Svensk medeltid del 9 Flashcards

1
Q

När var den svenska medeltiden?

A

Svensk medeltid sträckte sig från cirka 1050 till 1520-talet.

Från Sveriges kristnande (ca 1050 t o m Gustav Wasa ca 1520

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken händelse markerar början på den svenska medeltiden?

A

Början på den svenska medeltiden markeras av kristendomens införande i Sverige, omkring år 1050, då den gamla asatron övergavs och Sverige blev en del av det kristna Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur såg Sverige ut ca 1050?

A

Sverige befann sig i slutet av vikingatiden. Vikingar från Sverige (ofta kallade svear) hade varit aktiva som handelsmän, krigare och upptäcktsresande under flera århundraden. De hade rest över hela Europa, till Ryssland och så långt som till Konstantinopel och Bagdad.

Sverige var inte ett enat rike utan snarare ett område med flera olika stammar och småkungar som styrde över olika delar. Dessa områden inkluderade Svealand, Götaland och delar av Norrland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

*Vilka var Vikingarnas viktigaste rutter? På vilka olika sätt yttrade sig nordbornas inflytande i Europa?

A

Vikingarna hade flera viktiga rutter, både västerut mot de brittiska öarna, Island och Nordamerika, samt österut mot Ryssland, Konstantinopel Miklagård) och Mellanöstern.

Deras inflytande i Europa yttrade sig genom plundringar, handel, bosättningar och kulturellt utbyte. Vikingarna spelade en viktig roll i formandet av många europeiska samhällen, och deras arv lever kvar i språk, kultur och politik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Lite “off-topic” men vem var Ansgar?

A

Ansgar var en kristen missionär från Tyskland som reste till Sverige (Birka) på 800-talet för att sprida kristendomen. Han kallas ofta för “Nordens apostel” eftersom han var en av de första som försökte införa kristendomen i Skandinavien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Lite “off topic” men vem var Olof Skötkonung?

A

Olof Skötkonung, Sveriges första kristna kung, levde från cirka 980 till 1022. Olof är känd för att ha varit den första svenska kungen som lät sig döpas och för att ha etablerat kristendomen i Sverige under sin regeringstid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

*Hur styrdes Sverige för 1000 år sedan? Hur förhöll sig stormän, kyrka och kungamakt till varandra?

A

För 1000 år - vid början av den svenska medeltiden , styrdes Sverige inte som ett enat rike. Det var uppdelat i olika regioner med lokala småkungar och stormän som hade stort inflytande. Det fanns inga central lagar

Kungamakten var svag och hans uppgifter begränsades. De var beroende av stormännens stöd och allianser med andra släkter genom giftermål.

Samhället var uppbyggt kring samarbete och maktbalans mellan kungen, stormännen och kyrkan.

Alla var beroende av varandra för att upprätthålla sin makt. Kungen behövde stöd från stormännen för att hålla sin position, medan stormännen behövde kungen för att behålla sin makt. Kyrkan var en moralisk och politisk maktfaktor, ofta i samarbete med kungen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vem var Birger Jarl?

A

Birger Jarl var en svensk ledare på 1200-talet som grundade Stockholm och lade grunden för det svenska kungariket.

Han införde flera viktiga lagar, bland annat fridslagarna (kvinnofrid, kyrkofrid, tingsfrid, hemdrid) , som skyddade människor och egendom.

Birger Jarl anses ha spelat en stor roll i att bygga upp en starkare centralmakt i Sverige och är en av landets mest betydelsefulla historiska figurer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vem var Magnus Ladulås

A

Son till Birger Jarl. Kung i Sverige slutet på 1200-talet. Magnus är känd för att ha stärkt den svenska central/kungamakten och för sin reform, Alsnö stadga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad var Alsnö stadga (av Magnus Ladulås)?

A

Den innebar att bönderna behövde betala skatt men stormännen fick skattebefrielse till adeln i utbyte mot att deras riddare bistod kungen med militär hjälp (därmed uppstod adeln).

Alsnö stadga markerade därmed ett viktigt steg i feodalismens utveckling i Sverige och stärkte relationen mellan kungen och det som nu skulle bli adeln.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur och när uppkom adeln i Sverige?

A

Adeln i Sverige uppkom på främst 1200-talet genom att kungen gav stormän mark och privilegier (skattebefrielse) i utbyte mot militär hjälp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara följande begrepp: frälsebonde, kyrkobonde, kronobonde och skattebonde

A

Frälsebonde: En frälsebonde arbetade på mark som ägdes av adeln (frälset). Bonden betalade ingen skatt till kungen, men istället gick betalning och arbete till adelsmannen som ägde marken.

Kyrkobonde: En kyrkobonde brukade mark som ägdes av kyrkan. Han betalade inte skatt till kungen, utan betalade istället avgifter och bidrag direkt till kyrkan.

Kronobonde: En kronobonde bodde och arbetade på mark som ägdes av staten eller kungen (kronan). Han betalade sin skatt direkt till kronan, och kronan kunde bestämma över marken.

Skattebonde: En skattebonde ägde själv sin mark och betalade skatt direkt till kungen. De hade mer frihet än frälsebönder och kronobönder, eftersom de ägde marken själva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hur skilde sig de svenska bönderna från de ute i Europa?

A

Svenska bönder var inte livegna under medeltiden eftersom de hade starka rättigheter till sin mark och var ofta fria jordägare.

Sveriges låga befolkningstäthet (fanns gott om mark och folk var väldigt utspridda) och svaga feodalsystem gjorde det svårt för adeln att kontrollera dem. Dessutom stöttade kungen böndernas frihet för att motverka adelns makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

*Den starka kungamakten under den svenska medeltiden bidrog till att landet enades. Men den hade också en inneboende svaghet. Förklara

A

Den starka kungamakten under den svenska medeltiden hjälpte till att ena landet, men den hade också en svaghet: kungen var beroende av stöd från adeln och stormännen. Om dessa mäktiga grupper inte höll med kungen eller inte fick tillräckligt med makt och förmåner, kunde de vända sig mot honom.

Detta ledde till maktkamper och ibland till inbördeskrig. Kungen var därför sällan helt säker på sin position, vilket gjorde kungamakten instabil och beroende av de mäktiga stormännens lojalitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad var Nyköpings Gästabud år 1317?

A

Nyköpings gästabud år 1317 var en händelse där kung Birger Magnusson (son till Magnus Ladulås) bjöd in sina två bröder, Erik och Valdemar, till en fest på Nyköpingshus. Händelsen slutade med att Birger lät fängsla sina bröder, som han hade haft en maktkamp med) och lät dem svälta ihjäl.

Händelsen ledde till stor upprördhet i landet och adelsuppror. Det bidrog till att Birger förlorade makten kort därefter.

Nyköpings gästabud är en av de mest kända maktkamperna i svensk medeltidshistoria.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vem var Magnus Eriksson?

A

Magnus Eriksson var kung av Sverige i mitten på 1300-talet. Han är för att ha infört Magnus Erikssons landslag, en gemensam lagbok. Detta är grunden för det svenska rättssystemet.

Han förbjöd träldom (slavar)

17
Q

*Hur och när uppkom adeln i Sverige? Peka på andra viktiga steg i rikets enande

A

Adeln i Sverige uppkom på 1100- och 1200-talet genom att kungen gav stormän mark och privilegier i utbyte mot militär hjälp.

Viktiga steg i rikets enande inkluderar kristnandet, gemensam lagstiftning, motståndet mot Kalmarunionen och Gustav Vasas befrielsekrig som ledde till Sveriges självständighet år 1523. Dessa händelser bidrog till att skapa ett enat och starkare kungadöme.

Viktiga steg i Sveriges enande:
-Kristnandet (1000-talet):
När kristendomen spreds, fick Sverige en gemensam tro, vilket hjälpte till att ena landet.

