Tentafrågor Flashcards

1
Q

Förklara de centrala processer som sker i sekundära lymfoidaorgan för B-celler från att de stöter på ett antigen till att de kan lämna i form av plasmablaster/plasmaceller eller minnes B-celler.

A

B-cellen tar upp antigen i B-cellsfollikeln (eller primära/lymfoidafollikeln) och vandrar mot T-cellszonen för att interagera med T-cellersom stött på samma antigen i T-cellszonen. B-cellen vandrar sedan tillbaka in i B-cellsfollikeln där den prolifererar och genomgår somatisk hypermutationoch isotypswitch(isotypswitch kan också ske vid den intiala T-cellsinteraktionen i T-cellszonen). Det sker sedan en selektion av de B-celler med högst affinitet för antigenet och detta avgörs genom en selektionsprocess där B-cellerna interagerar med fDC och fTH-celleri germinalcentrat (light zone för att vara exakt men så noga är det inte).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Dendritiska cellers interaktion med naiva T-hjälparceller påverkar hur T-hjälparcellerna differentieras. Dendritiskaceller från mesenteriska lymfkörtlar i tarmen inducerar en särskild fenotyp hos T-hjälparcellerna (Th), jämfört med dendritiska celler från andra lymfkörtlar. Beskriv denna Th-fenotyp och förklara även på molekylär nivå hur denna fenotyp induceras.

A

För att undvika kraftiga proinflammatoriska svarvid den ömtåliga tarmslemhinnan som normalt exponeras för främmande antigen från födoämnen och vår normalflora dominerar i normalfallet regulatoriska T-celler(Treg). Dendritiska celler i mesenteriska lymfkörtlar uttrycker enzymet RALDH, som kan omvandla vitamin Atill retinolsyra, vilket gynnar uppkomst av Treg. Treg inducerar IgA-produktion från B-celler via utsöndring av de anti-inflammatoriska cytokinernaTGF-beta och IL-10. Retinolsyra uppreglar även a4b7och CCR9på Th-cellerna, viktiga ”adresslappar” för att ”homa” till slemhinnorna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv den immunbiologiska principen för hur ett vaccin uppväcker eller inducerar ett långvarigt immunsvar mot vaccinantigenet. (3p)

A

Vaccinupptag i antigen-presenterande celler, antigen processning till MHC klass II (och eventuellt MHC klass I) med CD4+ T cell (ev CD8 + T cell) immunaktivering och minnescellutveckling. B-cellsimmunaktivering och minnes-B cellutveckling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Till vilken huvudtyp eller klass av vaccin tillhör mässlingvaccinet?

A

Levande attenuerade/försvagade helvirusvaccin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly