salstentamen Flashcards
Vad innehåller det centrala nervsystemet (CNS)?
Hjärnan och ryggmärgen. hjärnan är kontrollcentret. Skickar ut signaler som styr våra rörelser, tankar och känslor. Ryggmärgen fungerar som en informationsväg mellan hjärnan och resten av kroppen. Styr reflexer som är snabba reaktioner på stimuli
Ge ett exempel på hur det centrala nervsystemet fungerar
När du rör vid något varmt skickar neuroner signaler till ryggmärgen som sedan skickas till hjärnan. Hjärnan tolkar signalen som ”varmt” och skickar en signal tillbaka till ryggmärgen, som sedan skickar en signal till musklerna i handen för att dra bort handen från det varma.
Hur skyddas hjärnan och ryggmärgen?
hjärnan = omgiven av skallbenet, vilket bildar en hård yttre skyddande struktur. Här även tre hjärnhinnor som omger hjärnan och ger ytterligare skydd. Har även ett lager av fettvävnad
ryggmärg = finns inuti ryggraden som agerar skydd. Har liknande hinnor som hjärnan som skyddar samt fettvävnad.
Vad är cerebrospinalvätska?
det är hjärn- och ryggmärgsvätska som agerar stötdämpande och kyler ner hjärnan
Vad är blod- hjärnbarriären?
ett skyddande filter som reglerar vilka ämnen som kan passera från blodet till hjärnan
Vad är en cellkropp?
En nervcells “hjärna” som innehåller DNA
Vad är dendriter?
Nervcellens antenner som tar emot signaler från andra nervceller
Vad är Axon?
Ett långt trådaktigt utskott som leder signaler bort från cellkroppen. Axonet är som en kabel som förmedlar information till andra celler, nervceller eller muskler
Vad är myelin?
Ett fettämne som fungerar som isolering av axonet. Gör så att nervimpulser kan skickas snabbare
Vad är gliaceller?
En cell som hjälper till att hålla neuron på plats genom fysisk stöttning
Vad är en synaps?
Det är den plats där en nervcell överför en signal till en annan cell, alltså mellanrummet mellan två nervcellers dendriter. Det ät neurotransmittorer som förs över i synapsen till den andra nervcellen
Vad innebär det att nervcellen är i vilopotential?
Nervcellens insida är mer negativt laddad än utsidan. En elektrisk spänning över nervcellens cellmembran på -70mV
Vad innebär det att en nervcell är i aktionspotentialen?
Ett stimuli uppstår som bidrar till att nervimpulser skickas och skapar en elektrisk spänning över nervcellens cellmembran
Vad heter hjärnans 4 lober?
Frontallob, Hjässlob, Tinningslob, nacklob
Vad är frontallobens specifika områden?
planering, beslutsfattande, problemlösning, impulskontroll, personlighet och viljestyrka rörelser
Vilka funktioner styr hjässloben över?
Bearbetar sinnesintryck såsom beröring, smärta och temperatur. Hjälper oss att orientera oss i rummet och att förstå vår egen kropp i förhållande till omgivningen. Matematiska förmågor.
Vilka funktioner styr tinningloben över?
tinningloben är vårt hörselcentrum. Spelar även viktig roll för vårt minne, särskilt för att känna igen röster och ansikten. Tinningloben är även involverad i språkförståelse.
Vilka funktioner styr nackloben över?
Nackloben är vårt syncentrum. Den tar emot visuella signaler från ögonen och omvandlar dem till bilder som vi kan tolka
Beskriv storhjärnan
Storhjärnan är den största delen av hjärnan och är delad i två halvor, en höger och en vänster hjärnhalva. Dessa halvor är sammankopplade med varandra via hjärnbalken. Ytan på storhjärnan kallas hjärnbarken och är uppdelad i olika lober, var och en med sina specifika funktioner.
Beskriv lillhjärnan
Lillhjärnan är belägen under storhjärnan och har en viktig roll för koordinering av rörelser, balans och hållning. Den hjälper oss att utföra rörelser på ett smidigt och exakt sätt.
Beskriv det limbiska systemet
Det limbiska systemet är hjärnans känslomässiga centrum och spelar en central roll för våra känslor, motivation och minne. Driver beteenden genom att skapa känslor av belöning och bestraffning. Hjälper oss att lagra minnen
Vilka är de tre viktigaste strukturerna i det limbiska systemet?
