Organisatie vzw LUS Flashcards
Wat doet Lus
- Lus-groepen
- Link-groepen
- Vertrouwenspersonen in de jeugdhulp
- Projectwerking
- Sensibilisering rond belang van netwerk
hoe werkt een Lus-groep?
- de cliënt zit aan het roer
- de cliënt kiest wie deelneemt
- komt regelmatig samen
- luisteren naar elkaar
- samen nadenken, samen plannen
- vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid
- vrijwilliger als steun = compagnon de route
Voor wie is een lusgroep?
iedereen die nood heeft aan mensen om zich heen
Hoe gaat een lusgroep tewerk?
Lus zoekt samen met jou, als centrale persoon, naar mensen die voor jou belangrijk zijn. Familie, vrienden en buren waar je nu nog mee praat, of waar je vroeger contact mee had. Zij vormen samen je lusgroep. Het is een kring van mensen die jij kiest en waar jij je goed bij voelt.
Lus helpt bij het opstarten van je groep. Je kan op ieder moment starten. Een grote kring mensen heb je hiervoor niet nodig. Lus zorgt voor een compagnon de route, een vrijwilliger die samen met jou de nodige stappen zet. Samen bereiden jullie de bijeenkomsten voor.
Wat is een linkgroep
Een linkgroep bestaat uit ongeveer 5 tot 8 mensen die elkaar bij de start nog niet kennen.
Ze komen ongeveer één keer per maand samen, om samen een groep te vormen waarin eenieder er bij hoort.
Doorheen een aantal zelfgekozen activiteiten leren ze elkaar kennen, gaan ze op zoek naar wat hen met elkaar verbindt en wat niet, verkennen ze elkaars eigen(aardig)heid en wat ze elkaar te bieden hebben.
Waarom linkgroepen?
Niet iedereen vindt ‘zomaar’ zijn plaats in bestaande netwerken van sociaal contact: persoonlijke netwerken, buurtnetwerken, verenigingsleven…
Niet iedereen ‘voldoet’ aan de ongeschreven verwachtingen die een deelname aan het gemeenschapsleven soms stelt: eens kunnen trakteren, geen vreemde dingen zeggen, ’s avonds lang genoeg kunnen opblijven, jezelf conformeren en opgaan in de groep…
Toch heeft iedereen behoefte aan de aanwezigheid van ‘anderen’ in zijn of haar leven. Iedereen wil graag ergens bij horen
Linkgroepen bieden een antwoord op een vraag naar meer verbondenheid: zo gewoon mogelijk, zoals in een vriendengroep waarin iedereen gewoon zichzelf mag zijn en een eigen bijdrage kan en mag leveren.
Hoe komen linkgroepen tot stand?
Linkgroepen groeien van onderuit. Vanuit mensen met goesting om nieuwe mensen te leren kennen. Mensen met goesting om samen te komen en samen te brengen, in een gastvrije context waarin iedereen kan zijn wie hij of zij is. Mensen die open staan voor de ander.
Binnen elke linkgroep wordt een plaatsje gereserveerd voor een verbinder: iemand die deel uit maakt van de groep, en tegelijk vrijwillig de rol van verbinder opneemt. Iemand die de mensen welkom heet, er voor zorgt dat iedereen er bij kan horen, kansen grijpt om mensen aan elkaar te linken, bv. vanuit gedeelde interesses, de samenkomsten mee plant en organiseert…
Lus 3 uitgangspunten
- een goed leven
- krachten talenten
- samen
Betekenis en rol vertrouwenspersoon
- Iemand die veilig aanvoelt voor kind/jongere
- Iemand die niet loslaat
- Iemand die het ‘gewone’ kan binnenbrengen
- Iemand waarop kind/jongere kan rekenen buiten de hulpverlening
- Iemand die het kind/jongere helpt zijn stem te laten horen
- Iemand die de ‘ambetante mama’ aan schoolpoort kan spelen zowel preventief en als het fout gaat
Hoe sensibiliseert LUS rond het belang van netwerken?
- Workshops
- Presentaties
- podcasts