ljud Flashcards
R1 - ljud
vad är ljud?
VAD ÄR LJUD?
Ljud uppkommer på grund av en vibration som skapar förtätningar och förtunningar som transporteras genom ett medium. För att ljud skall kunna färdas måste det finnas partiklar som kan bära dessa förtätningar och förtunningar. I luften är det luftens molekyler som gör det jobbet. I luft färdas ljudet med farten 340 m/s. I vatten är molekylerna tätare packade vilket leder till att ljudets fart i vatten är ca 1500 m/s. I stål är atomerna ännu tätare packade och ljudet färdas med ca 5000 m/s. I rymden finns inga partiklar vilket leder till att ljudet inte färdas över huvud taget. I rymden är det tyst.
R2 - ljud
hur uppfattar vi ljud?
HUR VI UPPFATTAR LJUD
När förtätningarna träffar trumhinnan i örat sätts denna i samma svängning som ljudet. Svängningen vidarebefordras via hörselbenen (hammaren, städet och stigbygeln) till snäckan där en vätska svänger fram och tillbaka i takt med ljudet. I snäckan finns hår som är fästa i sinnesceller som skickar impulser till hjärnan via hörselnerven när de vajar fram och tillbaka av vätskan. Hjärnan tolkar dessa impulser som ljud.
R3 - ljud
förklara begreppet tonhöjd?
TONHÖJD
Ljudets tonhöjd bestäms av frekvensen, dvs hur många förtätningar som passerar varje sekund. En svängning per sekund kallas en Hertz (Hz). Ett friskt människoöra kan höra frekvenser mellan 20Hz och 20000 Hz. Hundar kan höra ljud med högre frekvens än 20000 Hz (ultraljud) och vissa fåglar kan höra frekvenser som är lägre än 20Hz (infraljud).
R4 - ljud
förklara begreppet musikinstrument?
MUSIKINSTRUMENT
Olika musikinstrument skapar olika tonhöjd på olika sätt.
Flöjt: längden bestämmer tonhöjden, kortare rör ger högre ton (när man öppnar hålen förkortas röret)
Slagverk: storleken bestämmer tonhöjden, t ex cymbal, mindre cymbal ger högre ton
Stränginstrument: strängens tjocklek, längd och hur spänd den är bestämmer tonhöjden,
högst ton får man med en smal, kort och spänd sträng.
R5 - ljud
förklara begreppet ljudvågor?
LJUDVÅGOR
Vi brukar använda ljudvågor för att visa ljud. Då visas tonhöjden med våglängden (hur långt det är mellan två toppar i vågen) och ljudstyrkan med amplituden (hur hög vågen är).
R6 - ljud
förklara begreppet resonans?
RESONANS
När ett svängande föremål sätter ett annat föremål i samma svängning kallas det resonans (eller medsvängning). Detta används i akustiska musikinstrument för att ljudet ska bli starkare (elförstärkta instrument behöver inte någon resonanslåda).
Samma fenomen gav upphov till att bron över Tacomafloden i USA började svänga kraftigt och sedan gick sönder. Då svängde bron i takt med vinden. Idag tar man alltid hänsyn till sådana risker när man bygger långa hängbroar eller höga byggnader.
R7 - ljud
förklara begreppet eko?
EKO
Eftersom vi känner till hur fort ljudet färdas kan vi ta reda på hur långt bort något är med hjälp av ljud. Till exempel ett berg, om vi skriker och det tar 6 sekunder innan vi hör ekot betyder det att berget är ungefär en kilometer bort. 6s · 340m/s = 2040 m, men ljudet färdas både till berget och tillbaka. Då är sträckan 2040 m / 2 = 1020 m (dvs ungefär en kilometer bort).
Samma metod kan användas till ekolod i båtar för att leta efter fiskstim eller i sjukvården där ultraljud med hjälp av eko skapar en bild av hur kroppen ser ut inuti.
R8 - ljud
förklara begreppet ljudnivå?
LJUDNIVÅ
Ljudnivå (eller ljudstyrka som det också kallas) mäts i enheten decibel (dB). En ljudstyrka på 10 dB är så svag att vi knappt kan höra ljudet. Ett normalt samtal ligger på ungefär 60 dB. Vid 120 dB gör det ont i öronen och risken för hörselskador är stor. Vid 200 dB är risken stor att man dör av ljudet. Om ljudnivån ökar med 10 dB upplever vi det som om ljudet blivit dubbelt så starkt. Ökar nivån med 20 dB upplever vi det som 4 gånger så starkt osv…
R9 - ljud
förklara begreppet bullder?
BULLER
Buller är ljud som inte upplevs som ordnade ljud, t ex ljudet från en bilväg, flygplan eller en byggarbetsplats. Buller kan påverka hörseln om vi utsätts för bullret under lång tid. Utsätts du för buller som är stakare än 85 dB under lång tid behöver du skydda din hörsel.
R10 - ljud
hur skyddar man sig från farliga ljudtoner osv?
HUR SKYDDAR MAN SIG?
Det är ganska vanligt att ungdomar idag drabbas av hörselskador. Det kan handla om tinnitus (att man hela tiden hör ljud inne i huvudet) eller att man får svårare att höra vissa frekvenser. En vanlig anledning till dessa skador är att ungdomar ofta lyssnar på musik i hörlurar. Det bästa sättet att skydda sig mot detta är att aldrig ha så hög volym att man inte hör ljud som kommer utifrån (t ex ett samtal). Man bör också vila öronen och inte lyssna på musik hela tiden.
Andra ljud som buller och musik vid en konsert kan man inte själv bestämma volymen för. Då måste man istället hitta sätt att se till att ljudet inte når öronen. Det kan man göra med hörselproppar eller hörselkåpor. Vid vägar kan man bygga bullerplank som hindrar ljudet från att nå bostadområden.