Moara cu noroc de Ioan Slavic Flashcards
Context
Publicat în 1881, in volumul „Novele din popor”, nuvela realistă, de factură psihologi- că „Moara cu noroc” devine una dintre scrierile reprezentativ pentru viziunea lui loan Slavici asupra lumilor și asupra vieții satului transilvănesc.
Specia literară
Nuvele psihologică - argumente: frământările de conștiință ale personalului najului principal, surprinderea confictului interior și folosirea unor tehnici de inves- tigare psihologică
Curent literar
Nuvela realistă - argumente: tema familiei și a dorinței de inavuțire, obiectivitate, personaj tipice pentru o categorie socială (cârciumarul, jandarmul), tehnică detaliului.
Temă
Consecințele nefavorabile și dezumanizante ale dorinței de îmbogățire.
Titlul
Titlul nuvelei este mai degrabă ironic, dacă la început moara aduce prosperitate, în final va aduce ghinion.
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă este obiectivă.
Simetria incipit-final
Intervenții bătrânei din incipitul și din finalul nuvelei, „Omul s-a fie mulțumit cu sărăcia sa, căci, dacă-i vorba, nu bogăția, ci liniștea colibei tale te face feri- cit” și așa le-a fost date !. “, punctează cele două teze morale ale nuvelei, formulate în prolog și epilog.
Viziunea despre lume
Viziunea despre lume în nuvela lui loan Slavici are caracter clasic, moralizator. Fiind o nuvelă psihologică, conflictul central este unul moral, mai precis conflictul interior al protagonistului, dintre dorința de a rămâne om cinstit și dorința de a se îmbogăți alături de Lică. Conflictul exterior este cel dintre Ghiță și Lică.
Spațiul și timpul
Cârciuma este la răscruce de drumuri, izolată; acțiunea se desfășoară pe parcursul unui an, de la Sfântul Gheorghe până la Paștele din anul următor.
Compozitie
Alcătuită din 17 capitole, cu prolog și epilog.
Acțiunea
Nuvela are un subiect concentrat În expoziție, Ghită ia în arendă cârciuma de la Moara cu noroc, pentru a câștiga rapid bani. Apariția lui Lică Sămădăul la Moara cu noroc constituie intriga nuvelei, declanșează conflictul interior și tulbură echilibrul familiei.
Desfășurarea acțiunilor
Ilustrează procesul înstrăinării cârciumarului de familie și al dezumanizării provocate de dorința de îmbogățire prin complicitate cu Lică.
Punctul culminan
De Paște, Ghiță preferă să-și lase soția singură cu Sămădăul, ea neștiind că Ghiță merge după jandarm. Dezgustată, Ana i se dăruiește lui Lică.
Deznodământul
Este tragic. Ghită o ucide pe Ana și este omorât din ordinul lui Lică, incendiul distruge cârciuma de la Moara cu noroc; Lică se sinucide. Nuvela are final moralizator.
Construcția personajelor
In nuvelă, accentul nu cade pe actul povestirii, ci pe complexitatea personajelor.