(1) Europa ir JAV tarp dviejų pasaulinių karų Flashcards

1
Q

Kokie žmonės palaikė bolševikus ir kodėl?

A

Pirma, vokiečiai. Jeigu Rusija atsitraukia nuo karo, jiems lieka mažiau priešų.
Antra, rusų kariai. Jie daugiau kariauti nebenorėjo, todėl žadamas pasitraukimas iš karo jiems patiko.
Trečia, tautos, buvusios Rusijos imperijos sudėty. Bolševikai joms žadėjo nepriklausomybę.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Naujoji ekonomikos politika

A

Streikavo darbininkai, buvo badas.
Sovietų Rusijos ir SSRS ekonomikos politika, vykdyta 1921–29.
Kaimą itin alinęs maisto atsargų nusavinimas buvo pakeistas mokesčiu maisto produktais, valstiečiams leista laisvai prekiauti atliekamais žemės ūkio produktais, nuomoti žemę, naudoti samdomąją jėgą. Leista pramonės įmonių privati nuosavybė ir smulkusis verslas. Atgaivinta rinkos ekonomika. Sumokėjus mokesčius, pasilikti pelną.
Pagrindinės ekonomikos įmonės, transportas, užsienio prekyba liko valstybės nuosavybe. Dėl Naujosios ekonominės politikos SSRS ūkis netrukus iš esmės buvo atkurtas (1927 šalies pramonė ir žemės ūkis maždaug pasiekė 1913 lygį).
1927–28 žiemą miestuose ėmė trūkti maisto produktų – valstiečiai nebuvo suinteresuoti pardavinėti savo produkcijos (nepavyko įgyvendinti vieno NEP tikslų – sustiprinti darbininkų ir valstiečių sąjungą). 1929 Naujoji ekonominė politika buvo nutraukta ir pradėta prievartinė žemės ūkio kolektyvizacija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kaip buvo praplėsta komunistinė Rusija? Kaip susidarė Sovietų Sąjunga?

A

Įvairių šalių vietos komunistai nuversdavo valdžią, tada paprašydavo Sovietų Rusijos pagalbos, kuri visada atsiųsdavo savo kariuomenę.
Taip bolševikai prisijungė Armėniją, Azerbaidžaną, Gruziją, Baltarusiją ir Ukrainą.
1922 m. jos visos buvo sujungtos į Sovietų Sąjungą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kas buvo aukščiausias valdžios organas SSRS? Kas buvo vykdomoji valdžia?

A
  1. SSRS suvažiavimas
  2. Liaudies komisarų taryba
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Stalinizmo bruožai

A

Stalinizmui kaip politiniam režimui būdinga režimo vadovo diktatūra (despotizmas), diktatoriaus kultas ir vienpartinė sistema, kai partinė biurokratija, suaugusi ir persidengianti su valstybine biurokratija, vadovauja visam valstybės ir visuomenės gyvenimui, ekonomikai pagal partijos vadovo (diktatoriaus) nurodymus, kurio mintys laikomos vienintele teisinga ir neklystančia ideologija. Diktatorius inicijuoja jo tiesiogiai kontroliuojamų saugumo struktūrų vykdomas plataus masto represijas ir terorą prieš tikrus, galimus ir tariamus opozicionierius partijoje ir visuomenėje.
Totalinis nekvestionuojamai deklaruojamų (ideologijoje, propagandoje, konstitucijoje ir kitur) dalykų atotrūkis nuo to, kas yra realybėje, nuolatinis sistemingas manipuliavimas informacija, istorijos perrašinėjimas (falsifikavimas), totalinė ideologinė visuomenės kontrolė (vadinamoji totalitarinė ideokratija).
Prioritetas teikiamas sunkiosios ir karinės pramonės plėtotei. Intensyvi agrarinio pobūdžio šalies socialistinė industrializacija, brutali prievartinė, milijonus žmonių gyvybių kainavusi žemės ūkio kolektyvizacija ir plataus masto neapmokamos darbo jėgos eksploatacija (GULAG).
Vado kultas. Stalinas buvo vadinamas „šių laikų Leninu”, „tautų tėvu”, jo garbinimas buvo pasiekęs religines aukštumas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kas yra industrializacija?

A
  1. 1928-1940 m. SSRS laikotarpis, kai buvo sukurta sunkioji ir karinė pramonė;
  2. socialinis-ekonominis procesas, kuriam būdingas stambiosios mašininės gamybos plėtojimas
    Socialistinė industrializacija planinės ekonomikos sąlygomis įgyvendinta centralizuotai kaip valstybės ekonominės politikos vienas pagrindinių tikslų siekiant panaikinti ekonominį ir technologinį atsilikimą nuo Vakarų valstybių, sustiprinti socialistinių šalių karinį potencialą ir ekonominį nepriklausomumą nuo užsienio prekybos su kapitalistinėmis valstybėmis.
    Buvo pastatyta ir pradėjo veikti daugiau kaip 9000 didelių pramonės įmonių, sukurtos visiškai naujos pramonės šakos (traktorių, automobilių, lėktuvų, staklių gamybos ir kitos), baigta šalies elektrifikacija. Smulkiaprekė gamyba (žemės ūkio, amatinė) visos šalies mastu pertvarkyta į stambesnę likviduojant paskutinius individualaus verslo likučius.
    Socialistinė industrializacija vykdyta žemės ūkio sąskaita (žemės ūkis dėl kolektyvizacijos patyrė didelį ekonominį nuosmukį), eksportuojant medieną, naftą, kitus gamtinius išteklius, grūdus ir už gautas lėšas užsienyje perkant techniką, griežtinant darbo discipliną ir skatinant darbuotojų entuziazmą, įtraukiant į darbą pramonėje daugiau moterų, naudojant priverčiamąjį kalinių darbą, didinant mokesčius ir imant daugiau valstybinių paskolų iš gyventojų.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kokie buvo industrializacijos padariniai?

A

Socialistinė industrializacija paskatino sparčią urbanizaciją kaimo gyventojams persikeliant į miestus dirbti pramonės įmonėse.
Didinant pramonės produkcijos kiekį jos kokybė dažniausiai būdavo prastesnė nei Vakarų šalyse.
Dėl to, kad plėtojant sunkiąją pramonę plataus vartojimo prekių gamyba nuolat nuo jos atsiliko, daugumos socialistinių šalių gyvenimo lygis buvo žemas iki pat socializmo sistemos žlugimo 20 a. pabaigoje.
Ekonominis atsilikimas iš dalies įveiktas; sukurtos naujos pramonės šakos, išaugo karo pramonė; pakito gyventojų socialinė sudėtis, padaugėjo miesto gyventojų; likviduotas nedarbas, tačiau pragyvenimo lygis ėmė smukti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kas yra kolektyvizacija?

A

Prievartinis žemės ir kito turto atėmimas iš valstiečių ir jų suvarymas į didelius ūkius (kolūkius ir tarybinius ūkius) SSRS 1929-1932 m.
Sudarė du etapai: buožių likvidavimas (ginkluoti būriai nusavindavo grūdus, gyvulius, „buožės” buvo tremiami) ir kolūkių kūrimas (valstiečiai prievarta verčiami stoti į kolūkius).
Valdžia ėmė valstiečius priešinti – pranešęs apie kaimyno slepiamus grūdus 25 % jų gaudavo sau.
Rezultatai: žemės ūkis buvo sužlugdytas; grūdų augimo rajonuose kilo badas; daug valstiečių ištremta į Sibirą, uždaryta lageriuose, sušaudyta; naikinami vienkiemiai; padidėjo kaimo žmonių diskriminacija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kuo skiriasi autoritarizmas ir totalitarizmas?

A

1) Autoritarizmas — vyriausybė nėra atsakinga savo piliečiams už vykdomą politiką, valstybėje varžoma piliečių politinė veikla, nevyksta reguliarūs ir laisvi rinkimai.
2) Totalitarizmas — valstybės vyriausybė ne tik nėra atsakinga savo piliečiams, bet ir visiškai pajungia savo kontrolei politinį, ūkinį, kultūrinį ir net privatų žmonių gyvenimą, be to, panaikina ribą tarp privačiųjų ir viešųjų reikalų.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fašizmos bruožai

A
  1. valstybinė santvarka ir ideologija. Dažniausiai fašizmu vadinama Italijos ir Vokietijos valstybių santvarka XX a. 3-5 deš. Būdinga neribota vienos partijos ar vieno vado valdžia, demokratijos neigimas, masinės represijos, svetimųjų baimė;
  2. politinė srovė, reiškianti nacionalistinių ir agresyvių visuomenės sluoksnių interesus. Būdinga karinė ekspansija, rasinė neapykanta, diktatoriška valdymo forma. dešiniosios pakraipos autoritarinis politinis judėjimas, kuris nuo 1922 m. iki 1943 m. valdė Italiją, vadovaujant Benito Musoliniui.
    Žymiausia ir galingiausia fašistinė organizacija tapo Vokietijos nacionalsocialistų darbininkų partija (NSDP), kurios veikla sukėlė II pasaulinį karą.
    Fašizmo masinę bazę sudarė demobilizuoti frontininkai, kurie nerado vietos taikiame gyvenime, buvo nepatenkinti antraeiliu Italijos vaidmeniu po I pasaulinio karo.
    Ją palaikė stambieji savininkai, darbininkai, kariškiai, bedarbiai, dvasininkija.
    Finansuota karo pramonė, statyti viešbučiai, transportas, keliai, sausintos pelkės. Sumažėjo nedarbas, ekonomika auga, tačiau lėtai. Rėmė daugiavaikes šeimas, sumažėjo nusikalstamumas.
    Pagerėjo santykiai su popiežiumi.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fašizmo atsiradimas

A

Pirmąją fašistinę organizaciją 1919 m. Italijoje įkūrė B. Musolinis. 1922 m. jis jėga paėmė valdžią Italijoje ir įtvirtino fašistinį režimą.1921 m. fašistai pasiskelbė partija ir įkūrė Tautinę fašistų partiją. Fašistai, naudodamiesi pokario suirute, liberalios politinės sistemos krize ir potencialia komunistinės revoliucijos grėsme, sugebėjo įtikinti aristokratinį ir buržuazinį Italijos elitą, kad jie yra jėga, kuri gali garantuoti tvarką, ir gavo jo dalies paramą.
Italijos fašistai stengėsi derinti įvairių gyventojų sluoksnių socialinius interesus, per korporacijas sumodernino šalies ūkio ir socialinę struktūrą, sustiprino teisėtvarką, pagerino švietimo ir viešųjų tarnybų veiklą. Iki 4 dešimtmečio pabaigos juos rėmė dauguma italų. Tai lėmė ne tik režimo laimėjimai, bet ir propaganda

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vokietijos padėtis po Pirmojo pasaulinio karo

A

VEIMARO RESPUBLIKA 1918 – 1933 m.
TREČIASIS REICHAS 1933 – 1945 m.
1919 – 1924 m. ekonominis nuosmukis
1924 – 1929 m. ekonominis pakilimas
1929 – 1933 m. Didžioji ekonominė krizė (taigi, vėl nuosmukis)
1. Vokietija prarado daug kolonijų, teritorijų (Saro anglių baseiną, kolonijas – žaliavų šaltiniai)
2. Turėjo mokėti reparacijas
3. buvo apribotas jos armijos dydis, uždrausta gaminti tankus, karinius laivus ir lėktuvus
4. Vokietijos komunistai buvo nepatenkinti demokratiniu šalies valdymu
5. Dažnai besikeičianti valdžia
6. Deficitinis biudžetas, infliacija
7. Tauta nepatenkinta Versalio taikos sąlygomis (nukentėję darbininkai, kylančios socialinės problemos)
8. 1922 m. sutriko ekonomika, finansų sistema – ekonominė krizė, Vokietija nebuvo pajėgi išmokėti reparacijas Prancūzijai, tiekti anglis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kaip Vokietijoje į valdžią atėjo nacionalsocialistai?

A

1920 m. Įkurta nacionalsocialistų darbininkų partija
1923 m. nesėkmingas Alaus pučas Bavarijoje
1932 m. naujuose Reichstago rinkimuose VNSDP gavo apie 40 proc. balsų. Vyriausybėje Adolfo Hitlerio partijos narių nebuvo, taigi valdančiajai daugumai nepavyko įsitvirtinti. Parlamentas buvo paleistas. Naujuose rinkimuose VNSDP gavo 33 proc. balsų. Todėl 1933 m. sausį prezidentas P. fon Hindenburgas Hitlerį, kaip didžiausios Parlamento partijos lyderį, paskyrė Vyriausybės vadovu. A. Hitlerio atėjimą į valdžią lėmė šios priežastys:
Buvo įtvirtinta vienpartinė sistema, panaikinta Veimaro respublika
Naciai padegė Reichstagą ir apkaltino tuo komunistus
Išplėsti kanclerio ir vyriausybės įgaliojimai
Vyriausybė gavo teisę leisti įstatymus, prieštaraujančius konstitucijai
Hitleris tapo armijos vadu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kas nacistams padėjo ateiti į valdžią?

A
  1. Stambieji pramoninkai ir verslininkai, suinteresuoti pramonės militarizmu;
  2. Nusivylimas demokratija ir revanšistinių nuotaikų plitimas – Versalio taikos sutarties nutarimai, kurie žemino vokiečių tautą, nes ši turėjo atsakyti už 1 pas. karo padarinius. Pažeminti vokiečiai norėjo bet kokia kaina pasiekti, kad jiems nereikėtų vykdyti Versalio taikos sutarties nutarimų, ir atsiteisti su Vakarų valstybėmis;
  3. Socialdemokratų bei komunistų negebėjimas susitarti tarpusavyje ir sudaryti koalicijos. Šioms partijoms Reichstage atstovavo 121 ir 100 deputatų. Jeigu jos būtų susijungusios, naciams būtų buvęs užkirstas kelias į valdžią.
  4. 1929-1933 m. Didžiosios ekonominės krizės padariniai (Vokietijoje 5 mln. Žmonių neteko darbo). Šaliai reikėjo naujos jėgos, galinčios nugalėti nedarbą ir kitus sunkumus. Pasinaudodamas šiais sunkumais valdžią paėmė A. Hitleris ir panaikino Veimaro respubliką;
  5. Aukštinama arijų tauta ir patraukli Hitlerio programa knygoje „Mano kova“, kurią jis parašė kalėjime 1923 m.;
  6. Milžiniška nacių propaganda. Per rinkimus naudotasi spauda, radiju. Todėl 1932 m. vykstant rinkimams A. Hitleris vokiečiams tapo savotišku šalies gelbėtoju.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kuo pasižymėjo nacių vykdyta politika?

A
  1. Rasizmas. Žydai praranda pilietines teises;
  2. Cenzūra žiniasklaidoje – uždrausta nefašistinė spauda, griežtai kontroliuojamos masinės informacijos priemonės, degintos knygos;
  3. Nacifikuojamos mokyklos, jose kuriamos sukarintos organizacijos;
  4. Išspręsta nedarbo problema plėtojant karo ir kt. pramonės sritis;
  5. Slaptoji policija (gestapas) ir saugumo taryba (SD);
  6. Stiprinamas teroro aparatas
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kaip pasibaigė Pirmasis pasaulinis karas?

A

Nesėkmės fronte dar labiau paaštrino Vokietijos vidaus krizę ir sugriovė Austriją-Vengriją. Vokietijoje buvo nuversta monarchija ir paskelbta respublika. 11 11 Compiègne Vokietija su Antante pasirašė paliaubas (Compiègne’o paliaubos).
Vokietija ir jos sąjungininkai neteko dalies teritorijų, turėjo mokėti dideles reparacijas, apriboti ginkluotąsias pajėgas.
Galutinį pokarinį pasaulio pertvarkymą, atitinkantį nugalėjusių valstybių interesus, užbaigė Vašingtono konferencija (1921–22). Kaip karo padarinys įsikūrė arba nepriklausomybę atgavo kelios valstybės: Austrija, Čekoslovakija, Estija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Serbų, Kroatų ir Slovėnų karalystė, Suomija, Vengrija, laisvasis miestas Gdanskas; žlugo 4 imperijos: Vokietija, Austrija-Vengrija, Rusija, Turkija.

17
Q

Kokie buvo Pirmojo pasaulinio karo padariniai?

A

Padaryta didžiulė ekonominė žala. JAV iškilo kai stipri ir dominuojanti jėga. Buvo pakeistas Europos žemėlapis, įkurta Tautų sąjunga. Demilitarizuota Reino zona, Prancūzijai atiduotas Elzasas ir Lotaringija, žuvo 13,6 milijonai žmonių, dar daugiau suluošinta.

18
Q

Kaip diktatūros įsigalėjo Europoje po Pirmojo pasaulinio karo?

A

Valstybių viduje vykdavo perversmai, kurių metu vyriausybę perimdavo ir įvesdavo diktatūrą. Taip buvo, nes dauguma žmonių po karo liko nepatenkinti demokratija, pralaimėjimu ir norėjo tvirtos rankos, kuri valdytų šalį. Partijos nesugebėdavo susidoroti su ekonomikos krize (1929-1933 m.), nedarbo lygiu.
Lietuvoje 1926 m. valdžią perėmė karininkai, o po kaip diktatorius šalį valdė Antanas Smetona iki 1940 m..

