Alla instuderingsfrågorna Flashcards

1
Q

Vad innebär operationalisering i en vetenskaplig studie och varför är en bra operationalisering viktig?

A

Operationalisering—bryggan mellan teorin och metoden

Operationalisering—precisering av begrepp som är centrala för din studie och som gör att du vet vad du letar efter i ditt material och när du hittat det. (D.v.s. ger dig hög träffsäkerhet på din studie).

Föreläsningen Analys och källkritik

Exempelvis hur mäter du att militären är avskräckande (Mandel)?
Är det att titta på antalet insurgenter? eller att titta på antalet våldsbrott? Detta är ett problem och en svårighet då man kan titta på indikatorer som ger en felaktig uppfattning om verkligheten. Därmed är operationaliseringen svår i detta fall.

Exempelvis hur långa är sjömännen som jobbar i en ubåt? Här är det enkelt att välja metoden att mäta för att få ett svar. Därmed är operationaliserngen enklare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Diskutera kritiskt Mandels förslag att dela in seger i militär och strategisk seger.

A

Mandels förslag att separera militär och politisk seger grundar sig i en uppfattning om att de krig som utkämpas i samtiden har en mer komplex målsättning än tidigare. Det handlar inte längre endast om att vinna kriget. Idag pratar man ibland om situationer som kräver att man vinner freden. Mandel beskriver att seger kan delas upp i två typer. Den första kallas militär seger och handlar om att segra över en aktör på slagfältet. Den andra typen av seger kallas strategisk seger och uppnås genom att den politisk situationen efter konflikten kan stabiliseras och anses gynna segraren (Mandel, 2007, 468). Om militär seger vinner kriget vinner strategisk seger freden.

En kritik mot att dela upp seger i en militär och strategisk komponent är att militära segrar sker inte i ett vakuum. Om man utgår från premissen att militär verksamhet sker i syfte att uppnå strategiska framgångar så är en militär seger som inte resulterar i strategisk framgång inte en seger(Jordan, 2016, 42).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

14) Beskriv logiken från teorin som anser att strategisk kultur är en viktig faktor att ta med i teorier om krig och i krigföring.

A

Olika faktorer som politik, ideologi, kollektiva minnen, normer, identitet bildar tillsammans en aktörs strategiska kultur—alla tänker och agerar därmed inte lika i likadana situationer.

Påverkar uppfattningen om vilka politiska mål som ska mötas och vilka medel och metoder som ska användas. (Ex, terrorism som brott eller krig).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Har uppfattning om seger och förlust någon verklig betydelse?

A

En typ av seger kan beskrivas med frasen: ”Seger är vad vi gör det till”. Segern grundar sig då på allmänna uppfattningar om vad krig är och vad som förväntas av militära handlingar. Utifrån detta perspektiv skulle båda parterna kunna anse sig segrare. Det krävs dock att denna seger accepteras av utomstående parter utifrån deras uppfattning om hur militära handlingar ska se ut. Detta perspektiv på seger synliggör vikten av att en krigförande part framstår som framgångsrik för att bevara förtroende bland allierade och hos sin befolkning(Angstrom & Widen, 2015, 44).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

3) Vilka är krigföringsnivåerna och vilka är deras respektive funktioner?

A

Strategisk nivå
Det är här staten med hjälp av militära medel når de politiska målen.
Här planeras de övergripande och långsiktiga militära målen.

Operativa nivån
Det är här målen ska omsättas i praktiken. Här planerar man operationerna för att uppnå det strategiska målen. På operativ nivå rör det sig snarare om samordningen av de olika taktiska enheterna mot gemensamma mål av strategisk betydelse.

Taktiskt nivå
Här planeras och genomförs konkreta åtgärder för att nå militära framgångar i slagfältet. Här är det direkt interkation med motparten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bör segerbegreppet smalnas av eller breddas?

A

Individuell tolkning av frågan. Nedan följer ett exempel:

Ju mer du smalnar av begreppet, ju tydligare blir det men ju mer avvikande blir det från verkligheten.

Ju mer den breddas, ju mer otydlig blir den, men ju närmare verkligheten.

Exempel på avsmalnat begrepp: Vinna genom att nedkämpa minst en pluton. Lätt att veta när man uppnått, dock långt ifrån en seger i verkligheten.

Exempel på breddat begrepp: Många faktorer som tas hänsyn till för att man försöker närma sig verkligheten så mycket som möjligt. Man vill få med faktorer såsom exempelvis motståndarens stridsvilja, skador och förluster på personal och materiel, ledningssystem, folkligt stöd etc

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Diskutera kortfattat om officerare uppfyller alla Brantes egenskaper för en profession. Behöver några egenskaper förstärkas? Ge förslag på hur detta kan göras?

A

Professionskriterier (Brante)
• Högre utbildning
• Abstrakt kunskap på ”lagom nivå”
• Osäkerhet (O/T-kvot)
• Autonomi - relativ
• Förtroende – betydelse och svårighet
• Organisation
• Utbytbarhet
• Förmedlare av kunskapssystem

Föreläsning - Vad är en profession

Ja till viss del, en del punkter kan utvecklas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

5) Vad menar Clausewitz med att ”Krig är blott fortsättningen av politiken med andra medel”?

