Vecka 4 Flashcards

1
Q

Beskriv och jämför kortfattat de tre olika paradigm Brante tar upp för att för att definiera professioner.

A

Strukturfunktionalismen - kan uppfattas som naiv. Här ser man med stort förtroende på innehavarna av professionerna och att de genom utbildning och kollegial sammanhållning är sanna experter.

Nyweberianismen - kan uppfattas som cynisk. Att sträva efter att tillhöra en profession är själviskt och handlar om att nå social status samt att särskilja sig från andra.

Alternativ definition - professioner är organiserade, autonoma, förmedlare av kunskapssystem. Förmågan att utföra handlingarna anses svårt och utförarna är skickliga. Samt att allmänheten anser att handlingarna är värdefulla.

Brante s28

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför är abstrakt kunskap och förmågan att hantera osäkerhet viktiga kriterierna för professioner och vad innebär det för officersprofessionen?

A

Abstrakt kunskap är en viktig del för professioner då den möjliggör djupare analys ochförståelse kring händelser och bakgrunden till dessa som man inte alltid kan förutsäga utifrån en given situation. Förmågan att hantera osäkerheter är en viktig del inom professioner, men även en central del inom officersprofessionen. Med hjälp av en teoretiskgrund och beprövad erfarenhet så förväntas man lösa sina uppgifter även om osäkerheten är ett faktum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Diskutera kortfattat om officerare uppfyller alla Brantes egenskaper för en profession. Behöver några egenskaper förstärkas? Ge förslag på hur detta kan göras?

A

Professionskriterier (Brante)
• Högre utbildning
• Abstrakt kunskap på ”lagom nivå”
• Osäkerhet (O/T-kvot)
• Autonomi - relativ
• Förtroende – betydelse och svårighet
• Organisation
• Utbytbarhet
• Förmedlare av kunskapssystem

Föreläsning - Vad är en profession

Ja till viss del, en del punkter kan utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är det för skillnad på erfarenhet och beprövad erfarenhet och hur är den senare kopplad till professionsbegreppet?

A

Brante - Erfarenhet
Var och som verkar inom en profession förvärvar med tiden en betydande erfarenhet av sin domän. Denna erfarenhet är naturligtvis en viktig grund för personens yrkesverksamhet. Men den räcker inte ensam som komplement till den vetenskapliga grunden. Skälet är att den är personlig, den är något som bara en person har.

Brante - Beprövad erfarenhet:
HSV pekar här på tre utmärkande drag hos den beprövade erfarenheten:
- Den har inhämtats i professionell verksamhet
- Den är formulerad
- Den är prövad

Ledberg - Beprövad erfarenhet:
Yrkeserfarenhet är just erfarenhet av ett särskilt yrke och kan vara et lämpligt underlag för vissa delar av en yrkesutbildning, exempelvis för att lära ut mekaniska färdigheter och arbetsprocesser.

För att yrkeserfarenhet ska bli beprövad krävs att den verbaliseras, analyseras och utsätts för kritisk granskning. Syftet är att erfarenheten ska kunna göras generaliserbar och därmed överförbar – det räcker således inte att ett lärarlag eller en militär utbildningsinstitution har utarbetat en praxis för ett visst moment, utan att det är en vedertagen praxis i stora delar av organisationen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Varför är det av central betydelse att erfarenheten är formulerad som ett påstående för att kunna utveckla beprövad erfarenhet?

A

Brante s3
Vi har redan pekat på betydelsen av formulering som en förutsättning för att skilja erfarenhet och person. Man kan, med filosofen Karl Poppers ord, säga att den då flyttas från den subjektiva sfären (det Popper kallar ”Värld 2”) till den objektiva (”Värld 3” med Poppers terminologi)4 . Väl där kan den delas med andra, eftersom den nu finns i en värld som alla har tillgång till. Den har gått från att vara personens egendom till att bli professionens egendom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv hur prövning av erfarenhet kan ske och varför det kan vara svårt att använda reglementen mm som beprövad erfarenhet.

A

Alla försvarsmakter sitter på betydande former av beprövad erfarenhet i form av doktriner, reglementen och handböcker. De uppfyller i allmänhet minimumkravet att vara ett resultat av kritisk diskussion och remissbehandling. De tenderar emellertid alla att dela en svaghet: de ger s.a.s. slutprodukten av erfarenhetsförädlingsprocessen t.ex. i form av föreskrifter, men de talar sällan om vilken grunden har varit för detta slutresultat. Det kan också göra det svårt att förstå grunden för reglementena och att kritiskt diskutera dem.

Brante s.6

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Diskutera hur de tyska respektive brittiska officerskårernas utbildningsnivå påverkade utvecklingen av beprövad erfarenhet under första världskriget.

A

Organisationskultur har ett stort inflytande på lärandet.

Den brittiska armen var nyetablerad. Erfarenhet delas genom personliga förbindelser och top down system och extern expertis tillför innovation.

Den tyska hade en stark generalstabstradition, systematisk kunskapsutveckling. Man studerade taktiska, operativa och strategiska problem i särskilda studier, med resultaten av dessa studier genomförde man fältövningar och prövade dessa fullskaligt under kejsarmanövrar. Erfarenhet drogs och krigsplanläggningen reviderades. Bra informationsflödet mellan nivåer och horisontellt. Skolor för att utbilda divisionsstaber togs fram. Organisationen hade en förmåga att hantera förändringar snabbt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv kortfattat vilket resultat det tyska resp brittiska sättet att lära sig fick på utvecklingen och diskutera metodernas för- och nackdelar.

A

Tyskarna - Formella metoder, genom lessons learned kunde enheter rapportera sina erfarnheter uppåt för att de skulle beprövas och kunna implementeras i utbildningen. Samtidigt som informatioen spreds i “sidled”.

Britterna - Icke formellt lärande, genom användningen av icke formella metoder för att inhämta kunskap.

-

De formella metoder som använts av den tyska armén hjälpte till att säkerställa snabb kunskapsöverföring genom hela organisationen. Men centralisering av kunskapsspridning innebar att den tyska armén var mindre benägna utnyttja kunskap från utanför organisationen.

Den brittiska armén var väl lämpad för att dra nytta av externa idéer och expertis. Den brittiska armén var tvungen att vända sig av civila eftersom eftersom man saknade högre utbildade officerare. Dessutom ett system byggd på personliga kontakter och “patronage” möjliggjorde inovation genom att radikala idéer och långtgående förändringar skulle övervägas.

Med tanke på detta är det inte förvånande att tekniken spelade en framträdande roll inom brittiska innovationer under kriget, medan tyska innovationer tenderade att fokusera på taktisk utvecklingen. Den brittiska inställningen till lärande gynnade radikala lösningar, medan Enligt den tyska metoden utnyttjade befintliga system mer effektivt. Foley 24

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beskriv kortfattat bröderna Dryfus modell för utveckling av expertkunskap.

A
  1. Nybörjare
    Dekontextualiserad, regler
  2. Avancerad nybörjare
    Börjar utveckla en förståelse för kontexten
  3. Kompetens
    Kan identifiera stor mängd situationer – men blir översköljd
  4. Skicklighet
    Skilja på framgång och misstag – diskimineringsförmåga
    Kan dock inte reagera automatiskt – måste besluta sig
  5. Expertis
    Intuitiv beslutsfattning. Ser vad som behöver göras, men kan med hjälp av stor erfarenhet av olika situationer se vad som ska göras

Dryfus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv kopplingen mellan Flyvbjerg och Dryefus modell vad avser användningen av fallstudier i yrkesutbildning.

A

1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly