probleem 7: stress Flashcards
Stressrespons
wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een bedreiging, zet het een reeks aan fysiologische veranderingen in gang.
Stressors
de ervaringen die de stressrespons opwekken.
De stressrespons is complex en gevarieerd. De exacte reactie hangt af van de stressor, de timing en de aard van de gestreste persoon. Chronische stress heeft de meeste invloed op de gezondheid.
Fight-or flight respons
de fysiologische reacties die met de negatieve emoties gepaard gaan, bereiden ons voor om rivalen te bevechten of om uit de gevaarlijke situaties weg te rennen. Het verwijst naar de fysiologische reacties die ons voorbereiden op de zware inspanningen die nodig zijn om te vechten of weg te rennen.
Verschillende soorten stressors
- Extern: vb een roofdier
- Cognitieve processen: waarbij er een associatie wordt gemaakt met stress. Vb: iemand die zijn baan verliest en zich vervolgens zorgen gaat maken over de toekomst.
- Fysiologisch: zoals veel bloedverlies.
De mate van stress als reactie op deze stressors is onder andere afhankelijk van de capaciteiten van een individu, of er actie ondernomen kan worden, in hoeverre er controle is over de situatie en of iemand al eerder is blootgesteld aan de stimuli.
De gevolgen van blootstelling aan stressfactoren
De gevolgen van blootstelling aan stressfactoren variëren met de controleerbaarheid. Als iemand controle kan uitoefenen om een stressor te beëindigen ervaart de persoon minder stress. Bij mensen wordt de impact van potentiële stressoren verbeterd door controle te krijgen. Een hoge werkdruk wordt bijvoorbeeld minder stressvol als de persoon de capaciteit heeft om beslissingen te nemen over hoe het werk wordt gedaan.
Zelfs als er geen controle is, vertonen mensen met enige voorspelbaarheid van potentiële stressoren minder tekenen van stress in vergelijking met iemand zonder voorspelbaarheid.
aangeleerde hulpeloosheid
Blootstelling aan onontkoombare stress kan leiden tot aangeleerde hulpeloosheid. Een persoon lijkt te leren dat het geen keuzevrijheid heeft en geeft het op. Hij of zij legt zich neer bij de stress. Het hangt wel af van de persoon hoe erop wordt gereageerd. De een ervaart iets wel als stressvol en de ander niet. Ook als iemand dezelfde stressvolle situatie al een keer heeft meegemaakt is er minder stress.
beschrijving van Hans Selye van stressrespons
Hans Selye heeft de stressrespons als eerste beschreven in 1950. Hij zei dat korte termijneffecten van stress een dier helpen om te reageren op een stressor. Dit wordt onder andere gedaan door de mobilisatie van energiebronnen. De lange termijneffecten van stress produceren veranderingen die maladaptief (slecht aangepast aan bepaalde omstandigheden) zijn, zoals de vergroting van de adrenal glands.
Stress activeert twee lichamelijke systemen
- Sympatisch zenuwstelsel: stelt het lichaam in staat om een snelle nood reactie uit te voeren fight-or-flight respons.
- Endocrien systeem: zorgt voor vrijlating van hormonen tijdens stress. Het laat drie hormonen vrij: epinephrine, norepinephrine en cortisol
Epinephrine
heeft een effect op het metabolisme van glucose. Het zorgt ervoor dat opgeslagen voedingsstoffen vrijgelaten worden om gebruikt te kunnen worden. Samen met norepinephrine zorgt het voor snellere bloeddoorstroming naar de spieren. Hogere bloeddruk.
Norepinephrine
is naast het stresshormoon ook een neurotransmitter. De vrijlating van norepinephrine tijdens stress wordt gereguleerd door een verbindingsweg tussen de centrale nucleus van de amygdala en de locus coeruleus. Het zorgt net als epinephrine voor alertheid.
Cortisol
is een glucocorticoïd, omdat het effect heeft op het metabolisme van glucose. Verder helpt het onder andere bij de afbraak van proteïnen en de omzetting naar glucose, bij het beschikbaar maken van vetten voor energie en het versnelt de bloedstroom. Cortisol helpt het lichaam zijn energie te mobiliseren om een moeilijke situatie te bestrijden en is op korte termijn gunstig voor de gezondheid.
HPA-as (PVN, CRH, ACTH)
De uitscheiding van cortisol wordt gereguleerd door de HPA-as: hierbij spelen de hypothalamus, pituitary gland en adrenal cortex een rol. Activatie van de paraventricular nucleus (PVN) in de hypothalamus veroorzaakt vrijlating van corticotropin-releasing hormone (CRH), welke de anterior pituitary gland stimuleert om adrenocortico-tropische hormonen (ACTH) uit te scheiden. Dit stimuleert de uitscheiding van glucocorticoïden, waaronder cortisol, door de adrenal cortex. Dit vergroot metabolische activiteit en verhoogt de levels aan suiker en andere voedingsstoffen in het bloed.
Als er een hoge concentratie cortisol is in het bloed, wordt dit gedetecteerd door receptoren in de hersenen, vooral in de hypothalamus. Dit zorgt ervoor dat de stressrespons uitgeschakeld wordt, door een negatief feedback mechanisme. De HPA-as reageert langzamer dan het sympathische zenuwstelsel.
Cytokines (prostaglandinen)
Tijdens de jaren 1990 is ontdekt dat stressoren fysiologische reacties uitlokken die deelnemen aan de ontstekingsreactie. Stressoren zorgen voor een hoger level aan cytokines. Dit zijn peptide hormonen die worden vrijgelaten door vele cellen en deelnemen aan een variëteit aan fysiologische en immunologische reacties waardoor ontstekingen en koorts ontstaan.
chemicaliën die worden vrijgelaten door T-celen om te vechten tegen infecties en met het brein te communiceren om gepast gedrag uit te lokken. Cytokine is de manier van het immuunsysteem om het brein te vertellen dat het lichaam ziek is. Dit zorgt ervoor dat de hypothalamus koorts, slaperigheid, weinig energie, een gebrek aan eetlust en verlies van seksdrive veroorzaakt. Het lichaam reageert ook op infecties door prostaglandinen te produceren: dit veroorzaakt slaperigheid. Prostaglandinen worden vrijgelaten door cytokines en gaan door de bloed-brein barrière en stimuleren de hypothalamus
Psychoneuroimmunologie:
onderzoekt de manier waarop stressvolle ervaringen invloed hebben op het immuunsysteem, en hoe het immuunsysteem weer invloed heeft op het centrale zenuwstelsel
Immuunsysteem
bestaat uit cellen die het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en andere indringers.