19
Q

Kas yra autoritarizmas?

A

Nedemokratinio, diktatūrinio valdymo forma, besiremianti menkai kontroliuojamos aukščiausios politinės valdžios sutelkimo vieno asmens rankose principu: vyriausybė nėra atsakinga savo piliečiams už vykdomą politiką, valstybėje varžoma piliečių politinė veikla, nevyksta reguliarūs ir laisvi rinkimai. Lietuva, Latvija, Estija

20
Q

Kas yra totalitarizmas?

A

Valstybinė valdymo forma, kai visa valdžia sutelkiama vieno asmens arba nedidelės asmenų grupės rankose. Valdžia vadovauja ir kontroliuoja visas visuomenės gyvenimo sritis (ekonomiką, politiką, kultūrą), net asmeninį piliečių gyvenimą. Ypač didelės galios įgauna slaptoji policija. Įtvirtina vienintelę teisingą valstybinę ideologiją, kurios išpažinimas privalomas visiems gyventojams. Būdingas gyvenimo militarizavimas, fizinis susidorojimas su kitaminčiais. Sovietų Sąjunga ir nacistinė Vokietija, Fašistinė Italija.

21
Q

Prancūzija po karo

A
  1. Daug nuostolių - žuvę kariai, prasiskolino JAV, nukentėjo pramonė ir žemės ūkis.
  2. Vokietija nemokėjo reperacijų, todėl 1923 m. prancūzai su belgais užėmė Rūrą (svarbiausią Vokietijos pramonės rajoną). Okupacija nepasisekė.
  3. 1924 m. pasiektas prieškarinis žemės ūkio ir gamybos lygis. Frankas tapo stabilus. Atkuriama pramonė.
  4. Dėl ekonominės krizės dažnai keitėsi vyriausybės. Tuo naudojosi komunistai, kraštutiniai dešinieji. Kad neįsigalėtų fašizmas, komunistai, socialistai ir radikalieji socialistai susivienijo ir sukūrė Liaudies Frontą (su Leonu Bliumu), kuris 1936 m. pateko į parlamentą. Jie prailgino atostogas, padarė trumpesnę darbo dieną, padidino atlyginimus, konfliktams tarp darbininkų ir savininkų spręsti įvedė arbitražą. Bet jais buvo nepatenkinti turtingieji ir kariškiai, todėl vėliau valdžią perėmė Eduardas Daladjė.
22
Q

Didžioji Britanija po karo

A
  1. Įsiskolino JAV. Pasaulinė ekonomikos krizė sukėlė sunkumų: nuvertėjo sterlingas, sumažėjo prekių eksportas, išaugo mokesčiai, nedarbas. Trukdė nesutarimai su Airija dėl jos nepriklausomybės.
  2. Valdžioje buvo konservatoriai ir liberalai. Po to 1924 m. Džeimsas Ramzis Makdonaldas padarė leiboristų partiją. Tačiau iškilo didelė turtinė nelygybė. Leiboristai netesėjo pažadų.
  3. Todėl į valdžią atėjo konservatoriai. Jie tobulino pensijų sistemą, finansavo butų statybą, jie pradėjo mažinti atlyginimus. Kalnkasiams tai nepatiko, todėl valdžią vėl perėmė leiboristai. Tačiau jie irgi nieko gero nepadarė su ekonomine krize ir buvo sudaryta Nacionalinės vienybės vyriausybė. Vadovavo Makdonaldas, tačiau vykdė konservatorių politiką. Ekonomika pasidarė stabili, o tai ir padėjo komunistams ar fašistams nepaimti valdžios.
23
Q

Čekoslovakija po karo

A
  1. 1918 m. paskelbė nepriklausomybę. Šalyje vyravo demokratija, vidaus politinė sistema, paremta 1920 m. konstitucija. Šalį valdė Tomašas Masarikas.
  2. Parlamente esančios partijos darniai dirbo, todėl komunistai negalėjo įsiterpti. Šalyje buvo itin gera ekonomika, britų ir prancūzų kapitalai sudarė 20 proc. investicijų.
  3. Buvo palaikomi geri tarptautiniai santykiai, santykiai rėmėsi Tautų Sąjunga.
24
Q

Spalio perversmas

A

1917 m. lapkričio 6-7 d. (spalio 24- 25 d.) Lenino valdomas Centro komitetas ginkluotu būdu perima valdžią. Be pasipriešinimo užimti Petrogrado centrai, Žiemos rūmai, suimti laikinosios vyriausybės nariai, sudaryta bolševikų vyriausybė.

