T10. El sector de serveis Flashcards

1
Q

Característiques del sector serveis

A

Inclou activitats immaterials, impossibles d’emmagatzemar i heterogènies. A més, en els països desenvolupats ocupa a la major part de la població.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Classificació dels serveis (i subsectors dels serveis)

A

Serveis de:
- consum final
- distribució i producció
- serveis públics (sanitat, habitatge, educació…)

Subsectors:
- serveis socials (atenció social)
- administració pública (de l’Estat, autonòmiques i locals)
- comunicacions, finances i serveis a l’empresa
- empreses comercials

Poden ser:
- Públics: objectiu social
- Privats: benefici econòmic

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

El sector terciari a Espanya

A

A partir del 1970 es produeix la terciarització de l’economia espanyola i, cap a principis del s. XXI, ja ocupa a més del 70% de la població.

Però, n’hi ha una distribució desequilibrada dels serveis, que es concentren a les grans ciutats, a zones industrials i a àrees turístiques. Les principals empreses terciàries es troben a Madrid, Barcelona, València i Andalusia. Mentre que la taxa més gran d’ocupats en aquest sector es troben a Ceuta i Melilla (presència militar), Madrid (serveis públics), Illes Balears i Canàries (sector turístic).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Crisi del 2008 i la problemàtica d’aquest sector

A

La crisi del 2008 va ser menys notada en el sector serveis. No obstant això, aquest sector presenta problemàtiques, ja que inclou els salaris més baixos d’Espanya en l’hostaleria i els serveis comercials i concentra al nombre més gros de dones en serveis amb rendiments escassos (serveis de restauració o de neteja).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Comerç (definició)

A

El comerç és l’intercanvi de mercaderies i serveis en un mercat concret o abstracte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Característiques del comerç

A

El comerç:
- demandada a zones industrials i urbanes
- dominada per multinacionals
- en creixement, augment dels intercanvis

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Creixement del comerç internacional

A

El creixement del comerç internacional té dues causes principals:

  • La liberalització del mercat: GATT (Acord General sobre Aranzels i Comerç) i les polítiques de l’Organització Mundial del Comerç.
  • Noves tecnologies: augmenten la facilitat de consumir i la comunicació entre empreses a escala mundial.

Però hi ha una distribució desigual del comerç exterior, que es troba concentrada a la UE, Xina, Japó i EUA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

El comerç exterior a Espanya

A

Espanya realitza les seves importacions i exportacions majoritàriament amb la UE, tot i que, també manté relacions comercials amb Amèrica i el Golf Pèrsic.
- Les exportacions inclouen productes químics, maquinàries i elements de transport.
- Les importacions inclouen energia (sobretot), minerals i maquinària.

La balança de pagaments representa el conjunt de transaccions econòmiques amb l’exterior, el de comerç, la diferència entre exportacions i importacions. En el cas d’Espanya, el saldo sempre està en negatiu, ja que importa més del que exporta. La majoria d’aquestes importacions són d’energia, ja que Espanya és un país energèticament dependent de l’exterior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

El comerç interior a Espanya, característica principal

A

El comerç interior d’Espanya destaca per la seva dualitat; la convivència de grans empreses i les PIME (malgrat la desigualtat en la distribució)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Els canals de comercialització

A

Els canals de comercialització són els mecanismes emprats per empreses per poder fer arribar el producte al consumidor final.

El canal de distribució de béns d’equipament (instal·lacions industrials, maquinària, grues…) té un nombre reduït d’intermediaris i la seva finalitat és produir en lloc de consumir. Aquests béns es poden assolir mitjançant el lísing o rènting.

El canal de distribució de béns de consum es divideix entre els béns frescos i els béns durables. El canal dels béns frescos es caracteritza per l’elevat nombre d’intermediaris i la priorització en la rapidesa de la distribució que suposa l’encariment del bé. Com a solució, es creen agrupacions/cooperatives dels productors que venen els productes directament al mercat central, reduint costos i el nombre d’intermediaris. Respecte al canal dels béns, es tracta d’un sector molt atomatitzat, però amb una competició elevada a causa dels preus baixos i les marques blanques de les grans botigues, com supermercats i hipermercats.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

La distribució del comerç, les jerarquies urbanes i les àrees comercials.

A

La distribució del comerç es basa en el desenvolupament econòmic, el poder adquisitiu i la facilitat de transportar els béns de la zona. Per tant, trobem que el comerç es potencia sobretot a les zones urbanes, les localitzacions ben connectades, comunitats amb rendes elevades i espais amb moltes empreses. De manera que, s’acaben creant jerarquies urbanes i àrees comercials en les localitzacions on la població pot comprar béns no essencials i demanda serveis especialitzats. En el cas d’Espanya, trobem que aquestes zones són ciutats com Barcelona, Madrid, València i Sevilla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

El transport (definició)

A

El transport permet el desplaçament de persones i mercaderies. Per tant, és important invertir en infraestructures (carreteres, ports, aeroports…) i mitjans de transport.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Funcions del transport

A

El transport s’encarrega de desplaçar persones, mercaderies i integrar els diferents grups socials. La seva importància per desplaçar a l’individu ha anat augmentant, cosa que ha causat problemes de circulació a les grans ciutats. A més, satisfà la necessitat de transportar mercaderies, per tant, aporta a l’economia i distribueix béns i serveis. Finalment, permet la cohesió social de diferents grups i contribueix a la globalització.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Característiques principals del transport

A

El transport té sobretot importància, en l’aspecte econòmic, a les xarxes de Madrid i el litoral Mediterrani.

El transport més important és el de carreteres, que s’ocupa de la majoria de desplaçaments de persones i mercaderies, per tant, té una inversió forta, cosa que causa desequilibris amb la xarxa ferroviària.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

El transport i l’impacte ambiental

A

El transport té un paper molt important en el canvi climàtic. Suposa quasi la meitat d’energia consumida pel país i Espanya es troba molt endarrerida en les energies verdes, per tant, la seva mitjana de consum és superior a la de la UE. El transport de carreteres és el principal contribuent.

Com a solució, s’ha de potenciar el transport intermodal (de diferents mitjans de transports) amb el ferrocarril com a protagonista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

La logística

A

La logística connecta la producció i el mercat mitjançant una correcta distribució dels productes. Concentra les activitats de la cadena abastiment-producció-distribució amb l’element principal sent el transport. Té com a objectiu aconseguir aquesta distribució en el menor temps i cost possible.

17
Q

Transport intermodal

A

El transport intermodal és aquell que utilitza diferents mitjans per desplaçar tant a persones com a mercaderies. És una opció més eficaç, sostenible i segura, que suposa menys costos que l’ús d’un sol mitjà.

A Espanya aquest tipus de transport no és molt activa, s’intenta potenciar l’ús del ferrocarril en les cadenes per poder substituir a l’ús concentrar de la xarxa de carreteres.

18
Q

L’estat del benestar

A

Estat que garanteix serveis socials a la població que són considerats drets: sanitat, educació, administració pública, atenció a la tercera edat… Poden ser proporcionats directament (mitjançant el mateix Estat) o a través d’una empresa privada (contractada per l’Estat).

19
Q

Administració pública

A

L’administració pública d’Espanya està descentralitzada en tres nivells:
- Administració general de l’Estat
- Administracions autonòmiques
- Administracions locals

Ofereixen un treball estable, fix, amb bons sous i vacances. Però el percentatge de funcionaris a Espanya és una xifra inferior a la resta d’Europa.

20
Q

Sanitat

A

La universalització de la sanitat ha suposat una gran despesa pública que va augmentant a causa de les millores i la diversificació dels serveis.

Espanya és reconeguda per la qualitat de la seva sanitat i per ser pionera en el trasplantament d’òrgans.

La problemàtica es troba en què hi ha una demanda creixent que s’intenta finançar mitjançant la creació de llocs de treball i hospitals. Però el poc personal mèdic i les llargues llistes d’espera que creen un malestar general causen l’auge del sector sanitari privat.

