Baltagul de Mihail Sadoveanu Flashcards
Context
Opera „Baltagul” de Mihail Sadoveanu, publicată în 1930, este un roman interbelic obiectiv, realist-mitic, tradițional și polimorf.
İncadrarea în tipologie, in curent cultural/literar
Specia: roman; Tipul de roman: realist-mitic. Două coordonate: aspectul realist (monografia lumi pastorale, reperele spațiale, tipologia personajelor, tehnica detaliului semnificativ) si aspectul mitic (gesturile rituale ale Vitoriei, tradițiile pastorale, mitul marii treceri). Inspirația din balada populară „Miorița” constituie un aspect controversat in receptarea critică.
Temele
Tema rurală: romanul „Baltagul” prezintă monografia satului moldovenesc de la munte, lumea arhaică a păstorilor, având în prim-plan căutarea și pedepsirea celor care l-au ucis pe Nechifor Lipan.
Tema călătoriei și motivul labirintului au semnificații diferite pentru Vitoria (reconstituie evenimentele care au condus la moartea bărbatului ei - intriga polițistă), pentru Gheorghiță, călătoria are rol educativ, de inițiere a tânărului (Bildungsroman).
Titlul:
Baltagul (toporul cu două tăișuri) este un obiect simbolic, ambivalent: armà a crimei și instrumentul actului justițiar, reparator.
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă este obiectivā, narațiunea la persoana a III-a, naratorul omniprezent și omniscient. Al doilea narator este Vitoria, la paratas.
Relații temporale și spațiale:
Timpul este vag precizat, prin repere din calendarul religios: „aproape de Sf. Andrei”, in Postul Mare”, „10 Martie”. Cadrul acțiunii este satul de munte Măgura Tarcăului, zona Dornelor și a Bistriței, dar şi satul de cåmpie, Cristești, în Balta Jijiei.
Compoziție:
Șaisprezece capitole care pot fi grupate, în raport cu tema călătoriei, in trei părți: I. constatarea absenței și pregătirile de drum, Il. căutarea soțului dispărut, III. găsirea celui căutat, înmormântarea și pedepsirea făptaşilor.
Incipitul/ prologul
Incipitul/ prologul romanului este o legendă despre ocupațiile și modul de viață al păstorilor și al altor neamuri, pe care o spunea Nechifor. Finalul (epilogul) cuprinde planurile de viitor ale Vitoriei.
Personajele
Personajele înfățişează tipologii umane reprezentative pentru lumea satului de la munte, la începutul secolului al XX-lea. Personajul principal este Vitoria Lipan, feme ia voluntară, munteanca, soție de cioban. Personajul secundar, Gheorghiță, reprezn tă generația tânără, care se maturizeaza (Bildungsroman). Nechifor Lipan este caracte rizat în absență. Personaje episodice: Minodora, fiica receptivă la noutățile civilizar ei; moş Pricop (ospitalitatea), părintele Dănilă (autoritatea spirituală în satul arhaic), baba Maranda (credința în superstiții). Personajul colectiv: muntenii.
Concluzie
Romanul „Baltagul” de Mihail Sadoveanu aparține realismului mitic, având ca pre- text epic situația din balada populară. De-a lungul vremii, romanul a primit diferite interpretări, unele chiar contradictorii.
Statutul social, psihologic, moral etc. al personajului
Personajul principal este Vitoria Lipan, Femeia voluntara, munteanca, sotie de cioban si mama autoritara
Trasaturile personajului principal
Personajul principal este Vitoria Lipan, femeia voluntară, munteancă, soție de cioban și mamă autoritară.
Personajul secundar, Gheorghiță
Fiul Vitoriei, Gheorghiță trebuie să ia locul tatălui dispărut. Gheorghita, reprezintă generatia tânără. Gheorghiță trebuie să ia locul tatălui dispărut.
Relația dintre cele două personaje
Relația inițiatoare-inițiat (Bildungsroman). La dispariția tatălui Vitoria îl anunță pe Gheorghiță că el va fi capul familiei dacă nu îl găsesc pe tată.
Inițierea se continuă cu proba coborârii în râpa de sub Crucea Talienilor (amintind de mitul coborârii în Infern) și a vegherii nocturne a rămășițelor tatălui. Desåvårşirea inițierii lui Gheorghiță se realizează la parastas.