מין ומגדר: ג'ון ארצ'ר וברברה לויד Flashcards
המחקר של מטסון וג’ונסון הפר אלו אמונות טפלות?
- שנשים חוות סוגים שונים של אורגזמות
- רק גברים מבקשים להגיע לסיפוק מיני
- סיפוק הומוסקסואלי והטרוסקסואלי שונים ביסודם
קינסי מנה 6 דרכים המביאות גברים ונשים לאורגזמה
מהן?
אוננות, חלומות מיניים (או שפיכה לילית לגברים), גיפוף הטרוסקסואלי, יחסי מין הטרוסקסואליים, יחסי מי הומוסקסואליים, ומגע מיני עם יצורים לא-אנושיים
על פי המחקרים של קינסי מה ההשפעה של השכלה על מיניות בגברים?
קינסי התייחס להשכלה כסימן למעמד חברתי. גברים עם פחות השכלה דיווחו בד”כ כי מרבית הפורקן בא להם מיחסי מין גניטליים, ולא משנה באיזה מסגרת התרחשו. לעומתם דווחו גברים משכילים יותר על יותר אוננות, פליטה לילית וגיפוף. גברים משכילים נעשו נאמנים פחות לאישה לה נישאו עם חלוף השנים, ואילו גברים לא משכילים נעשו נאמנים יותר עם הזמן.
על פי המחקרים של קינסי מה ההשפעה של השכלה על מיניות בנשים?
בנוגע לנשים סיפק קינסי פחות ראיות חותכות על הקשר בין מיניות למעמד חברתי. נשים הגיעו לשיא יכולתן לחוות אורגזמות סביב גיל 30, ושמרו עליה עד לאחר גיל 50. רק תדירות היחסים מחוץ לנישואין הושפעה ממעמדה החברתי של האישה, ודמו לתבניות שנמצאו אצל גברים. יותר נשים משכילות מלא-משכילות דיווחו על חוויות לסביות. הדת, שהייתה גורם זניח בקרב גברים, התגלתה כבעלת חשיבות לנשים. נשים שתיארו עצמן כדתיות חוו גם פחות אורגזמות, ובמיוחד מיחסי מין הטרוסקסואליים. כמו כן, נשים שנולדו לאחר 1900 דיווחו על יותר אורגזמות מאלו המבוגרות מהן, אולי מכיוון שחוו השתחררות מכללי המוסר הויקטוריאני.
ההיפותיזה של קינסי על ההבדלים בין גברים לנשים בגורמים לעוררות מינית נבדקו על סטודנטים, משכילים עפ”י אמות המידה של קינסי. כ-80% מהם קיימו יחסי מין ו-84% מהנשים דיווחו על אורגזמות. היימן (1975) תיעד את עוררתם הפסיכולוגית באמצעות מדידת דופק ולחץ הדם באברי המין, שעה שהאזינו לארבעה סוגים שונים של סיפורים. לקבוצה אחת הושמעו סיפורים רומנטיים, לקבוצה שנייה סיפורים ארוטיים, קבוצה שלישית האזינה לשניהם, וקבוצה רביעית האזינה לסיפורים לא-מיניים ולא-רומנטיים. כל סטודנט השתתף בשתי פגישות.
מה מצאו?
ככלל, רק מי שהאזין לסיפורים רומנטיים או ארוטיים, או שילוב של השניים, חווה עוררות. נשים חוו יותר עוררות בהאזנה לסיפורים בהם האישה היא היוזמת והדמות העיקרית, גברים המשיכו באותה מגמה אך בצורה פחות בולטת. דרגה מתחת היו הסיפורים בהם הגבר יוזם והאישה הדמות העיקרית, עבור שני המינים. נראה שפיסיולוגית היה מעט מאוד הבדל בין עוררות גברית ונשית.
היימן בדק גם את המודעות הפסיכולוגית בקרב שני המינים לעוררותם המינית שלהם עצמם. הסטודנטים נתבקשו לדווח על עוררות כללית, ובפרט עוררות גניטאלית כגון זקפה או רטיבות אצל נשים. הדיווחים הושוו עם הממצאים הפיסיולוגיים
מה מצאו?
נראה כי נשים טעו יותר בדיווח. הן דיווחו יותר עוררות מדומה בתגובה לגירויים לא-אירוטיים. לפי היימן, אם כן, נשים משכילות יחוו ויזהו גירוי בנסיבות מעוררות, אולם הן נכונות פחות (או שאינן יכולות) לדווח על עוררות ללא נסיבות חברתיות ה”מרשות” זאת.
מה השפיע על התנהגות המינית של נבדקים יותר ממין הנבדק?
גיל ומוצא אתני
התאוריה הפסיכואנליטית מציעה הסברים רבים להתנהגותו המינית של האדם, ומתמקדת באספקטים הלא-רציונאליים שלה
האם תיאוריה זו עדיין רלוונטית כיום?
כנראה שלא
לפי פרויד, נפש האדם בנויה משלושה שלבים
מהם וכיצד באים לידי ביטוי במיניות?
לפי פרויד, נפש האדם בנויה משלושה שלבים והם ה’איד’, שכולו רצונות ודחפים, ‘אגו’ שהוא האדם הראציונלי הפועל במציאות, ו’סופר אגו’ שהוא השוטר המוסרי. דחפים ורצונות שאינם מקובלים במציאות החברתית מודחקים מהאגו לאיד ומוצאים את ביטויים בתהליכים תת-מודעים. המיניות מוסברת על ידי פרויד במונחים של המתח בין הרצונות המודעים ה’נאותים’ לעומת המודחקים.
הגדר ההתפתחות הפסיכו-סקסואלית
פרויד האמין שמיניות האדם הבוגר מתחילה להתפתח מינקותו, בדחפים וחוויות חושניות מוקדמות שחווה התינוק
אחד המושגים המרכזיים בתיאוריה הוא האינסטינקט, שפרויד הגדיר בתור קונספט שבין ביולוגיה לפסיכולוגיה, ושבשל יסודו הביולוגי אי אפשר להיגמל ממנו
מהו מקור האינסטינקט על פי פרויד?
מקורם של האינסטינקטים המיניים באזורים ארוגניים (שפתיים, פי הטבעת אברי מין וכו’). בתחילה הם מתפקדים עצמאית, ורק אח”כ משויכים לליבידו ומתפקדים כייצוגה הפיזי של העוררות המינית הפסיכולוגית
מהי מטרת האינסטינקט על פי פרויד?
מטרת האינסטינקט הוא להגיע לסיפוק או להפיג מתח, ועצמתו תלויה במקורו בגוף וגודל הצורך הפסיכולוגי. פרויד האמין שמגוון הדרכים האנושיות להנאה מינית נובע ממגוון הדחפים השונים המודחקים בינקות.
מי האמין כי יש מידה של ביסקסואליות בכל אדם, וכי מיניות הילדה גם היא גברית בהתחלה?
פרויד
על פי פרויד אילו אינסטינקטים נאבקים בכל אדם?
פרויד תיאר אינסטינקט בונה (ארוס) ואינסטינקט הופכי והרסני (ת’אנתוס), הנאבקים בכל אדם.
. פרויד הגדיר גבריות ונשיות בשלוש רמות
מהן?
הרמה הביולוגית (פיזית)
הרמה הסטריאוטיפית
הרמה הפסיכולוגית בה אקטיביות נתפסת כגברית ופאסיביות כנשית.