Thema 4: Antilichamen en B-cel receptoren Flashcards
- Antistoffen
= immuunglobuline (Ig) = antibodies (Ab).
- Het zijn de oplosbare vrije vorm van de membraan gebonden receptor (BCR) voor antigeen op rijpe B-lymfocyten. Ze worden geproduceerd door plasma cellen (=geactiveerde en gedifferentieerde B-lymfocyten)
- Binnen een enkele specifieke component (= antigene determinant, epitoop) van een intact antigeen/pathogeen
- Monomere vorm antistof
2 identieke lage eiwitketen, 2 identieke korte eiwitketens. Elke keten bestaat uit een constant en een variabele eiwitdomein. Variabele domeinen vormen een antigeen specifiek deel dat antigeen bindt. Een monomeer antilichaam heeft twee identieke antigeenbindingsplaatsen.
- Het isotype: van een Ab
wordt bepaald door de constante keten domeinen van de zware keten. Het isotype van een Ab zegt iets over de functionele en fysische eigenschappen van een Ab.
- Het idotype: van een Ab
wordt bepaald door de (hyper) variable eiwit domeinen van de zware en lichte keten. Het idiotype van een Ab zegt iets over de specificiteit van een Ab.
- De lange ketens heten
de heavy-chains, H-chain
de korte ketens
heten de licht-chains, L-chains.
- Uitleggen welke verschillende antilichaamklassen en –subklassen er voorkomen bij de mens, beschrijven wat hun karakteristieke structuren zijn en wat hun biologische functie is.
- Er zijn 5 klassen antilichamen. Ze worden bepaald door de specifieke structuur van de constante domeinen zware keten. Antilichamen van een verschillend isotype kunnen dezelfde variabele hebben. IgG, IgM, IgD, IgA, IgE
- Dit wordt bepaald door het constante domein van de zware ketens, mate en type glycosylering (groene rondjes). Antilichamen van een verschillende isotype (blauwe delen) kunnen dezelfde variabele delen hebben (de rode delen).
- Monomeer antilichaam
IgG, IgE, IgA, en IgD.
- Dimeer antilichaam
IgA, slgA
- Pentameer antilichaam
IgM
- Functie:
- IgD:
heeft een functie bij de ontwikkeling van B-lymfocyten Immature B-lymfocyten heeft een B-cel receptor van zowel IgM en IgD. Igd is membraan gebonden geen vrije antistof.
- IgG functie
binden aan de FcRn receptor en worden dmv endocytose vervoerd naar de basale kant van de endotheel celen van het bloedvat. Hierdoor beschermen de IgG moleculen vanuit de weefsels.
Dimeer IgA functie
beschermt het musocale epitheel van het lichaam. IgA bindt aan de poly-Ig receptor. Na binding wordt het dimere IgA via transcytose vervoerd. Dimeer IgA blijft aan een klein fragment van de IgRec vast zitten. Daardoor blijft IgA gebonden aan de mucosale epitheel. Als igA aan pathogenen bindt, wordt daarmee voorkomen dat ze het mucosale epitheel binnen kunnen dringen. IgA zit in traanvocht, zweer, Stoffen die je uitscheidt.
- IgE functie:
zorgt voor snelle eliminatie van parasieten door eosinofiele granulocyten. De eosinofiel vernietigd de parasiet na binding van de IgE receptor aan IgE moleculen op de parasiet.
- Epitoop
bepaalde suikergroepen die herkent worden. Is een klein, toegangkelijk deel van een macromolecuul dat herkent wordt door antilichamen. B-cellen en T-cellen van het immuunsysteem.
- Isotype
constante domein bepaalde welke isotype,
- Paratoop
herkenningspunt. Onderdeel van de BCR of antilichaam dat een antigene determinant of epitoop van een antigeen bindt. De unieke antigeen bindende structuur is gevormd door hypervariabele loops van variabele domeinen.
- Affiniteit
bidingssterkte tussen antilichaam (paratoop) en een antigeen (epitoop)
- Aviditeit
totale bindingssterkte tussen een heel antilichaam molecuul en totaal antigeen (de som van de affiniteiten)
- Antigeen
een macromolecuul dat een reactie van het immuunsysteem kan opwekken
- Antigene determint of epitoop
het specifieke deel van een volledig antigeen dat wordt herkend door een B-cel receptor of een antilichaam
- Kruisreactiviteit
reactie van de afweer van het lichaam tegen een lichaamsvreemde stof die op een andere lichaamsvreemde stof lijkt
- Lineaire epitoop
antilichaam bindt een lineair epitoop (aaneengeschakelde aminozuren) van een eiwit antigeen. epitoop bestaande uit aminozuren die recht met elkaar verbonden zijn.