21
Q

Educació

A

A Espanya, en les últimes dècades hi ha hagut una millora significant en l’educació.
L’educació obligatòria és fins als 16 anys per proporcionar la igualtat d’oportunitats. L’educació postobligatòria (batxillerat i formacions professionals) ha tingut un notable augment en alumnes, igual que als estudis universitaris.

Malgrat això, Espanya té un percentatge molt elevat en el fracàs escolar i l’abandonament abans d’acabar l’educació obligatòria, de forma que, no s’arriba a aquella igualtat d’oportunitats que s’intenta oferir a tots els ciutadans. A més, les poques sortides laborals després d’acabar el grau universitari suposen el trasllat de moltes persones amb títol a l’estranger, cosa que suposa una gran despesa per a l’Estat.

22
Q

Transport de carreteres

A

És el transport més important i amb més inversions, cosa que suposa un desequilibri entre carreteres i ferrocarrils, una congestió de trànsit a les grans ciutats, una alta demanda de noves vies i un fort impacte ambiental.

Segueix el model radial, és a dir, respon a interessos polítics d’enfortir la capital. Madrid és el punt central de la xarxa de carreteres, cosa que suposa una ineficàcia econòmica per la falta d’enllaços entre ciutats claus. A més, la xarxa d’alta capacitat (que segueix la mateixa estructura centralista) suporta més de la meitat del transport de carreteres, però, el seu trànsit és desigual segons la zona, les carreteres urbanes estan molt saturades i les rurals infrautilitzades.

23
Q

Transport ferroviari

A

La principal xarxa, de RENFE, pertany a l’Estat i està infrafinançada tot i que existeixen altres operadores com els Ferrocarrils de la Generalitat.

El repte d’aquest transport és la seva amplada de vies que és major a la resta de països, cosa que eleva costos a l’hora de comercialitzar amb l’exterior, molts trams són d’única via i estan en mal estat, a causa de la poca demanda.
Es proposa com a solució l’ús dels ferrocarrils per a transportar mercaderies, ja que suposaria una reducció de la congestió del trànsit, més sostenibilitat i menors costos.

L’alta velocitat a Espanya (AVE) és un mercat amb expectatives elevades d’un bon futur, gràcies a l’augment en inversions i passatgers en els últims anys, cosa que ha permès l’entrada d’empreses internacionals. És una alternativa més sostenible a l’avió, però, segueix el model radial i centralista, per tal, hi ha una falta de connexions imprescindibles entre ciutats a conseqüència de voler enfortir a la capital.

24
Q

Transport aeri

A

El transport aeri és tant per persones com per mercaderies (gràcies a la compra online i ràpida). És un mitjà relativament nou, que es va potenciar després de la II Guerra Mundial gràcies a les companyies low-cost.

A Espanya, la xarxa d’aeroports és molt extensa, cada zona del país compta amb nombrosos aeroports, ja que són un element principal per a l’economia del país. L’atracció turística d’Espanya permet potenciar l’ús d’aquest mitjà de transport malgrat que tingui un gran impacte ambiental i no sigui el més eficient per a la població local. Els aeroports principals són el de Madrid, que connecta amb altres aeroports regionals i transatlàntics, i Barcelona, que té connexions molt més minoritàries, però vol prendre el paper de la capital.

25
Transport marítim
El transport marítim es centra sobretot en el comerç exterior. És un mitjà que suposa una elevada competició, ja que cada port vol atreure vaixells. Per això creen les zones d'activitat logística, zones destinades a la descàrrega, l'emmagatzematge i la distribució. El repte principal és reduir el temps d'immobilitzat de les descàrregues i carregues, però requereix infraestructures molt costoses. El model portuari espanyol es basa a transportar mercaderies a l'exterior gràcies a l'obertura dels mercats asiàtics i americans. Les mercaderies marítimes més importants són els líquids a doll (petroli, oli, gas...), el sòlid a granel (mineral, carbó, adobs) i altres mercaderies (automòbils, productes siderúrgics, fruita...)
26
El turisme (definició i origen)
El turisme és viatjar per plaer durant el temps lliure. És una activitat recent que sorgeix entre els anys 1950 i 1960 amb el creixement econòmic, l'augment del nivell de vida, la millora social i laboral (vacances pagades, sous fixos) i el transport a preus assequibles.
27
Espanya com a potència turística
Espanya rep milions de turistes internacionals cada any, la majoria provenen de països europeus (Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia...). Molts d'ells volen un turisme de sol i platja i són jubilats que fixen una segona residència al país o expats, que treballen a distància i cotitzen al país d'origen mentre que resideixen a Espanya. Les destinacions més freqüents són el litoral mediterrani, les illes i Madrid. Catalunya és la comunitat més visitada (paisatge contrastat) i les Illes Balears i Canàries es dediquen exclusivament al turisme.
28
Impacte social i econòmic del turisme
El turisme suposa una gran aportació al PIB i als beneficis econòmics del país, gràcies a l'entrada de divises i la creació d'ocupació. El sector turístic és molt atomitzat, està formada per microempreses dedicades a activitats específiques, per tant, són vulnerables a moments de crisi i inestabilitat. Aquests llocs de treball són inestables, precaris i insegurs a causa de l'estacionalitat turística. Compten amb sous baixos i hi ha un alt percentatge de treballadors immigrants i dones en el sector (grups socials vulnerables).
29
Impacte del territori a causa del turisme
A les zones de costa, hi ha una excessiva urbanització. Això provoca problemes en la gestió de residus, la contaminació de les aigües marines i l'alteració dels corrents marins. A les zones de muntanya, l'economia es centra en el turisme i es potencia la construcció d'estacions d'esquí, de segones residències i d'hotels. Això provoca una alteració en els ecosistemes i la desaparició de pastures i boscos. A les zones urbanes, té lloc la massificació de certes zones (com museus o monuments històrics). Hi ha hagut una transformació del comerç tradicional, amb l'aparició de franquícies i botigues de regal. A més, la conducta incívica d'alguns grups turístics i l'encariment dels habitatges causa el trasllat dels veïns a altres barris.
30
Polítiques del turisme
Es vol diversificar l'oferta, millorar la qualitat i limitar la construcció del turisme de sol i platja. A més es vol reorientar a altres tipus de turismes, com l'urbà i cultural, ja que Espanya disposa d'un abast patrimoni natural i cultural, o l'esportiu, amb l'oferta de camps de golf, d'estacions d'esquí i infraestructures nàutiques. Malgrat això, no s'està tendint cap a un turisme sostenible, que prioritza la gestió dels recursos per garantir la durabilitat del patrimoni natural i cultural.
31
Els mitjans de comunicació clàssics
Els mitjans de comunicació clàssics (premsa, ràdio i televisió) representen el quart poder i sostenen la informació. Són controlats per les grans corporacions, qui dominen la informació, ja que exposen temes per complir els seus interessos propis. A més, els mitjans tenen un gran impacte social, ja que tenen una ocupació elevada, generen referents culturals i morals i tenen com a objectiu crear noves opinions en el públic (malgrat que la tendència actual sigui de reafirmar creences que ja es tenen). És un sector amb molta necessitat de mitjans tècnics i treballadors. La televisió és el mitjà principal.
32
La xarxa d'internet
L'ús de la xarxa d'internet ha tingut un augment notable en els últims anys i està present a tots els àmbits de la vida. Malgrat aquest fet, hi existeix una bretxa digital (entre usuaris i no usuaris), per diverses raons: la manca d'infraestructures a les zones rurals, la manca de coneixement i habilitats i el poc interès pel que ofereix la tecnologia de la informació. Internet ofereix diversos serveis (cercar a la web, el correu electrònic, la missatgeria instantània...). La qual cosa ha causat el sorgiment de noves tecnologies, de nous mitjans i l'adaptació dels clàssics a les noves circumstàncies (mitjançant la connexió a internet).
33
Turisme nacional/interior
El turisme nacional està en creixement i és cada cop més habitual, amb el predomini a les zones rurals. Redueix l'estacionalitat del sector turístic (turisme dels caps de setmana) però potencia la construcció de segones residències.