-Birger Jarls fridslagar (1200-talet) - lagar som skapade ordning och stabilitet.

-Magnus Ladulås och Alsnö stadga (1280) - skapade tydlig maktstruktur.

-Gemensamma lagar (1300-talet):
Kung Magnus Eriksson införde gemensamma lagar för hela riket, vilket bidrog till en starkare stat.

-Kalmarunionen (1387) - ledde till att Sverige formades till ett enat rike.

  • Engelbrektsupproret /1434)- vilja att försvara självständighet. enade folket mot övre makt.

-Gustav Vasa (1523)
Slutet på Kalmarunionen: Gustav Vasa ledde upproret mot Kristian II efter Stockholms blodbad och befriade Sverige från dansk kontroll.
Han valdes till kung 1523, vilket markerade början på Sveriges tid som ett enat och självständigt kungarik

17
Q

Vem var heliga Birgitta?

A

Heliga Birgitta (1303–1373) var en svensk adelsdam, och är ett helgon inom den katolska kyrkan.

Hon är en av Sveriges mest kända historiska personer. Hon grundade den religiösa orden Birgittinorden och är känd för sina visioner och uppenbarelser, som hon menade kom direkt från Gud.

18
Q

*Vad var Kalmarunionen?

A

Kalmarunionen var en politisk union mellan Sverige, Danmark och Norge som bildades år 1397. Den skapades för att samla de tre nordiska länderna under en gemensam monark, men varje land behöll sina egna lagar och styrning.

19
Q

*Hur och varför bildades Kalmarunionen?

A

Kalmarunionen bildades genom drottning Margareta av Danmarks initiativ. Efter flera krig och konflikter mellan de nordiska länderna ville hon skapa en starkare gemensam front för att kunna motstå hot från bland annat tyska Hansan och andra makter i Europa.

Unionen var tänkt att skapa fred och samarbete mellan länderna, men den ledde också till konflikter, särskilt eftersom många svenskar motsatte sig det danska inflytandet.

20
Q

*Vad var Hansan?

A

Hansan var ett förbund av handelsstäder i norra Europa under medeltiden, som främst handlade runt Östersjön och Nordsjön. De viktigaste städerna i Hansan var till exempel Lübeck och Hamburg. Hansan kontrollerade en stor del av handeln i regionen och hade mycket ekonomisk och politisk makt.

21
Q

*Varför motsatte sig Hansan en stark nordisk stat?

A

Hansan motsatte sig en stark nordisk stat, som Kalmarunionen, eftersom de ville behålla kontrollen över handeln i området.

En stark, enad nordisk stat kunde hota deras dominans och införa tullar eller begränsningar på handel. Genom att hålla de nordiska länderna splittrade kunde Hansan lättare utnyttja sin makt och kontrollera handeln utan konkurrens från en stark stat

22
Q

Vem var Erik av Pommern?

A

Erik av Pommern utnämndes av Margareta till kung över Sverige, Danmark och Norge under Kalmarunionen, från slutet av 1300-talet till mitten av 1400-talet.

På 1420-talet startade han krig mot Hansan.

23
Q

Vad var en riksföreståndare under tiden för Kalmarunionen?

A

En riksföreståndare fungerade som en temporär ledare i kungens ställe, när Erik av Pommern var frånvarande.

Riksföreståndaren utsågs av den svenska adeln och fungerade som en representant för rikets styrelse.

24
Q

*Vad var Engelbrektsupproret?

A

Engelbrektsupproret var ett uppror i Sverige som leddes av Engelbrekt Engelbrektsson år 1434. Upproret riktade sig mot den danske unionskungen Erik av Pommern, som styrde över Sverige som en del av Kalmarunionen.

25
Q

*Bakom Engelbrektsupproret låg missnöje hos flera samhällsgrupper. Varför var bönder, bergsmän och högadel missnöjda med den danske unikonskungen Erik av Pommerns styre? vad ville de uppnå?

