Motivatie & Emotie Flashcards
Frijda nam aan dat onze emoties bepaalde wetten volgen. Hoe definieert hij emoties (wat is emotie en hoe is het geïnitieerd) en wat bedoelt hij met dat emoties bepaalde wetten volgen?
Volgens Frijda zijn emoties (veranderingen in) actieneiging/readiness (neiging om deel te nemen aan gedrag) geïnitieerd door de interpretatie van gebeurtenissen en omvatten affectieve (wel/niet leuk vinden) en lichaamsveranderingen (autonome/hormonale). Deze initiatie, sterkte en richting van zulke veranderingen hangen af van bepaalde universele regels (wetten) die resulteren van (relateren aan) de operatie van emotie mechanismen.
Hoe denkt ‘LeDoux’ na over emotie en motivatie?
Hij stelt dat subjectieve emotionele ervaring de essentie is van emoties en dat de enige betrouwbare meting is verbale rapporten.
- Hij zegt dat emoties altijd bewust moeten zijn en dat dieren en kinderen geen emoties hebben (kunnen het niet verbaal rapporteren, dus zijn er niet bewust van).
Hoe verschilt ‘LeDoux’ zijn visie met andere psychologen?
Hij zegt dat emoties bewust moeten zijn, terwijl andere psychologen zeggen dat emoties zowel bewust als onbewust kunnen ontstaan.
Wat is ‘achievement striving’?
Is de strijd tussen schaamte en trots.
- Hoe moeilijker de taak, hoe trotser (trots > schaamte = uitvoering taak).
- Hoe makkelijker de taak, hoe meer schaamte (schaamte > trots = remming taak).
Wat is de ‘attribution theory’?
Betrokken met hoe mensen info waarnemen, gebeurtenissen interpreteren en hoe ze causale beoordelingen vormen. Er wordt nagedacht over de oorzaak van een gebeurtenis/uitkomst (vooral bij negatieve uitkomsten).
Wat is de ‘drive reduction theory’?
Onze drives (bv. honger, dorst) motiveren ons om negatieve effecten van deze drives te minimaliseren.
- Probleem: soms gaan we verder met gedrag ook wanneer drives zijn bevredigd (bv. blijven eten terwijl je al vol zit).
Wat is de hoofdassumptie van de ‘cognitive-attribution model of emotion’?
Beschrijf de ‘incentive-salient perspective’ op motivatie/emotie en omvat een verklaring van het verschil tussen ‘liking’ en ‘wanting’ en hoe het mesolimbisch dopamine systeem hierbij betrokken is.
Emoties resulteren van cognitieve evaluaties (bv. appraisal, evaluation, interpretatie) van gebeurtenissen, die leiden tot verschillende specifieke reacties in verschillende mensen.
Incentive-salience perspectief: stelt dat we gemotiveerd zijn om plezier te ervaren of uit te kijken (‘wanting’ benaderen) naar toekomstige gebeurtenissen waarvan we denken dat ze belonend zijn. In plaats van gemotiveerd worden door ‘liking’ of door directe beloning te ervaren (bv. drinken wanneer je dorst hebt). Alleen ‘wanting’ vertrouwt op dopamine systeem (wordt actief wanneer je uitkijkt naar iets leuks).
Wat is de hoofdassumptie van Maslow’s theorie en benoem de needs in goede volgorde (van onder naar boven).
Hoe is de hoofdassumptie van Maslow ondersteund door Taormina (2013)?
Mensen zijn gemotiveerd om een aantal hiërarchische georganiseerde needs te vervullen (proberen de hoogste, self-actualisation, te bereiken). Om dit te bereiken moeten ze lagere needs te bereiken, voor ze door kunnen naar een geavanceerdere need (kunnen alleen verder omhoog gaan als lagere niveau is bevredigd). Volgorde = fysiologisch, safety-security, beloningness, esteem, self-actualisation.
Bevrediging van de lower-level need voorspelde inderdaad bevrediging van de volgende higher-level need.
Wat is de ‘incentive salience/motivation theory’?
Gemotiveerd worden door positieve doelen (bv. plezier, trots) i.p.v. alleen het verminderen van negatieve doelen.
Wat is de ‘law of apparent reality’?
Echte gebeurtenissen lokken hevigere emoties uit, dan neppe gebeurtenissen (heden weegt meer dan toekomst, foto zegt meer dan woorden etc.).
Wat is de ‘law of care for consequences’?
In meeste gevallen kunnen we uitdrukking van emoties onder controle houden, soms niet en dan barsten we uit.
Wat is de ‘law of change’?
Emoties worden uitgelokt door veranderingen –> hoe groter de verandering, hoe sterker de emotie.
Wat is de ‘law of closure’?
Emoties kennen geen relativiteit (als iemand iets heeft gedaan, blijft diegene altijd zo) en geen waarschijnlijkheden (wat ze weten, weten ze zeker).
Wat is de ‘law of comparative feeling’?
Emotie intensiteit hangt af van relatie tussen gebeurtenis en verwachting.
Wat is de ‘law of concern’?
Emoties ontstaan in reactie op gebeurtenissen die belangrijk zijn voor individuele doelen, motieven en zorgen.