Nervcellskommunikation/Neurotransmission instuderingsfrågor Flashcards

1
Q

Vad är depolarisering?

A

Detta är steg 1 i aktionspotentialen. Vid tröskelvärdet -50mV och över (dvs mer positivt) öppnar spänningskänsliga kanaler och släpper in natrium+ i cellen som leder till depolarisering = positiv urladdning i cellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är repolarisering?

A

Detta är steg 2 i aktionspotentialen. Natrium kanalen stänger och i stället öppnas spänningskänsliga kalium-kanaler som släpper ut kalium ur cellen som leder till repolarisering = spänningen sjunker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är hyperpolarisering?

A

Vilket leder till en kort stunds hyperpolarisation - en negativ laddning under vilopotentialen….då är för att sedan återgå till vilopotentialen.
Tredje fasen i aktionspotentialen: då är cellen i relativ refraktärperiod: kan starta en ny aktionspotential: men behövs starkare stimulus, dvs längre upp till tröskeln, pga mer negativt laddad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är Axon hillock/axontröskel?

A

Axon börjar i axon tröskel - här som nervcellen startar sin aktionspotential. Oavsett fluktuationer positiva eller negativa kommer att summeras i axontröskeln. Man kan också säga att axonkäglan summerar stimulerande och hämmande påverkan. När spänningen är över -50 mV startar aktionspotentialen i axonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är aktionspotential?

A

En aktionspotential består av 3 faser:

  1. Depolarisering
  2. Repolarisering
  3. Hyperpolarisering
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är kaliumjon (K+)?

A

Inuti cellen har vi negativa proteiner - alltså negativt laddade - de har ingen chans komma ut ur cellen. De ligger därinne och gör att det blir negativt. I vårt cellmembran har vi kaliumkanaler (passiva) som är öppna hela tiden. Kalium är positivt, vill föras in och dras mot negativa jonerna och kan därmed flöda fritt och vill till A- (negativa jonerna) Kalium dras in mot negativa joner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är presynaps?

A

Den kemiska synapsen utgörs av två parter, pre- resp. postsynaps. Presynapsen
utsöndrar en neurotransmittor som diffunderar över den synaptiska klyftan och tas upp av postsynapsens
receptorer. Detta gör att synapsen är enkelriktad, specifik och ger en viss fördröjning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är absolut refraktärperiod?

A

Absolut refraktär period: ingen ny aktionspotential kan startas för den är redan upptagen med en aktionspotential.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är synapsklyfta?

A

Axon börjar i axon tröskel - här som nervcellen startar sin aktionspotential. I slutet av axonet har vi en synaps - helt enkelt kopplingen till annan cell - t.ex. muskelcell etc. Här som signalsubstanserna släpps för att skicka vidare information.
En synaps - vid synapsen möter den ena cellens axon den andra cellens dendrit via en synapsklyfta (smalt mellanrum). Presynapsen möter postsynapsen i synapsklyftan. I detta mellanrum frisätts neurotransmittorer/signalsubstanser som har en stimulerande eller hämmande effekt på mottagarcellen. Om det blir stimulerande eller hämmande inverkan beror på vilken signalsubstans som frisätts och vilken typ av receptor som påverkas av signalsubstansen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är fosfolipid?

A

Varje cell omges av ett cellmembran. Detta gör att vi har en tydlig in- och utsida på en cell. Cellmembranet med andra ord begränsar vad som finns på insidan och utsidan. Den här avgränsningen sköts av de speciella molekylerna som kallas för fosfolipider. De har 2 fettlösliga svansar. De lägger sig - eftersom vi består av vatten till största del, så vill de fettlösliga undvika vatten så mycket som möjligt. Därför kommer de lägga sig med svansarna inåt i ett dubbellager med de vattenlösliga huvudena utåt. Den här uppsättningen för att cellmembranet blir semi-permiabelt dvs halvgenomsläppligt, det släpper igenom vissa saker, men inte andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Var finns cellmembranet?

A

Cellmembranet är det som omger ALLA våra celler, inte bara nervceller. Cellmembranet gör att vi har en tydlig in- och utsida. Alltså cellmembranet begränsar vad som finns på utsidan och insidan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är graderad potential?

A

Vid vilopotentialen sker det fluktuationer i laddning över membranet, pga läckage eller ett stimulus. Läcker det in klor = fluktuation neråt. Potentialen blir mer negativ än vilopotentialen, det kallas för hyperpolarisation. Läcker det in mer natrium/kalium (+) mer positiv på insidan än vilopotential kallas det för depolarisation. De här fluktuationerna sker kontinuerligt pga det läcker, den kan också vara p.g.a stimulus (t.ex. fjäder)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är kanalprotein?

A

Cellmembranet blir tydlig avgränsning för vissa saker. Allt kan inte transportera fritt. Vissa saker kan transporteras fritt över membranet genom diffusion. I cellmembranet behöver vi kunna transportera vissa saker fram och tillbaka över membranet för att kommunikationen ska fungera, vi behöver transportörer - kanaler som är små proteiner som är inkilade/inbyggda i membranet som (ena varianten dvs kanalprotein icke-selektiva) alltid står öppna och då kan de fritt diffundera/förflytta sig över membranet. Men finns också kanalproteiner som är selektiva, vid en viss spänningsförändring då öppnas kanalen och vissa typer av joner kan släppas igenom och vid en viss typ av spänning är den stängd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är absolut refraktärperiod?

A

Absolut refraktär period: ingen ny aktionspotential kan startas. Annan förklaring: När cellmembranet inte kan stimuleras till en ny aktionspotential

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är relativ refraktärperiod?

A

När kraftigare depolarisering än vanligt krävs för att en ny aktionspotential skall uppstå

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är Excitatorisk postsynaptisk potential (EPSP)?

A

Vad händer då vid den mottagande cellen? Jo, signalsubstansen diffunderar och sätter sig vid receptor (nyckel i nyckelhål). Signalsubstansen åker inte in i nästa cell, utan påverkar mottagande cells kanaler. En excitatorisk synaps är en gasande synaps, något som gör att det fortsätter hända saker i mottagande cellen. Kalium släpps då in, för det kommer öka chansen för att en ny aktionspotential startas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Vad är Inhibitorisk postsynaptisk potential (IPSP)?

A

Vad händer då vid den mottagande cellen? Jo, signalsubstansen diffunderar och sätter sig vid receptor (nyckel i nyckelhål). Signalsubstansen åker inte in i nästa cell, utan påverkar mottagande cells kanaler. Inhibitorisk synaps släpper in negativa joner istället, t.ex. klor, vilket minskar chansen att starta en ny aktionspotential och signalen kommer bromsas upp.

18
Q

Vad är semipermeabel?

A

Cellmembranet är semipermeabelt = släpper igenom en del molekyler, men inte alla. Oladdade och opolära molekyler släpps gärna igenom cellmembranet, t.ex. syrgas eller koldioxid. Joner och polära molekyler har däremot mycket svårare att ta sig igenom cellmembranet. Hit hör t.ex. natriumjoner och vattenmolekyler. Dessa måste istället transporteras via särskilda transportproteiner.

Cellmembranet kan skydda vår cell från omgivningen och det kan avgöra vad som kan komma in och lämna vår cell. tillåter små och icke-polära molekyler att passera genom cellmembranet.

19
Q

Vad är saltatorisk fortledning?

A

I varje nod som finns på cellmembranet. Vårt cellmembran har noder i sig, dvs öppningar i myelinet. Myelinet gör att hastigheten på våra signaler går fortare, det gör den tack vare öppningarna i noderna pga där aktionspotentialerna sker. Aktionspotentialen sker i varje sådan nod. Natriumet sprider sig på insidan till nästa nod aha diffusion till nästa där den då startar en ny aktionspotential i nästa nod. Därför transportera genom hela axonet. Axonet kan vara uppåt 1,5 m långt. Detta kallas för den saltatoriska fortledningen (aktionspotentialen förflyttar sig längs med axonet)

20
Q

Vad är tröskelvärde?

A

Det värde som krävs för att en aktionspotential ska frigöras. Retningströskel: För däggdjur ca -55mV.

21
Q

Vad är dendrit?

A

Dendriterna leder information in i cellkroppen.

22
Q

Vad är vilomembranpotential?

A

Nervcell i viloläge = vilomembranpotential. Över nervcellens membran finns en potentialskillnad (70 mV) beroende på ojämn fördelning av joner - Natrium+ (Na+) på utsida och Kalium+ (K+) på insida. Upprättshålls bl.a av natrium-kaliumpumpen (som pumpar ut 3 natriumjoner i utbyte mot att två kaliumjoner pumpas in i cellen). Vilopotentialen i cellen påverkas av andra celler via cellens synapser. De andra cellernas påverkan kan antingen vara stimulerande eller hämmande.

23
Q

Vad är Axon?

A

Axon - en signal som går från cellen och iväg till en t.ex. muskelfiber/annat neuron.
Axonet leder information ut ur cellkroppen. Axon utan myelin: aktionspotentialen rusar fram långsammare längs med axonet mot axonterminalen. Myelin (fettskidor) runt axonet gör att aktionspotentialen kan hoppa fram snabbare längs axonet mot axonterminalen.

24
Q

Vad är natrium/kalium pump?

A

Upprätthåller vilopotentialen. 2st kaliumjoner in och 3st natriumjoner pumpas ut
Över nervcellens membran finns en potentialskillnad (70 mV) beroende på ojämn fördelning av joner - Natrium+ (Na+) på utsida och Kalium+ (K+) på insida. Upprättshålls bl.a av natrium-kaliumpumpen (som pumpar ut 3 natriumjoner i utbyte mot att två kaliumjoner pumpas in i cellen).

25
Q

Vad är spatialsummering?

A

Kollar när graderade potentialerna summeras. De kommer också summeras spatialt - att signaler som kommer nära varandra på membranet summeras. Är det långt ifrån varandra kommer de uppfattas som svagare i axonkäglan.
Annan förklaring: effekten av samtidigt inkommande signaler från olika nervceller som summeras.

26
Q

Vad är temporal summering?

A

Kollar när graderade potentialerna summeras. De kommer summeras temporalt alltså i tid, alltså signaler som kommer nära varandra över tid summeras och blir starkare än sin enskilda stimulus. Kan leda till aktionspotential om tröskelvärdet nås.
Annan förklaring: Effekten av flera tätt inkommande signaler från en nervcell som summeras

27
Q

Vad är en synaps?

A

En synaps är kopplingen mellan nervceller.
Den utgörs av två terminaler:
Presynapsisk - den nervcell som skickar AP till den andra terminalen.
Postsynapsisk - den nervcell som tar emot AP och som har möjlighet och skicka vidare denna.

28
Q

Vilka joner har vi (i större utsträckning) inuti cellen?

A
  • A- (negativa proteiner) som är negativt laddade och kommer inte ut. I vårt cellmembran har vi passiva jonkanaler som är öppna hela tiden, gör att kalium kan passera fritt över denna kanalen.
  • Kalium är positiva och dras in mot de negativa jonerna och finns mestadels inuti cellen och balanserar, dras till A- som är de negativa proteiner. Plus dras alltid till minus.
29
Q

Vilka joner har vi (i större utsträckning) utanför cellen?

A
  • Na+ (natrium) hålls utanför. Natriumjonerna hålls utanför pga har ingen öppning genom cellmembranet.
  • CI- (klor) passerar mer fritt. CI- hålls också utanför pga har väldigt få öppningar genom cellmembranet.
30
Q

Vad innebär en membranpotential?

A

Tack vare att vissa joner hålls innanför/inuti cellen och andra utanför. (A- och K+ kalium hålls inuti cellen) och (Na+ natrium och CI- klor hålls utanför) Det byggs upp en spänning pga vissa stängs inne och andra ute. Alltså en skillnad i laddning över membranet, som kallas för membranpotential. Detta kallas också för vilopotential.

31
Q

Vad innebär koncentrationsgradient?

A

Förflyttningen av joner kommer ske från en hög koncentration till en låg koncentration. Som att droppa i färg, först hög koncentration där den har droppats i till en låg koncentration. Kallas för att koncentrationen följer sin koncentrationsgradient, från en hög till en låg koncentration.

32
Q

Vad innebär spänningsgradient?

A

På samma vis (som koncentrationsgradient) så kommer joner flyttas efter sin spänningsgradient, så kommer en positiv jon kommer dras mot det negativa och tvärtom. Detta är för att utjämna laddningen.

33
Q

Vad gör membranet?

A

Att det blir en tydlig in- och utsida

34
Q

Vad ligger vilopotentialen på?

A

När cellen är i vila/jämvikt, så finns det ett visst antal negativa joner och positiva joner på insidan. Natrium och klor på utsidan. Då är det en skillnad i laddning över membranet som kallas vilopotential, det är när cellen är i vila. Den laddningen är -70 mV.

35
Q

När öppnad de spänningskänsliga natriumkanalerna i axon hillock?

A

T.ex. 50 mV så öppnas de spänningskänsliga natriumkanaler i axon hillock, då startas aktionspotentialen i axonet

36
Q

Vilka begrepp använder man när signalerna summeras i axon hillock?

A

De summeras temporalt och spatialt.

  • Temporalt - signaler som kommer nära varandra över tid summeras
  • Spatialt - signaler som kommer nära varandra på membranet summeras
37
Q

Vad innebär relativ refraktärperiod?

A

När cellen befinner sig i den tredje fasen i aktionspotentialen: då är cellen i relativ refraktärperiod: dvs den kan starta en ny aktionspotential: men behövs starkare stimulus, dvs längre upp till tröskeln nu, pga mer negativt laddad.

38
Q

Hur sker signalöverföringen vid synapsen?

A

Signalsubstansen har kommit någonstans ifrån. Antingen från att den bildats vid proteinsyntesen eller tillverkas i synapsen.
Först så ska den synthesieras, lagras i blåsorna som ligger längst ner. När signalen kommer i form av aktionspotential, då öppnar spänningskänsliga kalciumkanaler. Kalcium + –> kommer in, också positivt, kommer in mha diffusion med sin koncentrations- och spänningsgradient. Väl inne i cellen kommer den påverka blåsorna så att de förflyttar sig ner mot synapsklyftan. I synapsklyftan kommer membranet på blåsorna kommer smälta ihop med membranet i synapsen. På så sätt släppa ut sitt innehåll som då är signalsubstanserna. Signalsubstanserna kommer förflytta sig till postsynapsen. Där finns det en receptor där signalsubstansen passar in. När signalsubstansen gjort sitt jobb och öppnat receptorn –> måste inaktiveras på ngt sätt –> små enzymer kommer som inaktiverar signalsubstanserna som redan gjort sitt jobb. Antingen återtransport eller bryts ner till annat.

39
Q

Vad är en signalsubstans?

A

Definitionen är att det ska vara en kemikalie som finns och synthesiras i neuronet. Det ska producera en effekt på en närliggande cell. Det kan ha samma substanser som ibland fungerar som en signalsubstans och ibland som en hormon. Men hormon fungerar inte på samma sätt (utan fungerar systemiskt över hela kroppen).

40
Q

Vad är ett hormon?

A

Hormon fungerar inte på en närliggande cell. Ett hormon fungerar systemiskt över hela kroppen.