Spärrfärd 3 Flashcards
Vad är det som gäller om du skulle obehörigt passera en signal i ”stopp” vid spärrfärd?
Passerat en annan signal än en V-signal som visar ”stopp” ska föraren omedelbart stanna spärrfärden. Meddela TKL vilken signal.
Retroaktivt stoppassagemedgivande blankett 21
Samt röjningsmedgivande
Vad gör du om du upptäcker en felaktig eller släckt försignal vid spärrfärd?
Köra som att nästa signal vissar stopp, meddela TKL om felet. När vi kan försäkra oss om att nästa signal visar kör kan vi anpassa hastigheten efter det.
Vad gör du om du upptäcker en felaktig V- eller V-försignal vid spärrfärd?
När spärrfärdssättet har passerat en orienteringstavla för en vägskyddsanläggning, ska han genast börja bromsa och ge ljudsignalen ”tåg kommer” upprepade gånger.
Om föraren ser att V-signalen har växlat till ”passera” får bromsningen hävas, ljudsignaleringen upphöra och tåget fortsätta.
Om en V-signal visar ”stopp före plankorsningen” ska föraren stanna spärrfärdssättet före plankorsningen. När spärrfärdssättet har stannat får det fortsätta förbi plankorsningen när föraren har
förvissat sig som att detta kan ske utan fara.
Ljudsignalen ”tåg kommer” ska ges upprepade gånger från igångsättningen tills spärrfärdssättet har kommit fram till plankorsningen.
Föraren ska snarast anmäla fel på vägskyddsanläggningens funktion till tågklareraren.
Hur agerar du om du fått en säkerhetsorder på felaktig vägskyddsanläggning?
Stanna spärrfärdssättet omedelbart före plankorsningen. Därefter får färden fortsätta, sedan föraren har förvissat sig om att inget hinder finns. ”Tåg kommer” ska ges upprepade gånger.
Vägvakt vid plankorsningen får spärrfärden fortsätta utan att stanna när föraren ser att vägvakten har varnat vägtrafiken. Hastigheten får i samtliga fall vara högst 40 km/tim när det främsta fordonet passerar korsningen. Om tillsyningsmannen har fått en säkerhetsorder om fel på en Vförsignal, ska han se till att föraren anpassar körningen så att han kan stanna spärrfärdssättet omedelbart före plankorsningen om V-signalen visar ”stopp före plankorsningen”. Om spärrfärden har fått en säkerhetsorder om fel på en V-signal får spärrfärden fortsätta utan att stanna om föraren ser att V-signalen
visar ”passera” och att anläggningen varnar vägtrafikanter.
Du får ett balisinformationsfel vid spärrfärd, hur agerar du?
Om huvudbeskedet försvinner ska föraren bromsa spärrfärdssättet och vid behov stoppa spärrfärdssättet tills han med säkerhet kan fortsätta utan hjälp av tågskyddsystemet.
På en driftplats ska föraren köra spärrfärdssättet som om den närmast föregående huvudsignalen hade visat ”kör 40, varsamhet”.
På linjen ska föraren köra så att spärrfärden kan stanna vid nästa huvudsignal om den visar ”stopp”.
Om felet är känt genom säkerhetsorder får föraren fortsätta körningen enligt de besked som lämnas genom signaler. Om tågskyddssystemet larmar men huvudbeskedet finns kvar får spärrfärden fortsätta utan särskilda restriktioner.
Föraren ska så snart som möjligt anmäla balisinformationsfel till tågklareraren.
Anmälan ska om möjligt innehålla uppgifter om felkod, kilometertal, signalbeteckning, typ av tavla och uppgift som anger om felet gav 80-övervakning eller inte.
Du får ett balisöverensstämmelsefel vid spärrfärd, hur agerar du?
Balisöverensstämmelsefel innebär att tågskyddssystemet oväntat ger en mer restriktiv information än den som signalerna visar. Föraren ska då köra spärrfärden efter den mer restriktiva informationen. Om det innebär att tågskyddssystemet har utlöst systemnödbroms vid passage av en huvudsignal eller om ATC-huvudbeskedet ”stoppsignal passerad” visas, ska föraren agera som om spärrfärdssättet har passerat en huvudsignal som visat ”stopp”
Du får ett fel på fordonets tågskyddssystem vid spärrfärd, hur agerar du?
Bromsas till stopp.
När föraren har konstaterat att det inte finns något som hindrar fortsatt färd utan verksamt tågskyddssystem får spärrfärdssättet köras till nästa driftplats.
På driftplatsen ska järnvägsföretaget se till att felavhjälpning eller fordonsbyte sker. Om det inte är möjligt att vidta åtgärder där fordonet befinner sig, får spärrfärden framföras till närmaste driftplats där felavhjälpning eller fordonsbyte kan ske.
Hur ska en tillsyningsman vid spärrfärd agera om tågklareraren meddelar att fordonen har hårda slag från hjul?
Stopp innan driftplats. Säkerhetsorder sth 10 km/tim till driftplats. På driftplatsen ska föraren undersöka spärrfärdssättets hjul.
Vilken hastighet får en spärrfärd ha vi felaktig tyfon eller vissla?
Hel siktfart
Du är tillsyningsman vid spärrfärd och måste oplanerat byta riktning utan uppsikt i rörelseriktningen, hur gör du?
Inga andra trafikverksamheter
STH 10
“Tåg kommer” före start och sedan upprepade gånger
Får inte föras över plankorsning med väggskyddsanläggning
Får inte föras förbi huvudsignal i stopp utan medgivande
Vad gäller för återgående pålok vid spärrfärd?
Ett återgående pålok är ett pålok som ska återgå till bevakningssträckans gränsdriftplats efter att påskjutningen har avslutats på bevakningssträckan. Återgående pålok framförs som spärrfärd, men det behövs varken körplan eller starttillstånd. Förfarandet orderges i stället på en säkerhetsorder. En spärrfärd med återgående pålok börjar när påloket lämnar tåget vid den punkt på linjen som anges på säkerhetsordern. Föraren är alltid tillsyningsman.
När får spärrfärd med hjälpfordon anordnas?
Spärrfärd med hjälpfordon får anordnas när ett tågs förare har begärt hjälpfordon och tåget befinner sig på linjen.
Vad gäller vid start med hjälpfordon?
För spärrfärd med hjälpfordon gäller dock att den får starta:
* från en driftplats även om det hjälpbehövande tåget befinner sig på den första blocksträckan efter driftplatsen.
* från en driftplats även om det hjälpbehövande tågets färdriktning är mot driftplatsen.
* på linjen även om det hjälpbehövande tåget befinner sig på samma bevakningssträcka.
Vad ska körplanen för hjälpfordon innehålla?
Vilken bevakningssträcka det hjälpbehövande tåget finns på. Hjälpfordonets tillsyningsman får inte försöka att på annat sätt få närmare besked om det hjälpbehövande tågets position.
Vad gäller när hjälpfordonet kommit på plats?
När hjälpfordonet har kommit till det hjälpbehövande tågsättet ska fordonen efter överenskommelse med tågklareraren föras undan efter hjälpinsatsen på något av följande sätt:
* Det hjälpbehövande tågsättet och hjälpfordonet kopplas ihop och hjälpfordonets spärrfärd avslutas. Tåget fortsätter efter att ha fått nytt körtillstånd. Inga fordon får lämnas kvar på bevakningssträckan.
* Det hjälpbehövande tågsättet och hjälpfordonet kopplas samman och förs från bevakningssträckan som spärrfärd. Om spärrfärdssättet kopplas ihop med tåget och fortsätter som spärrfärd med hjälpfordon ska tillsyningsmannen särskilt anmäla till tågklareraren när det hjälpbehövande tågsättet helt har förts undan från bevakningssträckan.