Sensoriska nervsystemet Flashcards

1
Q

Beskriv vilka sinnen/funktioner ingår i det sensoriska nervsystemet?

A

Smak, känsel, hörsel, lukt, syn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sinnesupplevelser kan komma både utifrån och inifrån kroppen, det finns ett speciellt begrepp för respektive typ av dessa två, vilka?

A

Exteroceptiva vs interoceptiva upplevelser
 Extero - utifrån kommande stimuli
 Intero - leder, muskler, balans m fl
- Ger förmåga att skilja sig själv från omgivningen samt relatera till omgivningen i båda riktningarna.
- Hallucinationer - interoceptiva stimuli som upplevs som exteroceptiva!

Våra sensoriska system är organiserade på det sättet att berätta för oss vad som händer i världen utanför vår kropp och samtidigt berätta för oss vad vi själva gör. Receptorer som svarar på extern stimuli är exteroceptiva. Receptorer som svarar på vår egna aktivitet kallas för interoceptiva. Objekt i världen som vi kan se, som rör oss eller blir rörda av oss och som vi luktar eller smakar på är exteroceptiva receptorer. Vi vet att en extern agent har producerat det.

När vi rör oss så förändras våra upplevda objekts egenskaper i världen, och vi upplever sensationer som har väldigt lite att göra med vår externa värld. När du springer, visuell stimuli verkar strömma förbi, ett stimulus som kallas optiska flöden. När du rör dig förbi en källa till ljud, så hör du ett akustiskt flöde, alltså förändringar i ljudintensiteten som äger rum eftersom du ändrar plats. Optiska flöden och akustiska flöden hjälper oss förstå att vi rör oss, hur snabbt vi rör oss, och huruvida vi går i en rät linje upp eller ner.

Interoceptiva receptorer får oss att lära oss om vår kropp och huvudposition i våra muskler och leder och i våra vestibulerna organ i innerörat. Interoceptiva receptorer spelar inte bara en viktig roll i att hjälpa oss skilja vad vi gör från vad som blir gjort emot oss, men de hjälper oss också tolka budskapet/meningen med extern stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menas med ”Two points sensitivity”?

A

Hur tätt olika receptorer sitter, t ex tätast på fingertopparna och glesast på ryggen o benen.
Two points sensitivity förklarar alltså hur fingrarna kan särskilja känsel utmärkt bra jämfört med armen t.ex. Möjligheten att känna igen närvaron av två pennor nära varandra, en metod som kallas two point sensitivity, är högst på delarna av kroppen som har mest känselreceptorer. Receptordensiteten är viktig i att avgöra ett känselsystems känslighet. Taktilreceptorerna (beröringsreceptorerna) på fingrarna är många jämfört med på armen t.ex. Den skillnaden förklarar varför fingrarna kan urskilja beröring mer finkänsligt än på armen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

En händelse kan ge upphov till olika reaktioner vilket förklaras av att nervsignalen går till olika delar av kroppen. Vilka tre nivåer är de viktigaste för den totala upplevelsen av händelsen?

A

Olika nivåer / reaktioner på nervsignalen, t ex smärta
 Receptor retar den perifera nerven att signalera…
 Till spinal nivå => undanmanöver = skyddsreflex
 Till hjärnstammen => känsla / upplevelse av hur omfattande skadan är
 Till hjärnbarken => identifikation av vad som orsakade smärtan och hur man kan undvika upprepande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Om t.ex kroppen utsätts för ett plötsligt våld mot en arm –vilka reaktioner upplevs då på respektive av dessa tre nivåer?

A

Till spinalnivå –> Detta sker som en reflex, en undanmanöver, för att så snart som möjligt komma bort från vad som orsakar skadan och minimera omfattningen. Jag drar alltså bort armen från källan till våldet så fort som möjligt, utan att man hinner reflektera eller tänka över det.

Till hjärnstammen –> Nästa steg är att signalerna fortsätter upp till hjärnstammen där första steget i analysen börjar, jag kan nu känna/få en uppfattning om hur omfattande skadan är.

Till hjärnbarken –> Vidare går signalen upp till hjärnbarken där analysen fortsätter, jag börjar nu identifiera var skadan kommer ifrån och hur skadan i framtiden kan undvikas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hjärnbarken, cortex, är uppdelad i olika områden som har olika funktioner. Olika djur, species, har olika mängd cortex. Människan som har störst har därmed fått en dimension som är unik jämfört med andra – vilken?

A

 Olika cortex områden för olika funktioner, syn, hörsel, känsel osv.
 Olika storlek beroende på species => människor mkt större pga mer analytisk funktion involverad i den primära funktion, t ex vad befinner sig ljudet?, kommer det närmare?, vad är det?, är det farligt?
 Den grå substansen finns i barken och centralt placerade hjärnkärnor
 Kärnorna styr informationen vidare till rätt mottagare, ffa Thalamus, men kan också göra en akut värdering, Amygdala
 Den kognitiva processen, tanken, sker i barken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Synen: 7. Vilken typ av stimuli ger upphov till aktionspotentialen och hur uppkommer denna?

A

Ljuset ger energin till aktionspotentialens bildande
 Ljusets intensitet påverkar pupillens storlek, starkt => liten och ljuset faller då centralt, mörkt => stort och ljuset når ut till de perifera områdena
 Rods = stavar = mörkerseende, sitter perifert => indirekt ljus
 Cones = tappar = dag- o färgseende, finns tre olika => röd, blå o grön, sitter centralt och ensamma i Fovea. Direkt och starkt ljus.

(från boken): De fotoreceptiva cellerna synapsar på bipolära celler där de inducerar graderade potentialer. Bipolära celler inducerar i sin tur aktionspotentialer i retinala ganglieceller. RGC-axoner samlas i en bunt vid den optiska skivan, din blinda fläck, och lämnar ögat för att bilda den egentliga synnerven i hjärnan. (Kom ihåg att näthinnan är en del av hjärnan) Andra retinala celler - inklusive horisontella och amakrina celler - bidrar till näthinnans bearbetning av visuell information.

Strax innan de kommer in i hjärnan möts de två synnerverna (en från varje öga) och bildar den optiska chiasmen. Vid denna tidpunkt korsar ungefär hälften av fibrerna från varje öga. Sättet som fibrerna är fördelade när de korsar säkerställer att den högra halvan av varje ögas synfält representeras i den vänstra hjärnhalvan. Efter att ha kommit in i hjärnan divergerar optikkanalen, som fortfarande består av RGC-axoner, för att bilda två huvudvägar.

Geniculostriate pathway - den huvudsakliga kortikala synvägen och som löper från näthinnan till den laterala geniculate nucleus (LGN) i thalamus till den primära visuella cortexen, är den geniculostriate vägen. Den genuculostriate vägen deltar i mönster-, färg- och rörelseuppfattning, såväl som agnosi i visuell form, oförmågan att se formerna på föremål eller att känna igen var föremålen finns och att sträcka sig efter dem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Synen: 8. I ögat finns två olika slags receptorer, vilka och vad har de för funktion? Beskriv också hur dessa är placerade, organiserade, i ögat. Vad heter den del av ögat där receptorerna sitter? Vad är Fovea och vilken typ av receptorer finns där?

A

De två olika slags fotoreceptorer är tappar och stavar. Stavarna är känsliga mot ett brett spektrum av ljus och hjälper oss att se vid svagt ljus. Vi använder stavar mest för nattsyn/kvällssyn. Tappar är bättre på att transducera starkt ljus och används för dagsljus. Tre typer av stavar, var och en maximalt ansvarig för en typ av våglängder, röd, blå eller grön - för att medla färgsyn.

Distributionen av stavar och tappar är olika över retina/näthinnan: stavar är tätt packade i fovearegionen, medan stavar helt saknas från fovea och är mer glesfördelade över resten av näthinnan

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Synen: 9. Signalerna från receptorerna går till synnerven. På vägen dit binds nervtrådarna ihop i en anatomisk ”kopplingsbox” –vilken? Vad heter synnerven? Synnerven tillhör en speciell slags nerver – vad kallas dessa?

A

Från stavar & tappat via retina, näthinnan, där de retinala ganglioncellerna finns
En ny aktionspotential uppstår som skickar signalen till synnerven, den andra kranialnerven; N opticus
Båda ögonens vänstra synfält till högra hjärnhalvan o vice versa via chiasma
Två huvudvägar för att tyda och värdera synintrycken, båda genom olika delar av thalamus för vidare transport av aktionspotentialen till syncortex
- Geniculostriate pathway => form, färg och rörelseigenkänning. Skada => visuell agnosia = oförmåga att känna igen föremål
- Tectopulvinar pathway => uppmärksamma och orientera synintryck. Skada => visuell ataxia = oförmåga att kunna lokalisera var föremål befinner sig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kroppssinnen 19. Nociception, vilka kroppsliga upplevelser kommuniceras? Hur sker uppkomsten av aktionspotentialen?

A

Nociception är uppfattningen av smärta, temperatur och klåda. De flesta nociceptorer består av fria nervändar. När de är skadade eller irriterade utsöndrar dessa ändar kemikalier, vanligtvis peptider, som stimulerar nerven och producerar aktionspotentialer som sedan förmedlar meddelanden om smärta, temperatur eller klåda till CNS. Det är i CNS, särskilt i cortex, som smärta uppfattas.

  • Smärta, temperatur och tryck
  • Ffa fria nervändar som vid tryck utsöndrar kemikalier vilka ger upphov till aktionspotentialer. En för smärta och en för temperatur. Smärtan/temperaturen identifieras och kvantifieras i cortex
  • Finns 8 olika slags nervfiber som ger upphov till olika reaktioner såsom t ex ökad genomblödning vilket upplevs som smärta, rodnad och svullnad
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kroppssinnen 21. Förklara vad ”Referred pain” för smärta, vad som utlöser den och varför den upplevs som den gör.

A

Även våra organ har smärtreceptioner men vi kan inte identifiera att det t ex värker i hjärtat. Istället uppstår fenomenet Referred pain!
 Uppstår genom att smärtfibrerna kopplas ihop i spinal- cord, ryggmärgen, med nerver från olika delar av vår kroppsyta, dermatom.
 Vid kärlkrampen / infarkten upplever vi smärta från vän arm, axel nacke och hals eller magen beroende på var krampen / infarkten sitter i hjärtat.
 Magsäcken => mitten av magen
 Njurar => nedre ryggen

Refererad smärta (ofta: referred pain) är ett välkänt fenomen vid smärta när smärtstället inte överensstämmer med var sjukdomen eller skadan sitter. Refererad smärta beror på att smärtställets och skadans nociceptoriska aktivitet sammanstrålar i ryggmärgen, och att det där uppstår en förväxling.[4] Många inre organ saknar dessutom nociceptorer, och därför kan exempelvis en tumör i ett organ eller ett ödem aktivera smärta från omgivningen genom tryck.[5] Den mest kända varianten av refererad smärta är den viskerala smärtan (refererad smärta från inre organ), och då i synnerhet i vid hjärtsjukdomar. Så kan exempelvis kärlkramp upplevas som smärta i vänster arm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv huvuddragen i den visuella informationens väg från näthinnan till olika områden i hjärnan, dvs den biologiska grunden till visuell perception.

A

Det som först händer att att ljus (visuell stimuli) når näthinnan i ögat och aktiverar de så kallade fotoreceptorerna inom det stimulerade området. Det stimulerade området är där ljuset hamnar om man säger så. Näthinnan har två olika slags fotoreceptorer som kallas för tappar och stavar.

Tapparna har hand om färgseende och skärpa och behöver mycket ljus för att aktiveras. Tapparna finns mestadels i eller nära centralgropen. Stavarna däremot är känsligare för ljus och rörelse och dominerar resterande yta. Stavarna behöver inte så mycket ljus som tapparna behöver för att aktiveras. När det då blir mörkt, så tappar man skärpa och färgseendet. Detta är för att stavarna är aktiverade och inte tapparna.

Efter fotoreceptorerna så finns det så kallade bipolära- och ganglionceller. Signalen från fotoreceptorerna skickas först till den bipolära cellen som sedan skickar signalen vidare till ganglioncellen. Ganglioncellens receptiva fält består av ett ON och ett OFF fält som antingen ökar eller dämpar signalen. Efter att ganglioncellen mottagit signalen skickar den via sitt axon (som skapar synnerver) signalen till thalamus. Thalamus är ett område i hjärnan som kan förklaras som hjärnans telefonväxel. Den skickar alltså vidare signalen till det organet som behöver den informationen som den har mottagit.