A

Krig sker alltså inte i ett tomrum, utan i en politisk kontext som sätter ramarna och gör kriget begripligt. Det som skiljer krig från andra former av politik är däremot dess medel och metoder; väpnade styrkor och strid. Kriget är alltså en våldsakt för att påtvinga motståndaren vår vilja. . CMT svenska s29-30

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur kan det komma sig att båda parterna i ett krig anser sig ha segrat?

A

Båda parterna i ett krig eller ett slag kan utropa seger utifrån de mål som satts upp för den militära verksamheten samt hur respektive part definierar seger. Contemporary Military Theory presenterar tre olika perspektiv på seger. Den första typen av seger kallas slutmålsseger och karaktäriseras av att ett önskat mål uppnås utan att någon vikt läggs på eventuella förluster, oavsett hur höga dessa är. Denna typ utgår från en idé om att en rationella beslut lett till militära handlingar och att målet med dessa kan uppnås(Angstrom & Widen, 2015, 43).

Den andra typen av seger grundar sig i en kostnads- nyttoanalys. När ett mål definieras och uppnås vägs denna seger mot de resurser som krävdes för att uppnå det. Denna typ av seger kan exemplifieras av kriget mellan Sovjetunionen och Finland 1939-40. Trots att Finland förlorade kriget och behövde ge upp territorium till Sovjetunionen bevarade landet sin självständighet och införlivades inte i Warszawapakten efter andra världskriget(Angstrom & Widen, 2015, 43).

Tredje segertypen beskrivs med frasen: ”Seger är vad vi gör det till”. Segern grundar sig på allmänna uppfattningar om vad krig är och vad som förväntas av militära handlingar((Angstrom & Widen, 2015, 44). Utifrån detta perspektiv skulle båda parterna kunna anse sig segrare. Det krävs dock att denna seger accepteras av utlandet.
Dessa tre perspektiv på seger tillsammans med olika parters policymål med kriget. Parter som krigar behöver inte nödvändigtvis ha samma policymål. Till exempel kriget mellan Finland och Sovjetunionen 1939-40.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

13) Vad betyder det att forskningsresultat är generaliserbara? Ge exempel på vad avgör om de är det eller inte?

A

Slutsatser säger något mer än det enskilda fallet.
Exempelvis ett forskningsresultat om stress i Stockholm går att applicera på andra orter.

Det som avgör är exempelvis kontextoberoende och många fall.
Exempelvis ska forskningsresultatet inte vara kontextberoende d.v.s. att faktorerna är bundna till Stockholm, då är inte forskningsresultatet appicerbara på andra orter än i det här fallet Stockholm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Enligt CMT kan militärteori tolkas både som normativ och förklarande. Beskriv innebörden av dessa två begrepp och vilken betydelse det har utvecklingen av militärteori.

A

Normativ - Hur något borde vara CMT s6
Identifiera ritklinjer för hur man bör föra ett krig för att vara framgångsrik eller segra i krig. Föreläsning 1, 12 min

Förklarande - hur det är CMT s6
Förklara krigets dynamik och utfallet i krig, betydligt mer öppet. Föreläsning 1, 12:30 min

Det går att tolka dessa två alternativa syften med militärteori som rivaliserande. En sådan tolkning den att förklarande teorin söker kunskap
om krig och krigföring oberoende av praktisk nytta. Den normativa handlar om att leverera riktlinjer för hur krig ska föras och vinnas. Spänningen mellan dessa två synsätt kan ses som en väsentlig drivkraft i ämnets utveckling.
CMTS SWE s12

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv kortfattat Wardens sk. femringsteori och den kritik som finns mot denna.

A

Femringsteori
Wardens betraktar fienden som ett system beståenda av 5 ringar eller skal där kärnan ledningsfunktionen. Därutöver kommer centrala systemkomponenter, infrastruktur, befolkning och ytterst de militära stridskrafterna. Genom att dekapitera ledningsfunktionen, systemets kärna, kollapsar motståndaren. CMT SWE 266

Kritik
Pape ansåg att det är svårt att lokalisera och därefter bekämpa motpartens ledarskap. Dekapitering kan vara kontraproduktivt, om krig är ett politiskt instrument, vilket både Warden och Pape utgår ifrån, så är krig också ett instrument för att skicka meddelanden till motparten som exempelvis vill meddela kapitulation. CMT SWE 267

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv kortfattat bröderna Dryfus modell för utveckling av expertkunskap.

A
  1. Nybörjare
    Dekontextualiserad, regler
  2. Avancerad nybörjare
    Börjar utveckla en förståelse för kontexten
  3. Kompetens
    Kan identifiera stor mängd situationer – men blir översköljd
  4. Skicklighet
    Skilja på framgång och misstag – diskimineringsförmåga
    Kan dock inte reagera automatiskt – måste besluta sig
  5. Expertis
    Intuitiv beslutsfattning. Ser vad som behöver göras, men kan med hjälp av stor erfarenhet av olika situationer se vad som ska göras

Dryfus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

15) Clausewitz menar på att det är viktigt att snabbt veta vilket krig man befinner sig i. Diskutera kritiskt vad kategorier av krig såsom t.ex. asymmetrisk, guerilla, irreguljära, reguljära, och småkrig har för betydelse för vår förståelse av krig och krigföring?

A

CMT menar sedan att man kan kategorisera krig enligt aktörer, syfte, intensitet, krigföringsmetod och generation (gammalt/nytt). Dessa kategorier gör att vi kan placera krigen i olika fack, både teoretiskt och praktiskt. Detta i sin tur bestämmer hur vi ska föra kriget, med vilka truppslag, mängden av våldsanvändning, vilken taktik som ska användas etc. CMT s23-31

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv kortfattat Robet Papes teori “hammaren och städet” och hur den kan kopplas till teorin om truppslagens samverkan.

A

Ett av de moderna uttrycken för tankegången att luftmakt och markförband ska utnyttjas gemensamt för bästa effekt är luftmaktstänkaren Robert Papes teori om ”hammaren och städet”.

Pape framför tanken att luftmakt liknar en hammare som visserligen kan slå hårt och orsaka mycket skada utan ett hårt underlag, men för att få bästa möjliga effekt måste det som hammaren träffar klämmas mellan hammaren och ett städ. Städet i Papes liknelse är naturligtvis markförbanden.

Pape menar att luftmakt spelar en väsentlig roll i mekaniserad krigföring på två sätt, dels genom att underlätta genombrott via direkt bekämpning av fiendens linjer eller via att successivt utarma förbandens underhåll, dels genom att när väl genombrott har skett bistå framryckningen på djupet av motståndarens gruppering genom att förhindra att dess reservförband kan sättas in mot flankerna av den egna framryckningen.

CMT SWE 162

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

6) Vad enligt Clausewitz är krigets natur och karaktär och vad skiljer dessa åt?

A

Krigets natur—det konstanta, det generella, inom fenomenet krig

  • Duellen
  • Våldsam
  • Dynamisk—osäkerhet/oförutsägbarhet (fog ofwar, friktion)
  • Krig är en fortsättning på politiken med våldsamma medel—krig som ett politiskt instrument/verktyg
  • Triaden

Krigets karaktär—det specifika, det som skiljer sig i varje krig

  • Friktion—det som ger varje krig sin speciella karaktär
  • Relationen mellan faktorerna i triaden
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

1) Beskriv kortfattat Clausewitzs triad.

A

3 komponenter som krävs för krig - Staten, militären och folket.

Förutsättning för krig är en relation mellan staten, militären och folket. Alla tre delar behövs, likt brandtriangel där eld behöver värme, luft och bränsle för att uppstå.

Folket står det emotionella.
Staten står för politiken, förnuft och intelligens.

Militären för beräkningar och värde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Ge ett exempel på en rationalistisk och en konstruktivistisk syn på seger.

A

Rationalistiskt: Seger som slutmål och seger som kostnadsnyttoanalys.

Konstruktivistisk: Seger som uppfattning.

Two of them – end-state and cost-benefit calculus – essentially rely upon a traditional rationalist framework, while the remaining two – match-fixing and shared norms – rely upon perceptions and a constructivist framework. CMT 43

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Vilka tre element dikterar förutsättningar för strategi, och på vilket sätt, enligt CMT?

A

Politiska mål och militära medel. Vilket syftar till att man ska kunna förstå dem militära handlingarna i relation till det politiska målet. Dvs vilka handlingar de militära medlen är menade att uppnå för att tjäna de politiska målen.

Resurshålla begränsade resurser.
Om alla aktörer har obegränsade resurser så hade strategi varit meningslöst. Därför menar CMT att strategi utgår ifrån att resurshålla med sina begränsade resurser för att på bästa sätt kunna sträva mot det politiska målet.

Interaktiva relationer
Eftersom strategi är dynamiskt och handlar om motsättningar mellan två parter med olika viljor så menar dem att detta är ett element som är viktigt inom strategi då alla beslut kan vara till din fördel eller nackdel beroende på hur din motståndare agerar.

CMT menar på att dessa tre element är beroende av varandra och tillsammans skapar ”the logic of strategy”. CMT s46

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Vilka är de fyra källkritiska principerna? Redogör kortfattat för dessa.

A

Äkthet
Källan, kvarleva eller berättelse, ska vara det källan utger sig för att vara.

Oberoende
Ju mer oberoende desto trovärdigare är källan. Tre aspekter, möjligheten att kräfta berättelserna, avståndet mellan berättare och berättelse, berättarens grad av oberoende. Exempelvis ledande frågor, rädsla, tvång, förväntningar, förutfattade meningar etc.

Samtidighet (tidsamband)
En källa är trovärdigare ju mer samtida den är. Glömska och efterrationalisera orsak till problem eller förskärningar. Dagbok/order är trovärdigare, eftersom den skrevs i stunden, än en memoarer som är en beskrivning som sker i efterhand. Därför är det viktigaste inte när en bok är skriven utan källmaterialet, som exempelvis dagböcker och order.

Tendensfrihet
Tro aldrig på en ensam tendentiös källa. Berättare kan ha en avsiktlig tillrättalagd berättelse om verkligheten. Om olika parter säger samma sak så är trovädigheten högre än om endast ena parten säger det.

Minnesramsa tänk Ä(del)OST

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv kortfattat de två bakomliggande tolkningarna av användningen av krigföringens principer och om de kan anses gälla på alla ledningsnivåer.

A

Vissa anser att krigsföringens principer är likadana för alla konflikter. Andra anser att det är olika krigsföringens principer för olika konflikter.

Vissa anser att krigsföringsprinciperna fungerar oberoende strategisk nivå. Medan vissa har olika principer för olika nivåer.
Ång s77

Sen finns två sidor om principerna kan användas i krig (J) och sen sida som var kritisk till principerna i krig (C). Jomini vs Clausewitz. Beroende på om man vill se krig som en konst eller vetenskap. s87.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Varför är abstrakt kunskap och förmågan att hantera osäkerhet viktiga kriterierna för professioner och vad innebär det för officersprofessionen?

A

Abstrakt kunskap är en viktig del för professioner då den möjliggör djupare analys ochförståelse kring händelser och bakgrunden till dessa som man inte alltid kan förutsäga utifrån en given situation. Förmågan att hantera osäkerheter är en viktig del inom professioner, men även en central del inom officersprofessionen. Med hjälp av en teoretiskgrund och beprövad erfarenhet så förväntas man lösa sina uppgifter även om osäkerheten är ett faktum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Beskriv de centrala beståndsdelarna bakom konceptet nätverksbaserad krigföring och diskutera kortfattat hur det förhåller sig till Clausewitz begrepp om krigets atmosfär

A

I plattformsbaserad krigsföring kommer informationen flygplan, båtar, farkoster men även människor. Det är också enheten som tar beslutet. I nätverksbaserad krigsföring så baseras inte beslut på en enskild plattforms sensor utan på ett nätverk av plattformar och sensorer. Sensorerna matar nätverket, samlar in data och matar det till en annan användare. Varje plattform har tillgång till nätverkets information. Det innebär att varje plattform inte nödvändigtvis behöver en egen sensor när den kan förlita sig på nätverkets kollektiva sensorer. På detta sätt kan den som utför nätverksbaserad krigsföring ha uppsikt över slagfältet, all information kan delas simultant och i teorin leder det till mer effektiv manövrering och targeting (Arntzen & Grotan 2011) CMT 106

Hur förhåller sig då RMA till det militärteoretiska tänkandet? Ja, anhängare av RMA tenderar t.ex. att vara kritiska till delar av den militärteori som förfäktats av Clausewitz. Till skillnad från Clausewitz, som betonade problemen med ”krigets dimma” och ”friktion”, gör dessa personer bedömningen att osäkerheten och kaoset på slagfältet radikalt kan reduceras genom den nya tekniken och att vinnaren i framtida krig blir den som har ett informationsöverläge eller vad som brukar beskrivas som ”dominant battlespace awareness”. CMT SWE 172

24
Q

Varför är det av central betydelse att erfarenheten är formulerad som ett påstående för att kunna utveckla beprövad erfarenhet?

A

Brante s3
Vi har redan pekat på betydelsen av formulering som en förutsättning för att skilja erfarenhet och person. Man kan, med filosofen Karl Poppers ord, säga att den då flyttas från den subjektiva sfären (det Popper kallar ”Värld 2”) till den objektiva (”Värld 3” med Poppers terminologi)4 . Väl där kan den delas med andra, eftersom den nu finns i en värld som alla har tillgång till. Den har gått från att vara personens egendom till att bli professionens egendom.

25
Q

Beskriv kortfattat argumenten för hur krigföringsprinciperna kan användas i militära operationer.

A

En del teoretiker såsom Jomini menar att dessa bör betraktas som fundamentala principer som är återkommande i krig med andra teoretiker såsom Clausewitz menar att det inte är möjligt att fånga kriget i ett positivt system och avgör vilka faktorer som är avgörande.

I övrigt är principerna inte systematiskt, allmänt utformade och ibland motsägelsefulla. (Militärteoretiker menar att man bör ha ett optimalt förhållningssätt till dessa, varken minimalistiskt eller maximalistiskt.)

The principles:

  • The principle of purpose
  • The principle of initiative
  • The principle of flexibility
  • The principle of concentration
  • The principle of economy
  • The principle of maneuver
  • The principle of surprise
  • The principle of security
  • The principle of simplicity
  • The principle of unity
  • The principle of morale
  • The principle of time

CMT 82-86

26
Q

8) Beskriv begreppet friktion och diskutera kritiskt vad friktion har för betydelsen för
a) teorin om krig och
b) krigföring i praktiken.

A

8 a) Friktion - incidenter som inte kan förutses och som påverkar utförandet. Exempelvis fel och missförstånd.

Friktion är alltid närvarande i sambnad med krig och teorier blir då aldrig 100% säkra.

b) Krig på pappret skiljer sig från krig på verkligheten eftersom fritkionerna i verkligheten påverkar utfallet.

