתי המילים ולהגיב אליהם. - זיהוי שהסמיכות בין שתי המילים לא נפוצה ואולי הפתעה קלה.
31
שפעול אסוציאטיבי (associative activation):
מושגים שמועלים לדעתו של אדם מעוררים מושגים נוספים בנחשול של פעילות. לפי כהנמן מדובר בתהליך קוהרנטי שבו כל רכיב מקושר לרכיבים האחרים, תומך בהם ומחזק אותם. הדפוס שבו כל זה קורה הוא קוהרנטי אסוציאטיבי והוא משלב תגובות קוגניטיביות, רגשיות ופיזיולוגיות. בדוגמה שנתנה בעצם מערכת 1 הכניסה הגיון רב ככל האפשר למצב של שתי מילים פשוטות בסמיכות משונה ויצרה סיפור סיבתי. המאפיין המוזר הוא שמערכת 1 התייחסה לאותן 2 מילים שהופיעו בסמיכות כייצוג של המציאות. מדענים קוגניטיביים טוענים כי הקוגניציה מגולמת בגוף- חושבים גם בגוף ולא רק בדעת. המנגנון המחולל אירועים מנטליים מוכר- אוסציאציות של אידאות (אידיאה רודפת אידיאה במחשבה).
32
דיוויד יום צמצם את עקרונות האסוציאציה לשלושה:
1. דמיון 2. סמיכות בזמן ובמקום. 3. סיבתיות. כהנמן רואה עקרונות אלו כהתחלה טובה ומאמץ נקודת מבט רחבה לגביי מה היא אידאה- היא יכולה להיות מחשית/ מופשטת ולהתבטא בדרכים רבות: פועל, שם עצם, שם תואר, אגרוף קפוץ. פסיכולוגים חושבים על אידאות כצמתים ברשת הזכרון האסוציאטיבי (כל אידיאה מקושרת לרבות אחרות). סוגי הקשרים ברשת שונים: גורם- תוצאה, דברים ותכונותיהם, דברים והקטגוריות שלהם. בשונה מיום, התפיסה העכשווית לא רואה את התודעה כמתקדמת ברצף של אידאיות מודעות, אלא מתייחסת לכך שבזכרון האסוציאטיבי המון קורה במקביל (אידאה מעוררת משפעלת אידאות רבות אחרות, ולא רק אחת). מרבית העבודה האסוציאטיבית הזו מתבצעת בשקט וחבויה מהאני המודע.
33
פלאי התיחול (פריימינג):
בעבר, הדרך היחידה לחקור אסוציאציות הייתה לשאול אנשים מה האסוציאציה שעולה לראשם בהינתן מילה מסויימת. בשנות השמונים גילו את אפקט התיחול (priming effect) כשיטה למדידת אסוציאציה. ניתן לצפות פריימניג בכך שזיהוי של מילה תהיה מהירה יותר אם האידיאה של מושג הקשור אליה נמצאת כבר בראש (במודע/ לא במודע). - למושג שעבר פריימינג יש גם יכולת לעשות פריימינג לאידאות נוספות, אך במידה פחותה (כמו אדוות על פני אגם). - פריימינג אינו מוגבל למושגים ומילים בלבד. זאת אומרת, פעולותינו ורגשותינו עוברות פריימינג על ידי אירועים שאיננו מודעים אליהם כלל
34
"אפקט פלורידה" ג'ון בארג' ועמיתיו
ביקשו מסטודנטים להרכיב משפטים בני 4 מילים מקבוצה של 5 מילים. עבור קבוצת סטודנטים אחת מחצית המשפטים החילו מילים המתקשרות לקשישים (בהן המילה פלורידה). לאחר שביצעו את הניסוי נקראו לניסוי נוסף שהתבצע בקצה המסדרון. החוקרים מדדו בהחבא את הזמן שלוקח לנבדקים לחצות את המסדרון. נמצא כי אותם סטודנטים שהרכיבו משפטים ממילים המתקשרות לקשישים הלכו במידה מובהקת לאט יותר. אפקט פלורידה מציג שני שלבים של פריימינג: 1. מערך המילים מייצר פריימינג של מחשבות על זקנה, על אף שהמילה זקן כלל לא מוזכרת. 2. המחשבות עושות פריימינג להתנהגות (הליכה איטית). כל זה קורה ללא מודעות כלשהי.> האפקט האידיאומטרי (ideomotor effect):.
35
האפקט האידיאומטרי | (ideomotor effect):.
השפעה של אידיאה על פעולה. הקשר האידיאומטרי עובד גם הפוך- במחקר הפוך למחקר שהוצג סטודנטים התבקשו להסתובב בחדר במשך 5 דקות בקצב של 30 צעדים לדקה (שליש מהקצב הטבעי). לאחר מכן, המשתתפים זיהו מהר יותר מילים המתקשרות לזקנה. אפקטים הדדיים של פריימינג יוצרים תגובה קוהרנטית: מחשבות על זקנה יוצרות התנהגות זקנה, וההתנהגות הזקנה בתורה תיצור יותר מחשבה על זקנה. קשרי גומלין אלו הם תופעה נפוצה ברשת האוסציאטיבית (למשל, הממצאים הרבים לכך שאימוץ תנועת גוף או הבעת פנים מסויימת ישפיע על המחשבות או על החוויה הרגשית, וכמובן להפך. *דוגמאות בעמ' 65).
36
התיחולים שמנחים אותנו:
אפקטים של פריימינג יכולים לחדר לכל פינה בחיינו ובכך מאיימים על הדימוי העצמי שלנו כאדונים מודעים ועצמאיים. - נמצא כי מיקום קלפי משפיע על אופי הבחירה- במחקר שנעשה נצפה כי התמיכה בהצעות להגדלת התקצוב לבי"ס הייתה גבוהה במידה נכרת כאשר הקלפי מוקמה בתוך ב"יס. השפעותיהם של תיחולים איתנות, אך לא בהכרח גדולות. זאת אומרת, למשל- במקרה של דוגמת הקלפי רק אחוז קטן שמלכתחילה לא היה בטוח בהעדפתו ישנה את הצבעתו. קיים פער בין החוויה הסובייקטיבית שמערכת 2 מספרת על אודות המתרחש, לבין תופעות התיחול שנוצרות במערכת 1, ואין לאדם גישה מודעת אליהן.
37
קתלין ווס
בצעה סדרה של ניסויים שמבהם מאזכרים כסף. נמצא כי בני אדם מתוחלי כסף הופכים לעצמאים יותר, אנוכיים יותר, מעוניינים ביותר מרחק פיזי מהאחר ומעדיפים להשאר לבד. ניתן להבין זאת מאחר שהמושג של כסף מתחל אינדיווידואליזם. מן הממצאים הללו עולה שהחיים בתרבות המקיפה אותנו בתזכורות לכסף עשויים לעצב את התנהגותנו ואת גישותינו. - עדויות ממחקרי תיחול מצביעות על כך שכאשר מזכירים לאנשים את היותם בני תמותה, גוברת משיכתם לאידאות סמכותניות (מרגיעות באימת המוות).
38
"אפקט ליידי מקבת"
דחף לניקוי וחיטוי הגוף כתוצאה מההרגשה שנשמתך מוכתמת. אותו חיטוי מתמקד בחלקי גוף שהיו מעורבים בחטא. משתתפים דורבנו לשקר לאדם בדואר אלקטרוני/ בטלפון. נמצא כי אלה ששיקרו בטלפון העדיפו מי פה על פני סבון ולהפך.