studietaak 7 - Causaliteit Flashcards
wat zijn drie karakteristieken van causaal redeneren?
- Causale relaties worden geleerd op basis van informatie over de timing, locatie en frequentie van gebeurtenissen -> correlatie in tijd, plaats en frequentie zijn suggestief voor causaliteit
- Het testen van causale hypothesen houdt vaak in dat je iets in de wereld doet, zoals het uitvoeren van een interventie.
- Causaal redeneren heeft een grote praktische betekenis. Door te weten wat de oorzaken zijn, kunnen we dingen laten gebeuren – en voorkomen dat er dingen gebeuren – in de wereld.
Een goede causale redenering kan dus een urgente kwestie van wetenschappelijk en praktisch belang zijn.
wat is de visie van Hume op causale verbanden?
- David Hume (1711-1776) daagde ons uit om te onderzoeken wat onze ervaring ons laat weten over de aard van causale relaties. Hume betoogde dat ervaring ons niet veel vertelt.
- Hume was het ermee eens dat we regelmatig een voortdurend verband ervaren tussen twee gebeurtenissen en hun correlatie in ruimte en tijd.
- Wat hij betwijfelde was dat er meer is dan alleen de gebeurtenissen die samen in een bepaalde volgorde plaatsvinden; het enige dat je werkelijk waarneemt als je causaliteit waarneemt, is een voortdurende associatie.
wat heeft Albert Michotte aangetoond?
- Michotte’s experimenten toonden aan dat het heel moeilijk is om bepaalde reeksen gebeurtenissen niet te zien als een oorzakelijk verband.
- Deze experimenten laten ook zien dat causale perceptie afhankelijk is van ruimtelijke en temporele informatie.
- Wanneer er een ruimtelijke of temporele kloof bestaat tussen twee gebeurtenissen, dan nemen we veel minder waarschijnlijk waar dat de ene gebeurtenis de andere veroorzaakt.
Hoewel spatiotemporele signalen een belangrijk element kunnen zijn in de perceptie van causale relaties, zijn ze niet altijd een betrouwbare leidraad.
wat is de “post hoc ergo propter hoc” fallacy?
- het foutief redeneren van spatiotemporele successie naar causaliteit
- Veel van de oorzaak-gevolgrelaties die in de wetenschap worden onderzocht en die van belang zijn voor het dagelijks leven, zijn tot op zekere hoogte spatio-temporeel gescheiden.
hoe kunnen we de verschillende gradaties van oorzaken met scheiding van tijd en plaats tussen oorzaak-gevolg indelen?
Soms wordt de mate van scheiding in tijd en plaats gebruikt om onderscheid te maken tussen de oorzaken van een gebeurtenis.
- Nabije oorzaken (proximate causes) zijn oorzaken die qua tijd en plaats dichter bij de gebeurtenis die werd veroorzaakt, plaatsvonden, terwijl
- distale oorzaken zich verder terug in de tijd of plaats van hun gevolgen voordeden.
Het onderscheid tussen nabije en distale oorzaken laat zien dat elke gebeurtenis meerdere oorzaken kan hebben -> chains of causation
wat is correlatie?
- Correlatie is een maatstaf voor de associatie tussen twee variabelen.
- Als twee variabelen gecorreleerd zijn, zijn ze niet statistisch onafhankelijk; de variatie in hun waarden vertoont enige trend.
- Hoewel correlatie een leidraad is voor causaliteit, is het een onvolmaakte leidraad. Correlatie kan bestaan ook als er geen causaliteit bestaat.
- correlatie is symmetrisch, causatie is niet symmetrisch (vb A correlates met B, dan zal B ook correleren met A)
wat zijn “spurious” (valse) correlaties?
Er zijn ook valse correlaties, waarbij twee soorten gebeurtenissen wel met elkaar gecorreleerd zijn, maar op geen enkele interessante manier met elkaar in verband staan, causaal of anderszins.
Causale relaties tussen gebeurtenissen kunnen ook bestaan, zelfs als ze niet met elkaar gecorreleerd lijken te zijn.
wat is het verband tussen correlatie en causaliteit?
Hoewel correlatie een leidraad is voor causaliteit, komt causaliteit niet alleen neer op correlatie. Er moet meer aan de hand zijn bij causaliteit,
wat is de aard van causaliteit?
(meer dan correlatie dus)
- difference-making = als het optreden van één gebeurtenis een verschil maakt voor het optreden van een tweede gebeurtenis, dan is de eerste gebeurtenis een oorzaak van de tweede gebeurtenis -> de difference-making relatie gaat verder dan louter de correlatie van gebeurtenissen
- het is ook een fysiek process = Er is sprake van causaliteit wanneer er een continu fysiek proces is dat een oorzaak met het gevolg ervan verbindt, zoals de overdracht van energie -> het fysieke proces is iets meer dan de loutere correlatie van gebeurtenissen
- Fysieke processen en verschilmakende verklaringen voor causaliteit kunnen verenigbaar zijn –> misschien onderscheiden zowel fysieke processen als het vermogen om een verschil te maken causale relaties van louter correlaties.
This physical process is something beyond the mere correlation of events!
wat is een voldoende oorzaak? (a sufficient cause)
–> de causale voorwaarde is voldoende om het veronderstelde effect teweeg te brengen, maar dat effect kan soms optreden vanwege een andere oorzaak.
–> Als het optreden van een oorzaak het optreden van het gevolg niet garandeert, dan is de oorzaak geen voldoende oorzaak.
kennis van voldoende oorzaak geeft ons de mogelijkheid om de gewilde effecten tot stand te brengen
wat is een noodzakelijke voorwaarde? (a necessary cause)
–> de causale voorwaarde moet aanwezig zijn voordat het gevolg kan optreden, maar de oorzaak kan soms optreden zonder dat het gevolg teweeg wordt gebracht.
–> Als het optreden van een oorzaak niet vereist is voor het optreden van het gevolg, dan is de oorzaak geen noodzakelijke oorzaak.
Sommige oorzaken zijn nodig om een effect te laten optreden, maar garanderen op zichzelf misschien niet het effect.
kennis van noodzakelijke voorwaarden stelt ons in staat om sommige effecten te verhinderen van te gebeuren
wat wordt bedoeld met “causal background”? en hoe verhoudt zich dat tot voldoende en noodzakelijke voorwaarden?
- De uitzonderingen op voldoende en noodzakelijke causale relaties duiden op het belang van achtergrondvoorwaarden voor causale relaties, wat we de causale achtergrond zouden kunnen noemen.
- De causale achtergrond van twee gebeurtenissen omvat alle andere factoren die deze twee gebeurtenissen daadwerkelijk causaal beïnvloeden, of in principe zouden kunnen beïnvloeden, en daarmee mogelijk ook de causale relatie tussen de twee gebeurtenissen beïnvloeden.
- Vaak wordt de causale achtergrond genegeerd wanneer causale beweringen worden gedaan, maar het is feitelijk van cruciaal belang dat causale relaties zich voordoen zoals verwacht.
Oorzaken gelden alleen als voldoende of noodzakelijk uitgaande van een gegeven causale achtergrond –> Deze discussie over de causale achtergrond suggereert dat causale relaties zelden directe garanties zijn.
waarom is het beter om over causaliteit in probabilistische termen te praten?
- omdat de causale achtergrond suggereert dat causale relaties zelden rechtlijnig gegarandeert zijn
- Een factor die de kans vergroot dat een gebeurtenis plaatsvindt, ondanks dat deze noch noodzakelijk noch voldoende is voor het effect, wordt een bijdragende oorzaak of gedeeltelijke oorzaak genoemd.
- ! Bijdragende oorzaken komen veel vaker voor dan werkelijk noodzakelijke of voldoende oorzaken. ==> daarom is het beter in termen van probabiliteit te denken over causatie
Pr(EIC) > Pr(Elnot-C) de kans dat het E gebeurt gegeven C..
Meestal verhoogt een oorzaak de waarschijnlijkheid van het effect ervan.
wat is een linear correlatie?
- een scatter plot van twee soorten metingen
- Elk type meting noemen we een variabele.
