Kognitive prosesser Flashcards
Hva er en holdning?
En holdning er hvordan man forholder seg til andre mennesker, situasjoner eller ting. Man kan ha både positive og negative holdninger, og vil dermed påvirke hvordan vi samhandler med andre mennesker og hvordan man ser på situasjoner eller ting.
Holdninger er relativt stabile fordi man har de samme holdningene stort sett hele livet. Man kan endre holdningene sine, men det krever mye arbeid. Se for deg om en som har stemt Høyre hele livet, plutselig blir medlem i Rødt. Da skal det mye mentalt arbeid til for å endre de automatiske holdningene man har innlært om veldig mange forskjellige situasjoner i hverdagen vår.
Hva er en stereotypi?
En stereotypi er et forenklet bilde man har om en gruppe mennesker. Ofte så er det snakk om en gruppe mennesker med et felles kjennetegn, gjerne noe som er lett å gjenkjenne. Det kan være kjønn, alder, opprinnelsesland, hårfarge, klesstil, og mye annet. Men det er ikke alltid stereotypien stemmer overens med virkeligheten.
Man kan ha både positive og negative stereotypier. Altså, at man legger en egenskap på en gruppe mennesker som har et felles trekk. Stereotypier kan også være veldig personlige eller noe ”alle” kjenner seg igjen i.
Hva er forskjellen mellom implisitt og eksplisitt?
Implisitt betyr underforstått eller indirekte. Altså noe som man har, men som ikke er tydelig for andre. Implisitte fordommer er dermed negative holdninger man har, men som andre ikke nødvendigvis vet at man har.
Eksplisitt betyr direkte og tydelig forklart. Dette er noe som er tydelig for alle andre og man trenger ikke å skjule det for andre. Eksplisitte fordommer er altså negative holdninger som man har og som man er åpen om til andre mennesker.
Hva er attribusjon?
Attribusjon er når man prøver å forklare en handling eller situasjon. I hverdagen så ønsker man ofte så lite usikkerhet som mulig. Hjernen løser dette ved at man omgivelsene rundt seg og prøver å skape en mening ut av det som skjer. Når man attribuerer så legger man en årsak til en handling, uavhengig om man har nok informasjon til å dra en korrekt konklusjon om hvorfor det har skjedd.
Hva er den fundamentale attribusjonsfeilen?
Den fundamentale attribusjonsfeilen handler om hvordan man skaper årsaker til hvorfor ting, men man har som regel forskjellige tolkninger om andre personer versus deg selv.
Ved negative hendelser så legger man ofte årsaken til at noe har skjedd hos andre på en indre egenskap, men når det gjelder seg selv så legger man årsaken til noe eksternt. For eksempel så kom du for sent til møtet fordi bussen var for sen, men kollegaen din kom for sent for han er lat.
Ved positive hendelser så er det motsatt. Man legger ofte eksterne årsaker til grunn om noe positivt har skjedd noen andre (”det var bare flaks at han gjorde det bra på eksamen”), men hos deg så er det fordi du har en god egenskap.
Hva er kognitiv dissonans?
Kognitiv dissonans oppstår når det er en forskjell mellom holdningene dine og handlingene dine.
Foreksempel: Så vet du at en kjøttfri diett er bedre for miljøet, men du fortsetter å spise kjøtt. Da er det en forskjell mellom holdningen din (kjøttfri diett er bra for miljøet) og handlingene dine (spiser kjøtt).
Hva er et problem?
Situasjoner der man IKKE har en klar måte eller metode for å komme frem til et mål på
Problemløsningsprosess
En problemløsningsprosess foregår i ulike trinn:
1. Identifisere hva problemet er og hva slags type problem det er
2. Identifisere hva målet med løsningen er
3. Ta en vurdering på hvilke muligheter man har for å kunne løse problemet
4. Legg en strategi for hvordan man skal komme frem til løsningen
5. Når løsningen er funnet, tar man en vurdering på om kvaliteten på løsningen er bra nok
Hva er valgbeslutninger?
Valgbeslutninger er når man må velge mellom flere alternativer.
Eksempel: Må velge mellom å dra til Hellas, Spania eller Portugal i sommerferien.
Hva er evalueringsbeslutninge?
Evalueringsbeslutninger er når man må ta et ja/nei valg. Eksempel: Må vurdere om man skal på kino eller ikke.
Hva er konstruksjonsbeslutninger?
Konstruksjonsbeslutninger er når man ikke har et klart sett av alternativer å velge mellom.
Eksempel at det er ikke noen klare valgalternativer om hvordan man skal svare på påstander. Man må altså konstruere svaret selv med de ressursene man har tilgjengelig.
Beslutningssuksess
Beslutningssuksess er om du har klart å velge riktig løsning som løse HELE problemet.
Beslutningskvalitet
Beslutningskvalitet er om prosessen du har valgt for å komme frem til løsningen er gjennomførtbart.
Bekreftelsesfellen?
Bekreftelsesfellenn handler om at man godtar informasjon bekrefter angtagelsene dine, og forkater de som avkrefter dem.
Tilgjengelighetsfellen?
er når hjernen din tror det er større sannsynlighet for at noe skal skje, og vektlegger derfor dette høyere når man vurderer alternativer.
Representativitetsfellen?
Representativitetsfellen handler om at man trekker konklusjoner på bakgrunn av skjema og stereotypier, og dette vil påvirke våre valg og handlinger
Forankringsfellen?
Forankringsfellen handler om at man skaper en metalt anker som man baserer belsutningene sine på, og man er ofte bevisst på at man bruker ankre og hvilken grunnlag man har valgt ankeret sitt.
Avgrensningsfellen?
Avgrensningsfellen handler om at man rammer inn i en situasjon på en slik måte at man ser situasjonen kun fra en vinkel.
Overkonfidensfellen?
Overkonfidensfellen handler om at man har en tendens til å overvurdere vår egen vurdering av en situasjon, og som igjen påvirker våre handlinger.
Hva er læring?
Læring er tilegnelse av kunnskap eller informasjon.
Når man snakker om læring som tilegnelse av et produkt så vil det si at du har fått ny informasjon eller kunnskap uten å tenke over hvordan du har lært den nye kunnskapen. Mens om man ser på læring som en prosess så ser man på selve prosessen frem til man har fått den nye kunnskapen også som læring.
Hva er forskjellen mellom enkelkretslæring og dobbelkretslæring?
Ved enkelkretslæring så retter man opp en feil som har skjedd, mens debbelkretslæring så prøver man også å finne årsaken til hvorfor feilen skjedde og rette opp i årsaken.
Dobbelkretslæring så ser man ikke bare på hva man kan gjøre for å rette opp i problemet, men hvorfor problemet har oppstått.
Hva er induktiv resonnering?
Induktiv resonnering er når man kommer frem til konklusjoner på egenhånd ved å prøve og feile selv, mens deduktiv resonnering er når man følger et lært sett med regler for å løse en oppgave.
Alferdspsykologiske perspektiv
Perspektiv innenfor læring
Atferdspsykologiske perspektiver (behavioristiske perspektiver)
To former for læring:
**1. Klassisk betinging: **
* Pavlovs hunder hvor klassisk betinging ble gjeldene, og en nøytral stimulus fikk en generalisert assosiasjon som frykt eller redsel. Disse generaliseringene kan svekkes gjennom ekstinksjon som krever at vedkommende opplever positive erfaringer slik at frykten forsvinner.
2. Operant betinging:
Det behavioristiske manifest (John B. Watson) forklarer at «kildene til menneskers individuelle egenskaper og særtrekk lå i deres miljø». Han mente altså at vi ikke kan oppnå læring uten å bli påvirket av våre omgivelser.
- B.F Skinners rotter og hans teori på operant betinging. Skinner mente vi lærte av konsekvensene av handlingene vi utfører, slik at om det er et vellykket resultat vil vi repetere handlingen og om vi blir påført straff som konsekvens, vil handlingen unngås.
Behavioristisk syn på læring har fått kritikk fordi det stilles spørsmål til hvem som skal eventuelt rose (forsterke) og straffe, og hva skal i så fall ses på som ønsket og uønsket atferd. I tillegg har det vist seg at straff ofte fører til unngåelse av straff i form av å skjule hva en har gjort osv., i stedet for å endre atferd. I tillegg er ikke ytre belønning slik Skinner illustrerer det, alltid en langvarig og god teknikk for å styrke motivasjon og læring.
Atferdspsykologiske perspektiver er uansett relevant for arbeidslivet. Alle ledere forsterker atferd bevisst eller ubevisst i form av smil, anerkjennelse, ros, osv. Noen ledere bruker og straff for å bli kvitt uønsket atferd, men dette har som nevnt ofte negative konsekvenser.
kognitivt perspektiv
Meningsfull læring er en form for kognitivt perspektiv og skiller mellom
- Oppdagelseslæring - induktiv resonnering som forklarer læring gjennom å finne ut av nye ting selv, og på denne måten skape generelle regler, begreper og prinsipper for de eksemplene man har studert. Oppdagelseslæring er relevant for jobber hvor læringsprosessen er viktig, for eksempel jobber preget av kreativitet og problemløsning.
- Meningsfull oppdagende læring - deduktiv tilnærming som forklarer hvordan læring også kan skje gjennom konkret kunnskap. Man går fra en generell regel til en ny løsning