SO-prov 1 politik, samhälle, riksdag & regering Flashcards

1
Q
  1. Politik. Vad är politik?
A

Ordet politik kommer från grekiskan och betyder ”det som rör staten”. Vi använder ordet politik för det som rör vårt demokratiska samhälle. I vårt samhälle finns massor beslut som ska fattas, då alla ska ha lika rätt att säga till om. Men vissa har större möjlighet än andra att göra sin röst hörd. Dem har alltså mer makt än andra. Makten handlar om att kunna ha förmåga att genomföra sina drömmar och idéer. Makten bland politikerna är det som gör det möjligt att genomföra sina idéer om hur ett bra samhälle ska se ut. Politik utesluter två delar. Först och främst handlar det om hur man skaffar sig makt och hur makten ska fördelas, vem som t.ex får rösta i de politiska valet och hur en ny regering bildas. Sedan handlar politik om innehållet, för att det ska kunna gå att fatta beslut. Politikerna måste helt enkelt ha en åksikt om vad som är rätt och fel, det som bygger upp deras parti, vad de står för och varför just dem ska styra Sverige genom sina ideologier. Partierna har olika uppfattningar om olika ämnen. Politik är de beslut partierna tar för att leda Sverige. Politik handlar alltså om vem och hur man kan skaffa sig makt, vem som får rösta, vem eller vilka som ska ha makten, hur man ska förvalta makten och vad den ska innehålla

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Hur ska samhället se ut?
A

Iallasamhällenfinnsdetövergripandeidéeromvadsomär viktigtförsamhället. När det gäller hur, vad och vem som ska besluta saker i samhället tycker människor olika. Då vi har olika tankar om hur ett bra samhälle ska se ut, det är människas politiska uppfattning (ideologi). De tre största ideologierna som vi har om hur vårt samhälle ska se ut är ”Socialismen”, ”Liberalismen” och ”Konservatismen”. Ideologierna växte fram för ungefär 200 år sedan (slutet på 1700-talet och början av 1800-talet), genom att samhället förändrades snabbt inom många området under den tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Riksdagspartierna: likheter, skillnader, ideologisk grund?
A

Inom riksdagen brukar man prata om det högra och vänstra blocket, som växte fram genom Franska revolutionen och dess plats inom nationalförsamlingen. Dem som satt till vänster, vill förändra mycket, bl.a få bort kungen. Samtidigt som dem som satt till höger ville inte förändra särskilt mycket. Rött symboliserar ”Vänster” och blått symboliserar ”Höger”. De olika partierna har gemensamt att de har sina rötter från ideologierna från 1800-talet, det är bara det att dem inte härstammar fullt ut av endast en ideologi, då dem är oftast är en blandning mellan olika ideologier. Nästan alla partier är till grunden en Socialism. De partier som hör främst till vänster blocket och ideologin socialism är: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna som inte helt håller fast vid ideologin och börjar bli en liberalism samtidigt partiet bli mer och mer ett av dem i mitten och miljöpartiet som också har en stark koppling till ”Ekologism”. Sedan har vi de partier som ingår mer åt de högra blocket och ideologierna Liberalism och Konservatism: Kristdemokraterna typiskt konservativa, Sverigedemokraterna som hör till Konservatismen men också en blandning av Nationalism och Populism, Centern som är ett liberalt parti på många sätt, Liberalerna som är ett tydligt liberalt parti som samtidigt ligger lite mer åt mitten till det Sociala hållet och Moderaterna är blandningen av Liberalismen och Konservatismen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. Olika former av regeringsbildning?
A

Det finns fyra former av regeringsbildningarna, de olika är majoritetsregering, minoritetsregering, koalitionsregering och samlingsregering.
Majoritetsregering - är en regering som har majoritet alltså 175 mandat i riksdagen eller mer.
Minoritetsregering - är en regering som inte har egen majoritet, alltså en regering på mindre än 175 mandat i rikstagen.
Koalitionsregering - är en regering när flera eller olika ministrar från olika partier går ihop och bildar regering. Inget parti har tillräckligt mycket mandat så att man kan bilda en egen majoritet.
Samlingsregering - är en regering som består av alla partier i rikstagen. År 2014 hade vi minoritetsregering och koalitionsregering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly