Vetenskapsteori Flashcards
Scientism
En naiv tro på att naturvetenskapliga metoder och förhållningssätt är det enda sättet att generera kunskap och att vetenskapliga metoder på ett enkelt sätt går att användas för att styra sociala processer i samhället.
Triple helix
Offentlig sektor, företag och universitet i en helix, alltså mångfaldig kontakt mellan varandra.
Akademisk frihet
Forskarnas frihet att välja frågeställning och metod samt att fritt publicera sina resultat, i Sverige är detta inskrivet i högskolelagen.
Tvärvetenskap
Forskare från olika discipliner och vetenskaper går samman och samarbetar för att utveckla nya metoder och teorier gemensamt. Vetenskapssamhällets interna försök att hitta nya angreppssätt när den egna vetenskapens försök inte lett vidare.
Mångvetenskap
Forskare från olika discipliner går samman för att lösa problem gemensamt, men utifrån respektive utgångspunkter. När den egna vetenskapens verktyg inte räcker till.
Deskriptiv vetenskapsfilosofi
Informerande och beskrivande vetenskapsfilosofi, vad vetenskap är.
Normativ vetenskapsfilosofi
Idealiserande och värderande vetenskapsfilosofi, vad vetenskap bör vara.
Forskningspolitik
Politiken gällande hur resurser bör användas och tillsättas för att forskning ska tjäna samhällets nytta i största möjliga mån.
Fallibilism
Principen att även det som inte helt kan empiriskt bevisas kan accepteras som sant.
Induktion
Samlar in data för att sedan formulera generaliserande slutsatser.
Ontologi
Filosofiska studien om existens och vad det innebär att vara/finnas. Snarlikt metafysik.
Underbestämdhet
När många olika teorier kan vara rimliga förklarningar för samma uppsättning empirisk data. Data på egen hand kan inte säga vad som är den rimligaste förklarningen.
Peer-review
Kritiskt granska andras forskning för att kunna avgöra vad som är legitim forskning och inte. Legitim forskning är ofta den som accepteras för publicering i tidsskrifter och bokmanuskript.
Impact factor
Genomsnittliga antalet citeringar som artiklar får inom 2 år från publicering i en tidskrift. Över 7 anses som högt i psykologin
Används som mått på hur inflytelserik en tidskrift är.
Matteus-effekten
Den som lyckas få finansiering för sin forskning tenderar att få mer status i forskarsamhället och de har därför lättare att få finansiering i framtiden.
Mertons normer
CUDOS - Communalism, Universalism, Disinterestedness, Organized Scepticism.
- Universalism: Alla forskningsresultat bör bedömas likvärdigt och objektivt oavsett forskarens kön, etnicitet, nationalitet.
- Kommuism/Kommunalism - Forskning ska publiceras i samverkan med andra forskare för att undvika misstag begådda av enskilda forskare.
- Oegennytta/Opartiskhet- Forskare ska ej bedriva privata intressen i sin forskning.
4 - Organiserad skepticism - Forskningen ska inta en kritisk hållning till den egna och andra forskares resultat.
(5 - Originalitet - Göra ursprungliga och viktiga nyskapande bidrag till forskning)
Epistemologi/Kunskapsteori
Läran om vad kunskap är och hur den genereras.
Korrespondensteori
Ett påstående är sant om det korresponderar med verkligheten. Är alltså sant i förhållande till verkligheten. Men det kan också handla om människors subjektiva upplevelser om verkligheten.
Koherensteorin
Ett uttalande eller utsaga är sant om det är koherent/samstämmigt med andra utsagor som är sanna.
Pragmatisk sanningsteori
De utsagor vi håller för sanna är de som fungerar i praktiken, de är alltså pragmatiska. Detta är högst subjektivt och beroende av de antaganden man har med sig gällande samhällsutveckling och människosyn.
Konsensusteorin om sanning
En utsaga är sann om de flesta i gruppen är samstämmig om att den stämmer, alltså det finns konsensus om att det är sant, alltså att utsagan har social framgång.
Performativa teorin om sanning
Sanningen beror på den språkliga funktionen hos utsagan. Alltså på vilka ord som används och under vilka omständigheter som utsagan används. Detta innebär att samma ord yttrade av olika personer kan ha olika grad av sanning, detta medför också att under vissa omständigheter är det utsagan i sig som skapar sanning istället för att man utformar en utsaga baserat på sanningen.
Relativism
Innebär ofta ett ställningstagande om att utsagor är subjektiva och därmed kopplade (relaterade) till individens förståelse - därmed beroende av sammanhang och person.
Kunskapsrelativism menar att det inte finns någon absolut kunskap.
Värderelativism menar att det inte finns några absoluta värden såsom etiska och moraliska sådana som gäller oavsett tidsålder och grupp eller kultur. Där finns även kulturrelativism.
Kunskapsteoretisk realism
Det går att nå kunskap, även om den väg som vi går är svår och den kunskap vi når är ofullständig.
Rationalism
Det är kunskapssubjektet som betonas som av störst vikt när det kommer till bidrag till kunskapsgenerering och förståelse. En mindre extrem syn är att människors förförståelse är det som ger ramarna inom vilka förståelsen av kunskapsobjektet kommer att gestaltas.