Retsmedicin - Børnemishandling Flashcards

1
Q

Du modtager en 4 måneder gammel dreng i skadestuen.

Hans forældre er begge med, de er først i tyverne.

De fortæller, at drengen i går rullede ned fra sofaen. Han havde lidt svært ved at falde i søvn i går aftes, men ellers var der intet usædvanligt ved ham.

I dag har han klynket. Forældrene er bekymrede for, om han har ondt i armen, da han ikke rigtig bevæger den.

Anamnestisk er der normal graviditet og fødsel, alle besøg af sundhedsplejerske og hos lægen er forløbet uproblematiske og har vist normale forhold og vækst. Der har ikke været sygdom siden fødslen.

Ved objektiv undersøgelse finder du et ca. 6 cm stort blodunderløbent mærke i højre side af ansigtet samt lineære, parallelle og symmetriske blodunderløbne mærker på brystkassens sider, målende op til 8 x 1 cm.

Der er flere lignende blodunderløbne mærker på begge lår. Drengen græder hjerteskærende ved berøring af højre arm.

Hvad er din arbejdsdiagnose? Redegør kort for hvordan du kom frem til denne diagnose.

A

Mishandling af barn/battered child skal mistænkes. Andre mulige diagnoser er fraktur af knogler i armen samt en ikke kendt blod/blødersygdom. Et barn på fire måneder kan formentlig ikke bevæge sig så meget, at han kan rulle ud af en sofa. Et fald fra en sofa kan give enkelte blå mærker, men ikke flere steder spredt ud over kroppen – der er således ikke overensstemmelse med oplysninger om traume og de objektive fund. Fald fra sofahøjde udvikler ikke nok energi til at give knoglebrud hos spædbørn.

Note:

Jeg mistænker børnemishandling/battered child. Jeg ved ikke lige hvad sandsynligheden er for, at et barn kan bevæge sig i sådan en grad at det falder ud af sofaen taget barnets alder i betragtning - men det kan godt være at det kan trille ud.
Dog har barnet flere blodunderlæbne mærker i både ansigt, brydtkasse og lår. Jeg forestille mig ikke, at et fald vil give mærker så mange forskellige steder. Det faktum at barnet græder hjerteskærende ved berøring af højre arm gør at jeg mistænker fraktur - hvilket i hvert fald ikke vil passe med den såkaldte sygehistorie.

Hvordan vil jeg komme frem til min diagnose?

  • Røntgen - og da barnet er < 2 år vil jeg lave helkrops
  • CT og MR af cerebrum
  • Øjenundersøgelse (for at se efter evt. retinale blødninger da de nemlig kan opstå når man ryster barnet)
  • Undersøgelse af blod og urin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvor og hvordan skal du rette henvendelse, når du har mistanke om, at et barn mistrives?

A

Jeg skal lave en underretning til de sociale myndigheder i den kommune, hvor barnet har bopæl. Underretningen skal forgå skriftligt, og i akutte tilfælde kan den sociale døgnvagt også kontaktes telefonisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er formålet med de danske børnehuse? Og hvilke undersøgelser/tiltag kan foretages i børnehusene?

A

At yde en tværfaglig indsats med vidensdeling mellem kommune, politi og sygehusvæsen.

Undersøgelser/tiltag; Krisestøtte, psykosocial udredning, videoafhøring, retsmedicinsk undersøgelse

  • De danske børnehuse findes i alle regioner oge r et tværfagligt samarbejde mellem kommune, politi og sundhedsvæsen.*
  • Formålet er at børnene kun skal møde ind et enkelt sted i forbindelse med deres sag og således ikke hos hhv. politi, kommune og på sygehuset. Alt tilknyttet deres sag vil således foregår på det danske børnehus.*
  • Det kan være udredninger, undersøgelser, samtaler, afhøringer, krisestøtte mm.*
  • Det er ikke et opholdssted eller et sted hvor de er indlagt. De kommer og så går de igen når de er færdige.*
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ved undersøgelse af et 6 måneder gammelt barn får du mistanke om, at barnet har været udsat for vold. Røntgenbillede viser spiralfraktur af højre humerus.

Hvad er en spiralfraktur, hvordan opstår den, og hvorfor er den interessant i forbindelse med denne sag?

A

Ved en spiralfraktur forløber brudlinjen, spiralformet på langs af knoglen. Spiralfrakturen opstår ved, at der samtidig med en vridende bevægelse i knoglen enten er et kraftigt træk eller sammenpresning i knoglens længderetning. En traumemekaniskme som ovenfor beskrevet, er yderst usandsynlig ved ”almindelige” fald og bevægelse for børn. Barnets alder taget i betragtning er et naturligt traume endnu mere usandsynligt. Spiralfraktur af de lange rørknogler er derudover et klassisk faretegn i forbindelse med vold mod børn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Du er forvagt i børnemodtagelsen, da en kvinde kommer ind med sin 4 måneder gamle dreng. Han har været sløv og har virket forkvalmet siden han blev taget op efter sin middagslur. Han har et femkrone stort hæmatom på højre side af hovedet og ved nærmere undersøgelse også flere blå mærker på for- og bagsiden af thorax. Moderen kan ikke forklare, hvorledes de blå mærker er opstået.

Hvad vil du gøre?

A

Indlægge barnet på børneafdelingen obs. Battered child, lave underretning til de sociale myndigheder telefonisk og skriftligt, orientere forældre om mistanken om at ’nogen’ kan have gjort barnet ondt, iværksætte udredningsprogram obs. Battered child, dokumentere læsioner grundig beskrivelse og evt. klinisk foto.

  • Note:*
  • Jeg mistænker battered child - hvorfor?*
  • mærker forskellige steder på kroppen
  • uforklarlige årsager

Det er netop noget man skal være obs. på i de her situationer, men det skal også lige siges at børn sagtens kan have blå mærker af leg og at forældrene ikke lige har set hvordan de skulle være opstået. DOG er denne dreng kun 4 måneder og det er derfor begrænset:

  • 1. hvor meget han selv lige kommer sådan rundt
  • 2. hvor meget han er “alene” hvor forældrene ikke lige ser hvad der sker
  • På baggrund på mistanke om batered child indlægger jeg barnet på børneafdelingen. Jeg kontakter de sociale myndigheder - det skal gøres skriftligt, men kan også gøres mundtligy (via telefon) i akutte situationer.*
  • Forældrene skal selvfølgelig informeret om at deres barn indlægges og at de sociale myndigheder er kontakted på grund af mistanke om at nogen har gjort skade på deres barn.*
  • Jeg vil udrede barnet med:*
  • Røtngen: helkropsskanning da barnet er < 2 år
  • CT og MR af cerebrum
  • Øjenundersøgelse
  • Blod- og urinundersøgelse

Desuden tage billeder af læsionerne (med målebånd).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

En 2-årig pige bringes til skadestuen sent en aften af mor. Pigen har ikke villet bruge højre arm siden i går morges. Pigens storebror på 7 år har ligget på sofaen og set tegnefilm med hende det meste af dagen uden opsyn. Hverken mor eller far har bemærket at pigen har grædt eller at hun skulle være faldet. Mor er uddannet sygeplejerske og far er gymnasielærer. Objektivt findes et håndfladestort blåt mærke på venstre overarm. Hele høje arm er hævet og blåviolet misfarvet. Røntgenundersøgelsen viser et spiralbrud af højre humerus. Ved nærmere eftersyn ses flere blå, gule og brune blodunderløbne mærker på begge overarme, balder og lår.

Finder du indikation for indlæggelse og udredning ’obs battred child’? Hvis ja, hvad begrunder du det med?

A

Ja, der er indikation for indlæggelse og udredning begrundet i manglende traumemekanisme (et spiralbrud af humerus opstår ikke uden et relevant traume), flere læsioner af forskellig alder, forsinkelse af kontakt til skadestuen.

  • Note:*
  • Ja der er indikation.*
  • De kan ikke forklare hvordan læsionen er sket.*
  • Der er flere andre læsioner på forskellige stedet på kroppen som er ældre end “i går”.*
  • Spiralfraktur er en spiralformet fraktur langs en rørknogle og det sker typisk ved vrid - ikke ualmindeligt i misbrugssager.*
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Du er forvagt i skadestuen. En fem måneder gammel dreng bliver bragt ind af sine forældre. Han er sløv, klynkende og har ikke spist som vanligt de seneste to dage. Ved ankomst til skadestuen begynder drengen at krampe. Forældrene fortæller, at han trillede ned af sofaen for ca. to døgn siden. Objektivt findes et blåt mærke i baghovedet og blå mærker spredt opadtil på brystkassens for- og bagside.

Hvad er det første, du gør?

a) På mistanke om børnemishandling laves underretning til de sociale myndigheder.
b) Der foretages politianmeldelse, da barnet er i potentiel livsfare, og der er mistanke om børnemishandling.
c) Der iværksættes udredning og behandling af kramperne.
d) Vagthavende retsmediciner kontaktes med henblik på akut personundersøgelse.
e) Der aftørres for DNA og sikres billeder af de blå mærker via Klinisk Foto.

A

c)Der iværksættes udredning og behandling af kramperne.

OBS. på at børnecase ikke nødvendigvis er mishandling.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Du er læge i almen praksis. Sofie på 12 år kommer i konsultationen sammen med sin mor. Sofie har fortalt mor, at hendes onkel igennem et års tid har haft samleje med hende, når han kom og passede hende og lillebror hver onsdag aften. Han havde senest forgrebet sig på Sofie for tre uger siden. Sofie fortæller at det gør ondt i tissekonen og numsen samt at det har blødt fra tissekonen flere gange. Mor er meget forvirret og ked af det. Hun kan ikke forestille sig, at hendes egen bror kan finde på at gøre Sofie ondt, men hun kan samtidig heller ikke forestille sig, at Sofie skulle lyve om sådan noget.

Hvad gør du nu?

a) Jeg ringer straks til politiet og anmelder onklen.
b) Jeg laver en objektiv undersøgelse af Sofie inkl. inspektion af kønsdele og endetarm med henblik på at påvise læsioner, der kan bekræfte at et seksuelt overgreb har fundet sted.
c) Jeg vælger at se tiden an, da der ikke er meget hold i historien.
d) Jeg råder mor til at kontakte politiet og laver selv en underretning til de sociale myndigheder.
e) Jeg sender en henvisning til Center for voldtægtsofre, hvor Sofie kan få en tid til undersøgelse samme dag.

A

d)Jeg råder mor til at kontakte politiet og laver selv en underretning til de sociale myndigheder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvor og hvordan skal du rette henvendelse, når du har mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb?

A

Jeg skal lave en underretning til de sociale myndigheder i den kommune, hvor barnet har bopæl. Underretningen skal forgå skriftligt og i akutte tilfælde skal den sociale døgnvagt også kontaktes telefonisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Du er forvagt i skadestuen. Det er sent søndag aften. En mor kommer ind med sin 4 måneder gamle dreng, som ikke har villet spise og drikke det seneste døgn. Ved den objektive undersøgelse findes drengen bleg, kold og smågrædende ved berøring. Stetoskopi af hjerte og lunger er normale. Der ses et blåt mærke i midtlinjen i baghovedet på ca. 2 cm. Moderen kan ikke forklare, hvorledes det er fremkommet. Mens du har forladt stuen for at hente et termometer, løber moderen ud til dig med drengen i armene. Han har kramper og vejrtrækningsbesvær.

Hvad kan være skyld i drengens tilstand?

  1. Epilepsi.
  2. Børnemishandling.
  3. Meningitis.
  4. Ulykke.
  5. Alle fire ovennævnte.
A
  1. Alle fire ovennævnte.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Mor kommer med Frida på tre år i almen praksis, da hun har observeret noget rødt i bleen i forbindelse med bleskift kort efter, Frida er kommet hjem fra ferie hos bedsteforældrene. Frida har sagt, ”morfar har puttet en finger ind i min numse, og det gør ondt”.

Hvad gør du nu?

A

Jeg holder hænderne i lommen, og undlader at undersøge genitalia, så jeg ikke kontaminerer eventuelle spor. Laver en underretning til de sociale myndigheder. Telefonisk da det er akut og efterfølgende også skriftligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

En tre måneder gammel dreng bliver indbragt til FAM med ambulance pga. krampetilfælde i hjemmet. Mor forklarer at han har været sløv og klynkende det meste af dagen, specielt ved bleskift og berøring af det venstre ben. Ved den objektive undersøgelse finder du en velnæret dreng, vågen, klynkende og med dårlig blikkontakt. I højre side af panden findes et stort blodunderløbet mærke. På venstre ben ses to større blodunderløbne mærker. Moderen afviser, at drengen har været udsat for et traume, hverken ved et uheld eller bevidst.

Beskriv et relevant udredningsprogram?

A

CT/MR scanning af cerebrum, helkropsrøntgen x2, øjenlægeundersøgelse, blod og urin mhp. blandt andet koagulationstatus, glutaraciduri type 1, osteogenesis imperfecta, klinisk foto og underretning til de sociale myndigheder.

Røntgen - helkropsscanning da barnet < 2 år

CT/MR af cerebrum

Øjenlægeundersøgelse

Blod og urinundersøgelse - fokus efter evt. sygdomme, der kan give øget risiko for lettilkommelige blå mærker

Dokumentation af læsionerne (foto)

Slutteligt skal de sociale myndigheder underrettes skriftligt via borger.dk eller brev (telefonisk ved akutte sager).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvornår har du som læge pligt til at underrette de sociale myndigheder?

Hvis du får kendskab til eller grund til at antage:

  1. At et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte
  2. At et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold
  3. At et barn eller ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten
  4. At et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb
  5. Alle fire ovennævnte svar er korrekte
A

Alle fire ovennævnte svar er korrekte

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvad er formålet med de danske børnehuse?

  1. At tilbyde mad og logi til børn og deres familier, i sager om overgreb
  2. At tilbyde pasning af børn udsat for overgreb, når forældrene skal til samtale med kommune, politi eller andet i forbindelse med den igangværende sag
  3. At koordinere en tværfaglig indsats mellem kommune, politi og sygehusvæsen i sager om overgreb
  4. At tilbyde undervisning af børn, som ikke har været i skole over en længere periode pga. igangværende sag om overgreb
  5. Alle fire ovennævnte svar er korrekte
A

At koordinere en tværfaglig indsats mellem kommune, politi og sygehusvæsen i sager om overgreb

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hvilket af følgende begreber tager ofte form af en, af anden person, påført forgiftning?

  1. Münchhausen by proxy
  2. Mandolinfeber
  3. Acidose
  4. Overmedicinering
  5. Alkoholisme
A

Münchhausen by proxy

Ofte mor, der påfører sit barn

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Nævn kort de undersøgelser, der indgår i udredningsprogrammet af børn, hvor der er mistanke om fysisk børnemishandling.

A

Klinisk børneundersøgelse ved børnelæge

Klinisk retsmedicinsk undersøgelse

Helkropsrøntgen

CT og/eller MR af cerebrum

Øjenlægeundersøgelse

Blod og urin prøver (koagulationsstatus, glutaraciduri type 1, osteogenesis imperfecta mm.)

Evt. klinisk foto til dokumentation af læsioner

17
Q

Du er forvagt i skadestuen en fredag aften kl. 20 og tilser en 5 år gammel pige, som er ankommet sammen med sin mor. Forældrene er skilt Mor forklarer at pigen har været mut og ked af det efter at far har afleveret hende efter samvær. Hun fortæller om at far har puttet en finger ind i hendes numse og at hun har set hans tissemand. Du kan se flere blodunderløbne mærker på begge overarme. Hvad vil du gøre nu?

A

Holde hænderne i lommen – IKKE kigge på eller røre ved kønsdele eller resten af kroppen med mindre der er akut behov for behandling!!

Råde mor til at kontakte politiet mhp. anmeldelse

Lave akut telefonisk underretning til de sociale myndigheder (også altid samtidig skriftlig underretning)

Evt. indlægge på børneafdeling

  • Note:*
    1. Jeg anbefaler mor at kontakte politiet og anmelde faren*
    1. Jeg kontakter socialmyndigederne. Kontakten er telefonisk til døgnvagten da det er akut, og efterfølgende vil jeg så lave en skriftlig henvendelse via borger.dk eller brev.*
    1. Indlægge barnet på børneafdelingen*
    1. Holde hænderne i lommen!*
18
Q

K13

Hvilket af følgende udsagn er falsk?

Ved ruskevold mod børn (shaken baby syndrome) ses hyppigt

  1. Blødning under den hårde hjernehinde (subduralt hæmatom)
  2. Blødninger i øjenbaggrunden
  3. Blødning over den hårde hjernehinde (epiduralt hæmatom)
  4. Brud af overarmsknoglerne
  5. Brud af ribben ved rygsøjlen
A
  1. Blødning over den hårde hjernehinde (epiduralt hæmatom)
19
Q

K13

Hvilket udsagn er falsk?

Ved obduktion af et dødfundet nyfødt barn søges følgende oplyst:

  1. Afgøre om barnet var født til tiden
  2. Afgøre om barnet var levendefødt
  3. Afgøre om barnet var levedygtigt
  4. Afgøre om moderen er skyldig i en strafbar handling
  5. Forsøge at afklare dødsårsagen
A
  1. Afgøre om moderen er skyldig i en strafbar handling
20
Q

K13

Hvilken af følgende udsagn er sandt?

Ved mistanke om ruskevold mod børn (shaken baby syndrome) bør der udføres:

  1. Røntgenundersøgelse af skelettet og CT-scanning af hjernen
  2. Tilsyn af øre-næse-hals-læge med høreprøve
  3. Neuropsykologisk undersøgelse
  4. DNA-profilbestemmelse
  5. Retskemisk undersøgelse
A

Røntgenundersøgelse af skelettet og CT-scanning af hjernen

21
Q

K13

Hvilket af følgende udsagn er falsk?

Man bør få mistanke om børnevold hvis:

  1. Barnet har mange blodunderløbne mærker af varierende alder
  2. Der er uoverensstemmelse mellem læsionernes alvor og oplysningerne om det tilgrundliggende traume
  3. Barnet virker forskræmt ved lægeundersøgelsen
  4. Der er blødninger i øjenbaggrunden efter lettere hovedtraume
  5. Barnet har mange knoglebrud af varierende alder
A
  1. Barnet virker forskræmt ved lægeundersøgelsen
22
Q

K13

Hvilke af følgende udsagn er sandt?

Ved begrundet mistanke om børnevold rettes henvendelse til:

  1. Politiet
  2. De sociale myndigheder
  3. Styrelsen for Patientsikkerhed
  4. Retsmedicinsk institut
  5. Børneværnet
A
  1. De sociale myndigheder
23
Q

Aug 2019

Mor kommer med Frida på tre år i almen praksis, da hun har observeret noget rødt i bleen i forbindelse med bleskift kort efter, Frida er kommet hjem fra ferie hos bedsteforældrene. Frida har sagt, ”morfar har puttet en finger ind i min numse, og det gør ondt”.
Hvad gør du nu?

A

Jeg holder hænderne i lommen, og undlader at undersøge genitalia, så jeg ikke kontaminerer eventuelle spor. Laver en underretning til de sociale myndigheder. Telefonisk da det er akut og efterfølgende også skriftligt.

24
Q

Aug 2019

En tre måneder gammel dreng bliver indbragt til FAM med ambulance pga. krampetilfælde i hjemmet. Mor forklarer at han har været sløv og klynkende det meste af dagen, specielt ved bleskift og berøring af det venstre ben. Ved den objektive undersøgelse finder du en velnæret dreng, vågen, klynkende og med dårlig blikkontakt. I højre side af panden findes et stort blodunderløbet mærke. På venstre ben ses to større blodunderløbne mærker. Moderen afviser, at drengen har været udsat for et traume, hverken ved et uheld eller bevidst.
Beskriv et relevant udredningsprogram?

A

CT/MR scanning af cerebrum, helkropsrøntgen x2, øjenlægeundersøgelse, blod og urin mhp. blandt andet koagulationstatus, glutaraciduri type 1, osteogenesis imperfecta, klinisk foto og underretning til de sociale myndigheder.

25
Q

Aug 2019

Hvornår har du som læge pligt til at underrette de sociale myndigheder?
Hvis du får kendskab til eller grund til at antage:

a. At et barn eller en ung under 18 år kan have behov for særlig støtte
b. At et barn umiddelbart efter fødslen kan få behov for særlig støtte på grund af de vordende forældres forhold
c. At et barn eller ung under 18 år kan have behov for særlig støtte på grund af barnets eller den unges ulovlige skolefravær eller undladelse af at opfylde undervisningspligten
d. At et barn eller en ung under 18 år har været udsat for overgreb
e. Alle fire ovennævnte svar er korrekte

A

e

26
Q

Aug 2019

Hvad er formålet med de danske børnehuse?

a. At tilbyde mad og logi til børn og deres familier, i sager om overgreb
b. At tilbyde pasning af børn udsat for overgreb, når forældrene skal til samtale med kommune, politi eller andet i forbindelse med den igangværende sag
c. At koordinere en tværfaglig indsats mellem kommune, politi og sygehusvæsen i sager om overgreb
d. At tilbyde undervisning af børn, som ikke har været i skole over en længere periode pga. igangværende sag om overgreb
e. Alle fire ovennævnte svar er korrekte

A

c

27
Q

Juni 2020

En 2-årig pige bringes til skadestuen sent en aften af mor. Pigen har ikke villet bruge højre arm siden i går morges. Pigens storebror på 7 år har ligget på sofaen og set tegnefilm med hende det meste af dagen uden opsyn. Hverken mor eller far har bemærket at pigen har grædt eller at hun skulle være faldet. Mor er uddannet sygeplejerske og far er gymnasielærer. Objektivt findes et håndfladestort blåt mærke på venstre overarm. Hele høje arm er hævet og blåviolet misfarvet. Røntgenundersøgelsen viser et spiralbrud af højre humerus. Ved nærmere eftersyn ses flere blå, gule og brune blodunderløbne mærker på begge overarme, balder og lår.

Finder du indikation for indlæggelse og udredning ’obs battred child’? Hvis ja, hvad begrunder du det med?

A

Ja, der er indikation for indlæggelse og udredning begrundet i manglende traumemekanisme (et spiralbrud af humerus opstår ikke uden et relevant traume), flere læsioner af forskellig alder, forsinkelse af kontakt til skadestuen.

28
Q

Juni 2020

Du er forvagt i skadestuen. En fem måneder gammel dreng bliver bragt ind af sine forældre. Han er sløv, klynkende og har ikke spist som vanligt de seneste to dage. Ved ankomst til skadestuen begynder drengen at krampe. Forældrene fortæller, at han trillede ned af sofaen for ca. to døgn siden. Objektivt findes et blåt mærke i baghovedet og blå mærker spredt opadtil på brystkassens for- og bagside.
Hvad er det første, du gør?
a) På mistanke om børnemishandling laves underretning til de sociale myndigheder.
b) Der foretages politianmeldelse, da barnet er i potentiel livsfare, og der er mistanke om børnemishandling.
c) Der iværksættes udredning og behandling af kramperne.
d) Vagthavende retsmediciner kontaktes med henblik på akut personundersøgelse.
e) Der aftørres for DNA og sikres billeder af de blå mærker via Klinisk Foto.

A

c

29
Q

Juni 2020

Du er læge i almen praksis. Sofie på 12 år kommer i konsultationen sammen med sin mor. Sofie har fortalt mor, at hendes onkel igennem et års tid har haft samleje med hende, når han kom og passede hende og lillebror hver onsdag aften. Han havde senest forgrebet sig på Sofie for tre uger siden. Sofie fortæller at det gør ondt i tissekonen og numsen samt at det har blødt fra tissekonen flere gange. Mor er meget forvirret og ked af det. Hun kan ikke forestille sig, at hendes egen bror kan finde på at gøre Sofie ondt, men hun kan samtidig heller ikke forestille sig, at Sofie skulle lyve om sådan noget.
Hvad gør du nu?
a) Jeg ringer straks til politiet og anmelder onklen.
b) Jeg laver en objektiv undersøgelse af Sofie inkl. inspektion af kønsdele og endetarm med henblik på at påvise læsioner, der kan bekræfte at et seksuelt overgreb har fundet sted.
c) Jeg vælger at se tiden an, da der ikke er meget hold i historien.
d) Jeg råder mor til at kontakte politiet og laver selv en underretning til de sociale myndigheder.
e) Jeg sender en henvisning til Center for voldtægtsofre, hvor Sofie kan få en tid til undersøgelse samme dag.

A

d

30
Q

jan 2020

Du er forvagt i børnemodtagelsen, da en kvinde kommer ind med sin 4 måneder gamle dreng. Han har været sløv og har virket forkvalmet siden han blev taget op efter sin middagslur. Han har et femkrone stort hæmatom på højre side af hovedet og ved nærmere undersøgelse også flere blå mærker på for- og bagsiden af thorax. Moderen kan ikke forklare, hvorledes de blå mærker er opstået
Hvad vil du gøre?

A

Indlægge barnet på børneafdelingen obs. Battered child, lave underretning til de sociale myndigheder telefonisk og skriftligt, orientere forældre om mistanken om at ’nogen’ kan have gjort barnet ondt, iværksætte udredningsprogram obs. Battered child, dokumentere læsioner grundig beskrivelse og evt. klinisk foto.

31
Q

Aug 21

Du undersøger på skadestuen et 6 måneder gammelt barn der er faldet ned fra puslebordet. Der er tydelige smerter i højre arm. Røntgenbillede viser spiralfraktur af højre humerus.

Hvad er en spiralfraktur, hvordan opstår den, og hvorfor er den interessant i forbindelse med denne sag?

A

Ved en spiralfraktur forløber brudlinjen, spiralformet på langs af knoglen. Spiralfrakturen opstår ved, at der samtidig med en vridende bevægelse i knoglen enten er et kraftigt træk eller sammenpresning i knoglens længderetning. En traumemekaniskme som ovenfor beskrevet, er yderst usandsynlig ved ”almindelige” fald og bevægelse for børn. Barnets alder taget i betragtning er et naturligt traume endnu mere usandsynligt. Spiralfraktur af de lange rørknogler er derudover et klassisk faretegn i forbindelse med vold mod børn.

32
Q

Aug 21

Du undersøger på skadestuen et 6 måneder gammelt barn der er faldet ned fra puslebordet. Der er tydelige smerter i højre arm. Røntgenbillede viser spiralfraktur af højre humerus.

Beskriv et relevant udredningsprogram for det 6 måneder gamle barn og forklar kort relevansen af de undersøgelser der er i udredningprogrammet.

A

Traumemekanismen og den brækkede knogle giver mistanke om at barnet har været udsat for vold. I udredningsprogrammet for battered child indgår: Retsmedicinsk undersøgelse (bestilles af politiet) – mhp dokumentation af læsioner. CT/MR scanning af cerebrum – mhp at påvise intrakranielle blødninger, ødem elign. Helkropsrøntgen x 2 – mhp at påvise knoglebrud nye som gamle, kontrol rtg for at vise knoglelæsioner der ikke kunne ses på første rtg men nu er synlige pga opheling. Øjenlægeundersøgelse – mhp at påvise retinale blødninger, der kan opstå ved rusk og vold mod hovedet. Blod og urin - mhp. at påvise genetiske og metaboliske sygdomme (fx, glutaraciduri type 1, osteogenesis imperfecta) samt blandt andet koagulationstatus, klinisk foto og underretning til de sociale myndigheder.

