Week 4 | Federalisme en decentralisatie Flashcards
Welke 4 verschillende staatsvormen zijn er
- Eenheidsstaat
- Confederatie (statenbond)
- Federatie (bondsstaat)
- Geregionaliseerde staat
Wat is de eenheidsstaat
Al het gezag ligt bij één centraal niveau. Er is één staat met één centraal bestuur waar tevens wetgeving wordt gemaakt. Er zijn geen autonome deelstaten. In een eenheidsstaat is er echter wel sprake van provincies, gemeenten en regio’s die via decentralisatie bepaalde bevoegdheden hebben verkregen.
Wat is de confederatie (statenbond)
Samenwerking tussen verschillende staten op grond van een verdrag. Kenmerken van een confederatie zijn: verschillende soevereine staten, centrale coördinerende instantie, gebaseerd op een verdrag.
Wat is de federatie (bondsstaat)
Één staat met aparte ‘deelstaten’ (VS). In een federatie is er sprake van autonomie en de deelstaten hebben eigen bevoegdheden. Kenmerken van een federatie zijn: Een staat met min of meer zelfstandige deelstaten, veelal exclusieve bevoegdheden, gebaseerd op een federale grondwet. Federatie is dus een manier om een staat effectief te besturen.
Wat is de geregionaliseerde staat
Dit zijn ‘eenheidsstaten’ die geen echte deelstaten hebben, maar wel autonome regio’s (zoals Spanje met autonome regio Catalonië). Deze geregionaliseerde eenheidsstaat bezit een nationale grondwet en bijzondere wetten voor regionale bevoegdheden.
Wat voor soort staat is de Europese Unie
De EU is een mengvorm van een federatie en confederatie
Wat is decentralisatie
Toedeling van bevoegdheden aan lagere publiekrechtelijke lichamen of organen van de staat. Zo wordt het gezag zo dicht mogelijk bij de burger uitgeoefend. Decentralisatie is een manier om bevoegdheden te spreiden zonder dat daarbij ondergeschiktheid ontstaat. Er is geen sprake van verantwoording afleggen, maar wel sprake van goedkeuring
Welke 3 vormen van decentralisatie zijn er
- Territoriale decentralisatie
- Functionele decentralisatie
- Mengvormen
Wat is territoriale decentralisatie
Hierbij krijgen de organen van een openbaar lichaam een algemene bevoegdheid tot wetgeving en bestuur op een deel van het grondgebied van de staat. Territorium wordt hier beperkt.
Wat is functionele decentralisatie
Het takenpakket wordt beperkt. De overheidsorganisatie heeft hier één bepaalde functie die door verschillende openbare lichamen op diverse niveaus worden uitgeoefend.
Wat zijn mengvormen
Waterschappen hebben zowel beperkte taken als beperkt grondgebied
Wat is deconcentratie
Hiermee wordt aangegeven of de centrale overheid haar bestuursbevoegdheden zelf uitoefent (concentratie) of laat uitoefenen door min of meer zelfstandige diensten of ambtenaren (deconcentratie). Er is sprake van ambtelijk toezicht bij deconcentratie.
Wat voor staat is Nederland
Een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Belangrijke bevoegdheden komen toe aan organen van lagere publiekrechtelijke lichamen. Verschil met de deelstaten in een federale staat: de lagere publiekrechtelijke lichamen binnen een eenheidsstaat beschikken niet over constitutioneel gewaarborgde competentie die ontastbaar is voor het centraal gezag.
Bij spreiding van de overheidstaken kan de centrale overheid kiezen voor twee vormen van decentralisatie, welke
- autonomie
- medebewind
Wat is autonomie
Zelfstandige, wetgevende en bestuurlijke bevoegdheden worden geattribueerd aan de lagere organen. De lagere overheden kunnen dus naar eigen inzicht besturen en regelend optreden. Het mag niet in strijd zijn met hogere regeling.