Högmedeltiden del 7 Flashcards
När var högmedeltiden?
ca 1000 - 1300 e.Kr
(*)Varför ökade folkmängden i Europa under högmedeltiden?
Klimatet hade blivit varmare än tidigare. Människorna hade blivit lite tryggare än tidigare pg feodalismen och kyrkans “gudsfred” (förbud mot vål). Men framförallt var det p g a av de stora framstegen inom jordbruket (treskifte & hjulplog).
(*)Vilka framsteg gjordes inom jordbruket under hög medeltid
Dels lärde man sig hur man skulle växla mellan att odla olika sorters grödor på samma mark (tresädet) för att jorden inte skulle bli utarmad (utsugen på näring).
Bönderna lärde sig också att mer effektivt bearbeta jorden med hjälp av nya redskap såsom hjulplogen.
Man började använda hästar istället för oxar som var snabbare och uthålligare när man plöjde.
Man skaffade sig mer odlingsmark genom att hugga ner mycket skogar.
(*)Varför sköt handeln fart under denna period?
När jordbruksproduktionen ökade fick adeln större intäkter på sina gods och de kunde då köpa mer varor
Samtidgt spreds användningen av pengar (silvermynt) vilket också bidrog till förenklad handel..
(*)Vilka vägar kom varorna till Europa?
Via sidenvägen och medelhavsrutten kom kryddor och siden till medelhavet och nuvarande Italien (bla Florens och Venedig).
Längs handelsvägar runt Nordsjön och Östersjön kom trä, järn, salt och spannmål, torkad fisk. Hansaförbundet var viktig för denna handel.
Även lokal handel och produktion.
- Vad var Hansan?
Ett mäktigt handelsförbund.
Det var en rad nordtyska städer med Lûbeck i spetsen runt år 1300 - som slöt sig samman i ett förbund för att kontrollera handeln kring Östersjön och Nordsjön och skydda sina medlemmars handelsintresse.
Viktiga varor som fisk, trä och spannmål handlades genom Hansans nätverk.
*Vad var sidenvägen?
Sidenvägen var ett nätverk av handelsvägar som förband Europa med Asien, särskilt Kina.
Den användes för att transportera varor som siden, kryddor, ädelstenar och porslin. Handelsvägen gick genom länder som Persien, Indien och olika regioner i Mellanöstern.
Förutom handel spreds också idéer, kultur, och religioner längs sidenvägen. Den spelade en viktig roll för att knyta samman olika delar av världen och skapa kontakter mellan olika civilisationer.
(*)Under högmedeltiden växte en ny samhällsgrupp, Borgare, fram. Vilka var de och vad var anledningen till att denna nya grupp växte?
Under högmedeltiden började städerna växa fram, tack vare ökad handel och hantverk. I städerna fanns borgare, en ny samhällsgrupp bestående av köpmän och hantverkare. De kallas Borgare.
Borgarna bildade skrån (sammanslutningar) och gillen (föreningar) för att skydda sina respektive yrkes intressen och fick ofta vissa självstyrelserättigheter.
Städerna blev viktiga handelscentra och bidrog till ökande ekonomi, vilket minskade feodalherrarnas makt och ökade betydelsen av pengar och marknader.
Varför var det en maktkamp mellan kungar och påven/påvar under högmedeltiden?
Under högmedeltiden hade den katolska kyrkan sitt allra största inflytande på samhället. De som var påvar arbetade under den här tiden målmedvetet för att frigöra kyrkan från andra makthavare och istället tvinga dem att lyda under kyrkan.
Striden handlade också om vem som hade rätt att utnämna biskopar och kontrollera kyrkan. Konflikten kallades investiturstriden.
Konflikten var mellan påven och flera kungar i bland annat de tysk-romerska kejsarna men även i England och Frankrike under olika perioder.
Vad var “Canossa”?
Henrik IV var en tysk-romersk kejsare som är känd för sin konflikt med påven. I denna maktkamp, där det handlade om vem som hade rätt att utnämna biskopar, bannlyste (uteslöt ur kyrkan) påven Henrik IV.
För att få sin bannlysning hävd tog Henrik IV en ödmjuk pilgrimsfärd till Canossa, en borg i Italien där påven vistades.
Henrik fick vänta i tre dagar, barfota i snön, innan påven förlät honom. Detta möte, känt som “Canossa”, blev en symbol för påvens makt över kejsaren.
Vad innebär uttrycket “Gå till Canossa”?
Uttrycket “gå till Canossa” används för att beskriva en handling där någon tvingas att förödmjuka sig eller underkasta sig en övermäktig motståndare. Kommer av Henrik IVs konflikt med påven där han blev tvungen att förödmjuka sig för att få förlåtelse.
(*) Berätta om korstågen. Vad var det?
Det första korståget startades 1095 av den dåvarande påven. Korstågen var militära expeditioner där europeiska kristna krigare (riddare) reste till Mellanöstern för att försöka ta tillbaka heliga platser, särskilt Jerusalem, från muslimskt styre. De pågick i flera omgångar under flera hundra år.
Det fanns även politiska och ekonomiska orsaker till korstågen. Det var en chans att öka sin makt och få kontroll över nya områden. De som deltog kunde också få rikedomar och mark och syndernas förlåtelse av påven
Sammanfatta varför korstågen startade
Sammanfattningsvis startade korstågen både för att återta religiöst viktiga platser och för att skapa politiska och ekonomiska vinster..
(*)Var korstågen lyckade?
Militärt sett var korstågen inte särskillt framgångsrika. Det första korståget resulterade i betydande militära vinster, men på lång sikt kunde de inte behålla kontrollen över Palestina och Jerusalem (Det heliga landet). Många människor dog-
De stimulerade handel och kulturutbyte, men bidrog också till religiösa och politiska konflikter, både i Mellanöstern och Europa.