33
Q

Juni 21

Mor kommer med 8-årige Lise til dig i almen praksis. Mor er bekymret, da Lise har fortalt, at moderens kæreste Peter, har vist hende sin tissemand og puttet den ind i hendes numse. Det gjorde ondt. Mor oplyser, at Lise har virket mere trist og indelukket på det seneste. Hun har også klaget over smerter fra anus ifm. toiletbesøg, hvilket moderen dog tænkte skyldtes let forstoppelse, som Lise har haft i varierende grad det seneste års tid. Peter har senest været alene med Lise for 14 dage siden, mens moderen selv var til zumba.
Hvad vil du gøre nu? (rådgivning, undersøgelser, andet?)

A

Rådgive mor om anmeldelse til politiet. Udfærdige underretning til de sociale myndigheder. Lise skal IKKE udspørges om hændelsen, ligesom der IKKE skal foretages undersøgelse af genitalia.
Hvis svaret indeholder undersøgelses- og udredningsprogram, for enten seksuelt overgreb eller battered child, er det vigtigt at det klart fremgår at det IKKE er noget lægen ville sætte i gang – hvis der skal gives fuld point.

34
Q

jan 21

En frisk og glad 3-årig pige af vietnamesisk afstamning bliver bragt ind på skadestuen af sagsbehandler fra kommunen til ”vurdering”, da en pædagog i børnehaven har set læsioner på ryggen af barnet.

Beskriv de objektive fund og nævn dine differentialdiagnoser

A

I midtlinjen på ryggen, over korsbenet og strækkende sig ud på begge balder, ses talrige blågrå elementer/mærker i huden af varierende størrelse. Alle elementer er skarpt afgrænsede og uden farveforskel. Opadtil på højre og venstre side af ryggen ses flere og skorpebelagte hudafskrabninger (i områder med i øvrigt tør og let skællende eksematøs hud).
Differentialdiagnoser: mongolpletter(naturlig), blodunderløbne mærker (børnemishandling/ulykke). Hudafskrabningerne er forenelige med selvpåførte kradsemærker på eksemplaget hud. Det primære i opgaven er mærkerne/mongolpletterne.

35
Q

jan 21

En frisk og glad 3-årig pige af vietnamesisk afstamning bliver bragt ind på skadestuen af sagsbehandler fra kommunen til ”vurdering”, da en pædagog i børnehaven har set læsioner på ryggen af barnet.

Beskriv hvordan diagnosen kan kommes nærmere.

A

Grundig anamnese mhp. om forandringerne har været til stede side fødslen. Genundersøgelse om 7 til 14 dage. Hvis forandringerne er uforandrede, er der tale om mongolpletter og ikke blodunderløbne mærker. Ved tvivl så bedes sagsbehandler kontakte politiet mhp. personundersøgelse ved en retsmediciner.

36
Q

jan 21

Hvis du i dit virke som læge får mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb, hvem vil du da kontakte først.

a. Politiet
b. Forældrene
c. De sociale myndigheder
d. Sagsbehandler i et af de Danske Børnehuse
e. Bagvagten på børneafdelingen

A

c

37
Q

Januar 2022

Hvis du i dit virke som læge får mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb, hvem vil du da kontakte først.

  1. Politiet
  2. Forældrene
  3. De sociale myndigheder
  4. Sagsbehandler i et af de Danske Børnehuse
  5. Bagvagten på børneafdelingen
A

Hvis du i dit virke som læge får mistanke om, at et barn har været udsat for et overgreb, hvem vil du da kontakte først.

  1. Politiet
  2. Forældrene
  3. De sociale myndigheder
  4. Sagsbehandler i et af de Danske Børnehuse
  5. Bagvagten på børneafdelingen