Tentafrågor - sexuell hälsa Flashcards

1
Q

a) Beskriv vad som menas med en “sexualanamnes”. Förklara även syftet med en sådan anamnes, och ge korta exempel på vad som kan ingå. (3p)

A

En sexualanamnes är en anamnes som fokuserar på sexuell hälsa

Syftet med att ta en sexualanamnes är att utreda eventuella sexuella dysfunktioner och/eller vara till grund för behandlande kontakt. Sexualanamnesen är ett första steg och grund för att kunna hjälpa, förebygga ohälsa och förbättra livskvalitet samt att förbättra alliansen och visa på professionalism från behandlarens sida vilket skapar tillit hos patienten.

En vanlig samtalsöppnare kan vara att fråga patienten “hur nöjd är du med ditt sexliv?” på en skala 0-10.

Sexuelanamnesen innefattar olika dimentioner kopplat till sexualitet:
Relationer (yttre beteenden) - kartläggande av patientens relationer som har en kärleks. och/eller sexuell karaktär, man utforskar individens värderingar kring uttryck av kärlek ich sex och vilka normer individen utgår från
Fantasier (inre beteenden) - handlar om vad individen har för fantasier kopplat till sexuella uttryck samt värderingar kopplat till detta. Ser individen sina fantasier som en tillgång eller börda? Vilka känslor är de kopplade till? (ex skuld och skam). Hur har individen påverkats av faktorer som kultur och religion kopplat till detta?
Sexualitet med partner(s) - värderingar kopplat till sexualitet med partenr(s) och hur dessa kan ta sig till utryck för att få ett sexuellt gensvar eller möjlighet att få en partner. Även värderingar kring samtycke och komunnikation kring sex ingår här
Sexualitet med mig själv - vilka värderingar styr hur individen tar hand om sin egen sexualitet oavsett om det finns en partner eller inte, ses denna dimension av sexualiteten som en tillgång eller endast som närvarande i frånvaro av en partner?

Utöver dessa dimentioner (eller inkluderade i dem) så är det även vid sexuell dysfunktion exempelvis viktigt att kartlägga förloppet och omständigheterna kring att problemet debuterade. Huruvida problemet alltid förekommer exempelvis vid erektil dysfunktion - problem alltid eller ex bara tillsammans med partner, på vilket sätt problemet påverkar individen och andra, samt vad individen har testat tidigare för att lösa problemet.

Vid en sexualanamnes är det också viktigt att kartlägga om individen har några andra sjukdomar/medicinska problem/mediciner som kan påverka, erfarnhet av sexuellt våld och vad individen identifierar sig med när det kommer till sexuell läggning och könsidentitet och ex vad personen har för pronomen som också ska användas i journalen.

Exempel på frågor:
Har du erfarenhet av sexuellt våld eller andra oönskade sexuella erfarenheter?
Förekommer problemet enbart i vissa situationer? (finns problemet när du onanerar eller byter partner)
Hur skulle du beskriva din könsidentitet/vilket pronomen vill du att jag använder i journalen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv vad som menas med “sexuella script”, och förklara hur dessa “script” kan bli relevanta i en patientkontakt. (2p)

A

Sexuella script formas genom en social inlärningsprocess av de föväntningar och normer som finns i samhället och hos individer gällande förhållningsättt till sex, det finns 3 nivåer:
Intrapsykisk nivå - de förväntningar, fantasier och önskningar som en individ har koplat till sex, vad som motiverar individen till att vilja ha sex, vad som känns lustfyllt och vad som känns skamfyllt
Interpersonell nivå - det som sker i mötet med andra och organiserar relationerna mellan människor, skript mellan människor som man förhåller sig till
Sociokulturell nivå - reglerar det gemensamma sociala livet, både generellt och abstrakt och berör samhällets övergripande värderingar om sexualiteten.

Sexuella script blir relevant i patientkontakt då både behandlaren och patienten kommer in med individuella sexuella script, som kan se olika ut. Det är viktigt att som behandlare vara medveten om att vi kan ha olika förhållningssätt till sex och att vi är formade av våra egna erfarenheter och inlärning. Det är som behandlare viktigt att ha koll på vad man själp var för ramar kring vad man ser som normalt/okej/konstigt/avvikande så att man inte projisera sina värderingar på patienten och då riskerar att dömma eller skambelägga patienten. Det kan också bli relevant för att förstå en patients sexuella svårigheter då problem i sexuella relationer kan uppstå då de involverade parternas script krockar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Förklara hur det bio-psyko-sociala perspektivet blir relevant inom området sexuell hälsa. (2p)

A

Sexologi ett tvärvetenskapligt ämne och biologiska, psykiska och sociala aspekter är alla relevanta när det kommer till sexualitet

Vad gäller biologiska/sexualfysiologiska aspekter så sexuell respons fysiologisk och olika biologiska/medicinska problem kan vara involverade vid sexuella problem, exempelvis kan erektionsproblem ha en fysiologisk orsak och mediciner som SSRI kan påverka lust och sexuell respons.

Psykoloiskt kan exempelvis kognition, emotioner, förväntningar och motivation påverka vår sexualitet, stress och prestationsångest är exempelvis en vanlig orsak till sexuella problem

Det finns också en social aspekt i att exempelvis normer, tabun, religion och lagstiftning kan påverka sexualiteten.

HAR BULSHITTAT IHOP DET HÄR SVARET

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Förklara vad som menas med Sexuell hälsa, och notera minst två svårigheter för
psykologer att prata om sex, samt hur dessa kan hanteras. (3p)

A

Sexuell hälsa inefattar fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till sexualitet och kräver erkännande av sexuella och reproduktiva rättigheter till exempel:
att kroppslig integritet, privatliv och självbestämmande ska respektera
att man fritt ska få definera sin sexualitet inklusive sekuell läggnin, könsidentitet och könsutryck,
Avgöra om och när man vill vara sexuellt aktiv
Att ha säkra och njutbara sexuella upplevelser
avgöra om när och hur man vill ha barn
Att under hela livet ha tillgång till information, resurser och stöd för att uppnå sexuell hälsa

Svårigheter för psykologer att prata om sex kan exempelvis vara bristande övning, personliga tabuer och genans hos psykologen, rädsla att genera patienten, brist på kunskap om sexuella uttryck, begrepp och praktiker och tror på att det inte är ens ansvarsområde att ta upp ämnet (ex att patienten kommer att ta upp det om hen vill)

För att hantera detta behöver psykologer och andra professionella kunskap om olika sexuella uttryck, begrepp och praktiker. Om man har svårt att säga vissa ord kan ett sätt att träna på det vara att säga orden högt många gånger för att de ska tappa sin laddning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly