Week 4 Flashcards
Waarom streven we naar een open overheid? (2)
- Art. 1.1 Woo Recht op toegang: eenieder (wij allemaal) hebben in beginsel een recht op overheidsdocumenten en hoeven niet uit te leggen waarom we die documenten willen hebben.
- Art. 2.5 Woo Belang openbaarheid: we gaan ervan uit dat een openbare overheid altijd van belang is voor een democratische samenleving.
Zes functies van openbaarheid:
- Openbaarheid dient de “controleerbaarheid” van bestuur.
- Openbaarheid heeft een reinigende werking: de “integriteit” van het handelen van de overheid loopt risico’s wanneer zaken plaatsvinden in beslotenheid.
- Openbaarheid kan gezien worden als een “prestatie” van de overheid naar de burger: de publieke bekostigde overheid heeft de plicht om zo transparant mogelijk te zijn in haar doen en laten. Niet alleen bij beleidsverantwoording, maar ook bij verzoeken om specifieke informatie.
- Openbaarheid is een randvoorwaarde voor modern burgerschap: de overheid kan geen “volwaardig burgerschap” propageren zonder burgers de gegevens toe te vertrouwen die nodig zijn om die rol te kunnen vervullen. -> emancipatiegedachte, als burgers een steentje willen bijdragen aan de samenleving hebben zij bepaalde informatie nodig.
- Openbaarheid heeft een rol in de verbetering van doelmatigheid en de bevordering van het “lerend vermogen” van de overheid -> hoe transparant wil je zijn over je mislukkingen, als jij het stil houdt is er misschien een andere gemeente die hetzelfde gaat doen, overheden kunnen niet van elkaar leren als je niet vertelt wat er mis is gegaan.
- Openbaarheid en “economische groei”: door hergebruik van overheidsgegevens kan de informatiemarkt worden aangeboord. Dit is een potentieel macro-economisch rendement.
Woo, Archiefwet, Who, AVG
Woo:
- Openbaarheid van informatie
- Uitzonderingsgronden
Archiefwet:
- Archiveren van documenten
- Wat moet hoe lang bewaard worden -> selectielijsten
Who:
- Hergebruik van overheidsinformatie
AVG:
- Bescherming privacy -> wat moet geheim blijven?
Twee vormen van openbaarheid op basis van de Woo:
· Actieve openbaarheid = bestuursorganen maken uit zichzelf informatie openbaar
· Passieve openbaarheid = bestuursorganen maken op verzoek informatie openbaar
Actieve openbaarmaking:
- Art. 3.1 Woo: actieve openbaarmaking als inspanningsverplichting -> bestuursorganen moeten zich inspannen om belangrijke documenten actief openbaar te maken.
- Art. 3.3 Woo: lijst van categorieën informatie die een bestuursorgaan in ieder geval uit eigen beweging openbaar moet maken.
> Artikel is nog niet in werking getreden.
> Openbaarmaking z.s.m. maar in ieder geval binnen twee weken.
Passieve openbaarmaking: verzoek
- Art. 4.1 Woo: eenieder kan een verzoek om publieke informatie richten tot een bestuursorgaan of een onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan werkzame instelling, dienst of bedrijf.
> Een verzoek is vormvrij en kan mondeling, schriftelijk of elektronisch worden ingediend.
> De verzoeker hoeft geen belang te stellen.
> De verzoeker hoeft niet te betalen.
- Art. 2.1 Woo:
> Publieke informatie: informatie neergelegd in documenten die berusten bij een orgaan, persoon of college als bedoeld in art. 2.2, eerste lid, of informatie die krachtens art. 2.3 door een bestuursorgaan kan worden gevorderd.
> Document: een door een orgaan, persoon of college als bedoeld in art. 2.2, eerste lid, opgemaakt of ontvangen schriftelijk stuk of ander geheel van vastgelegde gegevens dat naar zijn aard verband houdt met de publieke taak van dat orgaan, die persoon of dat college.
Omvang van Woo-verzoeken is niet begrensd, maar… (3)
- Precisering (art. 4.1 lid 4-6 Woo)
> 4: de verzoeker moet aangeven welke informatie hij wil
> 5: vragen of de verzoeker zijn verzoek wil preciseren
> 6: als verzoeker niet wil meewerken met preciseren kan je jet verzoek niet behandelen - Fasering (art. 4.2a Woo)
> Prioritering, het bestuursorgaan verstrekt de gevraagde documenten zo veel mogelijk in de door de verzoeker gewenste volgorde - Art. 4.6 Woo (antimisbruikbepaling)
> Als iemand gewoon de overheid wil irriteren met verzoeken kan je besluiten het niet te behandelen
Beslistermijn:
- Art. 4.4 Woo:
Beslistermijn is 4 weken + 2 weken verlengen.
> Deze beslistermijn wordt vaak niet gehaald. Wat kun je dan doen?
1. Ingebrekestelling versturen (soort ‘aanmaning’) (art. 6:12 Awb)
- Als na 2 weken nog geen besluit -> beroep wegens niet tijdig beslissen indienen (rechterlijke dwangsom) (afd. 8.2.4a Awb)
Welke informatie blijft geheim?
- Absolute uitzonderingsgronden = informatie moet achterwegen blijven (art. 5.1 lid 1 Woo)
- Relatieve uitzonderingen = openbaar maken voor zover het belang (art. 5.1 lid 2 Woo)
Uitzonderingsgronden: intern beraad (art. 5.2 Woo)
Als je als een groepje ambtenaren aan het sparren bent over plannen, is het prettig dat dit vertrouwelijk kan zijn, dit draagt bij aan betere besluitvorming omdat je open kunt zijn. De persoonlijke beleidsopvattingen (mening) kunnen zwart worden gelakt.
- Lid 2: je kunt de informatie toch wel verstrekken als het leidt tot een goede en democratische bestuursvoering -> naam blijft vaak wel anoniem maar mening wordt wel gedeeld
- Lid 3: standaard openbaargemaakt beslisnota’s
- Lid 4: milieuinformatie moet meer openbaar gemaakt worden
Toegang voor journalistiek onderzoek
- Art. 5.7 Woo -> toegang tot informatie ten behoeve van historisch, statistisch, wetenschappelijk of journalistiek onderzoek
> Wat kun je als wetenschapper of journalist vragen: mag ik inzage in de nog niet gelakte versies? Ik beloof dat ik de informatie die ik lees geheim zal houden. Wanneer iets gevonden wordt dat gebruikt wil worden, vraag ik de gelakte versie.
Rechtsbescherming: (6)
- Woo verzoek 4.1 lid 1
- Zienswijze derden 4.4 lid 3
- Besluit op verzoek -> documenten tegelijk met besluit openbaar, tenzij derden mogelijk bezwaar hebben (zodat deze derden een verzoek om een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter kunnen indienen)
- Bezwaar bij bestuursorgaan art. 4.4 lid 5 -> info wordt verstrekt 2 weken na beslissing bekend is gemaakt -> mogelijkheid voor derde partij om rechtsgang in te stellen en voorlopige voorziening (art. 8:81 Awb; schorst de werking van het besluit)
- Beroep bij de rechtbank
- Hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State
Rechtsbescherming: klachtrecht bij het ACOI (adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding)
> Heeft twee kerntaken:
- Advisering over de uitvoering van de regels over openbaarmaking van publieke informatie.
- Bemiddeling: journalisten, wetenschappers of andere groepen met een beroepsmatig belang bij het gebruik van publieke informatie, kunnen een klacht indienen bij het Adviescollege over de wijze waarop een bestuursorgaan publieke informatie openbaar maakt -> proces vlottrekken zonder naar de rechtbank te hoeven gaan.
Art. 5.1 Woo
Art. 5.1 lid 1 -> nooit openbaar, lid 2 -> belangenafweging
Lid 1 toets: val ik onder een van de subs?
Lid 2 toets: eerst kijken of je tussen een van die subs past, dan kijken naar het belang welke zwaarder weegt; belang van openbaarheid of van de uitzonderingsgrond? -> belangenafweging hoef je niet zelf te doen, alleen de conclusie noemen dat een afweging gemaakt moet worden
Goeie conclusie trekken of het nou achterwege blijft of niet
Wanneer kan iets dat geen besluit is toch als een besluit gelden?
> Extra info: ook al is het geen besluit kan je bezwaar en beroep, want het niet tijdig nemen van een besluit wordt gelijkgesteld met een besluit -> art. 6:2 sub b Awb
> Je dient eerst een beroepschrift in en geen bezwaarschrift want art. 7:1 lid 1 sub f: besluit kan worden overgeslagen