Samhandling mellom grupper og team Flashcards
Hva er kommunikasjon?
Kommunikasjon kommer fra det latinske ordet «communicare» som betyr å gjøre noe felles. Det å høre på en forelesning på nettet er en form for kommunikasjon, siden den informasjonen foreleseren formidler blir delt med de som ser på.
Hvorfor er kommunikasjon viktig i organisasjoner og ledelse?
- Kommunikasjon spiller ofte en viktig rolle i organisasjoner og i noen organisasjoner er det. Ansett som et kritisk aspekt for å unngå ulykker og store økonomiske tap. Det kan altså handle om liv og død. EKSEMPEL: Du kan se for deg all kommunikasjon som blir gjort på en flyplass, og hva sommå kommuniseres for at det skal gå bra med alle fly
Lasswells (1948) kommunikasjonsmodell
1.hvem 2.sier hva 3.i hvilken kanal 4.til hvem 5.med hvilken virkning
Denne modellen beskriver kommunikasjon gjennom 5 ulike punkter:
(1) hvem
(2) sier hva
(3) i hvilken kanal
(4) til hvem
(5) med hvilken virkning?
Lasswells kommunikasjonsmodell er en grunnleggende modell, men vi kan bruke denne modellen til å reflektere over kommunikasjon i forhold til individer, teknologi og organisasjoner.
I denne ser vi tre sentrale temaer:
* Informasjonsaspektet – hva er innholdet av budskap, og kommer det fremm?
- Identitet – hver er de kommuniserende partene, hvilket forhold har de til hverandre, og hvordan blir de påvirket av kommunikasjonen?
- Pragmatikk (effekten av kommunikasjonen) – får budskapet den tilsiktede virkningen, blir det ignorert eller til og med misforstått?
Individer og kommunikasjon
Kommunikasjon på to ulike nivåer
Det er viktig å reflektere over individets rolle i kommunikasjon, og hvordan relasjoner påvirker kommunikasjon mellom individer. Som individer er det flere ulike forhold som påvirker vår kommunikasjon:
Det biologiske nivået: På dette nivået forstår vi kommunikasjon som tegn. Biologiske tegn erikke-verbal kommunikasjon, dvs noe vi ikke kommuniserer verbalt. Biologiske tegn kan også være kroppslig reaksjon, vi bruker altså kroppsspråket vårt.
* Kommunikasjon forståes som tegn
* Ikke-verbal kommunikasjon
* Ofte en kroppslig reaksjon
Det kulturelle nivået: På dette nivået finner vi verbal og skriftlig kommunikasjon. Her kommuniserer vi med ord.
* verbal og skriftlig kommunikasjon
* Kommunikasjon forståes som symboler
Kulturelle og biologiske tegn kan by på problemer når de benyttes samtidig.
- EKSEMPEL: Hvis det er dårlig samsvar mellom det biologiske nivået og det kulturelle nivået. Det kan oppstå forvirring fordi kommunikasjonen på det kulturelle nivået ikke stemmer overens på det biologiske nivået.
Relasjoner og kommunikasjon
- I tillegg til det biologiske og kulturelle nivået, så påvirkes også kommunikasjon mellom individer av relasjoner. Når du har en god relasjon til noen så stoler du på denne personen og ignorer ikke det som blir sagt. Dersom du har en dårlig relasjon til denne personen så vil det være lettere å ignorere hva denne personen sier.
Teknologi og kommunikasjon
Teknologi utvikler seg veldig raskt, og vi må ofte se både bakover og fremover i tid for å forstå hvilken enorm påvirkning teknologi har på kommunikasjonen i organisasjoner.
- Det ble lansert i 2003, og gjorde det mulig for organisasjoner å kommunisere direkte gjennom meldinger, taleanrop og video.
- Lasswells kommunikasjonsmodell for teknologi: Ifølge denne modellen så vil teknologien gi oss flere kanaler å kommunisere i.
Systemmodell for kommunikasjon:
I tillegg til Lasswells kommunikasjonsmodell, benyttes det også en systemmodell for å forstå hvordan informasjon skapes, sendes og mottas.
Shannom og Weavers systemmodell benyttes for å beskrive hvordan et budskap går fra en avsender, gjennom en kanal som kan påvirkes av støy og til en mottaker. Denne modellen beskriver hvordan kommunikasjon først og fremst begynner med en kilde, og en sender, som ønsker å formidle et budskap.
Organisasjoner og kommunikasjon
Organisasjoner bruker kommunikasjon for styring og har ofte strukturer for hvordan kommunikasjonen skal skje. Kommunikasjon er ikke like kritisk for alle organisasjoner, men felles for de fleste organisasjoner er at de gjerne styres gjennom kommunikasjon, slik at de kan fungere på en optimal måte.
Makt og påvirkning
Makt handler om forsøket på å påvirke andre menneskers følelser, tanker og handlinger. Det vil si at du bruker metoder på å få andre mennesker til å tenke eller gjøre noe de ikke ville ha gjort uten din påvirkning.
Påvirkning: Hvordan man utfører makt i praksis
Makt kan også være positivt*
Kilder til makt
Forskere har funnet mange ulike kilder til makt. En kilde til makt vi si grunnlaget eller påvirkningskraften man har over andre mennesker. Stort sett så er det enighet om at det finnesåtte kilder til makt, men vi tar for oss 4 kilder her.
- Legitim makt er en formell makt som man har fått tildelt av noen andre. Dette kan være å være en leder i en bedrift eller en pilot på et fly.
- Referenmakt handler om den påvirkningskraften man har over andre mennesker fordi de ser opp til deg.
- Ekspertmakt handler om å være ekspert på et område, dette vil øke dinevne til å påvirke andre.
- Informasjonsmakt oppstår når en part har informasjon som den andre ikke har.
Påvirkningsteknikker
Påvirkningsteknikker er når man bruker makt i praksis, dvs hvordan man skal få noen til å gjøre noe. Det kan brukes både for å påvirke på en positiv og negativ måte.
Ulike påvirkningsteknikker:
- Argumentasjon når man bruker fakta for å overbevise den andre parten.
- Legitimering når man bruker loven for å påvirke andre.
- Press å legge press på en annen for å få en annen til å gjøre som du vil.
- Kompensasjon er når man tilbyr noe for å gjøre som du vil
Konsekvenser og reaksjoner av makt og påvirkning
Som regel fokuserer man på de negative konsekvensene ved å bruke makt og påvirkning, menforskning har vist at det kan føre til:
- Uetisk oppførsel.
- Man legger mindre vekt på risiko når man skal ta beslutninger.
- Øker motivasjonen for å nå mål.
- At man opplever sosial distansering mellom medlemmene i organisasjonen.
Det er tre typiske reaksjoner av å bruke makt og påvirkning:
1. Motstand: når man ikke vil gjøre det man blir påvirket til å gjøre.
2. Aksept: når man aksepterer påvirkningen uten motstand, men uten særlig motivasjon eller entusiasme.
3. Indre forpliktelse: når man påvirker handling, følelser og tanker.
Konflikter
Hva er konflikt?
Konflikter er ofte preget av følelser, slik som frustrasjon og irritasjon, og kan lett oppstå mellom mennesker som har en nær relasjon over tid. Vi reagerer altså på hva andre gjør, sier eller står for.
Konflikt kan oppleves subjektivt fordi det er ikke sikkert at begge personer opplever situasjonen som en konflikt. Det er vitkig å huske på så lengde du opplever at det er frustrerende så er det en konflikt selv om den andre parten ikke gjør det.
Ulike konflikter
Vi skiller mellom to ulike konflikter:
1. Sakskonflikt: Dette er når kilden til frustrasjonene er knyttet til en sak. EKSEMPEL: Vi blir frustrerte fordi vi ikke vet hvordan vi skal løse en oppgave.
- Relasjonskonflikt: Dette er når kilden til frustrasjonen er knyttet til en relasjon eller mellommenneskelige forhold. EKSEMPEL: At du kan oppleve det som irriterende når en person hele tiden kommerfor sent.
Positive og negavtive konsekvenser av konflikt
Positive konsekvenser:
- Vi begge kan diskutere våre synspunkter.
- Konflikten kan bli løst dersom den håndteres på riktig
- Gir økt oppmerksomhet ovenfor et problem
Negative konsekvenser:
- Det kan føre til dårlig stemning mellom individene.
- Det kan gå utover samarbeidet vårt.
- Det kan gå på personangrep
Glasls konfliktmodell
Glasls sin konfliktmodell beskriver hvordan konflikter eksalerer over tid. Fasene beskriver atferd, tanker og reaksjoner og bygger på hverandre.
Saksnivå:
Fase 1. Begynnende frustrasjon
Fase 2. Partene ser hverandre som motpoler
Fase 3. Klar til kamp
Personalnivå:
Fase 4. Søke støtte og allianser
Fase 5. Motpart er uten moral og sunn fornuft
Fase 6. Trusler og fysiske angrep
Full synlig konflikt:
Fase 7. Ødelegge for motstanderen
Fase 8. Full krig og sabotasje
Fase 9. Den andres tap er min seier
Årsaker til og håndtering av konflikter
Årsaker til konflikter:
- Motstridende interesser.
- Kommunikasjonsproblemer
- Utydelige retningslinjer
Håndtering av konflikter:
- Håndtere situasjonen selv.
- Få hjelp fra arbeidsgiver
- Viktig å huske på å forsøke å håndtere konflikter så tidlig som mulig, og gjernefør konflikter utvikler seg til å bli relasjonskonflikter.
Mobbing, trakkasering
Mobbing, trakkasering
Begrepet mobbing benyttes ikke i arbeidsmiljøloven.
I arbeidsmiljøloven benyttes trakassering som et begrep, og trakassering omfatter begrepet mobbing.
Definisjon av mobbing og trakassering; systematiske og vedvarende negative hendelser rettet mot en eller flere personer. Det må vedvare over tid for å kunne sies å være mobbing/trakassering.
Mobbing og trakassering oppstår ofte i organisasjoner hvor det er mange konflikter og mye stress, og går ut over mental helse.
Konflikter på arbeidsplassen som eskalere, eller som befinner seg på personnivå, hvor konflikten handler om personene i seg selv, kan ofte føre til mobbing og trakassering.
Ulike typer mobbing og trakassering:
- En ansatt snakker nedlatende om en nyansatt.
- En leder som blir skjelt ut av ansatte over tid.
- En ansatt som ikke blir inkludert i sosiale sammenhenger og arbeidsplassen. Det er viktig at i disse situasjonene, så må det også være slik at den som blir utsatt for de negativene hendelsene, ikke har mulighet til å forsvare seg tilstrekkelig