Probleem 2 leerdoel 1: Perspectieven over etnische verschillen in probleemgedrag Flashcards

1
Q

Wat zegt het stress perspectief?

A

Dat migratie stressvol is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is de eerste reden dat migratie stressvol is? Noem asymmetrische acculturatie en identiteitsontwikkeling.

A

Het proces van migratie is stressvol (afscheid nemen, nieuw leven opbouwen in nieuwe cultuur), kinderen krijgen dit indirect mee.

  • Er kan ook asymmetrische acculturatie ontstaan, dan zijn de kinderen positiever over de normen en waarden van het nieuwe land dan hun ouders wat tot intergenerationele conflicten kan leiden en het risico op psychische problematiek verhoogd.
  • Jongeren bevinden zich in de leeftijd dat zijn hun identiteit ontwikkelen, dus dat betekent dat ze moeten bepalen hoe ze tegenover hun eigen land komt en de ontvangende maatschappij. Uit onderzoek blijkt dat het het beste is als ze zich op beide culturen oriënteren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de tweede reden dat migratie stressvol is? Noem de social identity theorie.

A

De tweede reden is dat migranten geconfronteerd worden met vooroordelen en discriminatie.

  • Materieel gevolg: Discriminatie verkleint de kans op baan –> minder carrière kansen –> lager inkomen en noodzaak om in onveilige buurten te wonen.
  • Gedragsproblemen gevolg: discriminatie vergroot het risico op angst, depressie en agressie. Het roept een constant gevoel van dreiging met zich mee en roept een gevoel van tekort aan controle over het eigen leven op.
  • De social idenitity theorie zegt dat etnische discriminatie extra pijnlijk is voor degene die dit ervaart, omdat het gepaard gaat met het besef dat een belangrijk deel van die persoon (etniciteit) niet geaccepteerd wordt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de derde reden dat migratie stressvol is? Noem het problem-suppression model en het adult distress treshold model.

A

De derde reden is dat de specifieke culturele achtergrond in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op de ontwikkeling van psychische problemen. Doordat hun culturele achtergrond zicht uit in normen, waarden, sociale rollen en communicatiepatronen zou er een verhoogd risico op agressie ontstaan.

  • Volgens het problem-suppression model: jongeren zouden culturele waarden en normen over (on) geaccepteerd gedrag hebben die niet overeenkomen met de normen en waarden in deze maatschappij
  • Adult-distress treshold model: zegt dat cultuur een indirect effect op psychische problematiek kan hebben doordat ouders en andere volwassenen bepaald gedrag bij kinderen stimuleren en ander gedrag onderdrukt wordt. Hierdoor voelen jongeren zich onder druk gezet, en dit kan leiden tot gevoelens van depressie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat doet het veerkrachtperspectief?

A

Het veerkrachtperspectief benadrukt het potentieel van migranten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat is het healty migrant-effect?

A

Het healty migrant effect zegt dat om het migratie proces aan te gaan, er veel cognitieve en emotionele vaardigheden nodig zijn om dit voor te bereiden vooral omdat je niet weet wat de resultaten ervan zullen zijn. Daardoor vindt er dus en soort selectieve migratie plaats, waarbij slechts de veerkrachtigen migreren. Kinderen van migranten groeien daardoor ook op in een veerkrachtig gezin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wat is de immigratieparadox?

A

Volgens dit paradox krijgen migranten veerkracht nadat ze gemigreerd zijn dankzij de positieve context (steun vanuit etnische groep). Daarnaast hebben jongeren met een migratieachtergrond hoge academische aspiraties, die hen beschermen tegen oppositioneel en delinquent gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is de conclusie van dit leerdoel?

A

Zowel het stress-al veerkrachtperspectief zijn relevant voor het begrijpen van de situatie van jeugdigen met een migratie achtergrond in Nederland en Vlaanderen. Of er sprake is van stress of veerkracht hangt af van het type probleem, de etnische achtergrond en de informant.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly