SO-prov 2 grundlagar, ideologier & åskådningar Flashcards

1
Q
  1. Grundlagarna. Vilka finns det? Vad innehåller dessa?
A

Grundlagarna ger oss instruktionerna och reglerna för hur vårt demokratiska samhälle ska fungera. Allt om vår demokrati finns alltså beskrivet i de fyra grundlagarna, som är särskilt viktiga och är svåra att ändra. Inom detta finns ”Regeringsformen”, ”Successionsordningen”, ”Tryckfrihetsförordningen” och ”Yttrandefrihetsgrundlagen.

Regeringsformen beskriver hur landet ska styras, vilka demokratiska rättigheter medborgarna har och hur den offentliga makten ska fördelas. Regeringsformen börjar med grunderna för statsskicket och slår fast att all offentlig makt utgår från folket. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väljs in i riksdag, kommuner och landsting. Detta kallas representativ demokrati.

Successionsordningen innehåller bestämmelserna om tronföljden, vem som ska efterträda kungen och bli landets statschef. Sverige är en sk monarki, då det är en kung eller drottning som statschef. Landets statschef har dock ingen politisk makt, utan ska istället vara en symbol för Sverige och representera vårt land i olika sammanhang. Ända fram till 1979 hade Sverige manlig tronföljd. Då beslutade riksdagen att även en kvinna ska kunna ärva tronen och därmed också bli statschef.

Tryckfrihetsförordningen betyder att men får uttrycka sina åsikter fritt i media bl.a i tidningar, på radio eller på tv utan att bli straffad så länge man följer lagen. De är alltså de fri- och rättigheterna som finns för tidningar, tv, radio, film, video, ljudupptagningar och webbplatser på internet. Om något skrivs som kan betraktas som hets mot folkgrupp, tex rasistiska inlägg, kan det räknas som brott mot tryckfrihetsförordningen. Det kan också vara ett brott om något publiceras som skadar staten och samhället och som innebär landsförräderi eller spioneri.

Yttrandefrihetsgrundlagen innefattar att man får uttrycka sig, säga och tycka vad man vill utan att det ska resultera till straff så länge man följer lagen. Där står också vad som inte är tillåtet, tex att förtala eller kränka en annan person. Det gäller också om staten eller samhället skadas genom att något publiceras som innebär landsförräderi eller spioneri. Myndigheterna får inte förhandsgranska och censurera förutom biofilmer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Ideologierna. Vilka är de tre stora? Vilka finns på ytterkanten? Skillnader?
A

Socialsim kommer ifrån det latinska ordet ”Socius” och betyder kamrat. Inom socialismen vill man ha jämnlikhet, då alla ska vara lika värda. De växte fram genom en protest mot de många och högfärdiga fabriksägarna som vart mycket framgångsrika, medan sina arbetare fick låga löner. Socialismen vill minska de ekonomiska skillnaderna och skaap jämlikhet. Då det skulle behövas en stark stat, som fördelade alla inkomster jämnt, fast människan löner var olika. Anhängare till denna ideologi var främst de som hade det sämre ställt, arbetsklassen.

Liberalism kommer ifrån det latinska ordet ”Liber” och betyder frihet. Liberalismens största fråga är friheten, då man ville ha yttrandefrihet, religionsfrihet och handelsfrihet. Man vill helt enkelt skapa en frihet för individen. Liberalismen fördes fram i Storbritannien och Frankrike, då det skapades tankar om mänskliga rättigheter och jämlikhet. Då de ansåg att det inte fanns någon riktig frihet, utan makten låg hos kungen, adelsmännen och kyrkan. Dem ville att alla skulle få samma chans att utvecklas, och inte beroende av bakrund och hur man hade det ställt. Det var framförallt borgarklass/medelklass som var anhängare.

Konservatism kommer ifrån det latinska ordet ”Conserva” och betyder bevara. Den konservativa ideologin vill förändra samhället långsamt och försiktigt. Man vill bevara det gamla samhället och ta hand om det arv vi fått av våra förfäder och föra det vidare till nästa generation. Detta betyder då att allt sådant som tar hänsyn till det gamla är viktigt, t.ex traditioner, historia, kultur och religion. Annars var det viktig med en stark kungamakt, en stark kyrka samt en stark militär och polis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Andra politiska åskådningar?
A

Inom alla ideologier finns det personer som renodlat delar av ideologin, och sedan drivit dessa till sin ytterlighet. Det gäller främst fascism, liberalism och kommunism.

Fascismen växte fram i Italien, genom den italienska diktatorn Benito Mussolinis och hans fascistiska parti. Inom fascismen står den starka staten i centrum med ett sk militärdiktatur och en stark ledare. Enligt fascismen var individen underställd statens behov, då staten tyckte att det behövdes genomföras erövringskrig för att göra det egna landet mäktigare. Då krävdes det sammanhållning bland individerna och alltid en underordnad av statens intresse.

Liberarianism är en politisk ideologi som bygger på liberalismens syn på friheten. De strävar efter individens fullständiga frihet från tvång, oberoende av om tvånget sker från andra individer eller staten. Sedan vill de minimera staten och deras inflytande över människors liv, de ska enbart vara till för att skydda dess liv och egendom. Politiken ska bidra till att ge varje människa de redskap som behövs för de ska kunna ta makten över sitt eget liv. Människor borde styras av sitt förnuft, inte av kungar.

Kommunismen sägs av många är en ideologi som skapades av Vladimir Lenin. Kommunismen har sin grund i den socialistiska ideologin. Det som skiljer de åt är att socialismen vill uppnå jämnlikhet på en demokratisk väg, medan kommunismen vill ta makten genom en revolution. Enligt kommunismen ska all egendom vara gemensam, åtminstone jämnt fördelat. Deras drömsamhälle är ett klasslöst samhälle, dvs inga högklasser, medelklasser eller underklasser. All egendom ska fördelas ut jämnt till var och en efter behov, det ska heller inte längre behöva finnas något behov av en stat.

Fundamentalism betyder ”Bokstavstroende” och är åskådning eller ett sätt att se på världen. Inom fundamentalismen innebär det att ta till sig den bokstavliga läran, om man t.ex att tror på den kristendomen ska man följa exakt vad som står i Bibeln, man ska inte tolka det. En fundamentalist tar avstånd från alla idéer och företeelser som uppfattas som ett hot mot den ursprungliga läran.

Teokrati betyder ”Gudsvälde”, och inom ett satsskick har Gudomen den högsta makten. Landet styrs då av religon, då politikerna endast kan fatta beslut som godkänns av de religösa ledarna, oavsett folkets vilja.

Begreppet feminism kommer ifrån det latinska ordet ”Femina”, som betyder kvinna. Inom feminismen kämpar man om att alla ska ha lika rättigheter, oavsett kön. Alla ska behandlas lika. Feminismen är en sådan åskådning som uppfostras genom uppväxten av dess föräldrar och omgivning, i tidig ålder får man lära sig hur en pojke eller en flicka ”ska” vara.

Ekologism handlar om miljön och ekologi, då natur och miljö är den centrala frågan. Ekologismen fick sitt genombrott undra 80-talet då det skedde några kärnkrafts katastrofer, då frågan om miljön togs upp allt mer och det började fort diskuteras i Sverige. Inom ekologismen pratar man även om decentralisering, som menas med att beslut ska fattas ”nära” individen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly