Renässans och reformation del 11 Flashcards

1
Q

Vad var renässansen?

A

Renässansen var en kulturrörelse/period i Europas historia (ca 1400–1600) då konst, vetenskap och kultur blomstrade. Man återuppväckte antikens idéer och började betona individens förmåga att skapa och tänka självständigt.

Det var en tid av stora framsteg inom konst, litteratur och vetenskap, där kända personer som Leonardo da Vinci och Michelangelo var verksamma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad betyder renässans

A

Ordet renässans betyder “återfödelse” .
Det syftar på återfödelsen av de idéer och den kultur som präglade antikens Grekland och Rom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

*Hur skilde sig renässansens syn på människan jämfört med medeltiden?

A

Under medeltiden såg man människan mest som en del av kyrkan och Guds plan. Det viktigaste var hur man förhöll sig till Gud, och det spelade mindre roll hur smart eller fysiskt stark man var.

I renässansen ändrades detta. Människan började ses som en stark individ som kunde utveckla både sin kropp och sitt intellekt. Idealet blev att vara både fysiskt stark och smart.

Det blev eftersträvansvärt att vara mångsidig, både mentalt och fysiskt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

*Sammanfatta kort kyrkans världsbild under medeltiden. Hur framgick det att den inte stämde med verkligheten

A

Under medeltiden var kyrkans världsbild att jorden var i centrum av universum, och att allt annat – solen, planeterna och stjärnorna – kretsade kring den i perfekta cirklar. Detta stödde deras tro att Gud hade skapat jorden som världens mittpunkt.

Under renässansen började vetenskapsmän ifrågasätta detta. T ex så menade Copernicus att solen, inte jorden, var i centrum av universum. Galileo Galilei bevisade med sitt teleskop att bland annat att det fanns månar som kretsade runt andra planeter.

Vetenskapsmännen visade med sina vetenskapliga observationer och matematiska beräkningar att kyrkans syn inte stämde med verkligheten. Detta var en viktig del av den vetenskapliga revolutionen som växte fram under renässansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

*På vilket sätt bidrog Copernicus, Kepler, Gallilei och newton till den nya världsbild som tog form under 1500- och 1600-talet

A

Under 1500- och 1600-talet bidrog flera vetenskapsmän till att skapa en ny världsbild genom sina upptäckter:

Nicolaus Copernicus:
Teori om att solen är i centrum av solsystemet, inte jorden.

Johannes Kepler:
Visade genom sina observationer att planeterna rör sig i elliptiska banor runt solen, inte i perfekta cirklar.

Galileo Galilei:
Med hjälp av sitt teleskop observerade han bl a att månar kretsade runt Jupiter , vilket bevisade att inte allt kretsade kring jorden.

Isaac Newton:
Utvecklade gravitationsteorin, som förklarade hur himlakroppar rörde sig och varför planeterna höll sig i banor runt solen.

Tillsammans bidrog dessa vetenskapsmän till att övertyga världen om att solen är centrum i solsystemet och att vetenskapliga observationer och beräkningar kan förändra vår förståelse av universum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka var Michelangelo och da Vinci?

A

Michelangelo och Leonardo da Vinci var två av de mest kända konstnärerna under renässansen.

Michelangelo skapade några av renässansens mest berömda verk, bl a målningarna i Sixtinska kapellet. Hans konstverk betonade människans fysiska styrka och skönhet.

Leonardo da Vinci var en mångsidig konstnär och uppfinnare. Mest känd för målningarna “Mona Lisa” och “Nattvarden”. Han gjorde också stora framsteg inom anatomi, vetenskap och teknik.

Båda spelade en avgörande roll i att forma renässansens ideal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly