Opvoeding Flashcards
Pedagogische verantwoordelijkheid
Een kind is een ‘hulpeloos’ wezen en kan niks alleen. De opvoeder kan niet om zijn verantwoordelijkheid heen. Ze kunnen niet-niet opvoeden.
Als volwassene heb je de verantwoordelijkheid op kinderen met de wereld waarin ze terecht komen te laten kennismaken en hen hierin de introduceren. (= initiëren in de wereld)
De ouder neemt ook de verantwoordelijkheid voor het gedrag van het kind over.
Pedagogische relatie (Spiecker)
Als het kind wordt aangesproken alsof het een persoon is, wordt het jonge kind in de relatie met die anderen tot een persoon in wording. Dit ‘aanspreken’ is wat we opvoeding noemen en gebeurt dus meteen na de geboorte.
Pedagogische relatie (Gieles)
De pedagogische relatie is als een driehoeksrelatie (kind-opvoeder-wereld), en de relatie ontstaat doordat het kind en de opvoeder samen naar de wereld kijken en samen bezig zijn.
Opvoeder
Een opvoeder is slechts een opvoeder ten opzichte van het kind dat opgevoed wordt. - Opvoeden is niet uitsluitend een taak van de ouders
Opvoedingsmileu
Verwijst naar de omgeving waarin het kind opgroeit en die invloed heeft op zijn ontwikkeling. Dit omvat de fysieke omgeving, zoals het huis en de school, maar ook de sociale en culturele context waarin het kind opgroeit.
primaire opvoedingsmilieu
Gezin
secundaire opvoedingsmilieu
de school
tertiaire opvoedingsmilieu
Vrije tijd, buurt en leeftijdsgenoten
quartaire opvoedingsmilieu
De wereld
Sociale media als opvoedingsmilieu
Soms wordt sociale media als 5de opvoedingsmilieu benoemd, maar soms wordt er ook gezegd dat sociale media meespeelt in alle andere opvoedingsmilieus (en dus niet perse een apart milieu).
Opvoeden
Kinderen initiëren in de wereld (= functie van pedagogische verantwoordelijkheid)
Het gedrag van een kind in een (voor volwassene) wenselijk geachte richting beïnvloeden.
intergenerationele karakter van opvoeden
opvoeden door het doorgeven van ervaringen en wijsheid aan de volgende generaties
Weerstand
Het uitdagen van een kind om buiten zijn comfortzone te kijken en zijn wereld te verbreden.
pedagogische basis
bestaat uit alle contacten, relaties en leefomgevingen die bijdragen aan het opgroeien en opvoeden van kinderen
Pedagogische leefomgeving
Bestaat uit plekken in de buurt waar kinderen en opvoeders naartoe kunnen, zowel fysiek en online. (Bv. Speeltuin, whatsapp groep van de school, plaatselijke voetbalclub, etc.)
Pedagogische sociale relaties
De mensen waarmee kinderen opgroeien (=medeopvoeders).
Pedagogisch leefklimaat
De fysieke, sociale en emotionele omgeving waarin een kind opgroeit, zoals een school of gezin. Het omvat materiële omstandigheden, interacties, normen, waarden en ondersteuning naar zelfstandigheid.
Pedagogisch handelen
Het handelen van de opvoeder staat niet op zich, maar in relatie tot het kind. Het wordt verder aangestuurd door en krijgt verder vorm via de (re)acties van het kind.
! Er is geen ‘juist’ pedagogisch handelen, eerder adequaat!