27
Q

Beskriv kortfattat vilket resultat det tyska resp brittiska sättet att lära sig fick på utvecklingen och diskutera metodernas för- och nackdelar.

A

Tyskarna - Formella metoder, genom lessons learned kunde enheter rapportera sina erfarnheter uppåt för att de skulle beprövas och kunna implementeras i utbildningen. Samtidigt som informatioen spreds i “sidled”.

Britterna - Icke formellt lärande, genom användningen av icke formella metoder för att inhämta kunskap.

-

De formella metoder som använts av den tyska armén hjälpte till att säkerställa snabb kunskapsöverföring genom hela organisationen. Men centralisering av kunskapsspridning innebar att den tyska armén var mindre benägna utnyttja kunskap från utanför organisationen.

Den brittiska armén var väl lämpad för att dra nytta av externa idéer och expertis. Den brittiska armén var tvungen att vända sig av civila eftersom eftersom man saknade högre utbildade officerare. Dessutom ett system byggd på personliga kontakter och “patronage” möjliggjorde inovation genom att radikala idéer och långtgående förändringar skulle övervägas.

Med tanke på detta är det inte förvånande att tekniken spelade en framträdande roll inom brittiska innovationer under kriget, medan tyska innovationer tenderade att fokusera på taktisk utvecklingen. Den brittiska inställningen till lärande gynnade radikala lösningar, medan Enligt den tyska metoden utnyttjade befintliga system mer effektivt. Foley 24

28
Q

Vad är styrkor och svagheter med fallstudier?

A

Styrkor
Har hänt på riktigt, konkret data att studera och koppla faktorer mot utfall

Svagheter
Kontexten kan ändras, exempelvis tid och miljö, vilket leder till att slutsatserna inte är generaliserbara

Föreläsning 4, 51 min

29
Q

9) Ge ett svar på vad som begränsar våldsanvändning i krigföring från ett positivistisk samt ett konstruktivistiskt perspektiv.

A

Våld är en faktor och syftet är att nå politiska målen.

Positivistisk perspektiv
Politiska och materiella begräsningar. Kostnadsförmåns räkning - Konsekvenstänk, man gör en sak och är det bra för mig eller inte.

Konstruktivistiskt perspektiv
Normer - Vad anses legitimt/acceptabelt att göra i krigsföring, från ett etiskt eller juridisk perspektiv exempelvis minor och kärnvapen.

30
Q

Diskutera hur de tyska respektive brittiska officerskårernas utbildningsnivå påverkade utvecklingen av beprövad erfarenhet under första världskriget.

A

Organisationskultur har ett stort inflytande på lärandet.

Den brittiska armen var nyetablerad. Erfarenhet delas genom personliga förbindelser och top down system och extern expertis tillför innovation.

Den tyska hade en stark generalstabstradition, systematisk kunskapsutveckling. Man studerade taktiska, operativa och strategiska problem i särskilda studier, med resultaten av dessa studier genomförde man fältövningar och prövade dessa fullskaligt under kejsarmanövrar. Erfarenhet drogs och krigsplanläggningen reviderades. Bra informationsflödet mellan nivåer och horisontellt. Skolor för att utbilda divisionsstaber togs fram. Organisationen hade en förmåga att hantera förändringar snabbt.

31
Q

Vad innebär det att en studie har låg reliabilitet?

A

Reliabilitet = Hur vi har mätt, om vi har brustit i genom slump och slarvel så är reliabiliteten låg. Metodpraktika s64

32
Q

10) Vad är syftet med en teori?

A

Syftet är att med hjälp av teorier kunna förstå och förklara verkligheten runt oss och kan användas för att förutspå ett utfall.

33
Q

Beskriv och jämför kortfattat de tre olika paradigm Brante tar upp för att för att definiera professioner.

A

Strukturfunktionalismen - kan uppfattas som naiv. Här ser man med stort förtroende på innehavarna av professionerna och att de genom utbildning och kollegial sammanhållning är sanna experter.

Nyweberianismen - kan uppfattas som cynisk. Att sträva efter att tillhöra en profession är själviskt och handlar om att nå social status samt att särskilja sig från andra.

Alternativ definition - professioner är organiserade, autonoma, förmedlare av kunskapssystem. Förmågan att utföra handlingarna anses svårt och utförarna är skickliga. Samt att allmänheten anser att handlingarna är värdefulla.

Brante s28

34
Q

Beskriv de metoder som finns för att uppnå och bestrida herravälde till sjöss.

A

Metoder för att uppnå herravälde tilll sjöss

Totala förintelsen av motståndarens flotta genom avgörande slag (enl Mahan) eller blockad i form av örlogsblockad eller handelsblockad ( Neka motståndaren att använda havet som den önskar). CMT SWE 221/223

Metoder att bestrida herravälde till sjöss

Fleet-in-being
Fleet-in-being, vilket på svenska ordagrant kan översättas med ”en flotta i vardande”. En sjöstyrka som tillämpar principen om fleet-in-being undviker ett avgörande slag med den överlägsna motståndaren men kan genom sin blotta existens binda stora delar av motståndarens styrkor och tvinga honom till återhållsamhet. CMT SWE 232

Sjöfartskrig [Guerre de course]
Att underminera en fiendes krigsekonomi skulle minska hans kapacitet att föra krig och att attackera en starkare motståndares sjöfart och sjöförbindelser var en typ av asymmetrisk krigföring som appellerade till många marint underlägsna aktörer. Att använda sig av sjöfartskrig var också en naturlig åtgärd i de fall när kriget i grunden faktiskt handlade om ekonomiska frågor. CMT SWE 234

Kleinkrieg
Denna term används för att beteckna det tyska tillvägagångssättet under det första världskriget (och i praktiken även det andra världskriget) att med hjälp av ubåtar och minor försöka uppnå en utjämning av styrkeförhållanden till sjöss, medan huvudstridskrafterna hålls tillbaka i avvaktan på den planerade kraftutjämningen. Detta tillvägagångssätt karaktäriserade även den ryska sjökrigföringen i Östersjön under samma krig. Mahan använde termen ”petty war” och Corbett termen ”minor counterattacks” för att beteckna samma företeelse. CMT SWE 237

Kustförsvarsflotta
Kustförsvarsflotta utgör en rent defensiv strategi. Attraktivt metod för stater med mindre flottor.Kust skyddas mot marina attacker från havet
genom ett integrerat system av sjömineringar, kustartilleri, flyg, ubåtar och motortorpedbåtar. CMT SWE 238

35
Q

4) Hur skiljer sig Clausewitz och Jominis syn på förhållandet mellan strategi och taktik.

A

Clausewitz
Strategi är att manövrera sig förbi fienden.
Taktik är att strida mot fienden.

Jomini
Strategi är att föra krig på kartan.
Taktik är när man strider.

CMT s34

36
Q

Beskriv de tre skolorna för upprorsbekämpning

A

Koloniala små krig
Uppstod när kolonier från kolonialmakt sökte självständighet kring 1940-1960 talet. Då det handlar om att man som koloni ville få eget styra från sin kolonialmakt så benämns det inte som ett inbördeskrig utan som en politisk handling för egenstyre. Målen man hade var inte att ändra ledning i det styrande landet, istället ville man bryta loss helt för att stå på egna fötter.
CMT s.120-123

Inbördeskrig och upprorsbekämpning
Denna skolan fokuserar mer på brutalitet och legitimitet. Kan exempelvis utföras av minoriteter i ett land som vill bryta sig loss på grund av ideologiska och etniska orsaker. Man koncentrerar sig på statens svaga områden och söker efter att förminska dess möjligheter att tillhandahålla tjänster till samhället och på så sätt underminera dess ligitimitet.
CMT s.123-124

Intervention utifrån i en intern konflikt
När en nation har en intern konflikt där andra nationer har intressen. Det finns i nuläget flera konflikter runt om i världen då detta är aktuellt, bland annat Syrien och Ukraina. I dessa fallen började konflikten internt men eftersom utfallen från dessa krig kan ha stor påverkan i regionerna så har flera utomstående nationer engagerat sig. Det som skapar problem är huruvida andra nationer har legitimitet att engagera sig i andra nationers interna konflikter. Denna skola anses vara mer komplex än de andra två, just för att du har utomstående aktörer med olika intressen som nödvändigtvis inte behöver överensstämma med nationen i sig. CMT s.125-127

37
Q

Redogör för vilken påverkan flygstridskrafterna haft på krigföringen till sjöss

A

Först när flygplanen vart mera robusta, snabbare, bättre beväpnade, blev flygplan ett hot mot stora stridsfartyg. Ång 102.

I samband med andra världskriget ersatte hangarfartyg stridsfartyg. Ång 102

Tydligt exempel på detta var Pearl Harbor som visade på värdet av att kombinera hangarfartyg och flygplan för att projicera kraft från havet mot fiendens kust. Ång 102

Från slaget vid Midway till idag har hangarfartyg blivit den dominerande plattformen för krig till sjös. Ång 102

”The struggle for air superiority in such areas is likened to that over coastal areas, where control of the airspace over narrow seas is needed to achieve sea control and a fleet can only sustain an operation in such waters if it has air superiority.” Ång 103. Så flyget har även påverkar flottans förmåga att operera om man inte har kontroll över luften som i Norge och Kreta.

38
Q

Beskriv hur prövning av erfarenhet kan ske och varför det kan vara svårt att använda reglementen mm som beprövad erfarenhet.

A

Alla försvarsmakter sitter på betydande former av beprövad erfarenhet i form av doktriner, reglementen och handböcker. De uppfyller i allmänhet minimumkravet att vara ett resultat av kritisk diskussion och remissbehandling. De tenderar emellertid alla att dela en svaghet: de ger s.a.s. slutprodukten av erfarenhetsförädlingsprocessen t.ex. i form av föreskrifter, men de talar sällan om vilken grunden har varit för detta slutresultat. Det kan också göra det svårt att förstå grunden för reglementena och att kritiskt diskutera dem.

Brante s.6

Efterfarenhet kan beprövas genom att inhämtas från en professionell källa, den skall formuleras sen ska den kritisk prövas. Den ska gå från subjektiva till objektiva världen.

Problematiken med reglementen är att det inte framgår tydligt vad som är beprövade erfarenheter eller enbart erfarenheter. Orsaken till varför reglementet är skrivet på ett visst sätt framgår inte heller.

39
Q

Vilka problem finns i studiet av krig och krigföring med hänsyn till att krig före­kommer relativt sällan?

A

Svårt att falsifiera teorier. Förekommer för sällan. Fenomenet hinner ändras mycket mellan studietillfällena.

Krig—inte vanligt förekommande=få fall som grund för jämförelser. Stor variation mellan fallen (t.ex. politiska och ekonomiska system, teknologi och normer)

En lösning för en teori är att identifiera och fokusera på sådant som är tidlöst som grunden för teorin: geografi (mer eller mindre oföränderligt), politiska entiteter och dess mål (statens intressen=makt i olika former).

40
Q

Hur påverkar förekomsten av kärnvapen hur vi tänker kring strategi?

A

Brodin menade att kärnvapen gjorde att krig för att lösa konflikter blev irrelevant och att det enda rationella sättet att använda kärnvapen är avskräckning.

Kärnvapen problematiserade segerbegreppet då användandet av kärnvapen och den motattack som väntar ställer båda parter i konflikten som förlorare.

Det finns inte någon rationalitet i att använda kärnvapen då en motattack är att vänta. Strategier om kärnvapen tappar dock trovärdighet då användandet per automatik betyder att den egna sidan blir förstörd. Liddell Hart sa att försöka vinna ett kärnvapen krig är galenskap. CMT s. 158-159.
Kärnvapenstrategins logik. CMT s. 161.

Avskräckningsteorins kärna är att man kan få den andra parten att avstå från attack eftersom kostnaderna som attacken genererar är för höga. CMT s. 47.

41
Q

Vad är det för skillnad på erfarenhet och beprövad erfarenhet och hur är den senare kopplad till professionsbegreppet?

A

Brante - Erfarenhet
Var och som verkar inom en profession förvärvar med tiden en betydande erfarenhet av sin domän. Denna erfarenhet är naturligtvis en viktig grund för personens yrkesverksamhet. Men den räcker inte ensam som komplement till den vetenskapliga grunden. Skälet är att den är personlig, den är något som bara en person har.

Brante - Beprövad erfarenhet:
HSV pekar här på tre utmärkande drag hos den beprövade erfarenheten:
- Den har inhämtats i professionell verksamhet
- Den är formulerad
- Den är prövad

Ledberg - Beprövad erfarenhet:
Yrkeserfarenhet är just erfarenhet av ett särskilt yrke och kan vara et lämpligt underlag för vissa delar av en yrkesutbildning, exempelvis för att lära ut mekaniska färdigheter och arbetsprocesser.

För att yrkeserfarenhet ska bli beprövad krävs att den verbaliseras, analyseras och utsätts för kritisk granskning. Syftet är att erfarenheten ska kunna göras generaliserbar och därmed överförbar – det räcker således inte att ett lärarlag eller en militär utbildningsinstitution har utarbetat en praxis för ett visst moment, utan att det är en vedertagen praxis i stora delar av organisationen.

42
Q

Beskriv manöver- resp utnötningskrigföring

A

Manöverkrigsföring
Målet är att reducera fiendens förmåga att strida genom systematiska störningar.

Indirekt metod för att angripa mål på djupet
Angripa svagheter
Överraskning
Påverka hans vilja att fortsätta striden
Låg kostnad –hög risk
Operativa nivån mer betydelsefull
Tempo

Föreläsning 3

Utnötningskrigsföring
Förs med industriella metoder för att avgöra striden genom överlägsen eldkraft och resurser. Föreläsning 3

Fiendens ses om en serie av mål och genom överlägenhet i eldkraft och materiell leder det slutligen elimineringen av fiendens möjlighet att strida, eller tillbakaryckning eller kapitulation. Fiendens motåtgärder skall absorberas snarare än att undvikas. Exempelvis som när Luftwaffe försökte att utlåna RAF. CMT 113

43
Q

Beskriv den kritik som finns mot kategoriseringen att uppnå, utöva och bestrida herravälde till sjöss.

A

De olika metoderna kan nyttjas i samtliga kategorier. En kritik som har riktats mot teorierna kring sjöherravälde är att vissa av teorierna för att
uppnå, utöva och bestrida herraväldet kan kräva att man redan har uppnått herraväldet. CMT 145

44
Q

Varför är det problematiskt att använda teorier för upprorsbekämpning för en annan skola än den som avses?

A

Här är vi osäkra på svaret! Bidra gärna!

De olika teorierna omfattar olika typer av konflikter där parternas mål i konflikten inte alltid överensstämmer. Genom att direkt jämföra ett kolonialt krig (skola 1) med en intervention utifrån i en intern konflikt (skola 3) kommer olika faktorer ha olika stor påverkan. Våldsanvändning som kan bli aktuell i koloniala krig (skola 1) kan minska det folkliga förtroendet i skola 3. CMT 119-127

45
Q

Vad innebär att en studie har hög validitet?

A

Att vi mäter det vi påstår att vi mäter.
Systematiska fel är frånvarande.
Teoretiska definition och operationella indikator överensstämmer. Begreppsvaliditeten och resultatvaliditeten är då höga.

46
Q

Vad innebär luftmakt och luftherravälde?

A

Luftmakt
Philip Meilinger definierar luftmakt som ”förmågan att utöva makt från luften eller rymden för att uppnå strategiska, operativa eller taktiska målsättningar.” CMT SWE 245

Luftherravälde
Douhet menade ”att inneha luftherravälde innebär att befinna sig i en situation där man förhindrar fienden från att flyga, medan man själv har obehindrad möjlighet att flyga.” CMT SWE 249

Warden och Slessor menar att luftherravälde sker i en operationell kontext. CMT 151

47
Q

12) Beskriv vad som menas med en social konstruktion.

A

Sociala konstruktioner är kollektiva idéer om vår värld och behöver sättas i kontext. Uppkommer, konstrueras och får mening genom interaktion mellan människor exempelvis pengars värde och könsroller.

48
Q

7) Varför ses oftast militären som sammankopplad med staten?

A

Ledberg kap 2 s.40-41. Kopplingen stärks även genom att militären är ett av statens två instrument för upprätthållandet av våldsmonopolet, samt ansvar för statens externa säkerhet.

Staten har monopol på legitimt användande av våld och kriget är ett statligt instrument. Om staten inte står bakom användandet så är det inte legitimt. Militären förvaltar våldsmonopolet i statens namn. CMT s. 24.

49
Q

Vad betyder det att forskningsresultat är generaliserbara?

A

Generaliserbara resultat gäller oavsett tid/rum, de kommer vara desamma oavsett vilket fall vi tittar på.

50
Q

11) Redogör för två väsentliga skillnader mellan de vetenskapliga perspektiven positivism och konstruktivism i hur de ser på världen.

A

Helt olika antagande om världen = Svarar olika på samma fråga

Positivismen
Observerar verkligheten, fokuserar på materiella faktorer som man kan väga/mäta. Exempel en 100 kr sedel består av papper och bläck.

Konstruktivismen
Skapar verkligheten, fokuserar på immateriella faktorer såsom idéer och identiteter. Allting är kontextberoende. Exempel en 100 kr sedel är värt 100 kr för att vi bestämt oss för det.

51
Q

2) Vad menas med att se krig som ett verktyg? Ge exempel på ett annat synsätt på krig.

A

Enligt Clausewitz är krig ett politiskt verktyg för att nå politksa mål.

Olika synsätt på krig CMT S15.

  • Verktyg - Tool
  • Våld - Violence
  • Konflitkhantering - Manage conflicts
  • Förhanlding - Bargaining
  • Ordningshållning - Policing
  • Konst - Art
  • Självförverkligande - Self-realization
52
Q

Diskutera kortfattat skillnaden mellan att vara deskriptiv och att vara analytisk i en studie.

A

Att vara deskriptiv
Att vara deskriptiv innebär att man försöker förklara någonting. Beskrivningar ger svara på frågor som vilken sort, vem, var, när och hur, på vilket sätt.

Ställer frågor om varför det fenomen som ska beskrivas har uppkommit och vilka konsekvenser det har.

Att vara analytisk
Förklarar hur och varför. Förutsätter att det som ska förklaras först har beskrivits.

Metodpraktikan s. 27.

53
Q

Var är militärteori?

A

Militärteori är en kritisk och systematisk reflektion över krig och krigföring, inte hur man för krig.

Andra menar att militärteori består av flera olika teorier och kan anses vara både normativ och förklarande:

  • Identifiera riktlinjer för hur man gör föra krig för att segra. (Normativt)
  • Förklara krigets dyanim och utfall i krig. (Förklarande)

Föreläsning I Militärteori - 12 min

54
Q

Beskriv kopplingen mellan Flyvbjerg och Dryefus modell vad avser användningen av fallstudier i yrkesutbildning.

A

1

55
Q

På vilka teknologiska förändringar bygger Deptula sin teori om parallell krigföring?

A

De tre teknologiska förändringarna var precisionsvapen (företrädesvis laserstyrda bomber) stealth-teknik och informationsteknologi (Deptula, förord)

Stealthtekniken undanröjde behovet av stora mängder flygplan för nedhållning och skydd för att slå mot ett kraftigt försvarat mål. Precisionsbomber minskade antalet flygplan som behövdes för att uppnå en specifik effekt mot ett visst mål. (Deptila s. 16).

Rymdbaserad teknologi, kommunikationsteknologi och snabb informationsöverföring minskar behovet av potentiellt sårbara framskjutna ledningsplatser. Under Gulfkriget genomfördes en stor del av underrättelserna som användes i planerings och ledningsarbetet kom från platser utanför slagfältet (Deptula s. 20).