- Losjes gesproken zijn twee variabelen lineair gecorreleerd als we een schuine lijn kunnen tekenen die dicht bij de meeste punten komt.
hoe wordt de sterkte van een linear correlatie gemeten?
- De sterkte van een lineaire correlatie wordt gemeten als een correlatiecoëfficiënt, een getal tussen 1 en -1.
- Een correlatie van 1 betekent dat de twee metingen een perfecte lijn vormen op een spreidingsdiagram, zodat wanneer de ene toeneemt, de andere ook toeneemt.
- Een correlatiecoëfficiënt van O betekent dat een best passende lijn door de punten u niets vertelt.
hoe kan je causatie of causaliteit zien?
- Causaliteit of causatie kun je zien als een causale keten (causal chain) van gebeurtenissen of variabelen waarbij het optreden of de afwezigheid van de ene gebeurtenis (of de waarde die de ene variabele aanneemt) (mede) bepalend is voor het optreden van een andere (latere) gebeurtenis (of voor de waarde die de andere variabele aanneemt) (Pearl et al., 2016; Potochnik et al., 2019).
- Causale uitspraken kunnen relaties tussen gebeurtenissen, dan wel relaties tussen variabelen beschrijven, en kunnen op specifiek, dan wel op generiek/populatieniveau geformuleerd worden (Gallow, 2022).
wat vereisen causale effecten?
- Causale effecten vereisen een vergelijking met de counterfactual
- Je wilt dus de feitelijke uitkomst (hier, P (longkanker | roken)) vergelijken met de counterfactual, oftewel de contrafeitelijke uitkomst (hier, P (longkanker | niet roken)).
- Bij een contrafeitelijke uitspraak wordt geredeneerd vanuit een situatie die tegengesteld is aan de feitelijke situatie
wat is de moeilijkheid met de contrafeitelijke uitspraak?
- causale gevolgtrekkingen vereisen vergelijkingen tussen de feitelijke en contrafeitelijke (counterfactual) uitkomst, **maar de counterfactuals zijn niet geobserveerd **(Hernan & Robins, 2020).
- Het mag duidelijk zijn dat het onmogelijk is om voor een persoon die heeft gerookt (en al dan niet longkanker heeft ontwikkeld), de contrafeitelijke uitkomst te kennen (dus of deze persoon ook longkanker zou hebben ontwikkeld als die niet zou hebben gerookt).
- Belangrijk is dat de contrafeitelijke uitkomst betrekking heeft op de uitkomst die zou gelden **als dezelfde deelnemers op hetzelfde moment **dat ze nu een flashcards gebruiken, in plaats van flashcards, samenvattingen zouden hebben gemaakt.
causale gevolgtrekkingen vereisen vergelijkingen tussen de feitelijke en contrafeitelijke (counterfactual) uitkomst, maar de counterfactuals zijn niet geobserveerd (Hernan & Robins, 2020).
hoe definieer je correlatie tussen twee gebeurtenissen?
- wanneer een gebeurtenis P vaker (of minder vaak) optreedt in combinatie met een andere gebeurtenis Q, dan zonder deze (niet Q), dan bestaat er een correlatie tussen de twee gebeurtenissen P en Q.
- Correlatie – ook wel samenhang of associatie genoemd – wijst er dus op dat de kans dat de ene gebeurtenis optreedt (hier, longkanker) afhankelijk is van het optreden van de andere gebeurtenis (hier, gerookt hebben).
wat is het verschil tussen correlatie en causaliteit?
- Een correlatie tussen twee gebeurtenissen – waarbij de kans op de ene gebeurtenis dus niet onafhankelijk is van de kans op een andere gebeurtenis – wijst op statistische afhankelijkheid tussen beide gebeurtenissen. Dit wijst echter niet automatisch op een causale (oorzaak-gevolg) relatie tussen deze gebeurtenissen.
- Bij een correlatie wordt namelijk enkel gekeken naar de feitelijke uitkomst en wordt de vergelijking met de counterfactual buiten beschouwing gelaten
- een duidelijk verschil tussen correlatie en causatie is dat een correlatie symmetrisch is en causaliteit niet (Causaliteit is asymmetrisch).