25
Q

Vasario revoliucija

A

1917 m. Rusijoje vykęs perversmas, nuvertęs monarchiją. Dėl karo prasidėjo badmetis, žmonės žuvo, kilo maištai, įkurtos darbininkų tarybos, todėl caras atsistatydino. Buvo sudaryta laikinoji vyriausybė.

26
Q

Lenino politikos bruožai

A
  1. Siekiama įvesti socialinę lygybę
  2. Revoliucija, prievarta, teroras, komunizmas, susidorojimas su opozicija
  3. Visa valdžia vienose rankose, kuri kontroliavo visą žmonių gyvenimą, jie neurėjo jokių teisių
  4. Uždraustos kito partijos, cenzūra, ateizmas
  5. Uždrausta prekyba, pramonės, prekybos įmonių, bankų, geležinkelių, vandens transporto nacionalizacija (pinigai neteko vertės)
  6. Privalomas, priverstinis darbas, žemės ūkio kontrolė, valstiečiai turėjo parduoti savo maistą valdžiai, koncentracijos stovyklos
27
Q

Pilietinis Rusijos karas

A

1918 m. - 1922 m.
Raudonieji (bolševikai) prie baltuosius.
Baltieji nebuvo vieningi, todėl jiems neišėjo laimėti karo.
Raudonieji žadėjo žmonėms žemių, todėl į jų pusę prisijungdavo žmonių. Jie padarė priverstinę karo prievolę, todėl išaugo kariuomenė. Jie buvo vieningi, klausė vadų. Jeigu kareiviai nenorėjo kariauti, buvo suimamos jų žmonos ir vaikai. Raudonieji skleidė propagandą, kad jie užstoja neturtinguosius, o baltieji turtinguosius. Jie žadėjo nepriklausomybę buvusioms imperijos šalims.
Abi pusės žudė žmones.
Raudonieji - Levas Trockis
Baltieji - Aleksandras Kolčiakas, Antonas Denikinas, Nikolajus Judeničius, Piotras Vrangelis.

28
Q

Kaip Stalinas atėjo į valdžią?

A

Lenino įpėdiniu turėjo tapti L. Trockis, tačiau Stalinui jis labai nepatiko, jis buvo per daug geros nuomonės apie save, todėl buvo ištremtas į Meksiką, ten jis toliau kritikavo Staliną ir buvo nužudytas.
1929 m. nuo valdžios nušalinęs bolševikų vadus, Stalinas tapo vienvaldžiu bolševikų vadu, prilygintas Leninui ir komunistų ideologams.
1936-1938 m. vyko “Didysis valymas”, kurio metu buvo nužudyti bolševikų vadai, kurie racionaliai žiūrėjo į Stalino sprendimus, o į valdžią atėjo jauni vadai, kurie patikliai palaikė Staliną.

29
Q

Ko siekė fašizmas?

A

Panaikinti monarchia, luomų titulus, suteikti balsavimo teisę visiem nuo aštuoniolikos metų, padaryt trumpesnę darbo dieną.

30
Q

Kokiomis aplinkybėmis fašistai atėjo į Italiją?

A

Italai jautėsi apgauti savo sąjungininkų po IPK baigties, nes negavo jiems per karą žadėtų žemių;
Gyventojai buvo nepatenkinti politikais – kaltino juos, kad įtraukė Italiją į karą;
Didelės Italijos skolos JAV ir Didžiajai Britanijai smukino ekonomiką;
Dėl visuotinio nepasitenkinimo prasidėjo streikai.

31
Q

Kaip vyko fašistinės Italijos valdymas?

A

buvo įkurta niekam nepavaldi Didžioji fašistų taryba; vykdomoji valdžia tapo aukštesnė už įstatymų leidžiamąją valdžią; panaikinta vietos savivalda; dučei (Musoliniui) suteikta teisė leisti įstatymus; demokratijos naikinimas, parlamento teisių apribojimas, visos kitos partijos uždraustos.