A

Missnöjet handlade främst om kriget mot Hansan, höga skatter och dålig behandling av bönderna samt andra problem med den danske kungens fogdar, som ofta var hårda och orättvisa. Engelbrekt samlade både bönder och adelsmän för att kräva bättre styre.

26
Q

Vad blev resultatet av Engelbrektsupproret?

A

Upproret tvingade kungen att göra vissa eftergifter (sluta angripa Hansan, sänka skatterna och ha svenska fogdar). Det stärkte även svenskarnas vilja att få större självständighet från Kalmarunionen.

Engelbrekt blev en viktig symbol för motståndet mot orättvisor och kungligt missbruk av makt.

27
Q

*Hur styrdes Sverige efter Engelbrektsupproret? Vilken roll spelade den danske kungen, adeln, riksföreståndaren och bönderna?

A

Efter Engelbrektsupproret försvagades den danske kungens makt i Sverige, och adeln samt riksföreståndaren fick större inflytande över landets styre. Bönderna hade viss makt lokalt, men adeln var den dominerande gruppen i beslutsfattandet.

Man kan säga att det var ett stormannavälde under en svag unionskung.

28
Q

Vilka var Sturarna?

A

Sturarna var en mäktig svensk adelsfamilj. Två av de mest kända medlemmarna är Sten Sture den äldre och Sten Sture den yngre, som båda var riksföreståndare (ledare i kungens ställe) i Sverige under perioder av Kalmarunionen.

Sturarna kämpade för svensk självständighet från den danska unionen och blev populära bland bönder och borgare.

Deras styre ledde till flera konflikter med unionskungarna och slutade tragiskt med Sten Sture den yngres död och Stockholms blodbad 1520, där många av deras anhängare avrättades.

29
Q

Vad var Stockholms blodbad år 1520?

A

Stockholms blodbad var en massavrättning i där omkring 80 svenska adelsmän (bla Sten Sture den yngre), präster och borgare avrättades på order av den danske kungen Kristian II. Detta skedde efter att han blivit krönt till svensk kung och ville säkra sin makt över Sverige och återupprätta Kalmarunionen.

Bakgrunden var en långvarig maktkamp mellan anhängare av unionen (under dansk ledning) och anhängare av svensk självständighet. Sturepartiet, under ledning av riksföreståndaren Sten Sture den yngre, hade motsatt sig unionen.

Blodbadet väckte stort motstånd och ledde till att Gustav Vasa startade ett uppror som befriade Sverige från dansk kontroll och avslutade Kalmarunionen.

30
Q
  • Jämför det svenska samhället under medeltiden med utvecklingen i Europa som helhet. Fundera över både likheter och skillnader
A

Sverige delade många likheter med det övriga Europa under medeltiden, såsom en feodal struktur, kristendomens inflytande och adelns makt.

Men det fanns också viktiga skillnader, såsom en mer begränsad feodalism (I Sverige fanns bönder som ägde egen mark), en svagare kungamakt, glesare befolkning och mindre urbanisering.

Sveriges del i Kalmarunionen och inflytandet från Hansan (Sveriges handelsförbildelser styrdes mycket av dem) var också unika aspekter i jämförelse med utvecklingen i resten av Europa.

31
Q
  • I slutet av 1300-talet förenades de nordiska länderna i en union. hade det varit en fördel om Norden förblivit en stat? Eller var det bra att Sverige, Danmark och Norge blev egna länder?Diskutera. Hur hade samhället sett ut idag on Kalmarunionen bestått.
A

Att Norden blev egna länder gav varje nation möjlighet att utveckla sin egen identitet och politik, vilket har bidragit till den mångfald vi ser idag. Å andra sidan hade en fortsatt Kalmarunion kunnat göra regionen starkare internationellt och ekonomiskt. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, men det är svårt att veta hur mycket ett enat Norden hade förändrat dagens samhälle.