SO-prov Geografi Flashcards
Konstruera klimatdiagram?
Ett klimatdiagram sammanför informationen om ett ställes medelmått av temperatur och nederbörd. Ett klimatdiagram visar månaderna för sig, innehåller ett helt års temperatur och nederbörd. Temperaturen mäts i Celsius och markeras med en kurva i ett linjediagram. Nederbörden mäts i millimeter och markeras med staplar i ett stapeldiagram.
Rita in jordens klimatzoner på en världskarta och beskriva vad som utmärker dessa?
Vi har olika klimatzoner för att klimatet är olika. Vid ekvatorn är det som varmast, där finns störst yta för insulationen, stor träffyta.
- Polarzonen, kallt klimat och lite nederbörd, det snöar sällan, naturtypen Tundra - Is, platta landskap och naturgas
- Tempererade zonen, innehåller fyra tydliga årstider, varierande klimat, barr- och lövskog
- Subtropiska zonen, klimatet är mycket varmt, lite nederbörd, här finns bl.a Saharaöknen, regnskog och savann
- Tropiskazonen, väldigt varmt klimat och fuktigt, mycket nederbörd
- Subtropiska zonen, klimatet är mycket varmt, lite nederbörd, här finns bl.a Saharaöknen, regnskog och savann
- Tempererade zonen, innehåller fyra tydliga årstider, varierande klimat, barr- och lövskog
- Polarzonen, kallt klimat och lite nederbörd, det snöar sällan, naturtypen Tundra - Is, platta landskap och naturgas
Markera ut varma och kalla havsströmmar. På en världskarta, samt hur de påverkar jordens klimat?
Havens strömmar har mycket stor betydelse för klimatet. Vårt milda klimat beror mycket på Golfströmmen, som för med sig varmt vattnen från havet utanför Mexico. Det är bl.a detta som gör att hamnar i norra Norge är isfria hela året om, utan Golfströmmen skulle temperaturen vara ca 12 grader kallare och vi skulle tillhöra polarzonen. Labradorströmmen är ett exempel på en kall havsström som rinner ifrån Arktis, och går förbi utanför halvön ”Labrador” och ger Nordamerikas östkust bistra vintrar. New York och Rom ligger långt ner på samma breddgrad men ändå är vintrarna olika. Utanför New Foundland i östligaste Canada möts Labradorströmmen och Golfströmmen då det bildas kondens och det drar in dimmig luft. ”Fukt - Luft - Snö” Här har även många fartyg kolliderat och gått under.
Brasilien strömmen är ett annat exempel på en varm havsström som rinner ifrån Ekvatorn och följer Brasiliens sydöstra kust. Det är bl.a Brasilien strömmen som är anledning till att det regnar mycket i Rio de Janerio och Sau Paulo, då det skapas fukt som stiger och kyls ned och det bildar nederbörd. Humboldt- eller Peruströmmen är en kall havsström längst Sydamerikas västra kust. Strömmen transporterar kallt vatten från Stilla havet mot Ekvatorn. Den största anledning för Atacama öknen beror på Humboldtströmmen då blir kallfront och västvindarna kyls ned och det regnar ute i havet då molnen är torra vid land. Vid anderna blåser östliga vindar som bildar sluttningsregn och molnen är torra på andra sidan bergskedjan.
Förklara den allmänna luftcirkulationen. Stadiga vindar?
Den allmänna luftcirkulationen handlar om hur solens strålar värmer upp mark och luft närmst markytan. Solen träffar jorden och vid ekvatorn går solstrålarna rakt igenom atmosfären och värmningen blir intensiv. Luft stiger från markytan och ersätts med luft från norr och söder. Vid vändkretsarna sjunker den kalla och tunga luften, och skapar ett högtryck. Denna vind söker sig då till ekvatorn för att fylla de tomma utrymmena (passadvindar). När högtryck sker skapas också en del vindar som blir över, sk västvindar. Dessa påverkar bl.a Sverige. Vindar blåser från områden med högt lufttryck till områden med lågt lufttryck. Dessa hög- och lågtryck ligger nästan alltid på ungefär samma ställe, det innebär att vindarna kommer stadigt blåsa i samma riktning och få namn efter de väderstreck de kommer från.
Förklara skillnaden på åskregn, sluttningsregn och frontregn?
Åskregn - Under varma dagar bildas det kondens, då solen värmer. Den varma luften stiger och kyls ned och bildar moln och nederbörd. I vissa fall blir det även åska. Detta sker ständigt vid ekvatorn, därför finns det regnskog.
Sluttningsregn - Moln stöter emot berg och tvingas uppåt för att lyckas ta sig förbi. De kyls av och det börjar regna. Detta sker bl.a när västra vindar ska ta sig över fjällkedjan. Innan molnen tar sig över bergen har det varit nederbörd, så när molnen är på andra sidan berget är det torrt.
Frontnederbörd - Frontnederbörd är när kall luft möter varm luft. Den kalla luften sjunker eftersom att den är tyngre samtidigt som den varma luften stiger. När den kalla- och varma luften möts pressas den den varma luften upp utav den kalla. Den varma luften kyls sedan ned och det börjar regna.
Förklara skillnaden på inlandsklimat och kustklimat?
Inlandsklimat - Östra Finland, de inre delarna av Sverige och gränsen mellan Norge och Sverige påverkas inte av havet. De har ett kustklimat eller kontinentalt klimat. Ett inlandsklimat ligger långt från kusten, då marken både värms upp och kyls av snabbare än havet. Det innebär ett klimat med stora temperatur skillnader, dvs kalla vintrar och mycket varma sommar. Sedan regnar det mindre i inlandet än vid kusten.
Kustklimat - Större delen av norden består utav ett kustklimat. Ett sådant klimat innehåller inga stora temperatur skillnader, där har även golfströmmen stor inverkan, det regnar ofta och mycket. Klimatet påverkas av vattnet med soliga sommar och milda regniga vintrar. Vattnet i havet värms upp och kyls inte ned lika fort som marken på land. Vatten magasinerar, håller kvar, värme och kyla.
Detta göt att vattnet jämnar ut temperaturskillnaderna mellan natt och dag och årstidernas växlingar.
Beskriva Nordens klimat m.h.a följande begrepp: västvindar, inlandsklimat, kustklimat, lågtryck och havsströmmar?
Nordens klimat påverkas mycket av Golfströmmen, som för med sig varmt vatten från havet utanför Mexico, far över Atlanten ända fram till Norden. Golfströmmen är orsak till att vi inte ingår i Polarzonen. Det atlantiska högtycket har stor betydelse för Norden, från detta högtryck blåser varm och fuktig luft upp mot norra Europa. När det sedan passerar blir det oftast regn. Sedan består Norden till stor del av ett kustklimat, men även delar som östra Finland, inre Sverige och gränsen mellan Sverige och Norge har ett inlandsklimat. Skillnaden mellan dessa är hur havet påverkar. Kustklimatet påverkas mycket av vattnet då de inte har särskilt stor svängar i temperaturen, utan all temperatur mellan dag och natt och årstidernas växlingar jämnar ut sig utav vattnet. Inlandsklimat är långt ifrån kusten och består utav stora spänningar. Marken både värms och kyls ned fortare, detta leder till varma sommar och kalla vintrar. Ute i Atlanten bilda lågtryck , som förs in genom västvindarna. Golfströmmen - kallt vatten i norr - fukt - västvindar - lågtryck
Högtryck och lågtryck?
Högtryck - Ju högre upp luften stiger i atmosfären desto mer kyls den av. Så småningom slutar luften att stiga och rör sig istället till den Norra- och Södra vändkretsen. När den kommit till vändkretsarna är den så kall och tung att den sjunker tillbaka ner mot jordytan. Det bildar ett högtryck, då mycket luft trycks mot marken. Detta sker vid vänkretsarna. Högtryck hänger ihop med bindningen av lågtryck, då den varma luften stiger och de tomma områden behöver fyllas ut. Det gör att luft behövs dra in från sidan, som blåser längs jordytan. Högtryck uppstår alltså när kallare luft högre upp sjunker ner mot marken.
Lågtryck - Lågtryck uppstår när solen värmer jordytan, och när jordytan i sin tur är varm värms luften som är ovanför. När luften är varm får den lägre densitet, tar mer plats och stiger. Då bildas ett lågtryck vid markytan, detta sker vid ekvatorn. När luften kommit tillräckligt högt upp i atmosfären kyls den av och det bildas moln. Därför följs lågtryck oftast med molnigt och dåligt väder. Vindarna blåser in mot ett lågtryck och svänger åt vänster.
Illustrera och förklara växthuseffekten?
Växthuseffekten är den uppvärmning av jordytan som åstadkoms av jordens atmosfären. Det innebär att en viss del av värmestrålning från solen reflekteras tillbaka från jorden, och inte enbart studsar ut. Detta beror på att växthusgaser som finns i luften, absorberar värmestrålningen som är påväg att lämna jorden. Den normala växthuseffekten är orsak till liv på jorden, utan den naturliga växthuseffekten skulle jorden vara ungefär 30C kallare än den är idag.
Kunna förklara vad en ökad global uppvärmning kan få för konsekvenser för jorden?
Det är den upphetta värmningen av vatten och jordyta, den ändring av klimatet (klimatförändring). Det består till stor del av användning av fossila bränslen. Konsekvenserna till detta är att medeltemperaturen stiger, då det drabbar polarzonerna och isarna smälter samtidigt som havsnivån stiger och översvämningar skadar de mest låglänta ställena. Ifall isarna smälter påskyndas den globala uppvärmningen av havet. Is och snö reflekterar solljuset, och om havsisarna försvinner blir det mörkare och absorberar värmen av solen. Sedan kan det även bilda klimatförändringar, som extrema oväder, då strömmarna påverkas, inlandsisen smälter och sötvattnet kommer ut i bl.a stilla havet och får golfströmmen ur balans. Sötvattnet påverkar golfströmmen så pass mycket att den inte kan transportera det varma vattnet, då den tappar fart, kan inte vända och inte heller hämta upp allt vatten. Golfströmmen är beroende utav sitt saltvatten. Ju varmare det är i atmosfären kan också resultera till att vissa delar av jorden får ett väldigt varmt klimat samtidigt som andra får det ännu kallare. I marken finns det oerhört mycket metan bundet i gräset som nötkreaturet äter och sedan när dem prutar frigörs metanen i form utav rapar och pruttar. När marken börjar tina kommer metanen ut i atmosfären, då den är växthus drivande som resulterar till påskynad av den global uppvärmningen.