Tyndtarmen Flashcards
1
Q
Kongenit lidelse
A
Meckels divertikel
2
Q
Meckels divertikel - definition
A
Meckels divertikel er en kongenit gastrointestinal lidelse, hvor der ses misdannelse i form af persisterende ductus vitelloin testinalis (ductus vitellinus).
3
Q
Meckels divertikel - lokalisation og kliniske billede
A
- Lokalisation: Den er lokaliseret ca. en 1 meter fra ileocøkalstedet.
- Klinisk: Kun få har symptomer, men der kan ske obstruktion, ulceration med blødning mm.
4
Q
ikke-infektriøs betinget inflammation
A
Cøliaki og stråleinduceret enteritis
5
Q
Cøliaki - Forekomst, ætiologi, makro- og mikroskopisk, symptomer og komplikationer
A
- Forekomst: Ca. 1% af befolkningen har cøliaki.
- Ætiologi: Cøliaki skyldes dannelsen af antistoffer mod vævstransglutaminasen, hvilket medfører at man ikke kan fordøje gluten. Man mener desuden at virus infektion kan spille en rolle i sygdomsudvikling
- Makroskopsisk: Cøliaki har en varierende morfolgi, som går fra normalt til total atrofisk slimhinde.
- Mikroskopisk: Tidligt ses mucosa inflammation med T-lymfocytter hvilket menes at skyldes et gliadin induceret T-cellerespons med CD4 T-celler i lamina propria og CD8 T-celler i lamina epitelialis. Mens der senere ses at vili bliver breddeøgede og afkortede samt at de senere tabes. Desuden ses krypterne at blive forlænget. Herved går vili-krypt-ratioen fra den normale værdi på 3/1 til 5/1, til værdier under 3/1.
- Symptomer er diarré, træthed, vægttab, jernmangelanæmi samt mangel på kalcium og D-vitamin. Der kan desuden ses dermatitis, artritis og kronisk hepatitis.
- Komplikationer ved cøliaki er foruden malabsorption også ulcerativ jejunitis samt T-celle lymfomer og adenokarcinomer (sjældent).
6
Q
Stråleinduceret enteritis - Definition og det mikroskopiske billede
A
- Definition: skader som følge af strålebehandling af abdominale neoplasier
- Mikroskopisk: 8-10 dage efter bestråling ses kernekaryoreksi og eosinofilt cytoplasma. De følgende dage udvikles ødem, hæmostase og fibrinaflejring. Herefter følger cellulær atypi og nekrose. Efter 2-3 mdr. ses der opheling med fibrose.
7
Q
Vaskulære sygdomme
A
Iskæmi og deraf infarkt
8
Q
Iskæmi og infarkt - Forekomst
A
- Forekomst: I DK dør ca. 250 patienter årligt af tarmgangræn.
9
Q
Iskæmi og infarkt - Ætiologi og patogenese
A
- Ætiologi og patogenese: Årsagen kan være okklusiv eller ikke-okklusiv. Ofte er de okklusive tilfælde et resultat af ateroskleorse som ofte er kompliceret af thrombedannelse. I ca. 25% af de okklusive tilfælden er åragen emboli som i 95% af tilfældende kommer fra hjertets atrier eller ventrikler. I de ikke-okklusive tilfælde er årsagen ofte systemtisk hypotension, hjerteinsufficiens evt. i kombination med blodtab.
10
Q
Ikke-neoplastisk vækstforandring
A
- Peutz-Jeghers’ syndrom
11
Q
- Peutz-Jeghers’ syndrom - Definition, ætiologi, lokalisation og kliniske billede
A
- Definition: Peutz-Jeghers’ syndrom er karakteriseret ved hamartomatøse polypper samt mukokutane pigmenteringer på læbe og kindslimhinder.
- Ætiologi: Sygdommen har en autosomal dominant arvegang.
- Lokalisation: Polypperne kan ses i hele GI-tragten, men ses ofte i tyndtarmen.
- Klinisk: Symptomer er abdominalsmerter, obstruktion eller blødning. Sygdommen øger risikoen for udvikling af maligne tumorer, ofte i en ung alder.