SO-prov Lag och Rätt Flashcards
Hur kan du förklara vad som kännetecknar ett rättssamhälle och hur det svenska rättsystemet fungerar i stort dvs?
Ett rättssamhälle menas med att alla är lika inför lagen. Inga människor ska ha några fördelar, utan alla människor - oavsett kön, sexuell läggning, religionstillhörighet, förmögenhet, social tillhörighet och så vidare - ska bedömas lika. Ingen människa får dömas på otydliga eller godtyckliga grunder, utan alla människor ska få sitt fall prövat utav en opartisk rättegång och dömas till en rättvis dom. En viktig princip i ett rättssamhälle är att man inte får döma någon under tvivel, utan om det råder på minsta tvivel ska man fria istället för att döma. Sverige är en rättsstatoch det betyder att vi har lagar som alla måste förhålla sig till oavsett ålder. Med det menas att det råder rättssäkerhet.
Vilka roller och uppgifter har polis, åklagare, domstol och kriminalvård?
Sverige är ett demokratiskt land där polisen spelar en viktig roll i upprätthållandet av lag och ordning. Vi har ett rättsystem där det finns polis och domstolar, polis som ska gripa och samla in bevis och förbereder så att domstolen ska kunna bestämma om den åtalade är skyldig eller inte, och vilka påföljder som ska gälla för brottet. Det är åklagaren som tar ställning till om det finns tillräckliga bevis mot den misstänkte för att väcka åtal. Det är åklagaren som fattar ett beslut om att anhålla den misstänkta. Under häktning så samlar åklagaren bevis och vittnen, allt för att åklagaren ska kunna stärka fallet för att få den misstänkta fälld för brottet i en domstol. Hela bevisbördan ligger på åklagaren, vilket gör att domstolen frikänner om det inte är ställt ”bortom allt rimligt tvivel” att den tilltalade gjort den aktuella gärningen och haft uppsåt till brott (om det rör sig om ett uppsåtsbrott). Åklagaren fungerar som en länk mellan domstol och polis. Kriminalvården tar sedan på sig påföljderna som domstolen beslutat. En annan viktig uppgift för Kriminalvården är att arbeta för att de som avtjänar sina straff inte återfaller i brottslighet efter att de blivit frisläppta.
Skillnad mellan straffrätt, offentlig rätt och civilrätt?
Straffrätt - Det innehåller allt som har att göra med brott, brottsbalken. Straffrättentydliggör vad en brottslig handling innebär och vilka påföljder det finns. Den viktigaste lagen inom straffrätten heterBrottsbalken(den förkortas BrB). I Brottsbalken tydliggörs vad ett brott är och även vad straffen böter och fängelse innebär.
Offentlig rätt - Denoffentliga rättenhandlar om vilka lagar som gäller en persons förhållande till myndigheterna, hur den offentliga. Den offentliga rätten fungerar därmed som ett demokratiskt skydd och utgör en viktig del av rättssäkerheten för invånarna i Sverige. Det berör myndigheter, arbetslivet, kommun-stat-landsting, det berör samhället.
Det handlar om sjukvård, skollagen, socialtjänsten, myndigheter och allt inom arbete - pension, lön.
Civilrätt - Lagarna i civilrätten behandlar rättigheter som privatpersoner har i förhållande till varandra, även de rättigheter som gäller i kontakter mellan en privatperson och ett företag. Civilrätt eller privaträtt omfattar de lagar och regler som gäller mellan enskilda privata rättssubjekt. Det berör allt som har med livet att göra, föräldrabalken - äktenskapsbalken - jordbalken (husköp) - ärvdabalken
Hur du kan beskriva hur en rättegång går till?
Det är domaren som leder rättegången och ger ordet till parterna i rättegången. Domaren har tre nämndepersoner (lekmannadomare) till sin hjälp. Dessa är politiskt utsedda av de partier som representeras i kommunfullmäktige i den kommun där tingsrätten är belägen (det finns 48 tingsrätter runt om i Sverige). Nämndepersonernas roll är att ge rättegången en folklig och demokratisk förankring, men också att ge råd till domaren. Försvarsadvokaten försvarar den anklagande, åklagaren försöker fälla den anklagande/tilltalade, notarie tar anteckningar, åhörare är publiken och målsägande biträdet hjälper och stöttar målsägande.
En rättegång börjar med att åklagaren presenterar åtalet, sedan sker förhör som är viktig del av rättegången. Först förhörs den målsägande av både åklagaren och av försvarsadvokaten. Sedan förhörs den tilltalade och slutligen följer förhör med eventuella vittnen till gärningen. I sitt slutanförande ger åklagaren en sammanfattning av åtalet och lämnar ett yrkande om påföljd. Efter slutanförandet samlas domaren och nämndepersonerna för överläggning bakom stängda dörrar. Domaren redogör här för sin uppfattning och nämndepersonerna får tillfälle att ge sin syn på målet. För det mesta är dem eniga om vilken påföljd som är lindrigast för den tilltalade. Den sista delen av rättegången är när domen avkunnas, detta sker antingen direkt i anslutning till rättegången eller inom 14 dagar.
Vilka påföljder som blir?
De påföljder som man kan dömas till i Sverige är:
Bötersstraff eller ordningsbot- När man döms till böter så kan man få en sk penningsböter (som är vanligast). Det är en engångssumma, som lapplisor eller poliser kan ta ut för t.ex fortkörnings brott eller trafikböter. Annars kan man få en dagsböter som är baserad på sin inkomst, boten delas upp i månader och man får betala lite i omgångar.
Fängelse - Fängelsestraff är ett telegat (gammalt) straff, det är hårdaste typen av straff, det innebär att personen förlorar friheter. Man kan dömas till fängelse, alltifrån 14 dagar till livstid. Livstids straff är inte tidsbestämt, men den livstids dömde kan få sitt fall prövat och omvandlat så att det blir ett tidsbestämt straff.
Villkorlig dom - Man får en prövotid på två år, då man måste sköta sig, men om det är så att man begår ett nytt brott under denna två års perioden så kan man få fängelse för både det gamla och det nya brottet. Oftast är det så att förstagångsförbryttare får en villkorlig dom om då brottet inte är alldeles för grovt och om risken för fortsatt brottslighet bedöms som liten av domstolen.
Skyddstillsyn med samhällstjänst - En påföljd som innebär att man slipper fängelse, då man får leva kvar hemma och behålla sitt jobb. Men däremot får man en övervakare som ska hjälpa att anpassa sig till ett vanligt liv. Ifall personen sköter sig illa kan domstolen fatta ett nytt domslut kring skyddstillsynen.
Vård inom socialtjänsten eller rättspsykiatrisk vård - Oftast i brottssammanhang finns ett drogmissbruk, alkoholister och drogmissbrukare kan då dömas till kontraktsvård istället för fängelse och får då vård mot missbruket enligt en behandlingsplan. Sedan finns den vård som kallas för rättspsykiatrisk vård som ersätter då andra straff då den dömde pga svår psykisk sjukdom döms att personen behöver vård. Vården är inte tidsbestämd utan den dömde förges när läkare och jurister bedömer att hen är frisk. Sedan kan det vara så att ungdomar och vuxna döms till ett sk tvångsvård - LVU LVM. Många unga döms också till vård inom socialtjänsten.
Samhällstjänst - Det är ett allternativ till korta fängelsestraff, det innebär att den dömde under på en fritid utan lön utför sk samhällsnyttigt arbete, det kan variera men längden brukar vara mellan 40-200 timmar och är främst avsedda till ungdomar.
Fotboja - Det är också ett alternativ för korta fängelsestraff, den dömde får endast vistas i hemmet och på arbetet mha en elektronisk fotboja på den dömde och personal på en övervakningscentral kan kontrollera så att den dömde sköter sig.
Det kan också vara så att den åtalade frias.
Vilka möjligheter det finns att överklaga en dom?
Den lägsta instansen (nivån) av allmänna domstolar i Sverige är tingsrätten. Det finns 48 tingsrätter förlagda över landet. Det är med tingsrätten man först kommer i kontakt vid ett tviste- eller brottsmål. Båda sidorna, både åklagare, försvarsadvokat, den tilltalade och målsägaren kan acceptera domen eller så väljer man överklaga den. Om hovrätten går med på att ta upp fallet igen, så gör man om domstolsförhandlingen på en högre nivå. Det finns sex hovrätter i Sverige. Dessa finns i Malmö, Göteborg, Jönköping, Stockholm, Sundsvall och i Umeå. Den högsta instansen i det svenska domstolssystemet är Högsta domstolen som finns i Riddarholm, Stockholm. Högstadomstolen är en vägledande praxist - ett sk rättsnöre, därför måste fallet vara tillräckligt intressant för att tas upp i Högsta domstolen, då målen kan vara svårbedömda eller mål där någon anser att en lag har tolkats felaktigt. Man tittar på tidigare domar, eftersom att det finns ett avsett sätt att döma genom tidigare domar, därför utgår Högsta domstolen oftast av hovrättens dom och gör ingen större förändring.
Hur väl du känner till svagheten med att använda sig av statistik när brottslighet redovisas?
Ifall vi kollar på statistiken känns det som att brottsligheten ökat men det gäller vissa brottstyper men generellt har brottsligheten i Sverige minskat. I Sverige har vi rådet Brå, där man kan gå in och kolla statisk över hur många brott som begås per år. Men den typen av statisk är svår att tolka, vilket bygger på de anmälda brotten. Svagheten med att använda statistik är att alla brott som begås blir ej anmälda, man brukar förknippa det med isberget - Toppen av isberget är antalet anmälda brott medan botten under vattnet som man inte kan se ger ut alla brott som inte anmäls, vi får helt enkelt ge en uppskattning man får gissa sig fram. Det betyder att majoritet av alla brott som begås inte blir anmälda.
Samt vad som styr anmälningsbenägenheten?
Grovhet - Om brotten är grova, som bl.a misshandel, mord och rån av banker anmäls alltid
Utseende - Om brotten är tydliga, dem behöver inte vara grova men ifall dem är tydliga anmäls dem. Det kan vara bl.a skadegörelse.
Relation - En vanlig orsak är att gärningspersonen och brottsoffret känner varandra och har en nära relation. Brott i nära relationer - där närstående utsätts för misshandel, tvång och sexuella övergrepp - är en del av den dolda brottsligheten. Det är inte ovanligt att en kvinna struntar i att anmäla sin sambo efter att ha blivit misshandlad. Det handlar ofta om skam eller rädsla för att familjen som helhet ska bli lidande om det hela synliggörs genom en polisanmälan.
Attityd - Attityden till brottet handlar om skam och rädsla, då den utsatte för misshandel och sexuella brott känner sig skambelagd. Men detta har förändrats, det har blivit mer ”accepterat” till anmälan jämfört för 50 år sedan. Efter me too rörelsen anmäls våldtäkter mer och mer, men det finns fortfarande folk som känner skam och vågar inte anmäla.
Försäkring - Många brott anmäls inte pga sakers försäkringsvärde. Om en sak som blivit stulen inte har ett särskilt stort försäkringsvärde avgör det att brottet ej anmäls. Folk känner att det är inte värt att lägga ner den tid, och sedan inte få en ersättning, då låter dem det hellre rinna ut i sanden.
Vad är civilrätt?
Civilrätt, även kallat privaträtt, är den del av juridiken som berör förhållanden mellan privatpersoner och andra så kallade privata rättssubjekt (organisationer, företag med flera). Civilrätt är alltså den del av juridiken som inte har med den offentliga rätten att göra. Ett viktigt område inom civilrätten är avtalsrätt, som beskriver lagar och regler kring olika former av avtal. Det finns även ett område som hör till avtalsrätt som kallas för kontraktsrätt, de omfattar de rättigheter som gäller kontakt mellan en privatperson och ett företag
Vad hanterar lagligt äktenskap?
Det hanteras av äktenskapsbalken som är en svensk lag som reglerar äktenskap. Äktenskapsbalken består av fyra avdelningar: 1) Allmänna bestämmelser. 2) Äktenskaps ingående och upplösning. 3) Makars ekonomiska förhållanden. 4) Rättegångsbestämmelser. Från 1 maj 2009 är äktenskapet könsneutralt, så att även homosexuella kan ingå äktenskap.
Vad är familjerätt?
Familjerätt är den del av civilrätten som reglerar familjens rättsställning och familjemedlemmars rättigheter och förpliktelser gentemot varandra och utomstående. I begreppet familjerätt innefattas bland annat arvsrätt, lagar rörande barn, ingående och upplösning av parförhållanden samt makar och sambos inbördes förhållanden.
Varför finns lagar i vårt samhälle?
Det finns lagar för allt möjligt i samhället, de finns för att vi ska veta vilka rättigheter och skyldigheter vi har i samhället. Lagarna skyddar, människor, djur, miljön och statens och enskilda människors egendom. Det är riksdagen som stiftar lagarna, och alla våra svenska lagar finns samlade i Svensk Författningssmaling. De lagar som används mest finns i Sveriges rikes lag.
Varför har vi straff i vårt samhälle?
Straff används i förbyggande syfte och som vedergällning. Genom att visa konsekvenserna vill man att personer undviker att göra brottsliga saker. Straffet kommer i efterhand när någon redan gjort något brottsligt. Vedergällning betyder då att den dömde “betalar tillbaka”. På så sätt markerar samhället att det inte accepterar brottsligt beteende, och brottsoffren upplever att rättvisa skipats.
Vad är skillnaden mellan brott- och tvistemål?
Brottsmål kallas det när en person har brutit mot lagen och ställs inför en domstol, och tvistemål är när två eller flera personer inte kan komma överens om något utan vänder sig till domare för att få hjälp.
Vad är arvsrätt?
När någon avlider och arvet ska fördelas, eller om ett testamente ska upprättas så är det successionsrätten som reglerar vad som gäller. Om det finns något att ärva har barn och släktingar alltid rätt att få det arv, ärvdabalken - alltid rätt till laglott. Änkan får hälften av arvet och barnen får dela på den andra halvan. Om inget testamente eller änka, änkling eller barn finns att medverka går pengarna till Allmänna arvsfonden.