SO- prov 3 BEGREPP Flashcards

1
Q

Socialism

A

Socialsim kommer ifrån det latinska ordet ”Socius” och betyder kamrat. Inom socialismen vill man ha jämnlikhet, då alla ska vara lika värda. Människogruppen som trodde på denna ideologi var främst dem som hade det sämre ställt, arbetarklassen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Liberalism

A

Liberalism kommer ifrån det latinska ordet ”Liber” och betyder frihet. Liberalismens största fråga är friheten, då man ville ha yttrande frihet, religionsfrihet och handelsfrihet. Man vill helt enkelt skapa en frihet för individen. Anhängare till denna ideologi var oftast borgarklassen/medelklasen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Konservatia

A

Konservatism kommer ifrån det latinska ordet ”Conserva” och betyder bevara. Den konservativa ideologin vill förändra samhället långsamt och försiktigt. Man vill bevara det gamla samhället och ta hand om det arv vi fått av våra förfäder och föra det vidare till nästa generation. Denna ideologis anhängare kallas för konservativa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Konstitution

A

De fyra grundlagarna utgör Sveriges författning, eller konstitution. Ett lands konstitution reglerar landets statsskick. Det är ett lands uppbyggnad eller struktur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Monarki

A

Kommer från grekiskans monos och archein, och betyder något i form av ”En att härska”. Ett statskick med monarki, menas med att man har en monark till ledare, det kan t.ex vara kung eller drottning. Monarki är en av de äldsta statsstyren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Demokrati

A

Demokrati kommer ifrån grekiskan och betyder ungefär ”Folkstyre”. Under 1800-talet växte det fram en idé som antydde att folket skulle vara med och bestämma, folket skulle få styra och inte enbart en grupp individer. För att ett samhälle ska räknas som demokratiskt så kan ett antal punkter finns med. Bland annat frihet - åsikts-, möte- och pressfrihet, majoritetsprincipen - flest röster vinner, rösträtt - alla vuxna får vara med och bestämma, valhemlighet - fria och hemliga val och rättssäkerhet - alla är lika inför lagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Diktatur

A

Ett samhälle med en stark ledare, som oftast var dem riktigaste. I andra fall har det varit en ideologi som legat i bakgrunden av ett starkt ledarskap. Olika diktaturer är t.ex fascism/nazism - vissa är starkare än andra, kommunism - staten ska bestämma över individen och teokrati - guds lagar ska bestämma (Saudi Arbien är ett typiskt exempel).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Politik

A

Politik handlar om hur och vem som kan skaffa sig makt, vem som får rösta, vem eller vilka ska ha makten, hur man får makten och hur man ska förvalta den, vad ska makten innehålla. Partierna har olika uppfattningar om olika ämnen, som också är anledning till att vi röstar. Politik är alltså de beslut partierna tar för att leda Sverige.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ideologi

A

Det är ide om hur samhället ska se ut. Man har olika ideologier, alltså idéer om hur ett bra samhälle ska se ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Makt

A

Inom demokratin har alla rätt att säga till om, och låta sig röst bli hörd. En del personer har större möjlighet än andra att driva fram sin åsikt och röst. De har så kallad mer makt. Makt handlar om människor förmåga att att bl.a förverkliga sina drömmar och idéer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Republik

A

En republik är ett statsskick där en statschef representerar folket och dess politiska makt. För det mesta är statschefen vald genom folket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Statschef

A

En statschef är den högsta företrädaren för ett statsskick, som både kan innebära en ensam individ eller en grupp. Inom monarkin är det t.ex en kung eller drottning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Människosyn

A

Människosyn är olika uppfattningar om människans roll i historien och i samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kommunism

A

Kommunismen har sin grund i den socialistiska ideologin. Det som skiljer de åt är att socialismen vill uppnå jämnlikhet på en demokratisk väg, medan kommunismen vill ta makten genom en revolution. Enligt kommunismen ska all egendom vara gemensam, åtminstone jämnt fördelat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fascism

A

Fascismen växte fram i Italien och begrppet kommer ifrån det italienska ordet ”fatsche”. Inom fascismen står den starka staten i centrum med ett såkallat militärdiktatur och en stark ledare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Libertariansim

A

Libetarianism är en politisk ideologi som bygger på liberalismens syn på friheten. De strävar efter individens frihet från tvång. Sedan vill de minimera staten och deras inflytande över människors liv, de ska enbart vara till för att skydda dess liv och egendom.

17
Q

Feminsm

A

Inom feminismen kämpar man om att alla ska ha lika rättigheter, oavsett kön. Alla ska behandlas lika.

18
Q

Ekologism

A

Ekologism handlar om miljön och ekologi, har naturen och miljö som den centrala frågan. Inom ekologismen pratar man även om decentralisering, som menas med att beslut ska fattas ”nära” individen.

19
Q

Vänster-Högerskala

A

Vänster - Högerskala är ett sätt att skapa en form av ordning bland de olika partierna och dess ideologi. Man brukar kalla dem som sitter till vänster för de ”Radikala”, de är dem som vill ha en förändring i samhället. Medan högern inte vill ha någon särskild förändring, de ville bevara det gamla samhället och ta det långsamt och stegvis framåt. De kallas för dem ”Konservativa”.

20
Q

Partiprogram

A

Alla partier har fått skriva ett så kallat partiprogram, inom detta finns deras ideologier som dem arbetar ifrån samt vas paritet tycker i olika sakfrågor, t.ex hur skolan och försvaret ska skötas.

21
Q

Partistöd

A

Partistöd är de pengar som partierna behöver för att klara sin verksamhet, de kommer från medlemmarnas avgifter eller gåvor från privatpersoner och organisationer. De får även hjälp genom bidrag av staten.

22
Q

Välfärldsamhälle

A

Inom politiken finns en mycket stor fråga om välfärden, dvs skola, omsorg, pension, barnbidrag och sjukförsäkring. Det handlar om att alla ska ha ett omfattande trygghetssystem.

23
Q

Reform

A

En förändring av samhället som sker planerat och stegvis genom införandet av nya lagar.

24
Q

Revolution

A

En omvälvande förändring av hela samhället, ofta genom att använda våld.

25
Q

Mänskliga rättigheter

A

Mänskliga rättigheter är de regler som beskriver hur varje person ska behandlas, oavsett i vilket land hon eller han lever. Utgångspunkten är att alla är födda fria och har samma värde.

26
Q

Grundlagar

A

Inom demokratin ska makten ligga hos folket, och allt sådant som har med vår demokrati att göra finns beskrivet i de fyra grundlagarna, ”Regeringsformen”, ”Successionsordningen”, ”Yttrandefrihetsgrundlagen” och ”Tryckfrihetslagen”. Det som är speciellt med dessa lagar är att dem är mycket viktiga och därför är svåra att ändra, då det behövs 2 mandat perioder för att dessa ska kunna ändras.

27
Q

Kompromissa

A

När olika människor vill något, bestämmer man en sk kompromiss. För att komma igenom med ett beslut behövs det att man ger något och sedan få någonting.

28
Q

Kommun

A

Enkommunär 1) ett geografiskt avgränsat område, 2) bestämmer / hjälper människor som bor där 3) har lokaltsjälvstyre. Kommunen är till för sinamedlemmar

29
Q

Landsting

A

En kommun är en så kallad primär kommun, landstingen är så kallad sekunder kommun. Ett landsting består av flera kommuner. Landsting är regional självstyrande enheter. Ett landsting ansvara i första hand häls- och sjukvård, lokaltrafik och regionplanering.

30
Q

Riksdag

A

Riksdag är Sveriges lagstiftande (politiska) församling, består av 349 ledarmöte och leds av en talman.

31
Q

Egenmakt

A

Det är din egen förmåga, det syftar till att en individ att den ska känna att den har makt över sin egen situation.