Njure Flashcards

1
Q

Vad är njurens funktion?

A

Njurens funktioner är att hålla kroppens vätsebalans, elektrolytbalans(jon-balans), syra-basbalans(pH-balans), Att utsöndra avfallsprodukter och främmande ämnen som mhar hamnat i kropper samt produktion av hormonerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka hormoner produceras i njuren?

A

Erytropoietin (EPO)
- Detta ökar produktionen av röda blodkroppar, vilket följaktligen höjer syrekoncentrationen.

Renin
- höjer blodtrycket och blodflödet. Hormonet påverkar binjurebarken så att hormonet aldosteron bildas där. Detgöratt blodtrycket och blodflödet ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka två sätt kan kroppen reglera vätskebalansen och elektrolytbalansen?

A

intaget och njurarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur kopplar njurarna till urinröret?

A

Njurar→ ureter(urinledare)→ urinblåsan→ urethra(urinrör)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

urinledare på latin

A

ureter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

urinrör på latin

A

urethra

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Var går Urenledare?

A

från njurar till urinblåsa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Var går Urinrör?

A

från urinblåsa ut

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka artärer och vener går till njurarna?

A

Aorta och vena cava går till njurarna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Njurens olika delar

A
  • Njurkapsel:
  • Njurbark:
  • Njurmärg:
  • Njurkalk: rörstrukturer som samlar upp urin
  • Njurpapill: Spetsen på en njurpyramid
  • Njurbäcken: det innersta hålrummet som tar emot och samlar urin från nefroner.
  • Njurpyramid: Här ligger nefronet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är nefronets olika delar?

A

I nefronet sker mycket av vätskebalansregleringen. Den består av Bowmans kapsel som sedan övergår till Proximala tubulus, Henles slinga, Distala tubulus och sedan Samlingsrör. I samlingsröret kommer urin från flera olika neuron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hur fungerar Blodförsörjningen till och från nefronet?

A

Blodförsörjningen till och från nefronet består av 2 arterioler, en Afferent (= leder till) och en Efferent (=leder ifrån).

Sedan finns de även 2 kapillärsystem. Dessa är Glomerulus (=kapillärnystan) som är Inuti bowmans nystan, samt peritubulärt (=runt tubuli) som är lindat runt tubuli. Filtrationen sker genom glomeruluskapillärerna, medan såväl reabsorption som sekretion sker genom deperitubulärakapillärerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är Primärurin?

A

den filtrerade urinen. Det är “första utkastet” som filtreras i bowmans kapsel. Den är ganska utspädd och inte särskilt selekterad

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är Sekundärurin?

A

den färdiga urinen som utsöndras och kommer gå vidare till urinblåsan och utsöndras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är den gula färgen i urin?

A

Den gula färgen är galpigment, hur gul den är beror på koncentrationen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur sker urinproduktionen i nefronen kortfattat

A

Urinproduktionen börjar med glomerulär filtrering som filtrerar plasma till primärurin. Sedan sker tubulär re-absorption, då är primärurinet i tubuli och sådant som kroppen vill ha tillbaka absorberas tillbaka. Sist sker tubulär sekretion, det är från blodet till urinen. dvs kroppen pressar in sådans som den inte vill ha in i urinet så det kan utsöndras.

Filtration – Reabsorption + Sekretion = Utsöndring (sekundärurin)

17
Q

Hur fungerar Glomerulus ?

A

Glomerulus (kapillärnystan) är omgivet av en kapsel. Här skapas primärurin genom att de trycks ut från blodet till bowmans rum. Primär urin har ungefär samma osmolaritet som plasma ~300 mosmol/L

18
Q

Vad blir primärurin?

A

Primärurin= plasma - plasmaproteiner. Allt mindre än plasmaproteiner filtreras genom till primärurin, blodceller är för stora och filtreras inte.

19
Q

Vad är GFR?

A

GFR = glomerular filtration rate, är ett måt på filtrationshastigheten i alla nefron. (Beroende på kroppsvikt.) Ungefär 550ml per minut hos en 500 kg häst kan tryckas ut ur nefronerna. Hela plasmavolymen filtreras ungefär 50 ggr/ dygn

20
Q

Hur mycket filtreras (%)

A

25% av varje hjärtslag hamnar i njurarnas system. 20% av detta trycks ut och blir primärt urin. 5% går viadare till den efferenta arteriolen för att det inte ska bli helt torrt där, då mycket av plasman försvinner i filtreringen.

21
Q

Vilka tre filtreringsbarriär har bowmanskapsel?

A
  1. Kapillär (fenestrerade celler)
  2. Basalmembran (poröst) (en tunn, smidig arkliknande typ av extracellulär matris som ger cell- och vävnadsstöd.)
  3. Podocyter (filtrationsspalter) =inre lagret av kapseln
22
Q

Hur fungerar tutbulär re-absorption?

A

Turbulär re-absorption är absorptoin av de som kroppen vill behålla. Det sker en primär aktiv re-absoption som sker i epitalcellerna i proximala tubuli. Proximala tubuli har borstbräm med mikrovilli som ökad yta för reabsorption.

främsta absorbtionen - en stor genomsläplighet. 2/3 av vatten och natrium(salt) reabsorberas här+ viktiga ämnen som glukos. Hela absoptionen har som funktion att ta upp ämnen som kroppen vill ha kvar. Vatten och jon( bl a salt) absorbtionen regleras, medan all glukos och aminosyror absorberas.

Absorbationen kräver energi och natrium transporteras aktivt genom natrium kalium pumpen. skapar ett underskott i etpitelet vilket leder till att de kommer passivt diffundera in. Hamnar i interstituella vätskan och tas upp av blodkärlen.

Sekundär aktiv re-absoption sker också här (En jon går från hög till låg och tar med sig annat). Detta sker genom att natrium transporteras med vätejoner. Även glukos transporteras på detta sätt.

Njuren reglerar inte glukos i stor del. Fokuserar på att ta upp så mycket glukos som möjligt från primärurinen och re-absorbera det igen.

Eftersom en hel det natrium pumpar ut följer vatten med genom osmos. Kroppen strävar hela tiden efter att ha samma osmos (koncentration) av vatten. Vatten rör sig lättare än natriumelektrolyter som är den andra regleringsfaktorn och rör sig beroende på var koncentrationen är störst. Vatten kommer att röra sig med natrium och hamna i kapilärrerna där de spär ut blodet igen.

23
Q

Hur fungerar henles slinga?

A

I hendles slinga tar kroppen först bara tillbaka vatten, sedan påvägen upp igen tar den tillbaka antrium. Detta innebär att vid böjningen i hendels slinga är urinen väldigt koncentrerad.

24
Q

Förklara skeretion

A

Tubulär sekretion är det kroppen vill bli av med. Här sker en aktiv sekretion av K+ i utbyte mot Na+ (som reabsorberas). Det sker i distala tubuli och i samlingsröret under inverkan av hormonet aldosteron (görs i binjurebarken och frisätts bla när det är hög koncentration av kalium). Även H+ eller HCO3- kan skickas ut via sekretion beroende på pHt i kroppen.

25
Q

Vad behövs för att koncentrera urinen?

A

För att koncentrera urinet behövs en koncentrationsgradient→ ADH frisätter aquaporiner( kanalproteiner som underlättar transport av vatten mellan celler). Gradienten byggs upp inåt, och behöver kunna utvinna vatten för att öka koncentrationen i urinen. Gradienten byggs upp i den tjocka delen av hendes slinga (från Bowmans kapsel→ proximala tubuli→ hendes slinga där gradienter byggs upp). Koncentrationen syftar till hur många joner det finns, ju högre= ju större andel elektrolyter.

I hendles slinga tar kroppen först bara tillbaka vatten, och lämnar selektrolyter, detta innebär att koncentrationen är högre ju längre ner i hendles slinga man kommer. Sedan påvägen upp tar kroppen upp nantrium och koncentrationen blir längre igen. Detta innebär att vid böjningen i hendels slinga är urinen väldigt koncentrerad.

26
Q

Vad är ADH och vad gör den?

A

ADH= Antidiuretiskt hormon

ADH reglerar framförallt förmågan att föra ut ut vatten. För att ta upp eller inte ta upp vatten igen behövs ADH.

27
Q

Hur bildas och används adh?

A

ADH synteseras i Hypothalamus och lagras och frisätts i hypofysens baklob(neurohypofysen). De regleras med hjälp av osmoreceptorer som känner av hur vätskealansen ser ut i kroppen. När blodets osmolaritet ökar frisätts ADH.

Vid signifikant sänkt blodvolym tas vatten upp med hjälp av ADH och aquaporiner i disala tubulus och samlingsrör. ADH aktiverar och sätter dit aquaporiner.

  • Aquaporiner= porer= små håligheter som möjliggör vatten att transporteras
28
Q

Hur fungerar urinblåsan?

A

Urinblåsa: består av två muskler vid urinröret, en glatt som är reflex styrd, och en som vi kan styra. När urinblåsan tänjs skicas signaler till ryggmärgen om att vi är kissnödiga, ju mer den tänjs ju tätare skickar signaöerna. När de skickar med en viss intervall kommer antingen ryggmärgen skicka reflexer tillbaka till urinröret att slappna av och kissa. Eller när man lärt sig kontrollera denna impuls kommer istället signalen skickas till hjärnan och man då kan fatta medvetet beslut om att kissa.