Amygdala, hippocampus och hypothalamus
Beskriv amygdala
Rädsla och känslor: Amygdala är ofta kallad hjärnans “larmcentral”. Den spelar en nyckelroll i att upptäcka och reagera på potentiella hot. När vi känner oss rädda, arg eller upprörda är amygdala vanligtvis mycket aktiv. Den hjälper oss att bedöma om en situation är farlig och att initiera en “fight or flight”-respons.
Emotionell inlärning: Amygdala hjälper oss också att associera vissa stimuli med känslor. Till exempel, om du blir biten av en hund kan amygdala skapa en stark association mellan hundar och rädsla.
Social kognition: Amygdala är involverad i vår förmåga att förstå och reagera på andra människors känslor. Den hjälper oss att känna empati och att läsa av sociala signaler.
Beskriv hippocampus
Minnesbildning: Hippocampus är central för att bilda nya minnen, särskilt deklarativa minnen (minnen om fakta och händelser). Den hjälper oss att skapa mentala kartor över vår omgivning och att navigera i rummet.
Minneskonsolidering: Hippocampus spelar också en roll i att konsolidera minnen, vilket innebär att överföra korttidsminnen till långtidsminnen.
Spatial navigering: Hippocampus är viktig för vår förmåga att orientera oss i rummet och att hitta vägen.
Beskriv hypothalamus
Homeostas: Hypothalamus fungerar som kroppens termostat. Den reglerar viktiga funktioner som hunger, törst, kroppstemperatur, sömn och sexuell drift.
Autonoma nervsystemet: Hypothalamus styr det autonoma nervsystemet, som reglerar hjärtfrekvens, blodtryck och andra omedvetna kroppsfunktioner.
Endokrina systemet: Hypothalamus kommunicerar med hypofysen, som är “mästarkörtlen” i det endokrina systemet. Tillsammans reglerar de produktionen av hormoner som påverkar hela kroppen.
Beskriv habituering och ge ett exempel
beskriver hur vår hjärna vänjer sig vid upprepande stimuli, vilket gör att vi reagerar mindre och mindre på den över tid.
Exempel: klocka som tickar i klassrum, efter ett tag hör vi inte det tickande ljudet.
Beskriv mcGurk-effekten och ge ett exempel
McGurk-effekten = uppstår när det vi ser inte stämmer överens med det vi hör. När det visuella och de auditiva intrycken inte stämmer överens, gör hjärnan en gissning och skapar en ny perception som är en kombination av de två.
Exempel: Till exempel kan du se en video där en person formar läpparna för att säga ljudet “ba”, men ljudet du hör är faktiskt “ga”. Trots att du hör “ga” kommer du troligen att uppfatta att personen säger ett ljud som ligger någonstans mellan “ba” och “ga”, kanske något som låter mer som “da”.
Beskriv perceptuellt set
Perceptuellt set = beskriver hur våra tidigare erfarenheter, förväntningar och motivation påverkar vår tolkning av sensorisk information. Det tenderar att se och tolka saker på att visst sätt, baserat på våra förutfattade meningar och övertygelser.
Beskriv synestesi
Synestesi = ett tillstånd där stimulering av ett sinne automatiskt utlöser en upplevelse i ett annat sinne. Det är som att sinnena blandas samman. En person med synestesi kan till exempel se färger när de hör ljud eller känna former när de smakar något.
Beskriv bottom-up och top-down och ge exempel på båda
Bottom-up = datadriven process. Börjar med de grundläggande elementen; färger, former, ljud för att sedan bygga upp en helhetsbild.
Exempel: du ser en kopp på ett bord. Hjärnan väljer då att registrera dess form för att sedan registrera objektet för vad det faktiskt är. Det är som att lägga pusselbit för pusselbit tills du ser den stora helheten.
Top-down = ens tidigare erfarenheter, förväntningar och kunskap påverkar hur du tolkar information eller situationer.
Exempel: du har en teori om vem som har begått ett brott innan du börjar utreda pga att dina tidigare erfarenheter och förväntningar från tidigare brott styr din syn på situationen
Beskriv sensorisk anpassning och ge ett exempel
Sensorisk anpassning = är en process där våra sinnen vänjer sig vid konstanta stimulering och blir mindre känsliga över tid. Det är en fysiologisk process som sker i dina sinnesorgan.
Exempel: om du går in i ett mörkt rum kommer dina ögon att anpassa sig efter ett tag.