Thalamus i sin tur skickar informationen till primära synbarken som finns i nackloben. Från den primära synbarken går två stråk ut i hjärnan. Det centrala stråket som leder till tinningloben och tar hand om information som gör att vi tolkar VAD det är vi ser, det kan till exempel vara specifika ansikten eller objekt. Det dorsala stråket leder till hjässloben och tolkar istället information som kan leda till att vi kan tolka VAR något sker, till exempel var i rummet någonting sker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hörsel: 17. Från cochlean utgår hörselnerven. Vad heter den och vilken typ av nerv är det?

A

Från cochlean till hörselnerven, den 8:e kraninalnerven; N acusticus. 8:e kranialnerven ansluter till förlängda märgen vid sidan om ansiktsnerven. Åttonde kranialnerven kan delas upp i två delar: en balans/vestibularis-del och en hörsel/cochlearis-del som var och en är försedd med ett sensoriskt ganglion; ganglion vestibulare respektive ganglion cochlearis.

Hörselnerven består/åttonde kranialnerven består av två förgreningar, hörselsnäcksnerven som överför auditiv information from hörselsnäckan, och vestibular nerven som bär vestibuler information iväg från semicircular kanalerna. Varje nerv innehåller ungefär 50 000 afferenta axoner.
Hittills har man känt till två typer av nervceller, typ 1 och typ 2, i hörselnerven, där man tror att typ 2 är kopplade till skador i hörselsnäckan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Synen: 10. På vägen till hjärnans synbark sker en korsning av nervbanorna. Vad heter platsen där detta sker och beskriv hur nervbanornas väg från ögat till synbarken

A

Båda ögonens vänstra synfält till högra hjärnhalvan o vice versa via chiasma. Via chiasman sker nervbanornas uppdelning. Nervtransporten av synupplevelsen går först från att de fotoreceptiva cellerna synapsar på bipolära celler på vilka de framkallar graderade potentialer. Bipolära celler framkallar i sin tur aktionspotentialer i retinal ganglion cells (RGC). RGC axoner samlas i “optic disc”, den blinda fläcken, och lämnar ögat till att själv forma optiska/syn nerven. Precis innan de kommer in i hjärnan, de två optiska nerverna (en från varje öga) möts och formar chiasman. Vid chiasman, så korsas hälften av fibrerna från varje öga. Nervfibrerna är konstruerade så att när de korsas så kommer den högra halvan av ögats synfält representeras i vänstra hemisfären och tvärtom. När de har kommit in i själva hjärnan, den optic tract (synnervskorsning), består fortfarande av RGC axoner, avviker för att forma två huvudvägar. Dessa två huvudvägar är för att tyda och värdera synintrycken, båda genom olika delar av thalamus för vidare transport av aktionspotentialen till syncortex

  • -> Geniculostriate pathway - den huvudsakliga kortikala synvägen och som löper från näthinnan till den laterala geniculate nucleus (LGN) i thalamus till den primära visuella cortexen, är den geniculostriate vägen. Den genuculostriate vägen deltar i mönster-, färg- och rörelseuppfattning, såväl som agnosi i visuell form, oförmågan att se formerna på föremål eller att känna igen var föremålen finns och att sträcka sig efter dem.
  • -> Tectopulvinar pathway - den andra visuella huvudvägen deltar i att detektera och orientera visuell stimulation. Denna väg reläer från ögat till (colliculus superior) i mellanhjärnans tectum och når synområdena i tinning- och parietalloberna genom reläer i thalamus laterala posterior-pulvinära komplexet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hörsel: 11. Vilken typ av stimuli ger upphov till aktionspotentialen och beskriv hur denna uppkommer inklusive vilken typ.

