Thema 1. Basisconcepten deel 1 Flashcards
Anker
Schaaluiteinde: bij een zevenpuntsschaal waarbij de antwoordopties “zeer onprettig”, “onprettig”, “een beetje onprettig”, “neutraal”, “een beetje prettig”, “prettig” en “zeer prettig” zijn, zijn de ankers “zeer onprettig” en “zeer prettig”.
Artikel, artikelen
Een artikel is een rapportage over een wetenschappelijk onderzoek dat wordt gepubliceerd in een wetenschappelijk journal. Artikelen hebben meestal de vier secties
- inleiding (de onderbouwing van de onderzoeksvragen en/of hypothesen),
- methode (de informatie die nodig is om de studie te kunnen repliceren),
- resultaten (een beschrijving van de uitkomsten van de studie)
- discussie (de interpretatie van de uitkomsten).
Aselecte steekproef, aselect, aselecte:
Een steekproef waarbij elk lid van de populatie evenveel kans maakt om geselecteerd te worden. Een aselecte steekproef wordt ook wel een ‘random’ of ‘willekeurige’ steekproef genoemd. Als een steekproef aselect is, is het mogelijk om te generaliseren van de steekproef naar de populatie. Een aselecte steekproef is een vorm van een probability sample.
Betrouwbaarheid, betrouwbaar:
De mate waarin een operationalisatie van een construct bij herhaling dezelfde uitkomsten geeft. Als een meetinstrument elke keer een andere uitkomst geeft, terwijl datgene dat wordt gemeten stabiel blijft, is het een erg onbetrouwbaar meetinstrument. Betrouwbaarheid is het complement van de niet-systematische meetfout. Samen met validiteit bepaalt betrouwbaarheid de kwaliteit van een operationalisatie.
Causale opvatting van validiteit:
Opvatting om de validiteit van een test te bepalen, waarbij een test om een bepaald construct te meten als valide wordt gezien als
1. Het construct bestaat
2. Als verschillen tussen (of binnen) mensen op het construct tot verschillende uitkomsten op het meetinstrument leiden.
Bij deze opvatting van validiteit wordt ervan uitgegaan dat je pas goed kunt nagaan of een meetinstrument valide is, als je weet hoe een meetinstrument werkt, dus als je weet welke processen worden aangesproken die uiteindelijk in een bepaalde testscore resulteren.
Causaliteit, causaal:
Oorzakelijkheid, is de wet van oorzaak en gevolg. In wetenschappelijk onderzoek is men meestal niet alleen geïnteresseerd in de samenhang tussen twee variabelen, maar is het juist interessant om uit te vinden of de ene variabele de andere veroorzaakt. Als de ene variabele de ander veroorzaakt, heet dat een causaal verband. Samenhang tussen twee variabelen (een substantiële correlatie bijvoorbeeld) impliceert niet dat er ook een causaal verband is. Alleen samenhang tussen twee variabelen waarvan er één gemanipuleerd is, kan informatie geven over causaliteit, en dus over de vraag of een variabele een andere variabele beïnvloedt. Met andere woorden: zonder experimenteel design kunnen geen uitspraken gedaan worden over causaliteit.
Construct, constructen:
Een construct is een psychologische variabele waarvan de definitie is afgeleid van theorie en waarbij die definitie specificeert wat wel en wat niet tot constructvalidering behoort.
Constructvaliditeit
Opvatting om de validiteit van een test te bepalen waarbij gekeken wordt in hoeverre de interpretaties van de testscores ondersteund worden door theorie en empirisch bewijs voor het gebruik van deze test bij een bepaalde doelgroep.
Convenience sampling:
Bij deze vorm van selecte steekproeftrekking worden deelnemers gekozen op basis van een aantal praktische criteria, zoals dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn, geografische locatie, de bereidheid van deelnemers zichzelf aan te melden voor onderzoek etc. Convenience sampling is meestal weinig systematisch. Er wordt meestal niet nagedacht over welke kenmerken de deelnemers uit de steekproef moeten hebben en er wordt niet nagedacht hoe deze steekproef het beste bereikt kan worden. Het verkrijgen van data die representatief is voor de populatie staat niet centraal. Een convenience sample is een vorm van een non-probability sample.
Criteriumvaliditeit
criteriumvaliditeit (Engels: criterion validity) heeft betrekking op de mate waarin de uitkomsten van een meetinstrument samenhangen met die op een ander meetinstrument of uitkomstmaat. Van een intelligentietest wordt bijvoorbeeld verwacht dat deze samenhangt met schoolcijfers.
Datapunt, datapunten
Een klein stukje informatie dat volgt uit een meting of manipulatie van een variabele. Dit kan een getal zijn, zoals een score van 6.3 op extraversie of een score van 8.2 op zelfvertrouwen, of een categorie, zoals “blauw” als lievelingskleur.
Datareeks, datareeksen
Als bij meerdere mensen (of op meerdere momenten) dezelfde operationalisatie wordt afgenomen (bijvoorbeeld een IQ-test), vormt de reeks datapunten die deze operationalisatie oplevert (bijvoorbeeld IQ-scores) een datareeks. Een datareeks is een verzameling van een of meer datapunten van dezelfde operationalisatie.
Doelgroep
een doelgroep is een subpopulatie waar een onderzoek of ander project zich op richt.
Dubieuze onderzoekspraktijken:
Er zijn zeer veel dubieuze onderzoekspraktijken mogelijk. Een gemene deler bij dubieuze onderzoekspraktijken is dat de dataverzameling, -analyse of -rapportage (al dan niet bewust) gebaseerd is op het verkrijgen van gewenste resultaten. Het gaat bijvoorbeeld om zaken zoals
- Het selectief rapporteren van variabelen of condities in een studie
- Flexibiliteit bij de data-analyse: op basis van de uitkomsten van de data-analyse besluiten om wel of niet een extra variabele in de analyse te betrekken of bepaalde afwijkende scores wel of niet in de dataset te laten
- Selectiviteit of flexibiliteit bij het opstellen van de hypotheses: op basis van de uitkomsten van het onderzoek bepaalde* hypotheses* achterwege laten of achteraf aanpassen zodat deze beter aansluiten bij de gevonden resultaten
- Flexibiliteit bij de dataverzameling: op basis van de resultaten besluiten om extra data te verzamelen of juist eerder stoppen met de dataverzameling.
Empirische onderzoekscyclus:
De iteratieve opvolging van de volgende fasen in wetenschappelijk onderzoek:
- de formulering van een onderzoeksvraag
- het ontwerp van een studie
- de verzameling van data
- de analyse van de verzamelde data
- de rapportage over dit proces en de uitkomsten