(2) Lietuvos istorija Flashcards

1
Q

Kokia buvo Lietuvos padėtis po Pirmojo pasaulinio karo?

A
  1. 1918 m. lapkričio 11 d. sudaryta pirmoji atsikuriančios nepriklausomos Lietuvos Vyriausybė. Jai vadovavo Augustinas Voldemaras. Prasidėjo valstybės kūrimasis: organizavosi savivaldybės, policija, kariuomenė.
  2. 1918 m. lapkričio 11 d. buvo pasirašytos Kompjeno paliaubos. Po paliaubų demoralizuota ir pavargusi vokiečių armija be mūšių, palikdama daug karinio turto, traukėsi iš užimtų teritorijų. Paskui vokiečius slinko Raudonoji armija.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Lietuva tarpukario metais

A

Nepriklausomybės kovų laikotarpis (1918 – 1920)
Parlamentinis valdymas (1920 – 1926)
Autoritarinis A. Smetonos valdymas (1926 – 1940)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Lietuvos Nepriklausomybės aktas

A

1918 02 16 Lietuvos Tarybos aktas, kuriuo teisiškai atkurta Lietuvos valstybė. Priimtas remiantis tautų apsisprendimo teise, lietuvių tautos valia ir Lietuvių konferencijos nutarimu.
Aktas nustatė, kad valstybė bus demokratinė, jos sostinė – Vilnius. Numatė, kad valstybės santvarką nustatys Steigiamasis Seimas.
Aktu buvo kreiptasi į Rusiją ir Vokietiją, kitas valstybes, jas informuojant apie Lietuvos valstybės atkūrimą.
Lietuvos Tarybos posėdžiui pirmininkaujančio J. Basanavičiaus perskaitytas Aktas buvo priimtas vienbalsiai. Jį pasirašė: J. Basanavičius, M. Biržiška, P. Klimas, V. Mironas, A. Smetona, A. Stulginskis ir J. Vileišis ir kt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kokie dalykai trukdė Lietuvai sukurti valstybę?

A

krašte stovėjo Vokiečių kariuomenė, reikėjo ją išlydėti ir perimti krašto valdymą iš okupacinės valdžios;
trūko patyrusių žmonių valdyti kraštą;
partijos, nors ir siekė Lietuvos Nepriklausomybės, ne visada veikė sutartinai;
Lietuvos niekas nepripažino, todėl reikėjo užmegzti diplomatinius ryšius su užsienio valstybėmis;
valstybės kūrimui labai trūko pinigų;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Steigiamasis seimas

A

Steigiamojo Seimo rinkimai vyko 1920 m. balandžio 14–16 dienomis. 1922 m. spalio 6 d. Steigiamasis Seimas baigė darbą. Steigiamasis Seimas pradėjo darbą Kaune, o ne Vilniuje, kaip buvo planuota, nes sostinė buvo užimta Lenkijos
Steigiamasis Seimas įtvirtino vakarietiškos demokratinės, parlamentinės valstybės principus, tikėjimo, sąžinės ir žodžio laisvę; lyčių ir tautų lygybę pagal įstatymą; asmens neliečiamumą ir jo privačios sąžinės ir žodžio laisvę.
Lietuvos Valstybės Taryba ir Steigiamasis Seimas užbaigė tautinio atgimimo laikotarpį.
Šis Seimas priėmė nuolatinę valstybės Konstituciją, žemės reformos įstatymus, svarstė ir priėmė įvairias valstybės gyvenimo sritis reguliuojančius įstatymus (pvz., įvedė Lietuvoje metrinę matų, saikų ir svorių sistemą, įvedė Vidurio Europos laiką). Šis Seimas vykdė visų lygių vykdomosios valdžios įstaigų kontrolę, šiuo laikotarpiu sutvirtėjo tarptautinė Lietuvos padėtis. Paruošė sąlygas tam, kad 1921 09 Lietuva taptų Tautų Sąjungos nare.
Steigiamąjį Seimą sudarė 112 narių. Steigiamojo Seimo Pirmininko pareigas ėjo Aleksandras Stulginskis, jis kartu ėjo ir Lietuvos Respublikos Prezidento pareigas. Lietuvoje pirmaisiais pokario metais cirkuliavo markės. 1922 m. dėl Vokietiją ištikusios gilios ekonominės krizės krito markės vertė. Ir Lietuva dėl markių nuvertėjimo patyrė didelių nuostolių. Todėl 1922 m. spalio 1 d. į apyvartą buvo įvestas litas. 1922 m. 10 litų prilygo 1 JAV doleriui.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kodėl reikėjo Steigiamojo seimo? Koks buvo jo tikslas?

A

Steigiamojo Seimo reikėjo vidaus politiniam stabilumui, jis turėjo paneigti priešiškų jėgų kaltinimus, kad Lietuvos žmonės nepriklausomybės nenori ir kad ji tėra saujelės žmonių idėja.
1920 05 15 į pirmąjį posėdį susirinkus Steigiamajam Seimui baigėsi laikinumo laikotarpis – Seimas turėjo pakeisti Laikinosios Konstitucijos galiojimą, baigti laikinosios vyriausybės darbą. Steigiamasis Seimas t. p. turėjo nustatyti šalies santvarką, priimti Konstituciją, paskelbti esmines reformas, nustatyti santykius su kaimynais.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Steigiamojo seimo nariai

A

Iš 112 išrinktųjų Steigiamojo Seimo narių
59 priklausė Krikščionių demokratų blokui,
29 – Lietuvos socialistų liaudininkų demokratų partijos ir Lietuvos valstiečių sąjungos blokui,
13 – Lietuvos socialdemokratų partijai,
10 mandatų gavo tautinės mažumos (žydai – 6, lenkai – 3, vokiečiai – 1), išrinktas vienas nepartinis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kas vyko su Steigiamuoju Seimu, kai Lietuva buvo puolama?

A

Prasidėjus Želigovskio puolimui 1920 m. spalio mėn., Steigiamasis Seimas laikinai nutraukė darbą. Dalis Seimo narių, buvusių karininkų, stojo į armiją. Vienas atstovas žuvo. Steigiamasis Seimas nuo 1921 m. tęsė savo darbą, priėmė daug įstatymų.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Steigiamojo seimo žemės reformos

A

Žemės reformą reikėjo įvykdyti ne tik siekiant suteikti žemės bežemiams, bet ir norint sumažinti dvarininkijos įtaką. Daug Lietuvos dvarininkų buvo sulenkėję, rėmė Lenkiją ir net kovojo su ginklu rankose prieš Lietuvos nepriklausomybę.
Vykdant reformą žemės gavo beveik 38 tūkst. naujakurių ir 26 tūkst. mažažemių.
Vykdant žemės reformą Lietuvoje vyko ir kaimų skirstymas į vienkiemius. Žemės reforma pavyko. Pertvarkytas Lietuvos žemės ūkis greitai prisitaikė prie Europos rinkos. Lietuvos žemės ūkio produkcija sudarė eksporto pagrindą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Lietuvos konstitucija

A

Priimta 1922 m. rugpjūčio 1 d. Konstitucija, arba pagrindinis valstybės įstatymas, nustatė, kad valdžią vykdo Seimas, Prezidentas, Vyriausybė ir teismas.
Seimas – svarbiausia valdžios institucija. Jis buvo renkamas 3 metams, proporcine rinkimų sistema. Seimas leido įstatymus, kontroliavo Vyriausybės veiklą, galėjo jai pareikšti nepasitikėjimą, rinko Prezidentą. Prezidentas turėjo teisę paleisti Seimą, bet naujai išrinktas Seimas galėjo jį perrinkti. Prezidentas taip pat parinkdavo Ministrą Pirmininką ir tvirtino jo sudarytą kabinetą.
Konstituciją garantavo plačias tautinių mažumų ir piliečių teises.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Lietuvos tarptautinė padėtis 1919-1922 m.

A

Vokietija karą pralaimėjo ir nebegalėjo išlaikyti Baltijos kraštų, o Rusijoje vyko pilietinis karas. Bolševikai, po nesėkmingo bandymo sugrąžinti Rusijai Baltijos valstybes, 1920 m. pripažino Estijos, Latvijos ir Lietuvos nepriklausomybę.
Lietuvą prisijungti siekė atsikūrusi Lenkijos valstybė, jie norėjo sugrąžint ATR.
1921 m. rugsėjo 22 d. Lietuva, kurią jau buvo pripažinusios Vokietija, Sovietų Rusija, Šveicarija, Argentina, Latvija ir Estija, buvo priimta į Tautų Sąjungą. 1922 m. liepos 28 d. Lietuvą, kaip visateisę valstybę, (de jure) pripažino JAV, o gruodžio 20 d. – Didžioji Britanija, Prancūzija, Italija, Japonija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kas yra de facto ir de juri?

A

de facto - sąlyginis (nevisiškas) naujai susikūrusios valstybės pripažinimas (Lietuva de jure nepriklausomybę paskelbė 1918 m. vasario 16 d.)
de jure - galutinis (visiškas) valstybės pripažinimas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kodėl KDB pavyko laimėti rinkimus?

A

Nes dauguma balsuotojų buvo katalikai iš kaimo, tai kunigai pamokslaudami skatindavo balsuoti už juos. Taip pat patraukliai siūlė iš dvarų atimti žemę.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

L. Želigovskis

A

Lenkas, karo vadas, kuris 1920 m. užėmė Vilnių.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Wilhelm Karl von Urach

A

1918 06 04 W. K. von Urachui Lietuvos Taryba pasiūlė tapti Lietuvos karaliumi Mindaugu II. Vokietijai 1918 10 20 pripažinus Lietuvos teisę į suverenitetą ir kilus lietuvių visuomenės pasipiktinimui skubotu monarchijos atkūrimu, Lietuvos Taryba 11 02 atšaukė į Lietuvą neatvykusio W. K. von Uracho išrinkimą karaliumi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

J. Pilsudskis

A

1918-1922 m. Lenkijos valstybės viršininkas. Bandė sukurti Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos federaciją. Kariavo su Baltarusija, Lietuva, Rusija, Ukraina. 1920 m. inscenizavo L. Želigovskio sukilimą ir užgrobė Vilniaus kraštą, kurį 1922 m. prijungė prie Lenkijos. J. Piłsudskis pasiekė lemiamą pergalę 1919–20 Lenkijos ir Sovietų Rusijos kare ir taip sustabdė Rusijos bolševikų revoliucijos eksportą į Vakarų Europą.

16
Q

M. Sleževičius

A

Vienas Lietuvos socialistų liaudininkų demokratų partijos įkūrėjų (1917). 1917-1922 m. šios partijos pirmininkas. 1918-1919 m. Lietuvos laikinosios vyriausybės Ministras Pirmininkas. 1920-1927 – Lietuvos Respublikos Seimo narys. Lietuvos ministras pirmininkas; organizavo šalies gynimą nuo Sovietų Rusijos ir Lenkijos kariuomenės intervencijos, prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo įtvirtinimo.

17
Q

Kovos su bolševikais

A

1918 lapkritį Sovietų Rusija ėmė pulti Vokietiją (tuo pačiu ir Lietuvą). Lietuvai iškilo didžiulė grėsmė. A. Voldemaras su delegacija išvyko prašyti finansinės Vokietijos paramos (bei vyko į Paryžiaus taikos konferenciją) ir kritišku metu paliko Lietuvą be valdžios. Tada M. Sleževičius, nepaprastai sunkiomis sąlygomis ėmė formuoti koalicinę Lietuvos vyriausybę ir organizuoti krašto gynimą: lapkričio 23 priimtas įsakymas dėl kariuomenės organizavimo. Prieš bolševikams užimant Vilnių, vyriausybė „pabėgo“ iš Vilniaus į Kauną ir iš ten vadovavo pasipriešinimui. 1919 m. pradžioje Vincas Kapsukas–Mickevičius atvyko į bolševikų užimtą Vilnių ir kūrė bolševikinę valdžią. Sovietų Rusija pripažino Lietuvą kaip Lietuvos Tarybų Respubliką ir sujungė ją kartu su Baltarusijos Tarybų Respublika į Litbelą. Tačiau tolesnis bolševikų veržimasis į Lietuvą, padedant Vokiečiams, buvo sustabdytas. Tada bolševikus ėmė „vyti“ lenkai. 1919 m. balandžio 15 d. lenkai užima Vilnių. Tada Sovietų Rusija, pasitelkusi dideles karines pajėgas užima Vilnių iš lenkų. 1920 m. liepos 12 d. tarp Sovietų Rusijos ir Lietuvos pasirašoma taikos sutartis

18
Q

Kovos su bermontininkais

A

Iš Šiaurės Vakarų Lietuvai ėmė grėsti dar vienas pavojus – bermontininkai. 1919 vasarą jie užima beveik visą žemaitiją, bei didelę dalį šiaurinės Lietuvos. Bet 1919 m. lapkričio 21-22 d. lietuviai Antantės remiamiems bermontininkams sudavė triuškinantį smūgį ir juos išvijo.

19
Q

Kovos su lenkais

A

1920 m. spalio 7 d. Suvalkuose pasirašoma taikos sutartis tarp Lietuvos ir Lenkijos, kuria Vilnius atiduodamas Lietuvai. Bet po dviejų dienų Želigovskio kariuomenė, prisidengdama tariamu maištu, užima Vilnių ir ima skverbtis gilyn į Lietuvą. Tačiau lapkričio 21-22 d. Lietuvos kariuomenės daliniai prie Širvintų ir Giedraičių sumušė lenkus.

20
Q

Smetonos valdymas

A

1927 balandžio 12 d. III Seimas buvo paleistas. 1928 m. Smetona su ministrų kabineto pritarimu priėmė naują konstituciją, pagal kurią prezidentas gavo teisę leisti įstatymus, skirti ir atleisti vyriausybę, savo nuožiūra paleisti Seimą. Konstitucija dar labiau įtvirtino autokratinį valdymą. 1935 m. sugriežtinta spaudos cenzūra. 1936 m. sausio 6 d. buvo uždraustos beveik visos politinės partijos ir draugijos išskyrus Lietuvos tautininkų sąjungą. Smuko Smetonos autoritetas. 1938 gegužės 12 d. buvo priimta nauja konstitucija, kuri įtvirtino praktiškai neribotą prezidento valdžią iki gyvos galvos.