A

Tryckvåg ger upphov till aktionspotentialen. Receptorceller i innerörat detekterar skillnaderna i lufttrycket och framför dem till hjärnan som aktionspotentialer. Områden i cortex i temporalloben tolkar aktionspotentialerna som random ljud eller som ljud t.ex. språk eller musik t.ex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Vilket är vårt maximala hörselomfång?
A

Vårt hörspann mellan 20 och 20 000 Hertz

17
Q

Proprioception: 23. Vad betyder det och vad har den för funktion? Var är receptorerna belägna?

A
  • Kroppsuppfattning
  • Ger oss bilden av var vi befinner oss och av våra
    rörelser
  • Receptorerna finns i muskler, senor och leder

Kroppssinnenas väg från receptor till cortex:
Posterior Spinotalamic Tract: Beröring (Hapsis) och kroppsupplevelse (proprioception) går till till de bakre (posteriora) ganglierna och sedan vidare i kraftiga myeliniserade och därav snabba nerver till hjärnstammen. Vidare till Thalamus (hjärnans telefonväxel) där en sortering sker av signalen för vidare befordran till rätt cortexområde. Dessa signaler växlar över till kontralateral hjärnhalva i hjärnbarken

18
Q

Proprioception: 24. Vad händer om man förlorar denna förmåga?

A

Om helt förlorad så kan vi inte gå, stå eller utföra några planerade handlingar då inte kroppen vet var den själv är
 Även talförmågan kan försvinna
 Kan kompensera genom att hela tiden styra det man gör med blicken men om det blir svart så tappar man det ingen

19
Q
  1. Vid åldrande, förlorar vi då först förmågan att höra höga eller låga toner?
A

Det är framför allt de yttre hårcellerna som försvinner vid presbyacusis, vilket är förklaringen till att många äldre upplever att det blir svårare att uppfatta ljud med höga toner.

20
Q
  1. Beskriv ytterörat och dess funktion. Vad är mellanörat och vilka är dess inre begränsning? Innerörat, beskriv hur det är sammankopplat med mellanörat och dess anatomi/beståndsdelar. Vad är Cochlea? Beskriv hur receptorerna ser ut och var i cochlean olika toner uppstår.
A

Ytterörat fångar upp ljud. Ytterörat består av två delar, öronmusslan och hörselgången. Öronmusslan fångar upp ljudet (tryckvågor i luften) som finns i omgivningen. Ljudvågorna leds sedan genom hörselgången, in mot trumhinnan. Ljudvågorna gör att trumhinnan sätts i svängning. Trumhinnan förstärker ljudvågorna så att de är starkare när de går in i innerörat, detta är för att samma ljudvågor ska motsvaras på samma sätt i vätskan som finns i hörselsnäckan. För det är svårare att få flytande vätska att vibrera än luft, därav den funktionen. Rörelsen överförs till innerörat (förstärkningen görs) med hjälp av de tre hörselbenen: städet, hammaren och stigbygeln. Stigbygeln täcker en öppning in till innerörat som kallas det ovala fönstret.

I innerörat finns vätska i cochlea/hörselsnäckan som för rörelsen vidare. Utöver ovala fönstret finns det en till öppning i innerörat. Denna öppning kallas det runda fönstret. De två öppningarna gör att vätskan kan röra sig i de kanaler som finns i innerörat.

I hörselsnäckan finns även hårceller. Rörelsen i vätskan gör att håren på hårcellerna böjs. Detta gör att hårcellerna omvandlar rörelsen till nervsignaler. Nervsignalerna går genom hörselnerven till hörselcentrum i hjärnan.

Hjärnan tolkar de nervsignaler som kommer genom hörselnerven. Då blir vi medvetna om ljudet. Eftersom vi har två öron kan skillnaden i ljudet från de olika sidorna hjälpa oss så att vi kan avgöra från vilket håll ljudet kommer.

21
Q

Smak: 26. Det finns fem olika receptorer, vilka funktioner har dessa. Var är de belägna? Hur uppkommer aktionspotentialen? Hur påverkar muntorrhet smakupplevelsen?

A
  • Beskt (längst bak på tungan)
  • Surt (efter beskt, innan salt)
  • Salt (näst längst ner, närmast sött)
  • Sött (på tippen av tungan)
  • Umami (hela tungan)

Papiller, smaklökar på tungan, skapar en ojämn struktur där maten fastnar. Kemikalier i maten dissolverar i salivet som täcker tungan och sprider saliven för att nå smakreceptorerna. Det finns fem olika receptorer som via kemisk reaktion skapar en aktionspotential.
 Receptorer: söt, sur, salt, bitter och umami. Finns en traditionell uppfattning av olika lokalisering på tungan men ny forskning talar mot detta. Lika fullt så kan faktiskt nästan alla känna syran i vin på de områden som traditionellt skall fånga syra.
 Kalcium – ny upptäckt smak för kål, spenat och broccoli (?) - kanske blir det sjätte smaksinnet?
 För att smaken skall kunna uppfattas krävs det att det finns saliv som löser upp maten så den exponeras för receptorerna. (För om tungan är torr, så får smakreceptorerna väldigt få kemiska signaler, därav är det svårt att smaka maten) En torr mun ger mindre smak! Obs! Oro ger muntorrhet => aptitförlust!

22
Q

Lukt: 27. Vilken slags receptorer finns i näsan och var är de belägna? Hur uppkommer aktionspotentialen Nervtrådarna från receptorerna binds ihop till en anatomisk struktur, vilken?Från dessa bildas sedan nerven, vad heter den och vilken typ av nerv är det?

A

Olfactory Pathways
 Hårceller som tillsammans med stödjande och underliggande celler ligger under mukosan som bildar ytan
 Lukten måste ta sig igenom mukosan för att nervimpulsen skall uppkomma
 Hårcellerna binds ihop i nystan, glomereli
 Härifrån via 1.a N. olfactorius till cortex, hypothalamus, amygdala (värdering av stimuli) till orbitofrontal cortex
 Förlorat luktsinne ger kraftigt reducerat smaksinne!

23
Q

Kroppssinnen: 20. Upplevelsen av var smärtan uppstått och dess omfattning sker genom analys i ….

A

Hjärnbarken

24
Q

Kropssinnen: 22. Taktil perception, vilka kroppsliga upplevelser kommuniceras? Hur sker uppkomsten av aktionspotentialen? Det finns olika receptorer, beskriv dessa och deras lokalisation.

A

Taktil perception=Beröring
Svarar på mjukt konstant tryck och kroppen habitueras, vänjer sig vid, att inte känna av beröringen efter en kort stund. T ex ta på sig en strumpa
- Om funktionen förloras = kan inte känna t ex vad man håller i sin hand
- Kan inte skriva, bära en väska, knäppa en knapp eller köra bil

25
Q

Alla sinnessystem är sammansatta av tre olika anatomiska delar, vilka?

A
  1. Receptor (utanför hjärnan)
  2. Nerver som leder till CNS
  3. en central del som i sin tur består av tre nivåer…
    på varje nivå bearbetas aktionspotentialerna.
26
Q

Hur skiljer sig receptorn från andra nervceller?

A

Receptorn är alltid ett neuron, men det är inte ett typiskt neuron. Den är modifierad och saknar dendriter. En receptor omvandlar stimulus, fysiska egenskaper (parametrar) till en elektrisk signal. Olika receptorer fungerar olika beroende på uppgift. Receptorer som är tryckkänsliga är ganska grova. Hörselreceptorer är väldigt finkänsliga. De reagerar på vibrationer av luftmolekyler.

27
Q

Hur skiljer sig receptorn från andra nervceller?

A

Receptorn är alltid ett neuron, men det är inte ett typiskt neuron. Den är modifierad och saknar dendriter. En receptor omvandlar stimulus, fysiska egenskaper (parametrar) till en elektrisk signal. Olika receptorer fungerar olika beroende på uppgift. Receptorer som är tryckkänsliga är ganska grova. Hörselreceptorer är väldigt finkänsliga. De reagerar på vibrationer av luftmolekyler. Receptorn är en “interface” mellan hjärnan och miljö. Hjärnan sysslar endast med elektriska signaler. Efter att t.ex. en ljud/ljussignal mottagits omvandlas stimuli av neuronen till elektriska signaler.

28
Q

Hur vet hjärnan att en viss signal betyder syn och en annan hörsel t.ex, då alla signaler är aktionspotentialer?

A

Det sker genom att olika modaliteter har separata banor till hjärnan och där bearbetas av olika delar av cortex. De aktionspotentialer som genereras i ögat skickas exempelvis till synbarken. De olika signalerna från olika sinnesorgan skickas alltså till olika cortex och i “separata nerver”. Varje modalitet har sin egen separat väg till hjärnan som aldrig blandas ihop. Detta kallas för “labeled Line code”.

29
Q

Hur vet hjärnan med vilken intensitet ett tryck mot huden sker?

A

Ju hårdare tryck desto högre frekvens på aktionspotentialer. Därför kallas det också “frequency Coding” eller “frekvenskodning” - desto starkare stimuli, desto högre frekvens har aktionspotentialen. Annat begrepp är “population Coding” - alltså olika signaler aktiverar olika mängd receptorer/neuroner. Även population Coding kodar alltså för intensitet. Lättare tryck aktiverar en receptor och högre tryck aktiverar fler receptorer. Ett starkt stimulus påverkar fler receptorer än vad ett svagt stimulus gör. Ett lågt ljud aktiverar få receptorer och et högt ljud aktiverar fler receptorer.

30
Q

Vad är sinnessystemets primära funktion?

A

Koda för fysiska stimulus

31
Q

Vad är amplitud?

A

Amplitud=Styrka.
Hur stor tryckskillnaden är kallas amplitud och påverkar ljudstyrkan som mäts i decibel (dB), stor amplitud ger hög ljudnivå. Hur ofta stämbanden svänger påverkar ljudets frekvens. Frekvensen mäts i Hertz (Hz) och är ett mått på hur många tryckvågor som träffar trumhinnan under 1 sekund.

32
Q

Hur är frekvensen vid en hög respektive låg ton?

A

Det är frekvensen som avgör ljudets tonläge. Låg frekvens ger en mörk/låg ton. Hög frekvens ger en ljus/hög ton

33
Q

Kroppssinnen: det finns 4 olika subtyper, vilka?

A

 Smärta, temperatur & tryck
 Beröring
 Kroppsupplevelse
 Balans

34
Q

Balans: I vilket organ sitter vårt hörselorgan? Beskriv dess utseende. Hur uppkommer en
aktionspotential? Nervsignalen övergår sedan hjärnan via en nerv, vilken och vad är det för
slags nerv? Vilka/vilken del av hjärnan är kopplad till balansfunktionen?

A

I innerörat finns både hörselsnäckan och balansorganet.
Örats olika delar tar emot och bearbetar information om ljud och kroppsläge. Informationen skickas sedan vidare till hörselcentrum och balanscentrum i hjärnan.
Innerörat består av hörselsnäckan och balansorganet. Dessa ligger inne i skallens ben.
Inuti hörselsnäckan och balansorganet finns sinnesceller som kallas hårceller. Det är celler med små tunna hår på ytan. Hårcellerna tar emot information om ljud och balans och skickar vidare informationen till hjärnan genom hörsel- och balansnerven.
I örat finns även balansorganet som registrerar kroppens läge och rörelse.

Kalkkristallerna är viktiga för balanssinnet
I balansorganet finns små kristaller av kalk. Kalkkristallerna ligger ovanpå hårcellerna. Kristallerna påverkas av tyngdkraften och flyttar sig när vi rör på oss. Det gör att hårcellerna får information om kroppens läge och rörelse.

Ibland kan kristallernas läge rubbas. Då kan du få så kallad kristallsjuka vilket medför kraftig yrsel vid lägesändring. Oftast går problemen över av sig själv men ibland kan det behövas hjälp att få kristallerna i rätt läge igen.

Hårcellerna skickar information till hjärnan
De nervimpulser som hårcellerna skickar iväg går genom balansnerven till hjärnan. Du blir medveten om kroppens rörelser och läge när impulserna når balanscentrum. Hjärnan samordnar informationen från innerörat med information från hörseln, synen, huden och från kroppens muskler och leder. Ibland kan hjärnan få uppgifter som inte stämmer överens med varandra. Då känner vi yrsel och ostadighet.

Lillhjärnan är till exempel viktig för balansen. Den är också viktig för att reglera både medvetna och omedvetna rörelser. Lillhjärnan styr inte själva rörelserna men den tar emot information om kroppens läge och rörelser.