Piata factorilor de productie. Veniturile factoriale Flashcards

1
Q

Ce reprezintă piața factorilor de producție?

A

Piața factorilor de producție este piața pe care se vînd și se cumpără factorii de producție (munca, pământul, capitalul, resursele naturale) și unde, în urma confruntării cererii și ofertei, se stabilește prețul acestora.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

În funcție de obiectul negocierii, ce tipuri de piață există?

A

piața muncii;
Piața capitalului;
Piața pământului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Veniturile factoriale constituie prețul utilizării acestora. Fiecare factor dă naștere unui vent specific. Care sunt acele venituri?

A

Salariul este prețul muncii și revine posesorului forței de muncă;
Renta, revine factorului pămînt;
Dobînda, venitul din urma posedării capitalului financiar;
Profitul, venit obținut de proprietarul capitalului real și de întreprinzător.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Care sunt particularitățile cererii factorilor de producție?

A

este cerere derivată
este influențată nu numai de cererea de bunuri și servciii dar și de prețul factorului de producție;

Oferta factorilor de producție are un șir de particularități pentru ficare factor și nu poate fi supusă unei analize în bloc.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ce reprezintă piața funciară?

A

Piaţa funciară prezintă totalitatea relaţiilor dintre proprietarii funciari şi fermieri, interacţiunea cărora determină nivelul rentei şi suprafaţa de teren utilizată.
Piața funciară este o componentă obiectivă a pieței libere și ca oricare altă piața a factorilor de producție, presupune relații juridice și economice în cadrul cărora se confruntă cererea cu oferta asupra terenurilor ce urmeaza a fi transmise spre o nouă proprietate și / sau exploatare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Care sunt caracteristicile pieței funciare?

A

Regulile de funcționare ale pieței funciare sunt în linii generale asemănatoare cu cele de pe piața oricărui alt bun economic, dar există și anumite elemente specifice, deoarece:
Are un caracter național, caracter determinat de prezența factorilor economici (al cărorconținut se bazează pe faptul că pământul ca bun material, este o marfă specială, întrucât nu poate fi dislocat teritorial, înmulțit, fabricat, el trebuie folosit acolo unde s-a format) și politici (în virtutea cărora pământul este considerat ca element vital în existența unei națiuni);
Oferta de pămînt este limitat ca întindere și fertilitate
Cererea, în raport cu oferta poate fi mai mare sau mai mică, cauza principală fiind dată de starea de fapt a economiei în ansamblul ei. Astfel, dacă economia este in normalitate, cererea de pământ depășește oferta, determinând prețuri mai mari pe piața funciară; dacă economia este în regres, cererea de pământ este sub nivelul ofertei, iar prețurile terenurilor agricole scad;
Cererea de terenuri este influențată și de nivelul ratei de dezvoltare economică a unei țări, regiune sau zona și de structura spațială (se poate evalua prin distribuția populației agricole, natura activităților economice din zonă, intensitatea folosirii terenului, nivelul de comunicare și transport, etc.);  În sfera acțiunilor practice nu există un preț al pământului în general, așa cum există de exemplu pe tona de grâu sau pe un tractor, ci fiecare teren sau parcelă în parte, își are prețul său.
Acest preț este în funcție de locul și timpul efectuării tranzacției comerciale, astfel că terenuri cu putere productivă identică pot avea prețuri diferite pe unitatea de suprafață;
Prețul pământului evoluează în funcție de intensitatea cererii, celor care sunt dispuși să investească pământ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Care sunt funcțiile pieței funciare?

A

Contribuția pieței funciare la ajustarea structurală, la creșterea dimensiunii proprietății funciare și a exploatațiilor agricole, condiție esențială pentru dezvoltarea unei activități eficiente și performante.
Funcționarea pieței funciare favorizează accesul producătorilor agricoli la instituții de credit; pământul ar putea deveni cea mai sigură garanție pentru creditul agricol.
Piața funciară favorizează tranziția treptată a muncii agricole in sectoarele neagricole, întrucât cei care urmăresc să părăsească agricultura își transferă drepturile de propritate asupra celor care rămân să lucreze în acest domeniu.
Piața pământului contribuie la realizarea unor schimbări în procesul de producție agricol în sensul înlocuirii muncii prin capital, care se produce în mod inevitabil odată cu sporirea dimensiunii exploatațiilor agricole și orientarea lor către producția pentru piață.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce reprexintă renta în funcție de diferiți economiști?

A

Atît pe plan istoric cît şi în prezent s-au formulat, există şi se confruntă mai multe concepte cu privire la abordarea şi explicarea venitului rentă:
Fiziocratul William Petty. Renta e surplusul obţinut pe un teren oarecare după ce s-au scăzut cheltuielile de întreţinere a lucrătorului şi celelalte cheltuieli legate de exploatarea terenului.
Fiziocratul Froise Qesnay. Renta e un dar al naturii reprezentată de produsul net, obţinută numai din munca agricolă (Produs net = Venituri - Cheltuieli).
Liberalul clasic Adam Smith. Renta este preţul plătit pentru obţinerea dreptului de folosire a pămîntului ca factor de producţie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Care sunt tipurile de rente în opinia luui D. Ricardo?

A

rentă funciară diferenţiată – renta obţinut de proprietarii de teren mai fertil sau mai bine plasat.
rentă funciară absolută – renta primită de toţi proprietarii de teren din cauza proprietăţii private asupra terenului şi caracterul său limitat.
rentă funciară de monopol – renta obţinută de către proprietarii de teren cu caracteristici unicale specifice de monopol.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care sunt caracteristicile rentei funciare după D.Ricardo?

A

suprafeţele de teren agricol fertile sunt limitate;
pentru a satisface nevoile continuu crescînde ale populaţiei statul este nevoit să prelucreze şi terenurile nefertile;
cheltuielile pe suprafeţele de teren nefertile sunt mai mari decît cheltuielile pe suprafeţele de teren fertile;
pentru a cointeresa fermierii să prelucreze şi terenurile nefertile, statul fixează preţul de vînzarecumpărare în dependenţă de cheltuielile suportate pe suprafeţele de teren cle mai nefertile;
proprietarii de teren agricol mai fertil sau mai bine plasate, primesc un venit suplimentar peste venitul normal, numit rentă.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly