SO-prov Lag och Rätt BEGREPP Flashcards
Brottsbalk -
Brottsbalken innehåller den viktigaste straffrättsliga lagstiftningen. Brottsbalken är det kapitel som handlar om brottslighet. I BrB:s brottskatalog delas brotten in i fyra kategorier; Brott mot person, Förmögenhetsbrott, Brott mot allmänheten, Brott mot staten.
Mened -
Vittnen svär en ed då dem lovar att berätta sanning, men om man ljuger inför rätten har man brutit sin ed och det är straffbart.
Anhållan -
Efter ett förhör kopplas åklagaren in och tar över förundersökningen. Åklagaren beslutar om den misstänkta ska fortsättas att undersökas för brottet, anhållas. Åklagaren kan alltså fatta ett beslut om att anhålla en misstänkt om brottet är allvarligt. Den misstänkte får stanna i häktet för förhör i högst tre dygn.
Häktning -
En häktning innebär att man har en domstolsförhandling, den tilltalade är ännu inte dömd för något brott utan enbart misstänkt. Det är domstolen som avgör om den tilltalade ska häktas och behöver hållas kvar ännu längre kvar, då måste det vara att det misstänkta fört ett brott med minst två års fängelse tid eller att den tilltalade kan anses som ett hot mot undersökningen, och lyckas gömma sig undan och göra ännu flera brott. Ifall man vill ha brottslingen längre kvar än 2 veckor behövs en ny förhandling.
Yrkande -
Att yrka menas med att man förslår/kräver något, detta gäller främst försvarsadvokaten och åklagaren
Målsägare -
Den som äger målet, den som blivit utsatt för ett brott - ”offret”
Åklagare -
Den som tror att den åtalade är skyldig för brottet, har i uppgift att fälla den åtalade och hjälpa målsägaren.
Vittne -
Nån som sett händelsen, bevittnat brottet.
Nämndemän -
Nämndemän har ingen juridisk utbildning, utan är med under rättegången för att representera samhället och allmänna människorna. I domstolen finns oftast tre nämndemän, dem är utnämnda personer som lyssnar på domstolen och är till för att proffstyckarna inte endast ska säga sitt utan även vanliga lokalmänniskor även ska kunna göra sin röst hörd.
Notarie -
Någon som tar hand om notiser, sekreterare. (Nu för tiden filmar man rättegången)
Tilltalad -
Den som är misstänkt för ett brott.
Försvarsadvokat -
Den försvara den åtalade, genom att hjälpa och stödja den misstänkte och bevaka dennes rättigheter. Ifall det är ett grovt brott är det ingen ide att försöka få den tilltalade ett frikännande utan istället försöka få ett lindrigare straff.
Åhörare -
”Publik” - Personer som inte har med brottet att göra, utan endast kommer och kollar på rättegången. Ifall det är lykta dörrar tillåtes inga vara med under domstolen förutom de inblandade.
Domare -
Rättens ordförande, ledare av rättegången som är utbildad i att tolka och döma enligt den svenska lagstiftningen.
Åtala -
Detta innebär att det blir rättegång i tingsrätten. Åklagaren åtalar en misstänkt när han eller hon anser att skulden till ett brott bör prövas i tingsrätten. Domstolens uppgift är att pröva om åklagaren med hjälp av utredningen kan bevisa att den åtalade har begått just det brott som åklagaren påstår.