Tema II_Libera circulație a mărfurilor în UE Flashcards

1
Q

Ce presupune libera circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană?

4

A
  1. priveşte toate categoriile de mărfuri;
  2. interzice între statele membre, taxele vamale asupra importurilor și exporturilor ori a altor taxe având efect echivalent;
  3. priveşte adoptarea unui tarif vamal comun în relațiile cu țările terțe; și
  4. elimină restricțiile cantitative sau măsurile cu efect echivalent între statele membre.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Noțiunea de marfă

2

A
  1. Lipsește o definiție legală;
  2. Există doar o definiție jurisprudențială (cauza Comisia vs. Italia, hotărârea din 10 decembrie 1968, prin care orice bun apreciabil în bani, susceptibil să formeze obiect al unei tranzacții comerciale.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce categorii sunt considerate mărfuri?

6

A
  1. bunurile destinate consumului;
  2. medicamentele;
  3. electricitatea;
  4. deșeurile care nu au valoare comercială, generând anumite costuri pentru întreprinderi;
  5. materialele și suporturile de sunet care sunt folosite în domeniul audiovizualului. Emisiunile, compozițiile muzicale, mesaje publicitare sunt incluse în categoria prestărilor de servicii;
  6. piesele din metal prețios devin mărfuri în momentul în care nu mai au curs legal în statul membru. În caz contrar, ele sunt supuse regulilor privitoare la libera circulație a capitalurilor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Domeniul de aplicare al tarifului vamal comun

A

Domeniul de aplicare al tarifului vamal comun este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 952/2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii Europene și presupune:
* tariful vamal comun se aplică în cadrul limitelor geografice în care statele membre își exercită suveranitatea;
* teritorul principatului Monaco și cel al Republicii San-Marino sunt integrate în teritoriul vamal, deși aceste state nu aparțin UE;
* Tariful vamal comun nu este aplicabil decât acelor produse provenind din state terţe. Conform art. 23 Cod vamal sunt considerate mărfuri originare dintr-o ţară, mărfurile obţinute sau produse în ţara respectivă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce mărfuri sunt considerate originare din statele membre?

3

A
  1. mărfurile obținute în întregime în cadrul teritoriului vamal al Uniunii, fără a fi folosite mărfuri care sunt importate din țări care nu sunt incluse în teritoriul vamal;
  2. mărfurile importate din țări care nu fac parte din teritoriul vamal al Uniunii și care se află în liberă circulație, adică au fost îndeplinite formalitățile de import și au fost percepute taxele vamale și taxele cu efect echivalent, dacă nu au beneficiat de rambursarea totală sau parțială a respectivelor taxe;
  3. mărfurile obținute în cadrul teritoriului vamal al Uniunii prin prelucarea unor bunuri care sunt în libera circulație sau din bunuri fabricate în întregime în Uniune.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Există diferențe între mărfurile orginiare și mărfurile puse în liberă circulație?

A

Nu, deoarece art. 32 din TFUE prevede că punerea în circulație conferă mărfurilor neunionale statutul de mărfuri unionale, neexistând diferențe între acestea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Întrebare de control

Poate un importator care se ocupă cu asamblarea mai multor piese pentru realizarea unui produs să revendice natura unională a produsului? Sau dacă înlătură părţi deteriorate în timpul transportului? Sau aplică însemne distinctive pe ambalaj? Sau vopseşte produsul?

A

Art. 24 din Codul vamal dispune că o marfă a cărei producţie implică mai mult decât o ţară, este considerată a proveni din ţara în care a fost supusă celei mai recente transformări substanţiale şi din care a rezultat un produs nou sau care reprezintă un stadiu important al fabricaţiei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

INTERZICEREA TAXELOR VAMALE ȘI A TAXELOR CU EFECT ECHIVALENT

Ce înseamnă interdicția taxelor vamale?

A

Taxele vamale sunt impozite indirecte pe care statul le percepe asupra mărfurilor, în momentul în care acestea trec frontierele unei țări, în vederea impozitului, exportului sau tranzitului, adică este interzisă aplciarea unor taxe vamale mărfurilor în cadrul UE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ce mărfuri sunt vizate de interdicția taxelor vamale?

A

Interdicția taxelor vamale vizează atât mărfurile unionale, cât și cele care provin dintr-o țară terță care se vor afla/ află în liberă circulație între statele membre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ce este tariful vamal comun (TVC)?

A
  • Tariful vamal comun vizează taxele vamale și taxele echivalente acestora aplicate mărfurilor care provin din statele terțe;
  • TVC se aplică prin raportarea ad valorem la prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfuri și este comun tuturor statelor;
  • TVC este comun, dar nu înseamnă că este uniform, deoarece diferă în funcție de țara de origine, autoritățile naționale fiind responsabile de încadrarea tarifară;
  • Odată intrat pe teritoriul comunitar, dacă sunt impuse taxele, regimul unui bun neunional dobândește se află în liberă circulație, principiul nediscriminării fiind aplicabil.

Există excepții privind acordarea unei taxe reduse la intrare în teritoriul comunitar pentru anumite produse (ex. produse pentru anumite categorii de aeronave, nave sau platforme de foraj).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ce sunt taxele cu efect echivalent taxelor vamale (TEETV)?

A

TEETV sunt acele taxe care, oricare ar fi denumirea sau tehnica lor, se adresează specific și exclusiv produselor importate sau exportate, influențând astfel dreptul de vamă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Care sunt caracteristicile taxelor cu efect echivalent taxelor vamale?

A
  1. sunt taxe pecuniare (bani);
  2. nu este relevant cunatumul, denumirea sau modul de aplicare a taxei;
  3. sunt impuse în mod unilateral de către un stat membru sau de către o autroitate publică;
  4. sunt solicitate pentru că mărfurile trec o froniteră; nu prezintă însemnătate cine este beneficiarul taxei (statul sau o altă persoană juridică), nici scopul în care taxa a fost constituită.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Care taxe nu sunt considerate taxe efect echivalent taxelor vamale?

A

Nu sunt considerate taxe cu efect echivalent acele taxe percepute cu prilejul controalelor sanitare stabilite de către UE sau stabilite printr-un tratat internațional aplicat de către toate statele membre sau sub condiția ca mărimea acestor taxe să nu depășească real al controalelor efectuate.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ce este excepția contraprestației?

A

Excepția contraprestației se referă la acele taxe impuse mărfurilor importate ce sunt justificate pentru că nu reprezintă decât plata unui serviciu pe care statul l-a oferit importatului și nu este considerată taxă cu efect echivalent taxelor vamale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Care sunt condițiile de exceptare a unei taxe ca fiind una cu efect echivalent taxelor vamale?

Excepția contraprestației

A
  • taxa este percepută cu ocazia efectuării unui control;
  • taxa nu doar că nu depăşeşte costul real al controalelor cu ocazia cărora sunt percepute, dar trebuie să fie şi proporţională cu valoarea serviciului prestat;
  • trebuie cuantificat, şi nu indicat ad valorem
  • controlul are un caracter obligatoriu şi uniform pentru toate produsele vizate din cadrul Uniunii și/sau sunt prevăzute de dreptul european.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Când devine ilicită o taxă și este asimilată unei taxe cu efect echivalent?

Excepția contraprestației

A

Perceperea unei taxe uniforme, în funcţie de valoarea declarată a mărfii şi fără nicio legătură cu serviciul prestat conferă taxei un caracter ilicit.

17
Q

Ce înseamnă interzicerea între statele membre a impozitelor interne cu caracter discriminatoriu?

A

Presupune aplicarea unor taxe discriminatorii pentru produse de orice natură, mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naționale similare.

18
Q

Ce înseamnă egalitatea de tratament fiscal între produsele indigene și cele importate?

Interzicerea între SM a impozitelor interne cu caracter discriminatoriu

A

Se referă la aplicarea aceluiași cuantum al impozitului fiscal, indiferent de modalitatea de stabilire, percepere și a sancțiunilor aplicate unui bun/ importator chiar și a mărfurilor care prezintă proprietăți analoage sau care răspund acelorași nevoi ale consumatorilor (ex. vin vs. bere).

19
Q

Care sunt obligațiile statelor atunci când constată că au instituit taxe cu efect echivalent taxelor vamale și a impozitelor interne cu caracter discriminatoriu?

6

A

Statele se obligă să:
* să renunţe, total sau parţial, la măsura instituită (înlăturarea reglementărilor legale interne incompatibile cu prevederile legale europene);
* să extindă avantajele fiscale acordate produselor autohtone la mărfurile importate;
* să restituie sumele încasate nelegal;
* procedura este stabilită de fiecare stat membru în parte (care îşi stabileşte organele jurisdicţionale competente, norme şi termene procedurale);
* Statele membre sunt abilitate să limiteze restituirea taxelor încasate dacă acestea au fost impuse de către agenții economici în prețurile plătite de către cumpărători (sarcina probei este răsturnată, statul fiind cel care trebuie să demonstreze includerea taxelor percepute nelegal în preţul plătit de cumpărătorul final);
* importatorii justifică legitimare procesuală activă (pot da în judecată) pentru a cere daune interese pentru prejudiciul produs prin reducerea importurilor, urmare a taxelor şi impozitelor instituite în mod ilicit.

20
Q

Care este scopul instituirii restricțiilor cantitative și măsurilor cu efect echivalent?

A

Scopul instituirii restricţiilor cantitative îl constituie avantajarea produselor fabricate pe piaţa internă a statului respectiv, în detrimentul produselor sau comerţului aparţinând altor state membre.

21
Q

Cum rezultă o restricție cantitativă sau o măsură cu efect echivalent restricțiilor cantitative?

A

Rezultă din aplicarea de către statele membre a unor măsuri legislative/ administrative la import-export privind unul sau mai multe produse prin:
* impunerea anumitor cote (procent), în general; sau
* fixarea unor norme cantitative într-o anumită perioadă; ori
* prin necesitatea obținerii de licențe pentru anumite mărfuri sau cantităţi de mărfuri;
* restricţia importurilor pentru o anumită perioadă de timp.

22
Q

Ce înseamnă o măsură cu efect echivalent restricțiilor cantitative?

A

CJUE definește MEERC ca fiind o reglementare comercială aplicate de SM susceptibile a împedica direct sau indirect, actual sau potențial, comerțul intracomunitar.

23
Q

Care sunt condițiile ca o măsură să fie echivalentă unei restricții cantitative?

A

Trebuie să îndeplinească două condiții cumulativ:
1. măsura este imputabilă statului (autoritate publică sau organism public, excluzând orice act emanând de la o persoană privată) - este de vină statul;
2. măsura afectează comerţul intracomunitar.

24
Q

Care sunt derogările de la restricțiile cantitative și măsurile cu efect echivalent restricțiilor cantitative?

A

Derogările pot fi justificate din doar următoarele considerente:
* morală publică;
* ordinea şi siguranţă publică;
* protecţia sănătăţii şi a vieţii persoanelor şi a animalelor;
* conservarea plantelor;
* protejarea unor bunuri de patrimoniu naţional cu valoare artistică, istorică sau arheologică;
* protecţia proprietăţii industriale şi comerciale.

25
Q

Care sunt deosebirile dintre taxele vamale și taxelor cu efect echivalent acestora și a restricților cantitative și a măsurilor cu efect echivalent acestora?

A

Existența unei liste limitative de excepții. Taxele vamale și taxele cu efect echivalent acestora nu au o listă absolută, în timp ce restricțiile cantitative și măsurile cu efect echivalent acestora au.

26
Q

Care sunt condițiile admiterii unei derogări de la restricțiile cantitative și/sau a măsurilor cu efect echivalent restricțiilor cantitative?

A
  • trebuie să fie necesare pentru realizarea obiectivelor invocate (în baza art. 36 TFUE);
  • proporţionale, adică să nu depăşească ceea ce este strict necesar pentru realizarea obiectivului (şi, în general, toate derogările trebuie să fie cât mai puţine cu putinţă);
  • nu trebuie să constituie o discriminare arbitrară sau o restricţie deghizată, în comerţul dintre statele membre.