Nukleinsyror/prokaryot replikation (gr. övning 1) Flashcards
Vad gör nukleinsyror?
Nukleinsyror är livets informationsbärare. Dessa makromolekyler finns i alla levande celler och det finns olika typer av nukleinsyror som kodar för olika typer av information.
Vad händer med cellkärnan vid delning? När är replikation grundläggande?
När cellen ska dela sig behövs den genetiska informationen i kärnan dubbleras så att varje dottercell får var sin kopia. Denna process kallas även för replikation och är grundläggande i den centrala dogmen.
Vilka skillnader och likheter finns det för DNA och RNA?
DNA: T, deoxyribonukleinsyra- DNA bär där med en deoxyribos socker. skiljer sig i sockermolekyl och fosfatgrupper. DNA ska lagra den genetiska inf. och finns i cellkärnan.
RNA: U, ribonkleinsyra- RNA bär en ribos socker bara. RNA återfinns i andra delar av cellen och ansvarar för inf. som finns på DNA och omvandla till något funktionellt.
Dem är båda kopplade till en kväveförening i ena änden och en fosforgrupp i andra
Skillnaden ligger främst i tertiär och sekundärstrukturen.
Olika grupper av kvävebaser; puriner och pyrimidiner. Vad skiljer dem åt? Vilka är dem vanligaste kvävebaserna och beskriv i vilken nukleinsyra man finner dem?
Puriner består av två ringar. Hit tillhör adenin och guanin.
Pyrimindiner består av endast en ring. Hit tillhör resterande, uracil, thymin och cytosin.
Dem vanligaste kvävebaserna är adenin, guanine, thymine, cytosine och uracil.
Alla kvävebaser förutom uracil tillhör DNA. Medan uracil tillhör RNA.
Basparning: innebär sammanhållningen mellan kvävebaserna i ex. de två kedjorna i DNA. Där G hör ihop med C och A hör ihop med T. (U tillhör RNA)