Week 6 - Romeinse Keizertijd Flashcards
Wat is de functie van de Res Gestea?
Het publiek, met name Romeinse burgers, informeren over de daden van Augustus, zijn heerschappij te legitimeren, zijn toewijding aan het welzijn van de Romeinse staat benadrukken, successen als keizer te documenteren.
Kunnen we de inscriptie gebruiken
als een betrouwbare bron om meer te weten te komen over de daden van Augustus?
Biedt waardevolle informatie maar moet met voorzichtigheid worden bestudeerd. Het heeft een propagandisch karakter en hij is selectief in het benadrukken van bepaalde prestiges en eigenschappen. Het moet dus in perspectief worden geplaatst met andere historische bronnen om een volledig beeld te krijgen van zijn heerschappij.
Wat was de impact op het lezerspubliek van de manier waarop de tekst van Res Gestae in Rome werd gepresenteerd, een inscriptie op bronzen platen?
Het was openbaar zichtbaar en werd een prominente plek geplaatst waardoor het zichtbaar was voor een breed publiek.
Bronzen platen waren duurzaam en zo bleef zijn erfenis in leven
De bronzen inscripties waren groot en imposant. Ze droegen hierdoor bij aan het benadrukken van de prestaties van Augustus.
Waar precies was de Res Gestae inscriptie te zien in Rome? Had deze locatie een
symbolische betekenis?
De inscriptie stond in de ara pacis, een tempel van augustus. Dit benadrukte de verheerlijking van de keizer als goddelijk figuur.
De Ara Pacis stond op het Marsveld, en dit was een historisch belangrijk gebied voor Rome. Dit gebied was het centrum van het leger, de politiek en religie.
De vestiging van de Res Gestae in dit gebied symboliseren de militaire prestaties van Augustus.
Behalve in Rome, weten we dat de tekst in minstens nog drie andere steden te zien was. In Ancyra (Ankara), Antiochië en Apollonia is de tekst in zijn geheel, dan wel
fragmentarisch teruggevonden. Waarom zou deze tekst van Augustus hier zijn opgesteld? En wie was het beoogde lezerspubliek hier in de provincie?
Propagandische doeleinden: door op verschillende plaatsen in zijn rijk de inscripties te plaatsen laat hij aan heel het rijk zien dat hij de alleenheerser is. Ook door het op verschillende uithoeken van het rijk te plaatsen laat hij zien dat hij als keizer heel ver is gekomen en veel militaire overwinningen heeft gehad.
Educatief: in gebieden buiten Rome kon het dienen als middel om Romeinse waarden en geschiedenis te onderwijzen onder de provinciale bevolking.
Wie waren er voornamelijk verantwoordelijk voor het oprichten van publieke
bouwwerken in Rome aan het eind van de Romeinse Republiek (eind 2e en 1e eeuw v. Chr.)? Waarom slaagden zij er niet in het stadsbeeld van Rome structureel te veranderen? Diane Favro
Verantwoordelijken: individuele leiders, politici en generaals
Niet geslaagd omdat:
>politieke instabiliteit en kortstondigheid van heerschappij: veel machtsverschuivingen en burgeroorlogen
>politieke leiders wilden snelle bouwprojecten waarin hun prestige snel kon worden laten zien en niet lange stedelijke ontwikkelingsprojecten.
Pas met de begin van rome als keizerrijk maakte het echte stadsontwikkelingen door.
Wat voor een Rome trof Octavianus aan in 44 v. Chr.? Hoe zouden de eerste
bouwactiviteiten van Octavianus in de jaren ’44 en ’20 v. Chr. gekarakteriseerd kunnen
worden? Illustreer dit aan de hand van drie voorbeelden.
Rome was een bende na de dood van Caesar: verwoest en verscheurd door conflicten
Bouwacitiviteiten konden worden gekarakteriseerd als herstel, politieke propaganda en de wens Rome opnieuw te positioneren als een bloeiende hoofdstad.
Op pagina 249 heeft Favro het over “enhanced familiarity”. Wat wordt daarmee bedoeld?
En in hoeverre is er hiervan sprake in het Augusteïsche bouwprogramma?
Enhanced familiarity: dat de inwoners van de stad zich gemakkelijker kunnen oriënteren, de stad beter kunnen begrijpen en zich er meer mee kunnen identificeren als gevolg van de fysieke vormgeving en ordening van de stad.
Dit was aan de orde tijdens Augustus doordat hij inplaats van stenen bruine gebouwen, marmeren gebouwen maakten. Hierdoor behield hij wat bekend was voor de romeinen en behield hij waarmee zij zich konden identificeren, maar werd dit enhanced.
Beschrijf de machtspositie van Augustus.
De macht van Augustus was gebaseerd op de verschillende titels die hij zichzelf had gegeven:
>pontifex maximus
>Princeps (belangrijkste)
>impertor
>bevoegdheden van consul en volkstribuun
>proconsul
>censor
Ook was de macht van Ausgustus zo groot doordat hij steun kreeg van het leger
Hoe presenteerde Augustus zijn machtsbasis
aan zijn onderdanen? En hoe veranderde de positie van de senaat in het (post-)
Augusteïsche tijdperk?
Hij presenteerde zijn macht naar zijn onderdanen als redding van de slechte mensen in het senaat die Caesar vermoorden. : hij vertelt dat hij de positie van dictator aangeboden had gekregen maar niet aannam. Hij zegt dat hij de wetten waarborgt door gebruik te maken van het rechtssysteem. * Hij zegt ook dat hij de burgeroorlogen had beëindigd en dat hij daarna heel veel macht zou hebben. Hij zegt dat hij de macht terug zou hebben gegeven aan de senaat en het volk. Hij zou hiermee heel veel invloed hebben maar niet heel veel macht.
Het senaat verloor de macht die hij daarvoor had en werd vooral een belangrijk adviesorgaan.
Hoe zit de Romeinse economie in elkaar? Wat zijn de meest opvallende structurele
kenmerken? Wat is de rol van steden in die economie? Zijn er verschillen tussen Oost en
West en zo ja welke?
- 80-90% bestaat uit landbouw. Is niet heel erg productief maar ze zijn heel afhankelijk van graanimporten van Egypte, Sicilië en Noord-Afrika. Dat wordt geïmporteerd naar Rome. Worden ook wel de graanschuren van het rijk genoemd
o Je hebt ook een villa-economie met slavenarbeid maar dat is voornamelijk in Griekenland en Italië
o In de vruchtbare gebieden zitten grootgrondbezitters (Gallië, Spanje, Egypte). Kleine pachtboeren in het Westen (Engeland, Rijn en Donau).
o De economie is dus niet overal hetzelfde en ze verbouwen ook niet overal hetzelfde. - Ambachtslieden zitten voornamelijk in de steden. Meestal verenigd in Collegia (soort gilden). Daarnaast ook kleinhandel op plaatselijke markten en in werkplaatsen/winkels. De elite en de ambachtslieden waren de bewoners van de steden.
- Er ontstaan ook winkelcentra in de grote steden zoals de markt van Trajanus.
- Uitgebreide handelsnetwerken en relatief veilig reizen over land en zee. de handel kon relatief soepel verlopen onder andere omdat er ook verharde wegen werden aangelegd. Hierdoor konden in elk seizoen goederen in relatief grote getalen worden vervoerd.
Wat is volgens jou de belangrijkste conclusie die Favro trekt in haar artikel over de
transformatie van Rome ten tijde van Augustus?
> stadsuitbreiding: nieuwe gebouwen, tempels, fora en infrastructuur
architecturale innovatie: het gebruik van marmer om de stad de verfraaien
verbeterde infrastructuur: verbetering van openbare werken zoals badhuizen, wegen, aquaducten en wegen
politieke symboliek
Rome als centrum van de wereld: niet alleen een administratief centrum maat ook een cultureel en symbolisch centrum
Waarom werd de res gestae ook op tempels in Anatolië geplaatst?
Gebieden waren net geannexeerd en ze wilden dus laten zien dat zij nu onderdeel waren van het rijk, en bood kansen voor lokale mensen om betrokken te worden in de romeinse cultuur. Ze konden namelijk gaan werken in tempels en zo romeins te worden.
Waarom noemt Augustus heel expliciet cijfers in zijn inscriptie?
Hij maakt het hiermee heel feitelijk, waardoor het heel betrouwbaar lijkt. Dit is echter schijn. Dit imponeert de inwoners van Rome.
Waarom kon er met Augustus wel aan urban planning worden gedaan?
- De macht was een stuk meer geconcentreerd onder Augustus en kon niet een grote plan organiseren. Ook was zijn macht langduriger waardoor lange termijn projecten konden worden opgezet.