Week 5 - Street culture Flashcards
HC 5 - Chalhi et al. - El Hadioui - Voronov & Singer
Hoe is jeugdwerk ontstaan (Chalhi et al.)
Vanuit benadering van buurtontwikkeling (opbouwwerk) in ‘60. Opbouwwerkers hielden sociale relaties met bewoners van kansarme wijken. Preventief effect. Actieve samenwerking en deelname aan doelgroep zelf.
Wat is het Nederlandse beleid mbt risicojongeren (Chalhi et al.)
Gericht op socialiseren van risiciojongeren en ze wegleiden van pad naar delinquentie. Neoliberaal beleid, professionals moeten de burgers leren om meer verantwoordelijkheden te nemen voor zichzelf en voor elkaar, minder afhankelijk staatssteun.
Waarom moeten jeugdwerkers niet als frontlijnwerkers worden beschouwd? (Chalhi et al.)
Wekt de illusie dat zij spelers zijn in een eenrichtingsproces die belangen en waarden van hun organisaties en de staat moeten opleggen aan jongeren. Maar het is een tweerichtingsproces.
Waarom moeten jeugdwerkers niet als frontlijnwerkers worden beschouwd? (Chalhi et al.)
Wekt de illusie dat zij spelers zijn in een eenrichtingsproces die belangen en waarden van hun organisaties en de staat moeten opleggen aan jongeren. Maar het is een tweerichtingsproces.
Definitie krachtwijk (Chalhi et al.)
Status die door landelijke en lokale overheid op bepaalde gebieden met relatieve sociaaleconomische onderontwikkeling wordt toegepast. Betreft probleemwijk die in aanmerking komt voor herstructurering waarin gemeente meer mogelijkheden heeft om te investeren in de buurt en specifieke beleid kan ontwikkelen dat gericht is op verbeteren werkloosheid, opleidingsniveau, gevoelens van onzekerheid en jeugdoverlast.
Wat is positieve jeugdontwikkeling? (Chalhi et al.)
Jongeren worden beschouwd als menselijk kapitaal dat hun vaardigheden en hulpmiddelen moet ontwikkelen. Positieve jeugdontwikkeling beschrijft jongeren als veerkrachtige, productieve burgers. Deze benadering moet jongeren ontmoedigen om op de staat te leunen.
Definitie gatekeeper (Chalhi et al.)
Iemand die informatiestroom controleert en opinies beïnvloedt. Jeugdwerker moet de jongeren overtuigen dat ze afhankelijk van hun zijn om toegang te krijgen tot bepaalde hulpbronnen.
Wat is lastig voor jeugdwerkers mbt gatekeeping (Chalhi et al.)?
Het is voor jeugdwerkers lastig om de informatiestromen te monopoliseren, wat bijdraagt aan hun kwetsbaarheid. Als een jeugdwerker niet in staat is om aan de behoeften van de jongeren te voldoen, kunnen zij opzoek gaan naar andere jeugdwerkers. Als gevolg hiervan moeten jeugdwerkers continu over verschillende grenzen onderhandelen, met de jongeren en met concurrerende jeugdwerkers.
Welke rol speelt translation in het werk van de jeugdwerkers? (Chalhi et al.)
Verbinden van verschillende groepen impliceert een vertaling tussen verschillende werelden, handelingen en realiteiten. Translation is leggen van verbindingen tegen achtergrond van concurrerende belangen of waarden die potentieel onverenigbaar zijn. Zij richten zich niet op het uitwissen van verschillen, maar benadrukken juist de verschillen.
Wat zijn de kenmerken van de pedagogische relatie tussen de jeugdwerkers en de jongeren? (Chalhi et al.)
Jeugdwerkers zien dit als een middel om positieve jeugdontwikkeling te bewerkstelligen. Relatie is afhankelijk van vrijwillige deelname jongeren. Jeugdwerkers moeten investeren in relatie. Voortdurende onderhandeling. Kan voor spanning zorgen, omdat volwassenen de wensen en ambities van jongeren vaak beschouwen als problematisch of aanpassing behoevend.
Wat wordt bedoeld met ´shopping´ en ´hunting´ in jeugdwerk? (Chalhi et al.)
Shopping verwijst naar manieren waarop jongeren zich richten op vinden van jeugdwerker die beste deals kan regelen of leukste activiteiten kan organiseren. Hunting verwijst naar praktijken van jongeren wanneer die proberen iets van de organisatie te stelen.
Wat is de pedagogische driehoek? (El Hadioui)
De pedagogische driehoek bestaat uit de domeinen van de masculiene straatcultuur, de feminiene schoolcultuur en de traditionele thuiscultuur. Het tegelijkertijd gesocialiseerd worden in deze drie culturen kan zowel een trampoline als een gevangenis zijn voor jongeren. Jongeren worden voortdurend geconfronteerd met uiteenlopende en onderling tegenstrijdige rollen.
Hoe verhouden de masculiene straatcultuur en de feminiene schoolcultuur zich tot elkaar in het algemeen (El Hadioui)
Mismatch tussen de twee. De twee culturen leren af wat de ander heeft aangeleerd en straffen af wat de ander beloont. Dezelfde materialistische doelstellingen (respect, geld), maar verschil in behalen van deze doelen.
Op welke manier bestaat er een mismatch met betrekking tot het dagelijkse besef van tijd tussen de straatcultuur en de schoolcultuur? (El Hadioui)
Op straat bestaat er een flexibele tijdsdynamiek waar iedereen zijn eigen rooster maakt, terwijl in de schoolcultuur een extern bepaald strikte dagplanning bestaat.
Op welke manier bestaat er een mismatch met betrekking tot mobiliteit tussen de straatcultuur en de schoolcultuur? (El Hadioui)
De straatcultuur bestaat uit vluchtige handelingen die gecombineerd zijn met een enorme mobiliteit in de eigen wijk. In de schoolcultuur wordt immobiliteit van de studenten gezien als en deugd om het onderwijs beter te kunnen organiseren.