němý film v evropě a USA ve 20 letech Flashcards

1
Q

Charakterizovat francouzskou kinematografii ve 20. letech s hlavním důrazem na impresionismus.

A
  • Subjektivita ve filmu: Impresionistické filmy primárně vyjadřovaly subjektivitu postav prostřednictvím mentálních vizí, vzpomínek, snů a jedinečných perspektiv, distancujících se od optické objektivity .
  • Vizuální rytmus a emoce: Důraz na vizuální rytmus k vyvolání emocí byl klíčovým rysem, který kontrastoval s odmítnutím divadelnosti .
  • Výzvy, kterým čelí:
    narazili na krizi kvůli konkurenci amerického dovozu dominujícího divadlům, což vedlo k nestabilitě produkce a vzestupu nezávislých studií .
  • Klíčové figury:

– Germaine Dulac začala jako feministická publicistka a divadelní kritička, přecházela k surrealistické avantgardní filmové tvorbě s důrazem na pohybovou manipulaci a tvůrčí principy

– Jean Epstein byl filmař, spisovatel a kritik, který představil koncept photogénie a zaměřil se na melodramata s jednoduchými zápletkami, jako je „Srdce herečky“ a odvážné filmy jako „Pád domu Usher“

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Charakterizovat německou kinematografii ve 20. letech s hlavním důrazem na expresionismus.

A
  • Vizuální styl:
    Režiséři jako Fritz Lang využili propracované symetrické scény v epických filmech jako „Metropolis“ k vytvoření dystopického futuristického světa odrážejícího společenské problémy.
  • Sociální a politický kontext:
    Vznikl po první světové válce a odrážel společenské nepokoje a politické změny v Německu, kdy filmaři používali kino jako mocný nástroj propagandy a vzdělávání.
  • Finanční výzvy:
    Např. Langovy ambiciózní projekty často překračovaly rozpočty, což vedlo k finančním bojům pro produkční společnosti, jako je UFA, a v případě „Metropolis“ téměř způsobily bankrot.
  • „Metropolis“ znamenala vyvrcholení německého expresionismu v kině, kdy příchod zvuku ve filmech přesunul pozornost k konvenčnímu vyprávění příběhů a ukončil éru experimentální estetiky.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Charakterizovat kinematografii v sovětském svazu s hlavním důrazem na hnutí montáže.

A
  • Inovativní střihové techniky:
    Filmaři jako Lev Kulesov experimentovali se střihem –> kulesovův efekt –> vedle sebe dva nesouvisející záběry vytváří nový význam nebo vyvolává specifickou emocionální reakci diváka.
  • členění jedné akce (např. gesto, pohyb) do dvou a více záběrů.
  • rychlý střih
  • Politický kontext:
    Sovětské montážní hnutí se objevilo po ruské revoluci a používalo film jako silný nástroj propagandy k podpoře socialistických ideálů a vzdělávání mas .
  • Integrace umění a politiky:
    Cílem hnutí bylo spojit umění s politikou, zobrazovat konflikty inspirované historickými událostmi a revolučními boji, zdůrazňovat fyzické a ideologické konflikty mezi starou a novou společenskou strukturou .
  • Filmaři viděli kino jako záměrný nástroj k vyvolání konkrétních emocionálních a intelektuálních reakcí a zacházeli s filmy jako s navrženým aparátem, kde herci fungovali jako mechanické součásti.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Specifikujte vývoj amerického studiového systému a žánrového filmu ve 20. letech

A
  • Americký studiový systém se začal formovat ve 20. letech 20. století, přičemž Hollywood se stal ústředním centrem filmové produkce.
  • Studia vydělala na poptávce po hvězdách propagací slavných umělců ke zvýšení zisku, což vedlo ke vzestupu hvězdného systému.
  • Výhody Hollywoodu, jako je konzistentní počasí a různorodá krajina, usnadnily produkci populárních žánrů, jako jsou westerny, které si během tohoto období získaly popularitu .
  • Ve 20. letech 20. století se objevily žánrové filmy se složitějšími vyprávěními a technikami vyprávění příběhů, které se vzdalovaly od rané kinematografie řízené atrakcí.
  • Komické žánry se vyvíjely s ikonickými postavami jako Charlie Chaplin, z nichž každá přispěla jedinečnými styly a typy postav do komediálních filmů.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Obrázky!

A
  1. fotogenie: kvalita, která
    odlišuje filmový záběr od původního
    snímaného objektu, vystihuje jeho esenci ( nejspíše něco od jean Epstein )
  2. Kabinet doktora Caligariho 1920 - Robert Wiene, první německý expresionistický film ( příběh šíleného hypnotizéra doktora Caligariho,
    který zneužívá náměsíčníka Cesareho k páchání
    vražd )
  3. Bitevní lod Potemkin - Sergej Eisenstein ( vzpoura z roku 1905 na ruské bitevní lodi ). - propagace revolučních ideálu a důraz sociální nespravedlnosti.
  4. chamtivost ( 1925 ) - Erich von stroheim, vychází z románu a zkoumá temnou stránku lidské přirozenosti, naturalistický přístup a podrobná studie postav -> realismus.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly