1. Grundbegrepp Flashcards
Gr 1.
Förklara vad som skiljer en fluid ifrån en fast kropp. Hur beter sig ett element som utsätts för en skjuvspänning om elementet är en fast kropp respektive en fluid?
En fast kropp kan stå emot skjuvning och skjuvspänning genom statisk deformation, medan en fluid kräver omgivande väggar för att stå emot skjuvspänning. Utan omgivande väggar flyter fluider ut i rummet när de utsätts för skjuvspänning.
Gr 2.
Vad menas med ett kontinuerligt medium?
Ett kontinuerligt medium är ett medium där övergångarna för variationerna i egenskaper (t.ex. densistet) sker gradvis utan några abrupta förändringar - det sker kontinuerligt över mediet.
Gr 4.
Förklara skillnaden mellan Eulerskt och Lagrangeskt betraktelsesätt.
Det Eulerska betraktelsesättet innebär att man studerar en punkt i rummet där fluiden flyter. Man måste då ta x-,y-,z- och tidskoordinaten i beaktning och får då ett läge som beror av alla dessa, P(x,y,z,t).
Det Lagrangeska betraktelsesättet innebär att man följer med partikeln när den flyter i fluiden. Tiden är då den enda koordinaten man tar i beaktning och läget ges därmed av P(t).
Gr 5.
Visa att om skjuvspänningen (tau) är proportionell mot deformationshastigheten (d(teta)/dt) så är den även proportionell mot hastighetsgradienten (du/dy).
Se bevis!
(rita kvadrat till parallellogram)
tan d(teta) = (du*dt)/dy För små vinklar gäller: tan d(teta) = d(teta)
Vilket ger:
d(teta) = (du*dt)/dy
Vilket tillslut ger
d(teta)/dt = du/dy
White (ekv 1.20) säger:
tau ~ d(teta)/dt
Vilket ger att:
tau ~ du/dy
Gr 6.
Definiera Reynolds tal och visa att det är dimensionslöst.
Se bevis!
Gr 7.
Förklara begreppen: stationär, inkompressibel, friktionsfri och turbulent strömning.
Stationär: Egenskaper för strömningen är konstanta över tid.
Inkompressibel: En inkompressibel fluid har försumbara densitetsvariationer så att densiteten anses vara konstant. En inkompressibel fluid kan inte komprimeras. Strömningen i en gas kan antas inkompressibel om hastigheten är mindre än 1/3 av ljudets hastighet i gasen.
Friktionsfri strömning: Strömning i områden med försumbar friktion. Kan antas utanför gränsskiktet.
Turbulent strömning: Oordnad strömning innehållandes virvlar samt starka och högfrekventata fluktuationer. Uppkommer ofta vid höga strömningshastigheter och låga viskositeter d.v.s höga höga Re - tal.
Gr 8.
Vad är kavitation och varför uppstår detta ibland i en strömmande vätska?
Kavitation är uppkomsten av kaviteter (hålrum) i en vätska. Vid höga strömningshastigheter blir det lågt tryck i vätskan. Trycket kan då bli lägre än vätskans ångtryck vilket leder till att vätskan börjar koka lokalt och bildar ångblåsor som kallas kaviteter. När dessa kommer in i områden med högre tryck imploderar de (faller samman) och genererar lokala intensiva tryckstötar.
Gr 9.
Förklara skillnaden mellan strömlinje, partikelbana och stråk. Vad ska gälla för att dessa ska sammanfalla?
Strömlinje: Kurva till vilken hastighetsvektorn är tangent i varje punkt.
Partikelbana: Den faktiska bana partiklen färdats.
Stråklinje: Är, vid en viss tid, lokus för tänkta fluidpartiklar som tidigare befunnit sig vid en viss punkt i rummet. Vid strömningsvisualisering är det stråklinjerna som registreras (se bild).
Vid stationär strömning sammanfaller dessa tre.